Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Η αρχοντιά είναι μια αρετή που καθηλώνει με το ανάστημά της.


Μια αρετή που δεν ξεχωρίζει
Η αρχοντιά είναι αρετή… Πολύτιμη και σπάνια.
Μια αρετή που δεν ξεχωρίζει αν είσαι άντρας ή γυναίκα, πλούσιος ή φτωχός, μορφωμένος ή αγράμματος.
Μια αρετή που χαρακτηρίζει ολοένα και λιγότερους σε τούτην εδώ την εποχή των μνημονιακών ανθρώπων. Την εποχή που οι αξίες έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν μέσα σε επικίνδυνα πρότυπα και σε αμφίβολα ιδανικά. Την εποχή που η συναισθηματική στειρότητα κραυγάζει και η ερωτική πληρότητα εκπορνεύεται.


Η αρχοντιά δε συνδέεται με την οικονομική ευμάρεια, δεν είναι μια αρετή που κληρονομείται από τίτλους και ονόματα, δεν εξαγοράζεται, δεν εκφράζεται επιλεκτικά, δεν παζαρεύει το πού, το πώς, το πότε και το γιατί της παρουσίας της.

Η αρχοντιά είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής. Και την υπηρετείς πιστά.

Το ήθος, η αξιοπρέπεια, η ευγένεια, η μεγαλοψυχία, η γενναιοδωρία είναι χαρακτηριστικά που ενισχύουν την ποιότητα του ανθρώπου, την «πάστα» του, όπως λένε. Άρχοντας είναι ο άνθρωπος εκείνος που έχει καταφέρει να τα ζυμώσει όλα αυτά μαζί μέσα στην ψυχή του και δίνει το στίγμα του με την επιβλητική του παρουσία.

Ο αρχοντάνθρωπος είναι κιμπάρης σε όλα του.

Στα συναισθήματα που νιώθει, στον τρόπο που τα εκφράζει, στον σεβασμό που τρέφει, στην καλοσύνη που σκορπά. Το ανάστημά του στέκεται αγέρωχο ανάμεσα σε ανθρώπους μίζερους, κακομοιριασμένους, δειλούς και καιροσκόπους. Στέκεται ανένδοτο απέναντι στις ναρκωμένες συνειδήσεις που παλεύουν να εξαγοράσουν το εφήμερο, απέναντι στην σπουδαγμένη αμορφωσιά που στοχεύει να βολευτεί μέσα στα συστημικά καλούπια, απέναντι στην ανθρώπινη τοξικότητα που προσπαθεί να επιβιώσει όπως - όπως και όσο-όσο.

Είναι δύσκολο να βρει κανείς τις ακριβείς λέξεις για να περιγράψει την αρχοντιά. Είναι πιο εύκολο, όμως, να την αναγνωρίσεις, γιατί σε καθηλώνει με την παρουσία της. Όταν βρεθεί μπροστά σου, νιώθεις έντονα την εμπιστοσύνη που εμπνέει, τη συναισθηματική γενναιοδωρία που αποπνέει, την αποφασιστικότητα στις κινήσεις και στα λόγια. Και λες με σιγουριά μέσα σου «Ο άνθρωπος αυτός είναι άρχοντας. Ανήκει σ’ αυτήν την εκλεκτή κατηγορία ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.