Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Η κοινωνία και το ακορντεόν

Παντελής Μπουκάλας

Οι ειδικοί αποκαλούν το φαινόμενο «αποθαλασσία» ή «σάλο». Ο κοινός λόγος το θέλει «βουβό κύμα» ή «φουσκοθαλασσιά». Οι ναυτικοί θα το πουν και «ρεστία» ή «σουέλ». Πρόκειται για τον κυματισμό που δεν συμφωνεί με ό,τι αντιλαμβανόμαστε εμείς και με ό,τι καταγράφουν τα μηχανήματά μας. Η διεύθυνση και η ένταση του ανέμου σε μια περιοχή μάς προϊδεάζουν για κύμα τύπου άλφα, εντούτοις παρατηρούμε κύμα τύπου βήτα. Κάπου αλλού και άλλοτε έπνευσε ερήμην μας κάποιος άνεμος, και ιδού τώρα το βουβό κύμα. Οι κορυφές του δεν ασπρίζουν, ώστε να το παρατηρήσουμε έγκαιρα.
Ενα τέτοιο βουβό κύμα, που ουδείς το υπολόγισε, κορύφωσε το ποσοστό της Ν.Δ. και προκάλεσε το ναυάγιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνεμοι που έπνευσαν ενάντιοι στο κόμμα του κ. Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του 2019 δεν καταλάγιασαν ακόμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, δεν πληρώνει μόνο επειδή απογοήτευσε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Πληρώνει και για την κυβερνητική του θητεία, χάνοντας και προς τα αριστερά του και προς τα δεξιά του. Επειδή πολιτεύτηκε σαν ο εκφραστής του νέου και του άφθαρτου, που θα ανέτρεπε το κατεστημένο διπολικό σύστημα Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, πληρώνει αυστηρότατα για όσα έπραξε κυβερνώντας και για όσα δεν έπραξε. Βαριά είχαν τιμωρηθεί, άλλωστε, και κόμματα με βαθύτερες ρίζες στη μεγάλη μάζα από τις ρίζες του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ από το 43,9% στις 4.10.2009, επί Γ. Α. Παπανδρέου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποσπάσει μόλις το 4,6%, κατρακύλησε στο 13,18% στις 6.5.2012, επί Ευάγγελου Βενιζέλου. Η δε Ν.Δ. από το 45,36% του 2004, επί Κώστα Καραμανλή, βυθίστηκε στο 18,85% τον Μάιο του 2012, επί Αντώνη Σαμαρά.

Με τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά τους, οι προχθεσινές εκλογές ανέτρεψαν το πολιτικό σκηνικό. Και βέβαια αιφνιδίασαν τους πάντες, πρωτίστως δε όσους φρονούν ότι η πολύπλοκη και δυναμική κίνηση της κοινωνίας, μια κίνηση σαν των θαλασσών, μπορεί να εγκλωβιστεί στα περιοριστικά κουτάκια των ερευνών, άρα και να προδιαγραφεί. Ουδείς, λοιπόν, μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στις νέες εκλογές, αν θα επικυρωθεί η ανατροπή ή όχι. Οσοι ψηφίζουν μια ζωή το ίδιο κόμμα, εξ ιδεολογίας, δυσκολεύονται να κατανοήσουν ως εύλογη την αέναη κίνηση του κοινωνικού εκκρεμούς και να αποδεχτούν την ψήφο ad hoc. Οι κομματικοί ηγέτες θα ήθελαν δεδομένες τις ψήφους τους, το κοινωνικό σώμα όμως, διαρκώς μεταβαλλόμενο, ανοιγοκλείνει την καρδιά του αλλάζοντας προτιμήσεις. Ενα ακορντεόν που παίζει ασταμάτητα, αρέσει – δεν αρέσει η μουσική του.

8 σχόλια :

  1. Ανώνυμος25/5/23 01:15

    Βέβαια, αν τα κουκιά δε βγαίνουν για τον Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές, είναι σίγουρο πως ο Ανδρουλάκης θα γίνει η σανίδα σωτηρίας.
    Για να..σώσει τη χώρα.
    Σωτήρες υπάρχουν για την Ελλάδα, γι'αυτό είναι πάντα πρώτη απ΄το τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/5/23 08:39

    ι το ΠΑΣΟΚ που βγήκε απ τη σκουληκότρυπα του και μας κουνάει το δάχτυλο!
    Το δάχτυλο θα το κουνάτε αφού πρώτα κάνετε την αυτοκριτική σας και ζητήσετε ένα μεγάλο συγνώμη απ το λαό που χρεωκοπήσατε. Ένα συγνώμη για τις κλεψιές τις λαμογιές τις μίζες και τα στικάκια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/5/23 08:59

    Έχουν κάνει μεγάλη ζημιά τα ΜΜΕ ,έχουν φορτώσει στον Τσίπρα και το προπατορικό αμάρτημα!Ολα αυτά που ανέφερες σαν κριτήρια τα έχουν χρεώσει τεχνηέντως στον Τσίπρα.Ο λαός πιστεύει πως για όλα φταίει ο Τσιπρας!Δεν ξέρω πως μπορεί να ανατραπεί αυτό και να ξανά εμπιστευτούν ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/5/23 10:59

    Δεν πειράζει γ αυτούς που μάθανε να ζούνε με τα επιδόματα και τα pass!
    Τραγικό και φρικτό που το άθροισμα των δεξιών κομμάτων είναι μεγαλύτερο από τα αριστερά κόμματα
    Για πρώτη φορά στην ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/5/23 15:06

    και να μη θελει ο Τσιπρας να κανει κυβερνηση εκει θα παμε ολοι απο παντου και θα την κανει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/5/23 08:55

    10.59 απο που βγαινει αυτο.εκτος κι αν μετρας το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ για δεξιο κομμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/5/23 11:29

    Δεν συνεργάστηκε με τον Σαμαρά? Τί το κάνει διαφορετικό?
    Ο λύκος την τρίχα αλλάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος27/5/23 15:45

    ποσοστο 170% για τη Νεα Δημοκρατια προβλεπουν αναλυτες.πιθανο να γινει πρωθυπουργος και αλλων χωρων ο Κυριακος Μητσοτακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.