
Ήτανε δέος μπροστά στην τρομακτική αντίθεση, συντριβή μπροστά στην τόση αδικία, μια διάθεση να κλάψεις και να προσευχηθείς περισσότερο, παρά να διαμαρτυρηθείς και να φωνάξεις. Ήτανε η δεύτερη φορά στη ζωή μου – η πρώτη ήτανε στην Αλβανία – που έβγαινα από το άτομό μου, και αισθανόμουν όχι απλά και μόνο αλληλέγγυος, αλλά ταυτισμένος κυριολεκτικά με τη φυλή μου. Και το σύμπλεγμα κατωτερότητας που ένιωθα, μεγάλωσε φτάνοντας στο Παρίσι. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από το τέλος του πολέμου και τα πράγματα ήταν ακόμη μουδιασμένα. Όμως τι πλούτος και τι καλοπέραση μπροστά σε μας! Και τι μετρημένα δεινά επιτέλους μπροστά στα ατελείωτα τα δικά μας! Δυσαρεστημένοι ακόμα οι Γάλλοι που δεν μπορούσαν να ‘χουν κάθε μέρα το μπιφτέκι και το φρέσκο τους βούτυρο, δυσανασχετούσανε. Υπάλληλοι, σωφέρ, γκαρσόνια, με κοιτάζανε βλοσυρά και μου λέγανε: εμείς περάσαμε πόλεμο Κύριε! Κι όταν καμιά φορά τολμούσα να ψιθυρίσω ότι ήμουν Ελληνας κι ότι περάσαμε κι εμείς πόλεμο με κοιτάζανε παράξενα: α, κι εσείς έ; Καταλάβαινα ότι ήμασταν αγνοημένοι από παντού και τοποθετημένοι στην άκρη-άκρη ενός χάρτη απίθανου. Το σύμπλεγμα κατωτερότητας και η δεητική διάθεση με κυρίευαν πάλι. Ξυπνημένες μέσα παλαιές ενστικτώδεις διαθέσεις άρχισαν να αναδεύονται και να ξεκαθαρίζουν.
Η παραμονή μου στην Ευρώπη με έκανε να βλέπω πιο καθαρά το δράμα του τόπου μας. Εκεί αναπηδούσε πιο ανάγλυφο το άδικο που κατάτρεχε τον ποιητή. Σιγά-σιγά αυτά τα δύο ταυτίστηκαν μέσα μου. Το επαναλαμβάνω, μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά έβλεπα καθαρά ότι η μοίρα της Ελλάδας ανάμεσα στα άλλα έθνη ήταν ότι και η μοίρα του ποιητή ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους – και βέβαια εννοώ τους ανθρώπους του χρήματος και της εξουσίας. Αυτό ήταν ο πρώτος σπινθήρας, ήταν το πρώτο εύρημα. Και η ανάγκη που ένιωθα για μια δέηση, μου ‘δωσε ένα δεύτερο εύρημα. Να δώσω, δηλαδή, σ’ αυτή τη διαμαρτυρία μου για το άδικο τη μορφή μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας. Κι έτσι γεννήθηκε το «Άξιον Εστί».
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κυβέρνηση Μητσοτάκη όρισε στην τριμελή επιτροπή του Γιώργου Γεραπετρίτη που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, τον άνθρωπο των μεγάλων περικοπών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Συγκεκριμένα, ένα από τα μέλη της Επιτροπής είναι ο καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος ο οποίος διετέλεσε διευθύνοντας σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2010 μέχρι το 2015, την εποχή δηλαδή που υποβαθμίστηκε η εταιρεία.
Επί των ημερών του, το προσωπικό των ελληνικών σιδηροδρόμων μειώθηκε δραματικά λόγω, ενώ ο ΟΣΕ προχώρησε σε απενεργοποίηση του Κέντρου Τηλεδιοίκησης του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ), η δημιουργία του οποίου κόστισε στο Ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση 20 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα τον Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τον άφησε «αναξιοποίητο» καθώς τον τοποθέτησε το 2021 πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για να συνεχίσει το «έργο» τους στις ιδιωτικοποιήσεις.
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Ο ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;
ΑπάντησηΔιαγραφή