Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020

Βασίλης Κώστας ~''Από την Ήπειρο στον κόσμο''

  ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ | " 

🎼 Ταξιδεύουμε στην Ήπειρο, για να συναντήσουμε στον τόπο καταγωγής του ένα διεθνώς καταξιωμένο μουσικό, τον Βασίλη Κώστα. Ένα δεξιοτέχνη του λαούτου, που στο ξεκίνημα της καριέρας του έχει κατακτήσει ήδη την διεθνή μουσική σκηνή με το μοναδικό του ταλέντο και το δημιουργικό πάθος του.

Ο Βασίλης Κώστας με πηγή για την έμπνευσή του τον γενέθλιο τόπο του, μας «επανασυστήνει» το λαούτο, ένα μουσικό όργανο που στα χέρια του απέκτησε μια νέα αναγεννημένη ταυτότητα, η οποία αναγνωρίζεται πλέον στην παγκόσμια σύγχρονη μουσική κοινότητα. Οι ερμηνείες του καθηλώνουν πλέον το κοινό του στην διεθνή παρουσία του, καθώς συναντούν δημιουργικά τα διαφορετικά είδη μουσικής στα διευρυμένα παγκόσμια όριά της.

Η καινοτόμος προσέγγιση του Βασίλη Κώστα και το πάθος του για την αναγέννηση του λαούτου, βασίζεται στην μελέτη της μουσικής της Hπείρου και κυρίως στα μουσικά χαρακτηριστικά των Πετρο - Λούκα Χαλκιά και Κίτσιου Χαρισιάδη, επανατοποθετώντας εκείνος σήμερα την προσωπική του αυτοσχεδιαστική τροποποίηση και αντλώντας ως πρώτη ύλη, τις μουσικές του ρίζες προσθετικά με τα προσωπικά του βιώματα.

Στην παγκοσμιοποιημένη μουσική του πορεία και στις μουσικές του συνεργασίες, καταφέρνει με τους αυτοσχεδιασμούς του, να συμπυκνώσει το σύμπαν των πανηγυριών, και τους μουσικούς διαλόγους των παραδοσιακών οργανοπαιχτών, στα περιβόητα μοιρολόγια της Ηπείρου.

class="MsoNormal">Στο φακό της εκπομπής ερμηνεύει αυτούς τους μουσικούς δρόμους, στον τόπο που γεννήθηκαν, με τον εξέχοντα μουσικό Πέτρο - Λούκα Χαλκιά. Μας μιλούν και οι δύο γι’ αυτήν τη έξοχη καλλιτεχνική τους συνάντηση, όπου ορμώμενοι με κοινές ρίζες αμφότερα από το Πωγώνι της Ηπείρου, κατέκτησαν τον κόσμο της μουσικής.

Στην ξεχωριστή αυτή σύμπραξη συμμετέχουν αυτοσχεδιαστικά οι μουσικοί, Κώστας Κωσταγιώργος (βιολί), Θανάσης Βόλλας (λαούτο), Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά) και ο Ανδρέας Νιάρχος (φλογέρα).

Ο Βασίλης Κώστας, μας ξεναγεί παράλληλα, στους τόπους και τους ανθρώπους που μεταβίβασαν στο ξεκίνημα της ζωής του τα ερεθίσματα και τη μουσική του γνώση. Συναντάει τους δικούς του μουσικούς συγγενείς και τους δασκάλους του και μας παρουσιάζει ερμηνεύοντας παραστατικά κάθε μουσικό στοιχείο που κληρονόμησε από χωριό σε χωριό της Ηπείρου, για να το οδηγήσει στο Berklee College of Music της Βοστώνης, στο  πρόγραμμά του Global Jazz Institute και σε πολλές μουσικές σκηνές της παγκόσμιας εναλλακτικής jazz, συστήνοντας την ηπειρώτικη μουσική στο διεθνές ακροατήριο…

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.