Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Γιατί λένε «όχι» στις ανεμογεννήτριες;


Γιατί δεκάδες τοπικές κοινωνίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικοί φορείς και συλλογικότητες ανά τη χώρα έχουν ξεσηκωθεί για τις ανεμογεννήτριες, μέσα και παρά τη δίνη της πανδημίας και των επιπτώσεών της; Δεν είναι η αιολική ενέργεια μια εναλλακτική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που λειτουργεί προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και άρα της ζωής; Γιατί υπό το σύνθημα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά» αντιδρούν οι κάτοικοι, οι τοπικοί φορείς και οι τοπικές αρχές στα Άγραφα, Κοζάνη, Γρεβενά, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Ναύπακτο, Δράμα, Εύβοια, Τήνο, Νάξο, Ανδρο, Πάρο, Αμοργό, Ιεράπετρα Κρήτης κ.ά., ενώ χρειάστηκε να συγκρουστούν, όπως στην Τήνο, ακόμη και με τα ΜΑΤ που έσπευσαν για την βίαιη καταστολή τους;


Το θέμα των αιολικών πάρκων, σχετικά με το χωροταξικό και την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών σταθμών ακόμη και σε περιοχές NATURA, έχει βρεθεί στο επίκεντρο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες εφράζουν επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει εκφράσει τις έντονες ανησυχίες και αντιρρήσεις της, ενώ η Greenpeace συμφωνεί με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά αλλά «με σωστούς όρους και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η οποία κανονικά θα έπρεπε να συμμετέχει στο έργο (ενεργειακή κοινότητα)», όπως δήλωσε πρόσφτα ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής της οργάνωσης, Τάκης Γρηγορίου. Από την πλευρά της η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής του WWF, έχει σημειώσει πως η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης δέχεται ανηλεή σφυροκόπηση, με δικαιολογία την απλοποίηση των διαδικασιών. «Δεν μπορεί να υπάρχουν εκπτώσεις στη νομοθεσία, ακόμα και τα αιολικά πάρκα μπορεί να έχουν βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα».


«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η αιολική ενέργεια και οι ανεμογεννήτριες είναι μια εναλλακτική, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αυτά που αμφισβητούνται έντονα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι η επιλογή πολύ μεγάλων ανεμογεννητριών και η χωροθέτησή τους, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές», λέει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Πέτρος Κακούρος στο Tvxs.gr. «Στις περισσότερες περιοχές όπου οι κάτοικοι αντιδρούν εκτός των λόγων που αφορούν την επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τη ζημιά των δασών, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Αντιδρούν και στη βάναυση αλλοίωση του τοπίου έτσι όπως το έχουν γνωρίσει και το βιώνουν. Το τοπίο αυτό αποτελεί για τους κατοίκους του και συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της τοπικής τους κοινωνίας. Έχουν μια εικόνα του χώρου τους κι αισθάνονται ότι αυτήν απειλείται από τις ανεμογεννήτριες. Και πολύ εύστοχα συμβαίνει αυτό, όπως παραδέχονται και οι επιστήμες του τοπίου και του περιβάλλοντος. Ξέρουμε αυτήν τη στιγμή εξάλλου ότι το τοπίο όπου αναπτύσσονται οι ανεμογεννήτριες αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως από το οδικό δίκτυο το οποίο αναπτύσσεται παράλληλα για τη μεταφορά, καθώς η επιλογή της αερομεταφοράς δεν υποστηρίζεται από τις αεροπορικές εταιρίες γιατί δεν τις συμφέρει».
To tvxs.gr, μέσα στην πανδημία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Στις αντίξοες αυτές συνθήκες, στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr


Έγινε δημόσια διαβούλευση, άκουσε το υπουργείο την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς; Γιατί τέτοια βιασύνη; Γιατί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει δεσμεύσει σχεδόν το σύνολο των κορυφογραμμών της Πίνδου - περίπου το 80 % - για τη δημιουργία βιομηχανικών τύπου αιολικών πάρκων, χάριν των οποίων πρόκειται να ανοιχθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, να στηθούν μεταλλικά τέρατα-βιομηχανικές τουρμπίνες που θα ξεπερνούν τα 120 μέτρα ύψος και να απλωθούν δεκάδες χιλιόμετρα πυλώνων υψηλής τάσης;

Μικρό το όφελος, μεγάλη η καταστροφή απαντούν οι επιστήμονες και ταυτόχρονα καταγγέλλουν πως η όποια διαβούλευση από πλευράς του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ήταν εντελώς προσχηματική και αντιδημοκρατική, έγινε μέσα στην περίοδο των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού και παρά τα αιτήματα για παράταση από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις κράτησε πολύ λίγο και μετά από το τέλος της κατατέθηκε ένα θηριώδες νομοσχέδιο, με δεκάδες επιπλέον άρθρα.

«Η διαβούλευση ήταν προσχηματική και θα έλεγα ότι παραβίασε και τους κανόνες δημοκρατίας. Αυτό όμως που έχει επίσης σημασία είναι ότι ο σχεδιασμός για τη χωροθέτηση βασίζεται σε ένα χωροταξικό σχεδιασμό εικοσαετίας, ο οποίος έγινε με μια τελείως διαφορετική οικονομική και περιβαλλοντική πραγματικότητα. Να σας πω ένα παράδειγμα, γιατί να δεχτούμε την επίπτωση στο περιβάλλον από φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες σε μια προστατευμένη περιοχή, όταν την ίδια ώρα στις πόλεις λειτουργούν οι επιχειρήσεις με αναμμένα τα κλιματιστικά και ανοιχτές τις πόρτες», σημειώνει ο κ. Κακούρος και υπογραμμίζει το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης που αγγίζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, καθώς αυτό συνεπάγεται βιομηχανική παραγωγή με τεράστιο ενεργειακό κόστος. «Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε, οι επιλογές μας να είναι σοβαρές και ο σχεδιασμός ανάλογος. Αν θέλουμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ενέργειας πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση. Την κατανάλωση δε, δεν την μειώνουμε μόνο αλλάζοντας τις λάμπες αλλά μειώνοντας την κατανάλωση των κλιματιστικών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της ψηφιακής τεχνολογίας, ακόμη και των ηλεκτρικών αυτοκίνητων που προωθούνται», αναφέρει, θέλοντας να δείξει την αντίφαση της καθημερινότητας μέσω της αρνητικής σχέσης της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της υπερκατανάλωσης.

«Η κυβέρνηση λοιπόν βγήκε ένα πρωί είπε ότι θα κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες και θα τις αντικαταστήσει με φυσικό αέριο, το οποίο θα εγκαταστήσει δίπλα στις πόλεις, όπως παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη όπου θα φτιαχτεί μια μονάδα 800 MW, δίπλα σε ένα αστικό κέντρο ήδη επιβαρυμένο. Όλα αυτά δεν συγκροτούν έναν σοβαρό σχεδιασμό», επισημαίνει ο Πέτρος Κακούρος και προσθέτει: «Στο υπουργείο φυσικά έχουν ακουστεί και έχουν φτάσει και φτάνουν οι απόψεις των επιστημόνων αλλά προφανώς οι προτεραιότητες τους δεν επιτρέπουν καμία αλλαγή πλεύσης. Για να είμαστε όμως ακριβείς, οι επιλογές αυτές έχουν μια διαχρονικότητα, δεν είναι του κύριου Χατζηδάκη μόνο. Η παρούσα κυβέρνηση εφαρμόζει και υλοποιεί το σχεδιασμό που υπήρχε χρόνια, πολλές από τις αδειοδοτήσεις που σήμερα δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν άλλαξε ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση την κατεύθυνση. Επίσης, είναι εύκολο να δαιμονοποιούμε την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μας λέει αναγκαστικά να ιδιωτικοποιήσουμε την ενέργεια και τα πάντα. Οι επιλογές είναι πολλές φορές των εθνικών επιχειρηματικών κύκλων. Στην Ευρώπη τους ενδιαφέρουν οι οικονομικοί δείκτες, αν αποδείξεις ότι μπορείς να πιάσεις τους δείκτες υλοποιώντας μια διαφορετική γραμμή, έχεις σοβαρές πιθανότητες να το δεχτούν».

Αποτέλεσμα; Μια αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών με fast track διαδικασίες, με τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα, όπως καταγγέλλεται, την ώρα που όχι μόνο έχουμε πιάσει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ήδη από το 2013, αλλά και η ήδη εγκατεστημένη ισχύ είναι υπέρμετρη για τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ενέργειας. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν κατασκευαστούν και λειτουργήσουν όλα τα αιολικά πάρκα που έχουν αιτηθεί άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος, τότε η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον στόχο αυτό κατά έξι φορές. Οι επενδυτές, όμως, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και για τις περιοχές Natura, στις οποίες στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται να εγκατασταθούν επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 15.265 MW.



Η Green Planet και η σχέση ενεργειακού οφέλους και περιβαλλοντικού κόστους

«Η αρχή που διέπει και την αιολική αλλά και όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι η παραγωγή πρέπει να βρίσκεται κοντά στην κατανάλωση, ώστε να μειώνεται το ενεργειακό κόστος μεταφοράς και να μην υπάρχουν σημαντικές απώλειες που θα ακυρώνουν την προσπάθεια. Παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν το ελάχιστο. Και στα δύο αυτά έτσι όπως συμβαίνει στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα», σύμφωνα με τον Π. Κακούρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Green Planet «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας».

Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.
Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.
Έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030. Παρά ταύτα, αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αδειοδότηση για επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, με επιστημονική υπεύθυνη τη Βασιλική Κατή, αναπλ. καθηγήτρια στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και αφορά την κατάτμηση των φυσικών οικοσυστημάτων, σε συνδυασμό με τη χωροθέτηση αιολικών σταθμών και την επίτευξη των νέων, φιλόδοξων στόχων που έθεσε η Ελλάδα για την απολιγνιτοποίηση της χώρας. Με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανεμογεννητριών, αλλά και όσων αιολικών πάρκων βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης ή έστω υπό αξιολόγηση.

Η ερευνητική ομάδα καταλήγει σε τρεις προτάσεις: Να σταματήσει προσωρινά το υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει τις νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα, μέχρι να ολοκληρωθούν το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται σήμερα για τις προστατευόμενες περιοχές. Να επιτραπεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης μόνο για όσες περιπτώσεις αφορούν αιολικά πάρκα εκτός Natura (μελλοντικά να εξεταστεί η «απόσυρση» όσων βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και έχει τεκμηριωθεί ότι προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον). Και να δοθεί προτεραιότητα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις πιο υποβαθμισμένες οικολογικά περιοχές όπου υπάρχει ήδη πυκνό οδικό δίκτυο.

Παραδείγματα εκτός Ελλάδας

Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει πως η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80% καθώς οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σφοδρά βλέποντας να υποβαθμίζεται το φυσικό τους περιβάλλον. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας σταμάτησε τις εργασίες που αφορούν το εθνικό πλαίσιο αιολικής ενέργειας μετά από μαζικές αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και τη γνωμοδότηση ειδικών ότι το μέλλον των αιολικών κρίνεται πλέον αβέβαιο μετά το 2021, με την κατάργηση του προγράμματος επιδοτήσεων.

Οι Πολωνοί βάζουν εμπόδια στην ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων με νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι ανεμογεννήτριες θα σταματήσουν να τοποθετούνται σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από άλλα κτίρια ή δάση. Οι Κροάτες, πριν δώσουν οποιαδήποτε άδεια για τη κατασκευή αιολικών πάρκων, ζητούν σύμφωνα με νόμο που πέρασαν στη βουλή, τη γνώμη των περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στην εν λόγω περιοχή. Στις ΗΠΑ, μετά από 25 χρόνια και αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, οι κατά τόπους αρχές ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές τους, καθώς η αποκαθήλωσή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και κανείς δεν θέλει να αναλάβει αυτό το κόστος.
 Mαριάνθη Πελεβάνη

29 σχόλια :

  1. Ανώνυμος29/5/20 13:57

    «Οι Έλληνες θέλουν Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη και Ιησού Χριστό»,

    είχε γράψει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και συνέχισε:

    «Αυτό που λέμε είναι ότι η επιτροπή καλείται να δει το πράγμα καλύτερα και να περιλάβει στις μέριμνες της περισσότερους Έλληνες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διχάσουμε όσους έχει προσπαθήσει να δικάσει ο κεντρώος Μητσοτάκης. Δεν άνοιξε κανένα θέμα για τον Λαμπράκη, επ’ ευκαιρία αυτού είπαμε να το δούμε λίγο. Το ζήτημα είναι να ρίξεις φως στις δυνάμεις που μας ένωσαν. Πολλοί Έλληνες κοιτούν με σκεπτικισμό το έργο της επιτροπής, γιατί δεν εντάσσει περισσότερα στοιχεία από την κοινή μας παράδοση. Οι Έλληνες θέλουν Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη και Ιησού Χριστό».

    Η αντίδραση Τατσόπουλου

    «Να υποθέσουμε ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν πάντοτε στο πλευρό μας, ακόμη και όταν χάναμε στο πεδίο της μάχης -θα βαριόταν τότε να παρέμβει ή θα ήταν αλλού απασχολημένος.

    Να υποθέσουμε επίσης ότι ο Καραϊσκάκης πολεμούσε πάντοτε στο πλευρό του Κολοκοτρώνη, ακόμη και όταν προσπαθούσε ο Καραϊσκάκης να εξοντώσει τον Κολοκοτρώνη, όπως και ο Κολοκοτρώνης τον Καραϊσκάκη. Ψιλά γράμματα.

    Σε τίποτε από όλα αυτά δεν υποχρεώνεσαι να απαντήσεις, όταν πιστεύεις ακράδαντα ότι απευθύνεσαι σε ένα εκλογικό ακροατήριο με νοημοσύνη νηπίου.

    Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή

    -πόσω μάλλον η Θρησκοκαπηλία και η Εθνοκαπηλία, δύο από τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Εάν καταφέρεις, μάλιστα, και την συνδυάσεις με τη Φαιδρότητα, δεν πρόκειται να πεινάσεις ποτέ, Κωνσταντίνε· και στη Βουλή να μην ξαναμπείς, σε περιμένει το Δελφινάριο».


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/5/20 14:07

    εχουμε αναλαβει εργολαβικα το στησιμο των ανεμογεννητριων της γερμανιας ενω 25 χρονια νωριτερα απ αυτην κλεινουμε τα λιγνιτωρυχεια μας για να πληρωνουμε πανακριβο το ρευμα.κι ο κουλης το λεει χωρις περιστολη ως κατορθωμα σε συνεντευξη του στα γερμανικα μεσα κι οτι το κανει και για οφελος της γερμανιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/5/20 14:56

    gerolyke τι λες εσύ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/5/20 15:13

    ρε βλακες μη λετε αλλες μαλακιες οπως παλια με τη δραχμη..τιποτα δεν εχετε καταλαβει..σκεφτειτε να ειμαστε τωρα στη δραχμη και εξω απο την ευρωπη...τοσο πια εχετε αποχαυνωθει τελειως..τωρα σας φταινε οι ανεμογεννητριες...τετοια αντιδραστικοτητα κομπλεξικη ουτε που φανταζομουνα...εχετε ξεπερασει και τους ηλιθιους ακομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/5/20 15:22

    καλα ρε ποσα ευρω εχεις ακομα στις χυτρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/5/20 15:31

    ομολογα του γερμανικου κρατους ειναι..σιγουρη κατασταση..ουτε για αυτο δεν καταλαβαινεις...αλλα πως να καταλαβεις με τη βαση του δεκα που ειχες οπως σου εχουνε ειπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/5/20 15:37

    Η απάντησή του δισεκατομμυριούχου ήρθε καταιγιστικά, ‘νεράκι’, σε μικρές κοφτές προτάσεις:

    «Μην έχεις πολύ ζήλεια…

    Μην έχεις πολύ απέχθεια ή απόρριψη…

    Μην ξοδεύεις περισσότερα από όσα έχεις…

    Διατήρησε το κέφι σου παρά τα προβλήματά σου…

    Έχε πάρε-δώσε με αξιόπιστους ανθρώπους…

    και κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/5/20 15:48

    «Είπε ότι έχει εύπορη γυναίκα, όταν πρωτομπήκε στην πολιτική ήταν πιο πλούσιος και από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και από τον Τσοχατζόπουλο και από τον Παπαντωνίου» καθώς, όπως συμπλήρωσε, «ήταν 25 χρόνια μηχανικός και είχε πλούσια γυναίκα».

    Ο κ. Πολάκης συμπλήρωσε ότι ο κ. Παπαδημούλης είχε εισοδήματα από τις ευρωβουλευτικές του θητείες. «Τα έφερε νομίμως και όχι μέσω off shore» και «αγόρασε 8 ακίνητα όχι από πλειστηριασμούς», «όλα είναι νόμιμα και φορολογημένα», για να προσθέσει ακολούθως ότι «δεν έκρυψε σπίτια στο Παρίσι σε υπεράκτιες εταιρίες».

    Τον κ. Πολάκη ευχαρίστησε με ανάρτησή του σήμερα στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης

    «Καθαρή απάντηση από τον σύντροφο Παύλο Πολάκη. Τον ευχαριστώ!»


    Υ/Γ Και εγώ (ως πλούσιος) (και ας με μπερδεύει ο κεφαλαίας με αυτόν που τον τρολάρει χοντρά) συμπαρίσταμαι (δια της αναρτήσεως ταύτης) εις τον σύντροφον αντιπρόεδρον!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Αρχίζω να συμπαθώ τον ταμτάκο και να τον κατανοώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/5/20 16:06

    https://www.sigmalive.com/archive/simerini/environment/170879

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος29/5/20 17:01



    Καλά νέα κόμισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στους Γερμανούς επιχειρηματίες καθώς στην πρόσφατη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild διαβεβαίωσε ότι «κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία» και ότι από αυτή την ενέργεια «βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες»!

    ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΥΡΙΕ 15.13 ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΕ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΣΑΙ.ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ.ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.ΟΤΙ ΕΛΕΓΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ.ΑΛΛΑ ΕΔΩ Σ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΤΟΣΑ ΠΤΥΧΙΑ ΕΣΕΝΑ ΤΟΝ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟ.ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος29/5/20 20:15

    πιο πανω τα ελεγες με μικρα ρε κεφαλαια και δεν το καταλαβαμε...μη μας μπερδευεις με το θολωμενο σου μυαλο...τελικα εκεινο τον μαυραγανη των ανελ με το τσιπακι στο εμβολιο ακολουθεις μου φαινεται ηη το νεο κομμα του ηλια του κασιδιαρη...ανοιξε τη σελιδα που σου λεει ο 16.06 να ξεστραβωθεις βοδι ε βοδι μιας και με λες αστοιχειωτο...δεν το εγραψα εγω αλλα αλλος...τελικα εισαι μονος με αντιληψεις ακροδεξιες και ψεκασμενες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος29/5/20 21:58

    20.15 μην ξευτυλιζεσαι αλλο.αυτα που λες ειναι πολυ φτηνα για δημοκρατικο ανθρωπο με αγωνες.οκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος30/5/20 10:35

    θελω τη γνωμη του κεφαλαια για το τσιπακι που λεει ο μαυραγανης που ηταν υπουργος των συριζανελ..εδω και τωρα την καθοδηγηση σου δημοκρατη και πατριωτη..αληθεια ο κασιδιαρησ εχει παρει θεση..για να μας την πει ο οπαδος ελληναρας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος30/5/20 12:32

    οπαδος του μαυραγανη και του κασιδιαρη εισαι συ.το δημοκρατης και πατριωτης συνδεεται με βαθεια παιδεια και αρετες.δε μπορει να το εχεις εσυ.και γι αυτο ασχολεισαι με τους αλλους.αν ησουν μετριος θ ασχολιοσουν με τα γεγονοτα κι αν ησουν σοφος με τις ιδεες ειπε ο Σωκρατης.τωρα λουμω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος30/5/20 12:49

    ρε κεφαλαια θυμαμαι πριν χρονια που μας εβριζες και μας ελεγες να ψηφισουμε συριζα ανελ επαμ και χα...τωρα τα ξεχασες φαινεται και μιλας εσυ για παιδεια που εχεις ενα λεξιλογιο βοθρο...απλα σε φτυνω για τις ακροδεξιες και ναζιστικες αποψεις που αντιγραφεις εδω μεσα...και γιατι μου ειπε ο γιατρος να ξεσπαω...για να μη νομιζεις οτι κατι αξιζεις και ασχολουμαι μαζι σου...και μιλας για το σωκρατη οπως ο κασιδιαρης...δηλαδη χωρις να ξερετε τι λεει απλα εισαστε ελληναρες και αναμασατε τους αρχαιους χωρις να καταλαβαινετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος30/5/20 12:58

    σωπα ρε.λεει οτι εισαι στους χαμηλης νοημοσυνης ο Σωκρατης.απλα το ειπα ευγενικα μη σε παιρνουν χαμπαρι ολοι.βασικα θα ηθελες να μιλαω για το σορος κι ολα τ αθλια χωρις αρμοδιοτητα παγκοσμια σκουληκια που κανουν κουμαντα χωρις εγκριση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος30/5/20 13:58

    βλεπω οτι κανεις σιωπη σχετικα με συριζα ανελ χα και επαμ...ακομα τα παραδεχεσαι και γιαυτο κανεις αναρτησεις ακροδεξιες και ναζιστικες...ο σορος και τα αλλα που λες ειναι το αλλοθι να γραφεις φασιστικα...στη μυγδαλια φιλε φασιστες δεν τολμησαν..και να ησαν κρυμενοι ησαν σαν και σενα που κρυβεσαι στην ανωνυμια...πεσε μας ποιος εισαι αν εχεις κοτσια..ουτε ψευδωνυμο δεν τολμας...ουτε εγω γραφω ψευδωνυμο αλλα δε δινω μαθηματα εδω απλα σε φτυνω γιατι τους φασιστοναζιστες τους φτυνουμε και αυτο λιγο ειναι...οσο θα αντιγραφεις ακροδεξιες αποψεις τοσο θα σε καρπαζωνω...μαθηματα απο ανελ βελο και κασιδιαρη δε θελουμε...θεμε..δε θεμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος30/5/20 14:18

    ρεντεζελα βρηκες το μαστορη σου..ετσι ειναι η ζωη..κανε μοκο να περασει η θυελλα..χαχαχαχα σε βρηκε μποσικο γιατι τα γραπτα μενουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος30/5/20 17:22

    13.58 εισαι πολυ λιγος.φτυσε τα δικα σου να πιασει τοπο μουργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος30/5/20 18:28

    ε ρε γιδια πουχει δω μεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος31/5/20 13:11

    ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

    -Ο ακροδεξιός Bill Mitchell, αποκάλεσε τους διαδηλωτές

    "αντιφασίστες και πληρωμένους από τον Soros κακοποιούς",

    παρακινώντας τις αρχές να συλλάβουν τον δισεκατομυριούχο.

    "ΠΑΡΑΚΑΛΩ συλλάβετε τον George Soros",

    είχε γράψει σε μια πρόσφατη ανάρτησή του.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος31/5/20 14:48

    ολοι οι ακροδεξιοι και φασιστες τα βαζουν με το σορος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος31/5/20 15:26

    εκτος απο σενα που εισαι δημοκρατης.και εχεις τα ιδια συμφεροντα με το σορος...που ηταν καταδοτης των εβραιων καθ ομολογια του..και με τη χιλαρυ που εκδημοκρατισε ολη τη μεση ανατολη ανεβαζοντας ισλαμιστες στην κυβερνηση των χωρων της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος31/5/20 18:33

    τα ιδια λεει ο κασιδιαρης για το σορος μην τα επαναλαμβανουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος31/5/20 19:08

    ροιδαμι βοσκησες σημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος31/5/20 19:17

    αυτες τις μαλακιες για το σορο και το γκειτς ποια αξιοπιστη πηγη τα λεει και τα εχεις ασπαστει...να σου πω εγω...κατι ακροδεξιες φυλλαδες και φασιστικα ρατσιστικα σαιτ...τα ιδια λες συνεχεια για την ευρωπη για τη γερμανια για το δυτικο κοσμο..υπαρχει καλυτερη περιοχη να ζησεις σημερα εκτος απο την ευρωπη και ας εχει του κοσμου τα προβληματα και παλι ειναι η καλυτερη κοινωνια με τα περισσοτερα ανθρωπινα και κοινωνικα δικαιωματα..τοσο θολωμενο ειναι τα μυαλο σου ηη ζυγιζει λιγα γραμμαρια φαινεται...γιατι συνεχεια αναμασας ακροδεξιες και φασιστικες αναρτησεις ειναι το ερωτημα και γιατι τα ασπαζεσαι...απλα εισαι το ιδιο συναφι σου λεω και ξαναλεω και παλι λεω...γιαυτο και ειπαμε φτυνω αυτες τις ναζιστικες αποψεις σου...δεν ειναι ξαδερφος μου σορος αν αυτο υποψιαζεσαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος31/5/20 19:56

    και για να καταλαβεις αν μπορει που δεν μπορεις καθε φορα που καποιος και ειδικα ο δασκαλος γραφει εναντιον των συνωμοσιολογων και ειδικα τωρα με τον κορωνοιο εσυ αρχιζες να βριζεις λες και ηταν προσωπικο σου θεμα και φεροσουν σαν ρεμαλι σε πατριωτες...κοψτο λοιπον γιατι μου ανεβαζεις την πιεση με το να βριζεις οποιον ειναι εναντιον ηλιθιων αποψεων που δεν ειναι δικες σου στο τελος της γραφης...φερεσαι φασιστικα και ρεμαλιστικα...κυριε κεφαλαια και μην κανεις οτι δεν σε αφορα...ενας εισαι μοναχα...ενας εδω μεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος31/5/20 20:19

    «Βλέπω ότι η Αυγή προβάλλει στο αυριανό πρωτοσέλιδο αφιέρωμα στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη για τα 11 χρόνια από τον θάνατό του.

    Δεδομένης της συμπεριφοράς των στελεχών του τότε ΣΥΝ και νυν ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του όσο ζούσε

    (και ξέρουμε όσοι τον γνωρίζαμε τι ο ίδιος έλεγε γι' αυτά)

    και δεδομένης της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια,

    ιδίως όσο κυβέρνησε (αντιευρωπαϊσμός, συναγελασμός με γελοίους εθνικιστές τύπου Ραχήλ Μακρή και Καμμένου, προκλητικές απόπειρες χειραγώγησης της δικαιοσύνης, περιφρόνηση στα γράμματα, κλπ),

    δηλαδή μιας πολιτικής που βδελυσσόταν όσο τίποτε ο Μιχάλης που ήταν φλογερός υπερασπιστής της Ευρώπης, συχνά μόνος, και διαπρύσιος υπερασπιστής της λεγόμενης "αστικής" δημοκρατίας από εκείνον τον καιρό, μόνο ως καπηλεία μπορώ να το δω αυτό σήμερα εκ μέρους της Αυγής».

    Βάσω Κιντή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος31/5/20 21:01

    βασικα δε μπορει κανενας να μιλησει με ανθρωπο που νομιζει οτι το σπιτι του ειναι το μπαλκονι του αλλου.η δημοκρατια η ασφαλεια η ελευθερια η δικαιοσυνη πρεπει να δουλευουν στον τοπο σου οχι στον τοπο του σορος του σοιμπλε του κισιγκερ και στα παλατια της αθλιας λεσχης μπιτελμπερκ.η ελευθερια ελεγχεται σε συγκεκριμενο χωρο απο κεινους που την εχουν κι οχι απο τον ερντογαν και τις αθλιες παρεες του.ειναι αδυνατο λοιπον ενας που εισαι και συ να θελεις να περασεις αυτο που δε μαθαινεται στα σχολεια αλλα στα συμφεροντα.γι αυτο αρκεσου σ αυτα που γραφεις.ουτε χουντα εχουμε να μας λες τι θα γραψουμε.γραφε λοιπον και μη βριζεις διοτι αυτο μονο δικη σου συνηθεια ηταν απ εξαρχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.