Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

29 εκατ. κορίτσια και γυναίκες θύματα σύγχρονης δουλείας



Νέα έκθεση, εκτιμά ότι 29 εκατ. γυναίκες και κορίτσια είναι θύματα σύγχρονης δουλείας.
Με πρακτικές όπως σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία και καταναγκαστικός γάμος.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν το 71% όλων των θυμάτων της σύγχρονης δουλείας.

“Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στη δουλεία σήμερα, από κάθε άλλη φορά στην ανθρώπινη ιστορία”.

Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ η Γκρέις Φόρεστ, συνιδρύτρια της οργάνωσης αντι-σκλαβιάς Walk Free.



Όπως επεσήμανε τα στοιχεία της έκθεσης Stacked Odds δείχνουν ότι μία στις 130 γυναίκες και κορίτσια ζει σήμερα στη σύγχρονη δουλεία.
Σύμφωνα με την έκθεση Stacked Odds, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν:
Το 99% όλων των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Το 84% όλων των θυμάτων καταναγκαστικού γάμου.
Το 58% όλων των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας.


Το πρόσωπο της σύγχρονης δουλείας “έχει αλλάξει ριζικά”

“Βλέπουμε ομαλοποιημένη εκμετάλλευση στην οικονομία μας σε διεθνικές αλυσίδες εφοδιασμού και επίσης σε μεταναστευτικές οδούς, είπε η Γκρέις Φόρεστ.
Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν ακόμη περισσότερο σε αυτήν την πρακτική της σύγχρονης δουλείας, λόγω του COVID-19″.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε “απότομη αύξηση του καταναγκαστικού γάμου των παιδιών. Και εκμετάλλευση στις συνθήκες εργασίας σε όλο τον κόσμο”.
Γιατί η σύγχρονη δουλεία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια

Η σύγχρονη δουλεία οφείλεται σε ανισορροπίες εξουσίας. Οι οποίες, για τις γυναίκες και τα κορίτσια, επιδεινώνονται από την ανισότητα και τις διακρίσεις λόγω φύλου.

Δυστυχώς, η ανισότητα των φύλων και οι διακρίσεις είναι βαθιά ενσωματωμένες στον ιστό της ζωής και της κοινωνίας μας. Τους νόμους και τους κοινωνικούς κανόνες που ζούμε. Τις διαφορετικές προσδοκίες που επιβάλλονται στις κόρες σε σύγκριση με τους γιους, τις προκαταλήψεις που περιορίζουν αυτό που μπορούν και δεν μπορούν να επιτύχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια.

Στις περισσότερες χώρες, λιγότερα κορίτσια φοιτούν στο σχολείο και έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη από τα αγόρια. Και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε φτώχεια, να εργαστούν σε τομείς υψηλού κινδύνου της άτυπης οικονομίας. Και τελικά, να παγιδευτούν στη σύγχρονη δουλεία, από τους άνδρες.


Παγκόσμια εκστρατεία των Walk Free και Every Woman Every Child του ΟΗΕ

Το Walk Free και το πρόγραμμα Every Woman Every Child του ΟΗΕ ξεκινούν μια παγκόσμια εκστρατεία. Για να απαιτήσουν δράση για την εξάλειψη της σύγχρονης δουλείας.

Η εκστρατεία προτρέπει τον τερματισμό του καταναγκαστικού γάμου παιδιών, που 136 χώρες δεν έχουν ακόμη ποινικοποιήσει.

Η εκστρατεία προτρέπει επίσης τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα για τις πολυεθνικές.

“Γνωρίζουμε ότι γυναίκες και κορίτσια βιώνουν πρωτοφανή επίπεδα εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας σε αλυσίδες εφοδιασμού των αγαθών που αγοράζουμε. Και χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όπως ρούχα, καφές, τεχνολογία”, δήλωσε η Γκρέις Φόρεστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.