Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί οι Δανοί διδάσκουν στα σχολεία την ενσυναίσθηση

Στα σχολεία της βόρειας χώρας κάθε εβδομάδα η ενσυναίσθηση γίνεται μάθημα, καθώς τα παιδιά μοιράζονται ένα κέικ

Για μία ώρα κάθε εβδομάδα, τα σχολεία της Δανίας κάνουν κάτι διαφορετικό από όλα τα άλλα: οι μαθητές ηλικία 6-16 ετών διδάσκονται υποχρεωτικά την ενσυναίσθηση, δηλαδή την δεξιότητα να κατανοούμε τα συναισθήματα του άλλου και όχι να τον κρίνουμε σύμφωνα με τις δικές μας πεποιθήσεις.

Οι μαθητές μαθαίνουν να ακούν τον απέναντί τους, ενώ παράλληλα μοιράζονται ένα κέικ. Το μάθημα ονομάζεται Klassens tid και αυτό που διδάσκονται τα παιδιά ουσιαστικά είναι η προτεραιότητα στην συνεργασία, όχι στον ανταγωνισμό. Η διαδικασία αυτή βοηθά όχι μόνο ενδυναμώνοντας το πνεύμα της συνεργασίας των παιδιών αλλά και στη διαμόρφωση ενηλίκων που έχουν μια πιο ευρεία αίσθηση του κόσμου, αφού μαθαίνουν από μικρή ηλικία να προσεγγίζουν τους ανθρώπους, τον κόσμο και τις προκλήσεις του, με μια πιο σφαιρική και διαλλακτική αίσθηση.

Εδώ και χρόνια η Δανία παραμένει σταθερά μια από τις τρεις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με το World Happiness Report. Αν και τα τυπικά χαρακτηριστικά της σκανδιναβικής κοινωνίας παίζουν σημαντικό ρόλο (όπως το υψηλό βιοτικό επίπεδο, το δίκαιο σύστημα φορολογίας, το σωστό σύστημα υγείας, εκπαίδευσης και πρόνοιας, καθώς και το γεγονός ότι εδώ εμφανίζονται οι μικρότερες οικονομικές ανισότητες στον κόσμο), η έμφαση του έθνους στη διδασκαλία της ενσυναίσθησης στα σχολεία, συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην ευτυχία. Στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας η ενσυναίσθηση θεωρείται πλέον ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες στη δημιουργία όχι μόνο ευτυχισμένων αλλά και πετυχημένων ανθρώπων.

Μεγάλο μέρος της μελέτης γίνεται σε σχολικές ομάδες. Παιδιά με διαφορετικά επίπεδα γνώσεων και διαφορετικές αδυναμίες, συνεργάζονται για το καλύτερο, μαθαίνοντας να βοηθούν τον διπλανό τους και να αλληλοσυμπληρώνονται, αντί να ανταγωνίζονται.

Η κεντρική ιδέα εστιάζει στο ότι όταν κάποιος είναι πολύ ικανός, αντί να κυριαρχεί, έχει υποχρέωση να βοηθά τους πιο αδύναμους. Με τον πόθο για γενική ευημερία να κυριαρχεί από τα θρανία, δεν είναι περίεργο το ότι οι Δανοί ψηφίζονται σταθερά ως μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο.

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ (doctv)

2 σχόλια :

  1. 31.1.22
    ΑYTONOMA
    Πρώτη του Φλεβάρη σήμερα και περιμένουμε με αγωνία να «φλεβίσει». Για το ποια είναι η ετυμολογική προέλευση του «φλεβίσει», αρμόδιος να απαντήσει είναι ο Αρνιακός και όχι ο Μπαμπινιώτης.
    ***
    ΕΜΙΝΕ: Τι είναι αυτό βρε Ταγίπ, που κουβάλησες από την Αλβανία;
    ΤΑΓΙΠ: Είναι ένα βάζο-δώρο του Ράμα που το έφτιαξε με τα χέρια του.
    ΕΜΙΝΕ: Άφεριμ μπρε! Είναι λεπτός και φιλότεχνος άνθρωπος, δεν είναι σαν ελόγου σου χοντρόπετσος , άτεχνος και αγέλαστος.
    ***
    « Τι σε μέλλει εσένανε // από πού είμαι εγώ // απ' το Καραντάσι φως μου //ή απ' το Κορδελιό», μας γλυκαίνει απ’ το ραδιόφωνο η Γλυκερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1.2.22
    ΑΥΤΟΝΟΜΑ
    ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ.
    Προχθές στη Βουλή, οι Άδωνις και Πολάκης λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια. Θα θέλατε εσείς να δείτε κάτι τέτοιο;
    Θανάσης: Θα το ήθελα πολύ.
    Σέφης: Θα το ήθελα πάρα πολύ.
    Βάγιος: Θα τους ήθελα στο Survivor.
    Πλάτων: Είναι 2 αψιά παλικάρια.
    Γιαννούλα: Να έρθουν εδώ απάνου να κάνουν τους παλικαράδες, όπου γέμισε ο τόπος από αγριογούρουνα και κοντεύουν να μας φάνε.
    ***
    Άιντε, κάντε όλοι πέρα να ακουσθούνε οι αψιοί
    (Λες κι έχουμε την όρεξή τους!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.