Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Αλειτούργητες αισθήσεις


του Παντελή Μπουκάλα
Στο σπίτι του ο καθένας, με μειωμένες μέχρι μηδενισμού τις εξόδους στον ακινητοποιημένο κόσμο, ζούμε με επίσης αφόρητα και απότομα μειωμένες τις πηγές απ’ όπου μέχρι χθες αντλούσαμε εικόνες, πληροφορίες, συγκινήσεις και ερεθίσματα. Για να ’χουν το μυαλό και η καρδιά την πρώτη ύλη τους. Να συνθέτουν, να επεξεργάζονται, να δυσαρεστούνται, να χαίρονται, να απορρίπτουν,..
να αγκαλιάζουν. Να μετέχουν στα ανθρώπινα.

Στο μισάωρο ή στη μια ώρα που βγαίνεις έξω, για να περπατήσεις, να πας στο φαρμακείο ή στο ψιλικατζίδικο, ή για να βγάλεις βόλτα το αγχωμένο σκυλί, καμία από τις υπολειτουργούσες αισθήσεις σου δεν προλαβαίνει να δουλέψει στα σωστά της, να ξεδιψάσει. Το βλέμμα σου, στραμμένο προληπτικά προς την άσφαλτο ή προς τους τοίχους, σπάνια συναντάει άλλο βλέμμα, σπάνια ανταλλάσσει χαμόγελα.
Η αφή, απαγορευμένη έτσι κι αλλιώς, αφού κηρύχτηκε εξαιρετικά επικίνδυνη, έχει πια ένα ζευγάρι γάντια να τη χωρίζουν από τα πράγματα, τους καρπούς και τα φρούτα. Αλλά και από το χέρι των γειτόνων και των φίλων, από το λαιμουδάκι της γάτας ή το μουτράκι του σκύλου. Από το ένα δελτίο ειδήσεων στο άλλο ακούς τις ανανεωνόμενες εικασίες των επιστημόνων, που δηλώνουν με κάθε ειλικρίνεια ότι προς το παρόν οι αβεβαιότητές τους είναι σαφώς περισσότερες από τις σίγουρες γνώσεις τους. Μπερδεύεσαι λοιπόν, μαθαίνεις και ξεμαθαίνεις σε ταχύτατο ρυθμό, διστάζεις, ολοένα διστάζεις. Και καταλήγεις να υποτάσσεσαι στη συνθήκη της Κοινωνικής Απόστασης. Της φραγής. Της αποξένωσης.
Η γεύση; Δεν πίνεις πια έξω το καφεδάκι σου, το κρασάκι, την μπίρα, το τσίπουρο. Δεν γεύεσαι τις χαρές της παρέας δηλαδή, και απομακρύνεσαι έτσι κάθε μέρα και περισσότερο από αυτό που ήταν πάντα η μέθοδός σου για ν’ αντέχεις. Και του σπιτιού τα καλούδια, καλά κι άγια είναι. Αλλά να. Η χωριάτικη παύει να είναι χωριάτικη, αν δεν σμίγουν στο πιάτο πέντε κι έξι θηρευτικά πιρούνια, που κυνηγούν βουλιμικά την ελιά και το κρεμμύδι.
Η ακοή; Ακούει την ασήκωτη σιωπή. Και πια δεν της αρέσει. Αρχισε ήδη να νοσταλγεί τον θόρυβο, τη βοή, τη φασαρία – όπως ο Θανάσης Βέγγος νοστάλγησε το καυσαέριο μόλις βγήκε μισή ώρα έξω από την Αθήνα, κι έσπευσε να το ρουφήξει από την εξάτμιση του αυτοκινήτου. Η όσφρηση; Περνάς δίπλα στις ανθισμένες νεραντζιές των πεζοδρομίων (μοιραία απεριποίητες, όπως και οι πρασινάδες στα παρκάκια, όπου θέριεψαν οι αγριάδες) και φοβάσαι να κόψεις το ανθάκι της, να χαρείς την ευωδιά του. Και ντρέπεσαι γι’ αυτό.
 Καθημερινή (09.4.2020) 

11 σχόλια :

  1. Ανώνυμος10/4/20 21:27

    Αν οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ και άλλων οικονομικών αναλυτών ,οτι η ύφεση στην Ελλάδα θα κυμανθεί γύρω στο 30-35% σημαίνει οτι η χώρα θα βιώσει ημέρες κατοχής άγνωστο για πόσο καιρό και άγνωστες οι συνέπειες που θ ακολουθήσουν
    πατατουλες μη γυρεψεις μοναχα.ουτε συ ουτε οι βλακες που παρακολουθουσαν τον κηπο.τον κηπο ρε..οχι τη γιαφκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/4/20 10:16

    Τεράστια απώλεια ο θάνατος του Περικλή Κοροβέση. Μιλάμε για έναν από τους πιο αξιόλογους διανοούμενους της ελληνικής Αριστεράς
    Ήταν ένας απο τους λίγους που βασανίστηκε απο την χούντα αλλα δεν πέρασε ποτέ απο το ταμείο εξαργύρωσης της μεταπολιτευσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/4/20 12:24

    Ήταν μια βραδιά του Μάρτη, πριν από κάνα μήνα. Δεκατέσσερεις του Μάρτη για την ακρίβεια, το γράφω για να μην παραπονιέστε ότι σας κρύβω λεπτομέρειες. Δελτίο του ΣΚΑΪ, Στραβελάκης στο σπρέχεν, καλεσμένος ο Άδωνις. Τον ρωτάει ο άνκορμαν για τον πανικό που επικρατούσε τότε στα σούπερ μάρκετ, μιλάει ο Γεωργιάδης. Δεν μιλάει δηλαδή, γιατί ο Άδωνις κορνάρει δεν μιλάει, αλλά..
    ας πούμε ότι μιλάει. Και λέει την παρόλα τη μεγάλη:
    «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την επάρκεια των τροφίμων. Απολύτως κανένας! Τα αποθέματα της χώρας σε τρόφιμα είναι άνω των τριών μηνών, φτάνουμε δηλαδή στο καλοκαίρι.»
    Και κάπου εκεί το ‘κλεισε το θέμα, προσθέτοντας και μερικές σάλτσες ακόμη για τα ράφια, για τις ουρές και την άψογη τροφοδοσία που γίνεται και θα γίνεται κάθε μέρα.
    Δώστε προσοχή:
    Γίνεται και θα γίνεται κάθε μέρα.
    Το εμπεδώσατε;
    Κάντε τώρα έναν κόπο και μείνετε μαζί μου για να σας δώσω ραπόρτο από χθεσινό δημοσίευμα της Guardian με τον κάτι παραπάνω από ανησυχητικό τίτλο:
    «Ο κορωνοϊός μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των πεινασμένων ανά την υφήλιο»!
    Το οποίο μας κάνει ένα δισεκατομμύριο εξακόσια εκατομμύρια πεινασμένοι από οκτακόσια εκατομμύρια που είναι σήμερα και αν δεν σας ανησυχεί αυτή η προοπτική, συνεχίστε καλύτερα με το ShoppingStar μη σας ενοχλώ και σας χαλάω τη ζαχαρένια…
    Λέει λοιπόν το ρεπορτάζ (συγκλό η Βίκυ, αλλά να κάνουμε και καμιά δουλειά), ότι μπορεί να μπλέξουμε άσχημα με τα κλειστά σύνορα και τα προβλήματα στις μεταφορές των τροφίμων, ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην παραγωγή, ότι είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι μικροί παραγωγοί με κάθε τρόπο, ιδίως στις υπανάπτυκτες και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και παραθέτει κι ένα λινκ η Guardian για δημοσίευμα των Financial Times, όπου μαθαίνει κανείς διάφορα χρήσιμα πράγματα:
    Χώρες όπως η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και οι Φιλιππίνες προσπαθούν πλέον να στοκάρουν σιτηρά ανεβάζοντας τις τιμές. Η Αλγερία, για παράδειγμα, ψώνισε επειγόντως σιτάρι πληρώνοντας «καπέλο» 8 % σε σχέση με πριν από είκοσι μέρες, ενώ για τους εμπόρους της Τουρκίας η αύξηση έφτασε στο 10 %.
    Κι από την άλλη η Ρωσία και το Βιετνάμ επέβαλλαν περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών και ρυζιού αντιστοίχως, διότι καλή η κονόμα αλλά κινδυνεύεις να βρεθείς με γεμάτο το πορτοφόλι και άδειο το στομάχι. Και να πας σαν τον Τσαουσέσκου…
    Το ρεπορτάζ των Financial Times σημειώνει επίσης ότι φέτος είναι καλή η σοδειά, σε αντίθεση, ας πούμε, με το 2008 όταν η ξηρασία ανέβασε τις τιμές και ξέσπασαν τότε ταραχές στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
    Προσθέτει όμως η εφημερίδα ότι η απαγόρευση των εξαγωγών στα σιτηρά εκ μέρους της Ρωσίας το 2010, είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγουν και πάλι οι τιμές και να προκύψει η Αραβική Άνοιξη.
    Εκείνη την εποχή, βέβαια, δεν είχαν παίξει το παιχνιδάκι τους μόνο οι Ρώσοι αλλά και οι σπεκουλαδόροι που τοποθέτησαν τα κέρδη τους από τη φούσκα των ακινήτων στη διεθνή αγορά τροφίμων. Και κονόμησαν ένα σκασμό λεφτά, αλλά ο δόλιος ο Αιγύπτιος από εκεί που χρειαζόταν μισό δολάριο την ημέρα για να γεμίσει το στομάχι του, ξαφνικά ήθελε ένα δολάριο. Και πού να το βρει; Πάρε λοιπόν μια επανάσταση και μιαν Αραβική Άνοιξη να σου βρίσκεται…
    Εν κατακλείδι; Εν κατακλείδι, η κερδοσκοπία αφενός και ο προστατευτισμός από την άλλη παραμονεύουν για να μας αδειάσουν την τσέπη και την κατσαρόλα. Ο κορωνοϊός τους δίνει την τέλεια αφορμή για να το πράξουν και η κακή μας η μοίρα διόλου δεν τους συγκινεί. Κι αν τα καταφέρουν, από αυτό το ένα δισεκατομμύριο εξακόσια εκατομμύρια πεινασμένους θα δούμε αρκετό κόσμο και στη χώρα μας…

    - το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/4/20 13:17

    ΝΑ ΜΗ ΓΥΡΕΨΕΙΣ ΠΑΤΑΚΕΣ ΜΟΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/4/20 16:10

    πατριωτες οσοι φταστε στο χωριο μετα απ αυτο καλλιεργηστε ολοι τη γη και τους κηπους σας μ αραποσιτια πατατες ντοματες κλπ αφηστε τον πλατανανο κι εκεινοι που κρατατε γκλιτσα για λεβεντια παρτε απο μια διφορα γιδα....και κοτερα..κι αφηστε τον αλλο να χαλιουραει με τον ταμτακο τον κουλη και το μπενυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/4/20 16:12

    να ιδω δυο τρεις που δε μπορουνε να καρφωσουνε προκα στον αμμο να φυλανε γιδα και να φτειανουν κηπο κι ας ψοφησω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/4/20 17:36

    ΔΕ ΘΕΛΩ ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ!!!!


    ........Να το πω ευθαρσώς;

    Η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ταφόπετρα του κινήματος και θα πάρει πολλές δεκαετίες μέχρι να ξαναδιαμορφωθεί μια άλλη αριστερά.

    Αυτό που λέω είναι προκλητικό αλλά δεν πειράζει.

    Θα συνεχίσω όμως λέγοντας ότι ούτε η Κατοχική, ούτε η εμφυλιοπολεμική Ελλάδα μπόρεσε να καταστρέψει την αριστερά.

    Μετά τη συντριβή του ΚΚΕ, που ήταν και στρατιωτική και πολιτική, σε οχτώ χρόνια μέσα η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.

    Που σημαίνει ότι αυτός που κατόρθωσε να εξαφανίσει την αριστερά είναι η ομάδα του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Γιατί εν προκειμένω, ο κόσμος είχε ποντάρει την ουτοπία και αντί γι’ αυτήν βγήκε μια δραματική απογοήτευση.

    «Ένας που ξέρει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο απ’ έξω, δεν σημαίνει ότι είναι και αριστερός. Αριστερός είναι μια άλλη συνείδηση, μια άλλη ζωή μια άλλη αντιμετώπιση. Είναι άλλος άνθρωπος»


    Περικλής Κοροβέσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/4/20 17:41

    Δηλαδή το παρεάκι (που γράφω χρόνια τώρανες) και το όνειδος της αριστεράς (η καταστροφή που έλεγε ο Περικλής)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/4/20 18:19

    ο λυκος στην αναμπουμπουλα χαιρεται

    κλείνονται εκκρεμότητες μέσα στην αναμπουμπούλα.
    Ενώ το βλέμμα όλων, συλλογικά και ατομικά, είναι στραμμένο στην εξέλιξη της πανδημίας

    Το υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξε στον Αναπτυξιακό Νόμο την υπερμεγέθη ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας VASACO ΑΕ η οποία βρίσκεται μία ανάσα από την Ακρόπολη. Με αυτή την απόφαση η εταιρεία θα λάβει οικονομική στήριξη από το κράτος ύψους 3.370.000 ευρώ. Αλλά η οικοδομική άδεια της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας πριν λίγους μήνες ακυρώθηκε από το ΣτΕ αφού το ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι το μέγεθος του κτηρίου είναι δυσανάλογο σε σχέση με τον Ιερό Βράχο, η προστασία του οποίου κατισχύει έναντι οποιασδήποτε άλλης ενέργειας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού σιωπά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και επειδή λεφτοδεντρα δεν υπάρχουν!

    Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση το υγειονομικό προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς σε πτέρυγες και ΜΕΘ COVID-19, ΔΕΝ χρειάζονται μάσκες Υψηλής Αναπνευστικής Προστασίας, αλλά μόνο απλές χειρουργικές μάσκες όταν «δεν υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας αερολύματος».

    Με λίγα λόγια η απάντηση της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και των διάφορων επιτροπών «Σοφών» στις καταγγελίες των υγειονομικών που πληθαίνουν διαρκώς, για ελλιπή, ακατάλληλα και ανεπαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), είναι ότι η απλή χειρουργική μάσκα αρκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/4/20 20:51

    ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

    ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.