Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Οι επόμενοι δύο μήνες είναι τόσο κρίσιμοι που θα τους θυμόμαστε για πάντα


Το γιατί οι επόμενοι δύο μήνες προβλέπονται κρίσιμοι για την εξέλιξη του κορωνοϊού εξηγεί με ανάρτησή του στο Facebook ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, καθηγητής του Imperial College London

«Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι. Τόσο κρίσιμοι, που θα τους θυμόμαστε για πάντα. Πρέπει να είμαστε βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι, αλλά μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι. Εξηγώ, εν συντομία, με όλο το βάρος της επιστημονικής μου ιδιότητας (στατιστικός με ειδίκευση σε crisis simulation and modelling) και των λίγων δεδομένων που έχουμε ακόμη για τοv νέο αυτόν ιό.


Η θνησιμότητα (Case Fatality Ratio) του ιού τοποθετείται μεταξύ 0.5% και 2%, με πιθανό το 1% (πηγές στα σχόλια). Το νούμερο αυτό διαφέρει από το λεγόμενο “snapshot CFR” που προκύπτει από απλή διαίρεση θανάτων με επιβεβαιωμένα κρούσματα (κι η οποία συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5% ανά περιοχή). Διαφέρει για καλούς λόγους – δείτε στο πρώτο σχόλιο. Ας δεχτούμε το 1%. Αυτό είναι τουλάχιστον 20 φορές χειρότερο από την εποχική γρίπη.

Η δήλωση “η γρίπη σκοτώνει περισσότερους” θα διαψευστεί σύντομα. Η δήλωση “το έχουμε ίσως ήδη περάσει πολλοί και δεν το καταλάβαμε” επίσης δεν ισχύει: ο ιός είναι συνήθως δύσκολος ακόμη και στις ήπιες περιπτώσεις, και για κάθε 95 περιστατικά που ίσως περάσανε απαρατήρητα, τουλάχιστον 5 θα ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία, κι άρα θα μας είχαν γίνει γνωστά. Παρότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των ήπιων περιπτώσεων, φαίνεται πως μονάχα μία μικρή μειοψηφία είναι εντελώς ασυμπτωματική.

Συμπεραίνουμε λοιπόν τα εξής: ο COVID-19 είναι πολύ σοβαρότερος της γρίπης, αρκετά κολλητικότερος της γρίπης, και κυκλοφορεί ευρέως αλλά ακόμη η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει νοσήσει, άρα η κατάσταση πρόκειται με απόλυτη βεβαιότητα να χειροτερέψει ραγδαία. Το μόνο ζήτημα είναι πόσο ραγδαία. Γι’αυτό, ξαναλέω, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Είμαστε (στην Ελλάδα) ακόμα στο παράθυρο ευκαιρίας να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού.

Δυστυχώς, δεν θα καταφέρουμε να την ανακόψουμε πλήρως. Αλλά μπορούμε να την επιβραδύνουμε πολύ. Εντυπωσιακά πολύ. Αυτό ονομάζεται “flattening of the epidemic curve” – η προσπάθεια να αναβάλουμε όσο περισσότερο γίνεται το peak της επιδημίας: δηλαδή τον μέγιστο αριθμό νέων κρουσμάτων σε μία ημέρα που αναμένουμε να προκύψει στη χώρα. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί – “αξίζει τον κόπο, τον πανικό, και το οικονομικό κόστος; Αφού σχεδόν όλοι θα το κολλήσουμε κάποια στιγμή – ό’τι είναι να γίνει ας γίνει.” Είναι συχνή αντίδραση αυτή. Θεωρείται μάλιστα συχνά και θαρραλέα: “εγώ δεν θα αλλάξω την συμπεριφορά μου, δεν θα αλλάξουμε κι όλη τη ζωή μας για έναν ιό”.

Η αντίδραση αυτή είναι λανθασμένη και θα εξηγήσω γιατί αμέσως. Το ζήτημα δεν είναι ο απόλυτος αριθμός που θα κολλήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό το παιχνίδι χάθηκε. Το ζήτημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα κολλήσουν – η οποία καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει. Δείτε λίγο μαζί μου τα νούμερα. Αν νοσήσει το 10% του πληθυσμού (συντηρητικό – η εποχική γρίπη φτάνει το 20% και ο covid-19 φαίνεται να είναι δύο φορές κολλητικότερος), και το 5% αυτών χρειαστούν ΜΕΘ με μέση διάρκεια 4 εβδομάδων, το 0.5% του ελληνικού πληθυσμού θα χρειαστεί να είναι σε ΜΕΘ για 4 εβδομάδες. Τα τελευταία νούμερα που γνωρίζω μιλούν για 6 κλίνες εντατικής θεραπείας ανά 100Κ πληθυσμού, δηλαδή 0.006%. Ογδόντα φορές μικρότερο. Επαναλαμβάνω. Ογδόντα φορές. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ, η θνησιμότητα θα εκτιναχθεί από το 1% στο 5%, γιατί αν χρειάζεται κάποιος ΜΕΘ αλλά είναι σπίτι του, υποκύπτει. Ένα αντίστοιχο επιχείρημα ισχύει και για τις απλές κλίνες νοσοκομείου. Φτάνουμε λοιπόν στο οικονομικό κόστος και τον πανικό. Ακούστε λίγο προσεκτικά. Η δημοκρατία αντέχει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης βασιζόμενη στη συνείδηση του δημοκρατικού πολίτη να ακολουθεί οδηγίες χωρίς την απειλή των όπλων. Η οδηγία είναι σαφής: μείνετε σπίτι, όσο μπορείτε.

Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι αναπόφευκτος. Αν μπορείτε να εργαστείτε απ’το σπίτι, κάντε το. Μη βλέπετε όλη μέρα τηλεόραση και μην κάνετε refresh το Facebook καθε πέντε λεπτά, εργαστείτε αν μπορείτε, ώστε να κινείται η οικονομία. Κινείστε την οικονομία όσο περισσότερο μπορείτε demand-side και supply-side, χωρίς να εκτίθεστε με φυσική παρουσία. Αν είστε εργοδότης εξαρτημένης εργασίας δώστε διεξόδους στους υπαλλήλους σας, προστατεύστε τους. Υπάρχει μία παρανόηση στην Ελλάδα πως “ηγεσία” είναι μόνο η πολιτική ηγεσία. Δεν είναι έτσι. Ηγεσία υπάρχει παντού: κάθε εργοδότης, κάθε γονέας, κάθε δάσκαλος, κάθε άνθρωπος που εν μέρει λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό άλλων είναι ηγέτης. Και σε αυτήν την κατάσταση, όλοι λαμβάνουμε αποφάσεις για λογαριασμό άλλων. Κάθε χειραψία είναι μία απόφαση. Δείξτε το παράδειγμα με τη συμπεριφορά σας, και προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες. Η θαρραλέα και υπεύθυνη κίνηση αυτήν τη στιγμή δεν είναι να δείξετε πως δεν φοβάστε τον ιό. Είναι να μειώσετε άμεσα τις κοινωνικές σας επαφές με ψυχραιμία. Η ψυχραιμία είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό αυτήν τη στιγμή. Μην αδειάσετε τα σουπερμάρκετ. Δεν πρόκειται να έχουμε ελλείψεις στα πάντα, και φροντίστε να μην το προκαλέσετε με τη συμπεριφορά σας. Η οδηγία του CDC στην Αμερική είναι απλή και νομίζω φρόνιμη: φροντίστε να έχετε τρόφιμα αν χρειαστεί να μπείτε οικειοθελώς σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Κάντε το σταδιακά: μην αδειάζετε τα ράφια. Απλώς ψωνίστε διπλά, σε κάθε επίσκεψη. Σε μία εβδομάδα θα είστε έτοιμοι. Προμηθευτείτε τυχόν φάρμακα που χρησιμοποιείτε τακτικά (φάρμακα πίεσης, καρδιάς κτλ) για 2 μήνες, ώστε να αποφεύγετε τις συχνές επισκέψεις σε φαρμακεία. Δεν υπάρχει λόγος ακόμη να υποθέσουμε πως θα καταρρεύσει μόνιμα το supply chain, και ο λόγος είναι ότι σε αντίθεση με τη γρίπη του 1918, ο ιός είναι θανάσιμος κυρίως (αλλά όχι μόνο) στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με βεβαρυμένο ιστορικό. Ως εκ τούτου, η μεγάλη πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού σε logistics, στο αστυνομικό σώμα, στον στρατό, στο σύστημα υγείας, θα επιβιώσουν επιδημία οποιουδήποτε μεγέθους.

Αν αυτός ο υπολογισμός σας φαίνεται κυνικός, είναι, αλλά υποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης. Περιοριστείτε. Μείνετε σπίτι, εκτός αν είναι απαραίτητο να βγείτε. Συναντηθείτε όσο μπορείτε σε ανοικτούς χώρους, σε μικρές ομάδες. Να πλένετε τα χέρια σας συνεχώς – μία καλή συμβουλή είναι “σαν να καθαρίσατε μόλις τσίλι και να πρόκειται να βγάλετε τους φακούς επαφής σας”. Αντιμετωπίστε κάθε λεία επιφάνεια ως μολυσμένη. Αποφύγετε τις συναθροίσεις. Αν μπορείτε να κάνετε μια συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, μην την κάνετε από κοντά. Περάστε λίγο χρόνο με τα παιδιά σας στο σπίτι. Σκεφτείτε τον αντίκτυπο στις πιο ευαίσθητες ομάδες. Αναλογιστείτε αν χρειάζεται να ψωνίσετε για τον ηλικιωμένο σας γείτονα. Άρα, βραχυπρόθεσμα απαισιόδοξοι. Αλλά μακροπρόθεσμα αδίστακτα αισιόδοξοι. Εμβόλιο εντός του έτους φαίνεται πρακτικά αδύνατον να έχουμε, αλλά σε βάθος 18-24 μηνών είναι σχεδόν βέβαιο. Αντι-ιικά φάρμακα (φανταστείτε ανάλογο του tamiflu για τη γρίπη, το οποίο δυστυχώς δεν επιδρά στους coronaviruses) είναι πιθανόν να έχουμε αρκετά συντομότερα, και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως θα μειώσουν εντυπωσιακά τη θνησιμότητα όταν έρθουν. Πιθανόν μέσα στο 2020 αν υπάρξουμε τυχεροί. Υπάρχει επίσης ακόμη η ελπίδα, και κάποιες μικρές ενδείξεις, ότι ο ιός μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό εποχικός, όπως η γρίπη. Αν αυτό συμβεί, το καλοκαίρι θα μας δώσει μια ανάσα και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ετοιμαστούν για τον ερχόμενο χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα παλεύει σύσσωμη και με αυτοθυσία να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, και θα δαμάσει και αυτόν τον ιό, όπως τόσους άλλους. Δώστε τους χρόνο».
https://www.kathimerini.gr/

10 σχόλια :

  1. Ανώνυμος13/3/20 08:44

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/3/20 13:19

    Ioanna Ypsilanti
    Εχει η υγεία σας κομματικές ταμπέλες;;
    Εχει η απώλεια αγαπημένων σας "πολιτικό πρόσημο";;
    Τι σόι μυαλά κουβαλάτε ορισμένοι και έχετε μπει στο τρυπάκι να υπερασπίζεστε πολιτικές υγείας του ενός ή του άλλου κόμματος, όταν μπροστά σας βρίσκονται τ΄αποτελέσματα;;
    Μπορεί η υγεία και ο θάνατος να συνοδεύονται από "λογικές" τύπου, "το μη χείρον, βέλτιστον";;
    Πόσο υποταχθήκατε πια, σ΄αυτήν την πλύση εγκεφάλου, για να θεωρείτε "προοδευτικές" ή "συντηρητικές", "αριστερές" ή "δεξιές", τις καραμπινάτες νεοφιλελεύθερες, αντιλαϊκές, απάνθρωπες, αποθέωσης της κονόμας, πολιτικές όσων, μέχρι σήμερα κυβέρνησαν;;
    Αντί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να κατανοήσουμε ότι δεν είναι επιτρεπτό να μας φέρονται έτσι, οι χρηματοδοτούμενοι, από ΕΜΑΣ, ταγοί των συμφερόντων της κοινωνίας, αντί να απαιτήσουμε τα δικαιώματα μας, υπερασπίζουμε το κόμμα, τον αρχηγό του, τους βουλευτές του!
    ΕΛΕΟΣ δηλαδή!
    Ολοι θα πεθάνουμε και θα μείνει μόνο ένας Κούλης κι ένας Τσίπρας και οι συν αυτοίς, να μας κλάψουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/3/20 14:07

    συνεχισε βουρλο..συνεχισε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/3/20 14:54

    Εγώ, άμα δε βγει η Ντούνη να πει πώς να κλειστώ μέσα, δε βροχιάζομαι με Μπόμπα και το χλεχλέ που χασκογελούσε δίπλα της. Μόνο με την Τουνάρα θα πάρω γραμμή!!!!

    Ούλοι οι γέροι έχουμε αμολυθεί με τα αγγόνια στο ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ και ξεσηκώνουμε τα μακαρούνια, τα ρύζια, τις χλωρίνες και ....τ' αλάτια!!!!

    Οι γονείς πήρανε άδεια να φυλάνε τα παιδιά, αλλά μας τα δόκανε σ εμάς, γιατί πήγανε για έναν καφέ, να ξεσκάσουνε λίγο, τα παιδιά..., ευκαιρία είναι...

    Έλα μωρέ τώρα, να λύσουνε το ασφαλιστικό διεθνώς είναι το θέμα....έχουνε το εμβόλιο και ο ιός είναι φτιαχτός...τι δεν καταλαβαίνεις???

    Άσε που μάλλον τον φτιάξανε οι αμερικάνοι να γονατίσουν την κίνα και την ευρώπη...

    Βέβαια λογαριάσανε χωρίς τη ματαλάβοση και την ορθοδοξία μας!!!! Το θαύμα ρε είναι στην εκκλησιά μας, το είπε και η καθηγήτρια της λοιμοξιολογίας, τι άλλη απόδειξη θέτε??? Ούού να μου χαθείτε άπιστοι...

    Λες 'κείνο το πετιμέζι του σουλτάνου να σκοτώνει τον ιό??? Θα ρωτήσω και τον ελληναρά που πουλάει κείνη την αλοιφή και κάνεις άφοβα χειραψίες....

    Ευτυχώς που υπάρχουν και Έλληνες σε τούτη τη χώρα και σώνετε, γιατί οι εθνομηδενιστές θα μας βουλιάξουν ούλους...


    Για την πρόχειρη αντιγραφή χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος13/3/20 15:21

    Η υπάλληλος του Ροκφέλερ έκλεισε τα σχολεία νύχτα με τους γονείς να μην έχουν που να τα αφήσουν για να πάνε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε χώρους με κόσμο, για να τα μεταφέρει το Πάσχα μάλλον.

    Πολύ βολικό φυσικά για κάποιους . Αυτή που δεν ξέρει πως είναι ένα ελληνικό δημόσιο σχολείο και δεν ήθελε να πάει σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

    Άκου λοιπόν να πας μόνη σου το Πάσχα να κάνεις μάθημα.

    Εξάλλου δεν μαθαίνουν και κάτι πλην των σκουπιδιών για κλιματικές απάτες για θρησκευτικά ουδέτερα κράτη δηλαδή ισλαμικά κράτη και επιθέσεις σε χριστιανούς και αυτά που ψήφισες στην βουλή σχετικά με νομοσχέδια που οδηγούν σχολεία στην χώρα να ντύνουν σε σχολικές γιορτές τα αγόρια με φούστες για αποφασίσουν στα 15 τι φύλο θα γίνουν σύμφωνα με τα προχωρημένα νομοσχέδια σας.


    Και όμως αυτή η ανάρτηση έγινε από βουλευτή που στήριξε την πρώτη φορά αριστερά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13/3/20 15:38

    Ραχήήήλλλλλ, βοήθειαααααα!!!!

    Να σου φρεσκάρω λίγο τη μνήμη, γιατί τώρα γλίστρισες σε μαντζουνοπώληδες και αλειφοκάπηλους πολιτικούς αγύρτες, αφού ότως ή αλλέως πάντα εκστασιαζόσουνα από την ψεκασμένη υποκουλτούρα και τη συνωμοσιολογία.......


    Η Μέρκελ φταίει, αυτή η γκόσα του Βερολίνου...

    υπογραφή, γερμανοτσολιάς και μενουμευρωπαίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/3/20 16:12

    μονο με χαλκομανιες δουλευεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος13/3/20 18:51

    Κοπελιάάάάά, ε κοπελιά!!!!

    κοινωνική συνευθύνη το έλεγα παλιά.....

    τότε που κατά κάποιον τρόπο το έβλεπες "εισαγγελέας" ή και "πασιονάρα"...


    Τα φιλιά μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος13/3/20 22:23

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ.ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΙΟ.ΝΑ ΒΑΛΛΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΤΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟ ΜΙΑΣ Η ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ.Ο ΛΑΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΧΝΕΤΑΙ ΑΝΩΡΙΜΟΣ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΖΗΣΕΙ ΚΑΤΟΧΗ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΟ ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος13/3/20 23:50

    Tilemachos Chormovitis
    Όπως το Μνημόνιο, έτσι και η πανδημία του κορωνοϊου είναι μια ακόμη χρυσή ευκαιρία για να επιδοθούν οι φιλελέδες μας στο αγαπημένο τους σπορ : να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας κάνουν αφ' υψηλού κήρυγμα με ανασηκωμένο το αριστερό φρύδι και με μια μόνιμη έκφραση αηδίας στο πρόσωπό τους επειδή καταδέχονται και ασχολούνται με τον Μπύθουλα των εθνών (ναι, τους Έλληνες εννοούν) . Όπως στα χρόνια του Μνημονίου μας έλεγαν ότι η deplorable ελληναράδικη πλέμπα, οι ταξιτζήδες που ακούνε Τράγκα και οι τυροπιτάδες που δεν κόβουν απόδειξη ήταν οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την κρίση έτσι και τώρα ο παππούς που πάει στο καφενείο ή ο νεαρός που το σκάει από το σπίτι για να μπαλαμουτιαστεί με την γκόμενα δίνουν την κατάλληλη αφορμή στους φιλελέδες για να εκτοξεύσουν έναν ακόμη φιλιππικό εναντίον αυτού του ανεύθυνου και επικίνδυνου βοθρολαού που δεν πέρασε ποτέ Διαφωτισμό, Βιομηχανική Επανάσταση και Μπελ Εποκ. Μοναδική εξαίρεση βέβαια οι Υψηλότητές τους, που κανονικά θα έπρεπε να πίνουν τον καφέ τους στις όχθες του Σηκουάνα αλλά τα έφερε έτσι η κακιά η μοίρα ώστε να ζουν σε αυτή την άθλια, καθυστερημένη γωνιά της Βαλκανικής, περιτριγυρισμένοι από κρετίνους που αδυνατούν να αναγνωρίσουν το μεγαλείο τους. Ώριμοι, υπεύθυνοι, συνειδητοποιημένοι, υπάκουοι στις εντολές της κυβέρνησης, Ευρωπαίοι, βρε παιδί μου (ή αυτό το φανταστικό είδος Ευρωπαίου που ο βαθιά επαρχιώτης, στην πραγματικότητα, φιλελές έχει στο φτωχό του το μυαλό), η πεφωτισμένη μειονότητα των φιλελέδων θα σώσει, για μια ακόμη φορά, την Ελλάδα από τους φρικτούς Έλληνες

    Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες δεν θα έχουμε να υποστούμε μόνο τον κορωνοϊο αλλά θα πρέπει να υπομείνουμε και τις γεροντοκόρες του φιλελεδισμού με τα κωμικά μανταμουσουδίστικα ξεσπάσματά τους και την μονότονη, ηθικοπλαστική γκρίνια τους. Ποιο από τα δύο είναι χειρότερο, ειλικρινά δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.