Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Ο θάνατος του εμποράκου…

Η ΓΕΣΕΒΕ προειδοποιεί ότι μπορεί να χαθούν άμεσα 250.000 θέσεις εργασίας, ότι μία στις επτά επιχειρήσεις, σε λιανεμπόριο και εστίαση, δηλώνει πως ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει μετά το lockdown, και πως τουλάχιστον μία στις οκτώ επιχειρήσεις θα προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού.

Τα στοιχεία της «Εργάνης» έδειξαν ότι ο Απρίλιος έκλεισε με απώλεια 41.350 θέσεων εργασίας, ενώ σε ετήσια βάση οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ξεπέρασαν τις 100.000. Αλλοι 500.000 εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού παραμένουν μετέωροι, ένα στα τρία μεγάλα ξενοδοχεία προειδοποιούν ότι πιθανώς δεν θα ανοίξουν μετά την πανδημία, και οι εκτιμήσεις όλων των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι θα είναι επιτυχία εάν τα τουριστικά έσοδα συγκρατηθούν στο 30% του περσινού τζίρου.
Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προειδοποιεί πως ο τζίρος του κλάδου διεθνώς θα υποστεί καθίζηση κατά 80%, η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής το παραμικρό στίγμα και πλαίσιο σχεδίου για την στήριξη του τομέα που προσφέρει σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της χώρας. Αντ’ αυτού, ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης περιοδεύει απλώς από κανάλι σε κανάλι, πότε για να δηλώσει ότι θα κατακλύσουν την χώρα τουρίστες εφοδιασμένοι με «υγειονομικά διαβατήρια» και πότε για να προαναγγείλει αφίξεις επισκεπτών οι οποίοι προηγουμένως θα έχουν υποβληθεί σε μοριακά τεστ στα αεροδρόμια των χωρών προέλευσής τους. Το σενάριό του είναι εξαιρετικό, με μοναδικό πρόβλημα ότι δεν το γνωρίζουν οι… χώρες προέλευσης.

Και τα ευφάνταστα σενάρια Θεοχάρη όμως, και οι δραματικοί αριθμοί από την αγορά εργασίας και τους επαγγελματοβιοτέχνες έρχονται να πιστοποιήσουν τον αποσπασπασματικό, έως ερασιτεχνικό, τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται μια από τις χειρότερες και οξύτερες οικονομικές κρίσεις στην παγκόσμια ιστορία.

Αυτή η διαχείριση την φέρνει πλέον αντιμέτωπη με ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα και διαφορετικές επαγγελματικές τάξεις – από τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού που κυριολεκτικά αντιμετωπίζονται ως ανύπαρκτοι, έως τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους και επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού.

Οι κλιμακούμενες αντιδράσεις των συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων έχουν προκαλέσει μεν ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, στην τελική αποτίμηση όμως που γίνεται είτε το πολιτικό τους κόστος δεν φαίνεται να αξιολογείται σοβαρά, είτε κρίνεται πως τα δημόσια ταμεία δεν αντέχουν την ουσιαστική στήριξή τους. Ως εκ τούτου, τα μέτρα ανακούφισης εξαντλούνται σε επιδοματικού και αποσπασματικού χαρακτήρα ενισχύσεις, την ώρα που το μείζον πρόβλημα και ζητούμενο είναι η ρευστότητα για να κινηθεί η αγορά.

Η πίεση, κυρίως από την πλευρά των επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού, οδήγησε χθες τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να υποσχεθεί, αορίστως, κάποιες μειώσεις φόρων – στο μέτρο που το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος -, όμως τίποτα συγκεκριμένο δεν προκύπτει ακόμη από τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Είναι ενδεικτικό, δε, ότι ακόμη και η πρωτοβουλία του Αδωνι Γεωργιάδη για επιτάχυνση της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, νωρίτερα από την 1η Ιουνίου που προβλέπει το επίσημο χρονοδιάγραμμα, μπήκε χθες στον «πάγο» με εντολή Μαξίμου.

Σε ικανή μερίδα, άλλωστε, του τεχνκρατικού οικονομικού επιτελείου του Μαξίμου επικρατεί η άποψη πως η κρίση μπορεί να είναι και «ευκαιρία επιχειρηματικής εξυγίανσης». Και πως δίνει την δυνατότητα για ένα νέο μοντέλο οικονομίας και αγοράς στο οποίο θα επιβιώσουν οι «ισχυρές και υγιείς» επιχειρήσεις, ακόμα κι εάν αυτό συνεπάγεται τον οικονομικό θάνατο δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων.

Αυτό το μοντέλο υπηρετεί και το επίμαχο σχόλιο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού ότι «δεν θα κατευθυνθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις ζόμπι» - ένα σχόλιο, το οποίο ήδη βρήκε αντίκρυσμα στην άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν τα ευνοϊκά δάνεια που είχε εξαγγείλει πανηγυρικά η κυβέρνηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν διέθεταν είτε ισόποσες καταθέσεις είτε εμπράγματες εγγυήσεις.
Μαρίνα Αλεξανδρή
Πηγή: tvxs.gr

6 σχόλια :

  1. Ανώνυμος9/5/20 03:15

    Dimitris Zafeiris
    6 Μαΐου στις 1:25 π.μ. ·
    Όταν έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι, και σου είπαν ότι τους έριξε η ίδια η CIA , τους πίστεψες
    Όταν κυκλοφόρησε το σενάριο ότι μας ψεκάζουν τους πίστεψες
    Όταν σου είπε ο Σώρρας ότι έχει ένα τρις σε ομόλογα αλλά δεν τον αφήνουν οι κακοί να μας σώσει επίσης τον πίστεψες
    Όποτε σου είπαν ότι πίσω από κάθε συνωμοσία βρίσκονται οι Εβραίοι , αυτούς κι αν τους πίστεψες
    Όταν σου είπε ο Τσίπρας ότι θα σκίσει τα μνημόνια όχι μόνον τον πίστεψες αλλά τον έκανες και πρωθυπουργό .
    Όταν σου είπαν ότι σαυρόμορφοι εξωγήινοι έχουν ήδη καταλάβει τον πλανήτη και μας κυβερνούν μέσω ανθρώπινων ομοιωμάτων τους , και πάλι τους πίστεψες
    Πριν λίγο που σου είπαν ότι η Ελίτ κατασκεύασε τον κορονοϊό επίτηδες για να βυθίσει τον κόσμο στην οικονομική μιζέρια και να αφαιρέσει τις ελευθερίες μας και τα ατομικά μας δικαιώματα , πάλι τους πίστεψες , λες και χρειάζονταν τον κορονοϊό για να το κάνουν
    Πριν λίγο σου είπαν ότι κορονοϊός δεν υπάρχει , οι νεκροί είναι fake και όλα είναι κόλπο των ΜΜΕ και των ελίτ για να μας τρομοκρατήσουν και να μας δέσουν χειροπόδαρα . Πάλι τους πίστεψες .
    Ε πές μου τώρα βρε κερατά , όταν σου είπαν ότι το φεισμπουκ το εφηύρε η ελίτ για να μας καρφώσει στους καναπέδες και να εκτονωνόμαστε σ'αυτό αντί στην πραγματική ζωή και να μας κάνει καναπεδάτους ηλίθιους , γιατί ΔΕΝ τους πίστεψες και είσαι ακόμη εδώ και μας τα κάνεις τσουρέκια;;;;;

    😁😁😁😁😁😁😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/5/20 10:42

    όταν μαζεύονται στις πλατείες κολλάνε !
    όταν μεθαύριο η Ερμού θα θυμίζει κινέζικο πεζοδρόμιο δε θα κολλάνε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/5/20 11:45

    το μεθαυριο δεν ηρθε αλλα αυτοι οι ηλιθιοι μαζευτηκαν προχτες.και γιατι μαζευτηκαν.βολτα σε ελευθερα μερη δε μπορουν να κανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/5/20 13:11

    έχει καμιά διαφορά το μεθαύριο από το χθες ? στη διάδοση εννοώ!

    ΚΑΙ ΆΜΑ ΉΤΑΝΕ ΝΑ ΓΥΡΊΖΟΥΝΕ ΣΑ ΖΑΓΆΡΙΑ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΚΡΑΤΆΓΑΝΕ ΤΟ ΠΆΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΉΣΩ ΜΕ SMS?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/5/20 13:12

    ΣΤΟΙΧΗΜΑ.


    Πόσο χρονικό διάστημα λέτε να μείνει η πλακέτα για τα θύματα της Marfin, μέχρι να την σπάσουν ή να την βεβηλώσουν οι "αγωνισταράδες" των κοινωνικών αγώνων.......

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος9/5/20 13:13

    Κοίτα σύμπτωση να νομίζουν ότι το 13.11 τόγραψα εγώ ο χψ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.