Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Ο κλίτσικας Παραδοσιακό παιχνίδι της γειτονιάς

Απο το βιβλίο του Στάθη Βουρνά 

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια των μεγάλων παιδιών ήταν ο κλίτσικας, το παιγνίδι που έλεγαν στις πό- λεις  «ξυλίκι».

Ο κλίτσικας,  ήταν ένα ξύλο μικρού πάχους, όσο ένα  δάκτυλο χεριού ενός μεγάλου ανθρώπου και το μήκος του ήταν γύρω στους δεκαπέντε πόντους περίπου.

Τα δύο άκρα του τα πελεκούσαν και τα έκαναν πιο λεπτά, πράγμα απαραίτητο για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού.

       Για να παιχτεί όμως το παιχνίδι χρειάζονταν και μια πήχη ξύλινη και αυτή μήκους περίπου μισού μέτρου.

      Το παιχνίδι παιζόταν με δύο παίχτες και κέρδιζε αυτός που κτυπόντας τον κλίτσικα με τον πήχη τον πήγαινε πιο μακριά, ο δε αντίπαλος προσπαθούσε να πιάσει τον κλί- τσικα στο αέρα και όταν τον έπιανε ήταν αυτός που συνέχιζε το παιχνίδι.

       Αν δεν τον έπιανε, ο άλλος μετρούσε την απόσταση που είχε πάει ο κλίτσικας με μεγάλα βήματα λέγοντας σε κάθε τρία βήματα  « Μία δύο τρις- μιά, Μία δύο τρις-δύο, Μία δύο τρις-τρις…. »  και συνέχιζε να μετράει τα βήματα μέχρι να καλύψει την απόσταση που είχε πάει ο κλίτσικας.

       Νικητής ήταν αυτός που έφτανε πρώτος τον αριθμό των πόντων που είχαν ορίσει από την αρχή του παιχνιδιού, π.χ. εκατό, διακόσια ή και παραπάνω βήματα, πάντοτε όμως σε στρογγυλό αριθμό.

       Το παιχνίδι ήταν θεαματικό αλλά και επικίνδυνο ειδικά για εκείνον που προσπαθούσε να πιάσει τον κλίτσικα με  συνέπεια τους συχνούς τραυματισμούς, των παικτών, συνήθως στα μάτια

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.