Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Γιατί οι ΗΠΑ κήρυξαν τον «πόλεμο» στην Κίνα για την πανδημία του κορωνοϊού

Παναγιώτης Σωτήρης


Η είδηση ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή. Η Πολιτεία του Μισούρι πρόσφατα άσκησε αγωγή κατά της Κίνας κατηγορώντας ότι ευθύνεται για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, εφόσον δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό, και ζητά αποζημίωση για το κόστος που είχε αυτό.

Μικρή σημασία έχει ότι με βάση την αμερικανική νομική παράδοση δεν είναι ακριβώς εφικτό να υποβληθεί αγωγή ή μήνυση κατά κυρίαρχου κράτους, η ουσία της χειρονομίας παραμένει. Ούτε είναι τυχαίο ότι το Μισούρι έχει ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη και μάλιστα υποστηρικτή του Τραμπ.


Γιατί σήμερα η επιθετική ρητορική κατά της Κίνας σε σχέση με την πανδημία έχει γίνει αναπόσπαστο τμήμα της ρητορικής της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στον τρόπο που δικαιολογήθηκε η απόφαση για την αναστολή καταβολής της αμερικανικής συνδρομής στον ΠΟΥ, όπου έγινε επίκληση και της υποτίθεται φιλοκινεζικής στάσης του διεθνούς οργανισμού.


Οι διαρκείς κατηγορίες κατά της Κίνας
Οι βασικές κατηγορίες που εξαπολύονται κατά της Κίνας στις ΗΠΑ, κυρίως από τη μεριά των Ρεπουμπλικάνων και ΜΜΕ που τους στηρίζουν αλλά ενίοτε και των Δημοκρατικών είναι οι ακόλουθες:


Η Κίνα δεν τηρούσε τους κανόνες υγιεινής και από τις ανοιχτές αγορές της ξέσπασε η επιδημία.

Η Κίνα δεν έδωσε έγκαιρα πληροφορίες για το τι συνέβαινε με τη νέα επιδημία και έτσι δεν μπόρεσαν οι υπόλοιπες χώρες να πάρουν έγκαιρα μέτρα.

Ο ιός ήταν δημιούργημα κινεζικών εργαστηρίων από τα οποία και ξέφυγε ύστερα από κάποιο ατύχημα.
Βέβαια, σε μεγάλο βαθμό οι κατηγορίες αυτές έχουν διαψευστεί. Η θεωρία για τη διασπορά του ιού μέσα από τη λειτουργία κάποιας ανοιχτής αγοράς δεν θεωρείται αυτονόητη, καθώς υπήρχε πιθανώς διασπορά και προηγουμένως. Ο ιός δεν είναι εργαστηριακό δημιούργημα αλλά αποτέλεσμα φυσικής εξέλιξης.



Η Κίνα, παρά την αρχική προσπάθεια τοπικών αρχών να συγκαλύψουν την πληροφορία, γρήγορα επέλεξε ένα δρόμο σχετικής διαφάνειας, έγκαιρα ειδοποίησε τον ΠΟΥ για κρούσματα νέου τύπου πνευμονίας, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για κορωνοϊό και προχώρησε και στη δημοσιοποίηση του γονιδιώματος διευκολύνοντας και την παγκόσμια έρευνα. Ουσιαστικά, από τα μέσα Γενάρη οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής, γνώριζαν για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας, εξαιτίας της εμφάνισης νέας ιογενούς πνευμονίας και δεδομένης της προηγούμενης εμπειρίας από τον SARS όφειλαν να είχαν πάρει τα δέοντα μέτρα.


Γιατί κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα
Είναι προφανές ότι συνεχίζεται και εν μέσω της πανδημίας μια γεωπολιτική αντιπαράθεση που είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να έχουν μια πιο επιθετική στάση έναντι της Κίνας. Αυτό στηριζόταν στην εκτίμηση ότι παρότι η Κίνα έδειχνε να έχει υιοθετήσει στην οικονομία πλήρως τον «καπιταλιστικό δρόμο» και να έχει ενσωματωθεί στην παγκόσμια αγορά και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, εντούτοις θα εξελισσόταν σε μια απειλή για την αμερικανική πρωτοκαθεδρία και άρα οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ενισχύσουν τη θέση τους στην περιοχή αλλά και να περιορίσουν την όποια επέκταση της κινεζικής παραγωγής.

Αυτό έγινε ακόμη πιο έντονο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010, με τις ΗΠΑ να κλιμακώνουν έναν ευρύτερο ανταγωνισμό στην περιοχή, όχι μόνο σε επίπεδο γεωπολιτικό (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαρκή αντιπαράθεση για τη Νότια Σινική Θάλασσα), αλλά και σε επίπεδο οικονομικό.

Ήταν η κινεζική προσπάθεια αναβάθμισης και σε τεχνολογικούς τομείς αλλά και μεγάλων επενδύσεων εκτός συνόρων στο πλαίσιο της στρατηγικής «μία ζώνη ένας δρόμος» που οδήγησε σε μια αντεπίθεση των ΗΠΑ σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορούσε την υπονόμευση της κινεζικής διεκδίκησης πρωταγωνιστικού ρόλου στις νέες τεχνολογίες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την τεχνολογία 5G και το άλλο την κήρυξη ουσιαστικά ενός εμπορικού πολέμου, με αφορμή κατηγορίες των ΗΠΑ προς το Πεκίνο ότι απαιτεί μεγάλες μεταβιβάσεις τεχνολογίας από τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της Κίνας και ότι άμεσα και έμμεσα επιδοτεί τις κινεζικές εξαγωγές.



Ουσιαστικά, εδώ και καιρό είχαμε μπει σε έναν ολοένα και πιο σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με το Πεκίνο να απαντάει στις αμερικανικές πρωτοβουλίες προσπαθώντας να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με όσες χώρες παρέμειναν θετικές στις προτάσεις που έκανε για επενδύσεις και τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης να ταλαντεύονται ανάμεσα στις αμερικανικές πιέσεις για περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων και τις κινεζικές προτάσεις για μεγάλα επενδυτικά σχέδια.


Η πανδημία ως καταλύτης
Για πολλούς στις ΗΠΑ το αρχικό ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Κίνα φάνηκε ως η παράμετρος που θα άλλαζε το συσχετισμό. Η Κίνα αντιμετώπισε μια μεγάλη κρίση που την υποχρέωσε να συρρικνώσει σημαντικά την οικονομική της δραστηριότητα την ώρα που η ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος δεχόταν κριτική για τα αρχικά προβλήματα στο περιορισμό της επιδημίας.

Βέβαια, όσοι επένδυαν σε αυτό υποτιμούσαν το γεγονός ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, μια επιδημία σε έναν συγκοινωνιακό κόμβο όπως η Γουχάν, ποτέ δεν θα έμενε «τοπική» και σχετικά σύντομα όσοι στις ΗΠΑ επίχαιραν για τους υγειονομικούς μπελάδες της Κίνας, βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν μια πολύ χειρότερη υγειονομική κρίση και την ανάγκη λήψης μέτρων που πυροδότησαν τη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ειδικά για τις ΗΠΑ η πανδημία ήρθε μέσα σε μια φάση προεκλογικής πόλωσης όπου ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε να διατυπώσει ένα αφήγημα που επικέντρωνε κυρίως στη διατήρηση σχετικά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και εντυπωσιακά χαμηλής για τα αμερικανικά δεδομένα ανεργίας.

Η πανδημία ανέτρεψε πλήρως την εικόνα μιας στιβαρούς διακυβέρνησης. Οι ΗΠΑ απέτυχαν παταγωδώς να έχουν έναν επαρκή μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης με αποτέλεσμα να φτάνουν επισκέπτες από περιοχές που ήταν ήδη επίκεντρα και να μην τους γίνεται έλεγχος. Διαπίστωσαν ότι δεν είχαν απόθεμα μασκών, προστατευτικών ποδιών και αναπνευστήρων.

Το αμερικανικό σύστημα υγείας δεν θα επαρκούσε χωρίς τη λήψη γενικευμένων μέτρων περιορισμού. Ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ έχουν γίνει σήμερα το μεγάλο επίκεντρο της πανδημίας.



Σε όλα αυτά προστέθηκε το μεγάλο οικονομικό κόστος. Και παρότι ο Τραμπ υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα παρεμβάσεων στην οικονομία, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με πάνω από 20 εκατομμύρια εργαζομένους να έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας και η Αμερική αντιμετωπίζει και την προοπτική της κοινωνικής κρίσης.


Το νέο πλαίσιο του ανταγωνισμού
Σε αυτό το φόντο το πλαίσιο του αμερικανοκινεζικού ανταγωνισμού αναδιατυπώνεται.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν ταυτόχρονα να ανακτήσουν τη σε μεγάλο βαθμό τρωθείσα αξιοπιστία τους ως προς τη δυνατότητά τους να έχουν ηγετικό ρόλο και να στοχοποιήσουν κατά το δυνατό την Κίνα, ελπίζοντας ότι αυτό θα μεταφέρει ευθύνες και θα υπονομεύσει την προσπάθεια της Κίνας να αναβαθμιστεί στην διεθνή σκηνή με όχημα την σχετικά πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από τη μεριά της η Κίνα μπορεί να κάνει διάφορες προβολές soft power αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με αχαρτογράφητη για αυτήν πρόκληση όχι απλώς της μεγάλης οικονομικής ισχύος αλλά της δυνάμει ηγεσίας.

Πηγή: in.gr

14 σχόλια :

  1. Ανώνυμος28/4/20 10:14

    Οι καλικάτζαροι άρχισαν τους χορούς....Ξεκίνησε η μπαχαλοποίηση.....

    (παλιά τους τέχνη κόσκινο)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/4/20 10:17

    Μαξιμος Πυροβέτσης
    Δεν θα παμε τριημερο δεν πηγαμε και Πασχα. Και εγω ηθελα ειχα κλεισει και για Ναυπλιο και τωρα αν ολα ηταν αισια θα πηγαινα και μια εκδρομη καπου κοντα. Αλλα βγηκε η οδηγια πως απαγορευεται.
    Και καλα κανει και απαγορευεται. Αυτοι μετρανε κρουσματα και νεκρους και κατι ξερουν περισσοτερο απο μας που μετραμε χαμενες διακοπες. Την μια εχουμε ξεμεινει αφηστε μας να δουλεψουμε μια γριππη ειναι αποφανθηκαν οι γιατροι του διαδικτου επαγγελμα εμπορας, Τη αλλη αφηστε μας να ξοδεψουμε τα λεφτα μας σε διακοπες σιγα μια γριππη ειναι επαγγελμα εισοδηματιας νοικοκυρα .

    Πω πως μας μαλωσανε να μη παμε πουθενα το τριημερο τα μουτρα την ΝΔ. Και εγω δεν τον ακουσα τον κυβερνητικο σεριφη σιγουρα θα μου την εσπαγε αλλα καλα τα ειπε. Ουτε οι δασκαλοι ουτε οι αξιωματικοι μας μιλουσαν με τον νι και με το σιγμα και με το σεις και με το σας αλλα δεν τους βριζουμε.
    Καποτε πρεπει να μαθουμε και να υπακουμε. Η αναρχια που μας χαρακτηριζει μας οδηγησε σε μια χρεωμενη υποτελη χωρα αποικια των γερμανων και επαρχια των τουρκων.
    Και φυσικα δεν μιλαω για την υπακοη στους κρατουντες. Μιλαω για υπακοη σε νομους οχι νομοθετηματα που δεν δινουν αφορμη για αυστηρα και αυταρχικα μετρα. Ειναι γνωστο πως η αναρχια οδηγει σε τυραννια. Πολυβιος ιστορικος πολιτευματα.
    Και η απειθια στη τιμωρια οπως η παραβιαση στοπ στο τρακαρισμα συμπληρωνω.

    Ειμαστε εγωιστες ατομιστες τομαρια και αναρχοι γιαυτο και δεν επαναστατουμε επειδη δεν δεχομαστε ηγεσια και οργανωση. Εριζουμε μεταξυ μας και παραμενουμε ιδιωτες δηλαδη δουλοι. Ουτε για τοι καλο μας δεν υπακουμε ουτε σε γιατρους.

    Να μηδενιστουν τα κρουσματα να βγουμε εξω σαν ανθρωποι. Αυτο θελουμε. Εσεις θελετε να πατε τριημερο τωρα να να γεμισουμε παλι κρουσματα να μας ξαναμαντρωσουν και να βριζετε απο το fb τον πως τον λενε απο Χαρ δ κατι ουτε ξερω το ονομα του δεν βλεπω τηλεοραση να συγχιζομαι μου φτανει η μαλακια που μας δερνει. Υπομονη δεν ξερω αν τα λενε στην τηλεοραση αυτα αλλα (4 νεκροι, 17 νέα κρούσματα μέσα στο σαββατοκύριακο. αυξηση 0.68% . θελουμε 0 σε ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/4/20 10:21

    ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ.ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΣΑΝΕ ΣΤΗ ΘΡΑΚΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΗΝ ΜΠΕΚΑΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΑΝΑ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ.ΤΟΥΤΕΣΤΙ ΜΩΡΟΦΙΛΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ.ΑΤΟΜΙΣΤΕΣ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΑΚΗΔΕΣ ΚΟΜΠΙΝΑΔΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ.ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/4/20 11:25


    27 Απριλίου 2020 eNews24.gr Κόσμος
    Κέννεντυ: «Ο Μπιλ Γκέιτς θα σπείρει τον θάνατο και την υποδούλωση με το εμβόλιο για τον κορονοϊό»

    0shares Facebook Twitter

    Ρόμπερτ Κέννεντυ: Η εμμονή του Bill Gates με τα εμβόλια φαίνεται να τροφοδοτείται από μια μεσαιωνική πεποίθηση ότι έχει χρισθεί να σώσει τον κόσμο.

    Σε ανάρτησή του στο Instagram ο Ρόμπερτ Κέννεντυ, ανηψιός του δολοφονηθέντος Προέδρου των ΗΠΑ Τζων Κέννεντυ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «Τα εμβόλια, για τον Bill Gates, είναι μια στρατηγική φιλανθρωπίας που τροφοδοτεί τις πολυάριθμες επιχειρήσεις που σχετίζονται με το εμβόλιο (συμπεριλαμβανομένης της φιλοδοξίας της Microsoft να ελέγχει μια παγκόσμια επιχείρηση ταυτότητας εμβολιασμού) και να του δώσει δικτατορικό έλεγχο στην παγκόσμια πολιτική υγείας – η αιχμή του εταιρικού νεοϊμπεριαλισμού.

    Η εμμονή του Gates με τα εμβόλια φαίνεται να τροφοδοτείται από μια μεσαιωνική πεποίθηση ότι έχει χρισθεί να σώσει τον κόσμο με την τεχνολογία και μια θεϊκή προθυμία να πειραματιστεί με τη ζωή των πιο αδύναμων ανθρώπων.

    Με την υπόσχεση για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας με 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Gates ανέλαβε τον έλεγχο της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ινδίας (NAB) και έδωσε εντολή για 50 εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας σε κάθε παιδί πριν από την ηλικία των πέντε ετών. Οι Ινδοί γιατροί κατηγορούν την εκστρατεία για μια καταστροφική επιδημία πολιομυελίτιδας που παρέλυσε 496.000 παιδιά μεταξύ 2000 και το 2017.

    Το 2017, η ινδική κυβέρνηση έστειλε πίσω το σχήμα των εμβολίων του Gates και έδιωξε τον Gates και τους φίλους του από το NAB. Τα ποσοστά παράλυσης της πολιομυελίτιδας υποχώρησαν ραγδαία. Το 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχτηκε διστακτικά ότι η παγκόσμια έκρηξη της πολιομυελίτιδας είναι κυρίως συνέπεια του εμβολίου, που σημαίνει ότι προέρχεται από το Πρόγραμμα Εμβολίων του Gates.

    Οι πιο τρομακτικές επιδημίες στο Κονγκό, τις Φιλιππίνες και το Αφγανιστάν συνδέονται όλες με τα εμβόλια του Gates. Μέχρι το 2018, 3/4 των παγκόσμιων περιπτώσεων πολιομυελίτιδας ήταν από τα εμβόλια του Gates.

    Το 2014, το Ίδρυμα Gates χρηματοδότησε δοκιμές πειραματικών εμβολίων HPV, που αναπτύχθηκαν από την GSK και τη Merck, σε 23.000 νεαρά κορίτσια σε απομακρυσμένες ινδικές επαρχίες. Περίπου 1,200 εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων αυτοάνοσων και διαταραχών γονιμότητας. Επτά πέθαναν. Οι ινδικές κυβερνητικές έρευνες κατήγγειλαν ότι οι ερευνητές που χρηματοδοτούνται από τον Gates διέπραξαν σωρό ηθικές παραβιάσεις: πιέζοντας τα ευάλωτα κορίτσια του χωριού, εκφοβίζοντας τους γονείς, παραποιώντας τα έντυπα συγκατάθεσης και αρνούμενοι την ιατρική περίθαλψη στα κορίτσια που είχαν υποστεί βλάβη. Η υπόθεση βρίσκεται τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

    Το 2010, το Ίδρυμα Gates χρηματοδότησε μια δοκιμή πειραματικού εμβολίου ελονοσίας της GSK, σκοτώνοντας 151 βρέφη στην Αφρική και προκαλώντας σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως παράλυση και εμπύρετους σπασμούς σε 1.048 από τα 5.049 παιδιά».

    Πηγή: Omorfhzwh.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/4/20 11:48

    τι αντιγραφεις ολοκληρα κατεβατα ρε φιλε αφου δεν καταλαβαινεις τι λενε...οταν γραφεις το ονομασου σιγουρα κανεις δυο λαθη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος28/4/20 11:52

    το ξερουμε οτι εχεις κομπλεξ και συνεχιζεις να το επιβεβαιωνεις...τελικα εισαι αρρωστος...γραψε μια βλακεια δικη σου και ασε τις ηλιθιοτητες των αλλων...τι θες να παραστησεις τον διανοουμενο....χαχαχαχαχαχα ας γελασω και παλι χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος28/4/20 12:21

    Πώς οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής μετέτρεψαν την πανδημία σε κέρδος...
    ΚAΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ βρέθηκαν στην αρχή της ουράς την ώρα που η κυβέρνηση άρχισε να μοιράζει τρισεκατομμύρια για την ενίσχυση της θρυμματισμένης λόγω πανδημίας, οικονομικής δραστηριότητας. Η...
    τάξη των δισεκατομμυριούχων πρόσθεσε 308 δισ. δολάρια στο εισόδημά της μέσα σε τέσσερις μόλις εβδομάδες ενώ 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τις δουλειές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος28/4/20 12:24

    11.48 περιορισου στη δικια σου φτωχη νοημοσυνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος28/4/20 12:26

    11.52 μπουχτησαμε απο τις βλακειες που ειναι δικες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος28/4/20 12:40

    συμπεριφερσου σαν πατριωτης δεν εχουμε ορεξη ν ακουμε γι αυτους που μας καταντησαν.λιγη σεμνοτητα δε βλαφτει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος28/4/20 13:23

    Γερμανία: Ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημίας μετά τη χαλάρωση των μέτρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος28/4/20 13:39

    ρε βλακα εγω δε γραφω σχολια εκτος απο μια αραδα συνηθως να σε φτυσω οταν βριζεις αλλους πατριωτες επειδη δε σου αρεσουν τα σχολια που κανουν για την ακροδεξια αγαπη σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος28/4/20 16:48

    ε ρε γελια..προβακατοροβλακας...ηλιθιος απο κουνια.οτι δεν τ αρεσει το λεει δεξιο κι ακροδεξιο. α σιαπερα ρε.εσυ καταντησες ακροδεξιος και φερεφωνο του καπιταλιστικου εξανθηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος28/4/20 20:54

    Alexandra Lekka
    Δεν είμαστε μαλάκες εμείς που κλειστήκαμε στα σπίτια μας πειθαρχώντας στα μέτρα. Ούτε όλοι απαραίτητα "φοβιτσιάρηδες". Όπως δεν είστε έξυπνοι κι εσείς που τα παραβλέψατε. Κουτοπόνηροι, αντικοινωνικοί, αναλώσιμοι πονηρήδηδες είστε. Χριστιανοταλιμπάν συνωμοσιολόγοι στην καλύτερη περίπτωση, τσιμπιδόγυφτοι με μικροσυμφέροντα στην χειρότερη.
    Και ήταν τόσο ΑΔΙΚΟ που (και για μία φορά έστω) η επιβίωσή μας εξαρτήθηκε από την ασυνειδησία σας. Αλλά αφού είστε χαμένα κορμιά με κατεστραμμένα από την κούνια σας τα εγκεφαλικά κύτταρα, ας μας φανείτε τώρα χρήσιμοι -ως τόσο μα τόσο ηλίθιοι..
    Να ξεχυθείτε μαζικά πρώτοι έξω, πράγμα που θα κάνετε -δεν αμφιβάλλω καθόλου-, για να μας δείξετε αν θα υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων και μετά από δύο εβδομάδες βγαίνουμε κι εμείς ;-)
    Χοχοχοχοχοχοχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.