Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Κορονοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Ερωτήσεις και απαντήσεις

 Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας είναι γεγονός. Μια γυναίκα 38 ετών που πρόσφατα ταξίδεψε στην Ιταλία βρέθηκε θετική στον ιό. Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Υγείας.
Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας δημοσιεύονται ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο κορονοϊό – COVID-19.Στην πόλη Wuhan,επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV). Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς.
Τί είναι οι κορονοϊοί;

Οι κορονοϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.
Τί είναι ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV;
Ο νέος κορονοϊός ονομάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.
Είναι ο καινούργιος ιός ίδιος με τον ιό του SARS;
Όχι. Ο 2019–nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.
Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορονοϊός – nCoV;
Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.
Μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κορονοϊός 2019–nCoV από ζώο σε άνθρωπο;
Διάφορες μελέτες έχουν ο SARSCoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κορονοϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους. Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κορονοϊοί.
Όσον αφορά τον νέο κορονοϊό 2019–nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο 2019–nCoV μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.
Μπορώ να κολλήσω 2019–nCoV από το κατοικίδιο μου;
Όχι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι, μεταδίδουν τον 2019–nCoV.
Μεταδίδεται ο2019–nCoV από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Ναι, ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.
Τί μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;
Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.
Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικό, όπως 2019 – nCoV , βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.
Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 – nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.
Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
Θα πρέπει να φοράω μάσκα;
Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV. Η υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV σχετίζεται με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή με στενή επαφή με άτομο που εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα και έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.
Ποιος μπορεί να μολυνθεί από τον ιό;
Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχή όπου κυκλοφορεί ο ιός 2019-nCoV ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Μέχρι στιγμής η κυκλοφορία του 2019–nCoV εντοπίζεται στην Κίνα, όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά.
Τα περιστατικά λοιμώξεων από τον 2019-nCoV που εμφανίστηκαν σε άλλες χώρες, αφορούσαν είτε άτομα με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα είτε άτομα που ζούσαν, συνεργάζονταν στενά ή παρείχαν φροντίδα υγείας σε ταξιδιώτες από την Κίνα που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με λοίμωξη από 2019-nCoV.
Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με 2019–nCoV, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης, και θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων.
Για περισσότερες επικαιροποιημένες πληροφορίες, όσον αφορά τις περιοχές που καταγράφεται συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases
Ποιος βρίσκετε σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;
Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.
Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;
Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο 2019–nCoV μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο 2019 – nCoV, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;
Τα άτομα που νοσούν από 2019 – nCoV, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.
Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;
Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019–nCoV υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κορονοϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV.
Μπορεί ο 2019–nCoV να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;
Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του 2019–nCoV είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.
Είναι ασφαλές να λαμβάνουμε δέματα από την Κίνα ή από άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού;
Ναι, είναι ασφαλές. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, αυτού του είδους οι ιοί δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.
Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στη πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του 2019–nCoV;
Όχι, τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών.
Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον 2019–nCoV;
Όχι. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.
Στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ μπορεί κανείς να βρει οδηγίες για ταξιδιώτες, πληρώματα πλοίων, αεροσκαφών και τρένων, ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, πληρώματα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και αστυνομικό προσωπικό, ιατρικούς συλλόγους και ιδιώτες γιατρούς, σχολικές μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.


15 σχόλια :

  1. Ανώνυμος29/2/20 15:31

    ο κορονοιος πιανει και οσους εχουνε χρεη?gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/2/20 19:05

    Όχι γιατί αυτοί είναι οι ωραίοι
    Υπογραφή Γιδοξουριον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/2/20 23:58

    δεν υπαρχει γερολυκος..μονο χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/3/20 10:55

    ΔΥΟ Σ ΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/3/20 14:41

    ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΡΕΤΑΛΙΑ (που ξευτίλησαν την αριστερά) ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ??????


    1. Χιλιάδες μετανάστες, που στάθμευαν γύρω από την Κωνσταντινούπολη, γίνονται το απόλυτο όπλο στα χέρια του Ερντογάν εναντίον μας.

    2. Τη χώρα την κρατάει όρθια κατά κάποιο τρόπο ο φράχτης!!!

    Ο "φράχτης του αίσχους" που διαδήλωναν τα πολιτικά ρετάλια όταν φτιαχνόταν

    Ο φράχτης που δεν πίστευε σε φράχτες ο μέγας ηγέτης, το απόλυτο πολιτικό τίποτα, ο ταμτάκος....

    Αργότερα το 2015 κάνανε ότι δεν ξέρουν, δε βλέπουν (λιάζονταν και μετά εξαφανίζονταν

    Το ακροδεξιό μπουρδοειδές ρουχνίζοντας απειλούσε τους ευρωπαίους με το "θα σας στείλουμε τζιχαντιστές" και αποκάτω στα βουευτικά έδρανα οι αριστεράντζες της τεμπέλας καρούλιαζαν τα χέρια τους χειροκροτόντας το.....(η απόλυτη ξευτίλα)

    Η μπίζνα, από το πέρασμα των μεταναστών, ΤΕΡΑΣΤΙΑ!!!!!!!!

    ΜΚΟ (που στήνανε πολλοί έλληνες), τεράστια ποσά που δίνανε οι ευρωπαίοι για τροφεία των μεταναστών, διαχειρίζονταν από πολλά αρπαχτικά που το παίζανε και ανθρωπιστές...

    Και ενώ εμείς κάναμε ότι κάναμε, οι ευρωπαίοι κατάλαβαν και κλείσανε τα σύνορα...

    Θυμάστε στην Ειδομένη τους σκοπιανούς αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά και να φυλάνε τα σύνορά τους.....

    Θυμάστε που μας απείλησαν ότι θα φύγουμε από τη Σέγκεν γιατί κάναμε παιχνιδάκια...

    Και ερήμην μας ΕΕ και τούρκοι κάνανε μια κοινή δήλωση περί επιστροφών κλπ...

    Τώρα τα απολιφάδια δεν έχουν τι να πουν και ψελλίζουν κάτι συμβουλές στον κούλη για σύγκληση του συμβουλίου της ΕΕ και άλλες ηλιθιότητες.....


    Όταν όμως σκέφτομαι και βλέπω

    από τη μια μεριά τον τουρκαλά δικτάτορα να χρησιμοποιεί τους δύστυχους για τα σχέδιά του

    από την άλλη τα μαύρα ζωηρά ματάκια παιδιών ξυπόλητων, ξυλιασμένων και πεινασμένων

    όταν ξέρω ότι μέσα στο πλήθος υπάρχουν τζιχαντιστές, ποινικοί και κοινωνικά αποβράσματα εντεταλμένα να πράξουν φρικτές πράξεις,

    τόσο ο θυμός μου για τους γελοίους καραγκιόζηδες γιγαντώνεται.....

    Πολλοί λένε ότι δεν πρέπει τέτοιες ώρες να μαλώνουμε, αλλά προέχει η εθνική ομοψυχία κλπ......

    Εγώ έχω άλλη άποψη. Τιμωρία σε όποιον με πράξεις και παραλείψεις έθεσε τη χώρα σε κίνδυνο, είτε από άγνοια και ηλιθιότητα (το πιθανότερο) είτε επί σκοπόν....

    χψ




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/3/20 15:44

    Και μέσα σ' αυτή τη δύσκολη για την πατρίδα κατάσταση, θα εμφανιστούν οι "ελληνάρες" που θα διαπράξουν αίσχη, ναζιστικής και φασιστικής έμπνευσης, στο όνομα της προάσπισης της πατρίδας........

    Για σκεφτείτε.....αγανακτισμένοι πολίτες να επιτίθενται κατά μωρών, γυναικών και πεινασμένων.......

    Για σκεφτείτε.....να μας φταίνε οι πάντες και τα πάντα και να στρέφονται κατά παντός, δικαίου ή αδίκου......

    Για σκεφτείτε.....σκηνές επιστημονικής φαντασίας......

    Ψυχραιμία, επαγρύπνση, η πατρίδα πάντοτε υπερασπιζόταν από δημοκρατικούς πολίτες και όχι από ναζιστικά αποβράσματα, ούτε από απάνθρωπα κτήνη.....

    Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κύμα και δεν φοβόμαστε.....

    Ας το βουλώσουν οι εθνολαϊκιστές και οι πατριδοκάπηλοι και ας γρηγορούν οι πατριώτες!!!!!

    Τώρα ξέρουμε, τώρα γνωριζόμαστε όλοι!!!!!

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/3/20 15:47

    ξουτ ρεεε... ρε φιλε δυο σ ενα?,τι ειμαστε ρε το αμονιαζολ?και υπαρχω και ακουσα μετα απο πολλααα χρονια οτι ειμαι ωραιος.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος1/3/20 16:08

    Είναι γιατί μια μέρα έγραψες ότι άρχισα να σου αρέσω και γι' αυτό μπήκες στη μαύρη λίστα....τι τόθελες???

    μην κάνεις όμως λες και μαγάρισε η ιδεολογική σου καθαρότητα.....

    κατά τα άλλα η Πάτρα καρναβαλίζεται και δεν καταλαβαίνει χριστό, αφού ο ερντογάν την πελοπόννησο δεν την διεκδικεί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος1/3/20 16:48

    δυο σ ενα λεω..πολυπρακτο και πολυπραξικοπηματικο και πολυχρονο..και βασταει χρονια αυτη η κολωνια.ευτυχως μ εχεις αντιλογο στα λαθη που κανεις..αλλα μην ξεχνας οτι φαγανε ξυλο οι νοικοκυραιοι του Αιγαιου και καμποσοι θα δικαστουν κιολα.η δε συνεχεια των καμενοαλεξηδων της συνεχειας των σαμαροβενιζελων της συνεχειας του ΓΑΠ της συνεχειας του Μπουνταλα της συνεχειας του Ιμιακου χρηματοοικονομικου πιστευε κι εκανε τα ιδια μεχρι που ο φανφαρονος γενιτσαρος της Αγκυρας εκανε το λαθος κι εστειλε τα στιφη να αλωσουν τη θρακη σε χοντρη δοση.τωρα που το καταλαβες και συ κι αυτος και το κομμουνιστοαριστερο συνοθυλευμα ουρλιαζετε στα τα καγκελα και γινατε πατριωτες.για να επιβαιβεωσετε οτι τα λογια ειναι φτωχεια και οι λυσεις ειναι ωριμα τεκνα της αναγκης κι αξια τεκνα της οργης.καλη Σαρακοστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/3/20 19:35

    Καλή σαρακοστή, καλό μήνα
    Εγώ πάντως είμαι με τον ωραίο γερολυκο!!

    Το Γιδοξουριον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος2/3/20 19:12

    Tilemachos Chormovitis
    Oι ορδές των λαθρομεταναστών, καθοδηγούμενες από το τουρκικό κράτος, προσπαθούν να μπουκάρουν με τη βία στην χώρα μας, πετάνε καπνογόνα και χημικά εναντίον των Ελλήνων αστυνομικών και παρ' όλα αυτά υπάρχουν ακόμη κάποιοι δικοί μας που εξακολουθούν να κραυγάζουν "Refugees Welcome" και να ζητούν το άνοιγμα των συνόρων. Γι' αυτούς τους ανθρώπους η πολιτική ανάλυση σηκώνει τα χέρια ψηλά και τον λόγο έχουν πια οι ψυχολόγοι.

    Πρόκειται για άτομα που πάσχουν από "οικοφοβία", όπως έλεγε και ο μεγάλος Άγγλος φιλόσοφος Roger Scruton, δηλαδή από ένα παθολογικό μίσος εναντίον του "οίκου" τους, του τόπου τους, της πατρίδας τους, των συμπατριωτών τους και της πολιτισμικής τους ταυτότητας. Από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει πως οι περισσότεροι από αυτούς έχουν φάει πολλές σφαλιάρες στην παιδική και εφηβική τους ηλικία λόγω της όποιας διαφορετικότητας τους. Μεγαλώνοντας και όσο και αν έχουν πετύχει επαγγελματικά, αντί να συμφιλιωθούν με την υπόλοιπη κοινωνία και να προσπαθήσουν να επουλώσουν τα (πραγματικά ή φανταστικά) τραύματά τους, τα μηρυκάζουν, τα μεγαλοποιούν και εν τέλει τα ιδεολογικοποιούν μέσω αριστερίστικων, ορθοπολιτικών θεωριών που τους χαρίζουν το φωτοστέφανο του αιώνιου θύματος και τους ωθούν να μισούν τον ίδιο τον κοινωνικό τους περίγυρο. Αυτοί οι προβληματικοί, με άφθονα κόμπλεξ και απωθημένα, άνθρωποι ("κουτσοί, στραβοί και αλλόκοτοι που δίπλωμα δεν έχουν, μον' έχουν το κορίτσι τους, το αμάξι να οδηγάει / κλειστές καρδιές και αγιάτρευτες, πώς μπλέχτηκα μαζί τους...", έλεγε γι' αυτούς ο Διονύσης Σαββόπουλος που τους ήξερε πολύ καλά και από μέσα ) εξιδανικεύουν και θεοποιούν ο,τιδήποτε ξένο, πιστεύοντας αφελώς ότι αν είχαν γεννηθεί σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη κοινωνία θα έβρισκαν την κατανόηση και την αποδοχή που τους έλειψε στη νεανική τους ηλικία. Μάλιστα- και αυτό είναι το τραγικό στην περίπτωσή τους- θαυμάζουν το "ξένο", ακόμη και αν αυτό εκπροσωπεί ό,τι πιο αντιδραστικό και αναχρονιστικό υπάρχει, ακόμη και αν τυχόν επικράτησή του θα σήμαινε ότι αυτοί θα ήταν τα πρώτα του θύματα.

    Κανονικά, θα σας συμβούλευα να αδιαφορήσετε γι' αυτούς γιατί πρόκειται για μια θλιβερή μειοψηφία, έλα όμως που η ιδεολογία αυτής της μειοψηφίας έχει επικρατήσει στα ΜΜΕ, στα πανεπιστήμια, στις ΜΚΟ, στον χώρο της Τέχνης και σε ένα μεγάλο κομμάτι της κρατικής εξουσίας και καθορίζει τις ζωές όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος2/3/20 20:57

    Σφήκας Βαγγέλης
    ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΑΦΕΛΕΙΣ
    Εάν δεν αντιστέκονταν οι νησιώτες στις δυνάμεις κρατικής κατοχής, εάν σύσσωμος ο Λαός στη Χίο και στη Μυτιλήνη δεν έβγαινε στους δρόμους για να προστατέψει τη γη του, εάν κάποιοι «παλαβιάρηδες» δεν έπιαναν τις καραμπίνες και οι εθνοφύλακες δεν απειλούσαν με βρισιές τη στρατιωτική διοίκηση της Χίου ότι θα παραδώσουν τα όπλα τους, τώρα στον Έβρο θα περνούσαν τα σύνορα χιλιάδες. Ήταν η λαϊκή αντίσταση που ανάγκασε την κυβέρνηση να ανοίξει έστω και το ένα της μάτι από τον αδιατάρακτο ύπνο της. Ήταν η αποφασιστικότητα του Λαού που έπεισε τους κυβερνώντες ότι η πολιτική να μετατραπεί η χώρα σε αποθήκη ψυχών, όπως το ζητούν οι επικυρίαρχοί της, είναι πολιτική καταστροφική για τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος3/3/20 13:36

    Othon Koumarellas
    Η σκατοψυχιά
    Γίνεσαι σκατόψυχος, όταν αδυνατείς να ιεραρχήσεις.
    Γίνεσαι σκατόψυχος όταν με «μελοδράματα» προσπαθείς να μοχλεύσεις το συναίσθημα των ανθρώπων για να στραφούν ενάντια στον εαυτό τους. Γιατί τι άλλο από σκατοψυχιά είναι να προβάλλεις μωρά που κλαίνε ως ανθρώπινη ασπίδα της άρρωστης ιδεοληψίας σου;
    Αυτά τα έκαναν οι ναζί για να προστατεύονται από επιθέσεις των ανταρτών.
    Αυτά κάνουν και οι τζιχαντιστές στη Συρία και αλλού.
    Καταλάβετέ το, δεν πείθετε κανέναν πια με κλαψομουνιάσματα του είδους. Τη σκατοψυχία σας δείχνετε!

    Γίνεσαι σκατόψυχος όταν συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Τους μικρασιάτες πρόσφυγες με τα μπουλούκια που στέλνει ο Ερντογάν.
    Γίνεσαι σκατόψυχος όταν δεν καταλαβαίνεις τι συμβαίνει γύρω σου και προσπαθείς να σταθείς από την υπερβολή, που πάντα θα την βρίσκει κάποιος σε συνθήκες έντασης, για να καλύψεις από πίσω την ιδεοληψία σου.

    Όχι σκατόψυχος δεν είναι αυτός που υφίσταται εδώ και πέντε χρόνια την κοινωνική διάλυση στα νησιά, αλλά αυτός που εκ του ασφαλούς, στέκεται πίσω από την υπερβολική αντίδραση του κάθε νησιώτη, γιατί δεν έχει τίποτε να πει για τον υβριδικό πόλεμο που η Τουρκία έχει εξαπολύσει απέναντι στην Ελλάδα.

    Σκατόψυχος είναι αυτός που αμπελοφιλοσοφεί για τα γενικά και τα αόριστα, τον ιμπεριαλισμό και την άδικη την κοινωνία, αλλά αρνείται να πάρει θέση στο άμεσο και το συγκεκριμένο που οι νησιώτες -και όχι μόνον βιώνουν- εδώ και πολύν καιρό.
    Σκατόψυχος είναι αυτός που εκμεταλλεύεται τον πόνο και τη δυστυχία των ανθρώπων για να μονοπωλήσει τον ανθρωπισμό και την δήθεν αλληλεγγύη.
    Σκατόψυχος τέλος είναι αυτός που συνειδητά, ή ασυνείδητα λόγω ιδεοληψίας, αναλαμβάνει το ρόλο της 5ης φάλαγγας υπέρ όλων αυτών που υποτίθεται στηλιτεύει.
    Διότι όλοι αυτοί οι «ανθρωπιστές» αντί να βγάλουν τον σκασμό, για την κατάσταση που συνέβαλαν να έλθει η χώρα, δεν έχουν τίποτε να πουν για την Τουρκιά. Ο Έλληνας, γι’ αυτούς είναι φασίστας, ο Τούρκος, που σπέρνει την κόλαση στη Μέση Ανατολή, κατέχει παράνομα τη Βόρεια Κύπρο, και απειλεί ευθέως τώρα την Ελλάδα, είναι αγαθοεργός, πονόψυχος και ανθρωπιστής... σαν και τα μούτρα τους!

    Όθωνας Κουμαρέλλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος3/3/20 18:42

    Διονυσία Αντύπα
    10 λεπτά ·

    Αμφιβάλει κανείς ότι στην Ελλάδα λειτουργεί 5η φάλαγγα του τουρκικού καθεστώτος?
    Είναι τα ίδια πρόσωπα που τα τελευταία χρόνια έχτισαν και υπηρετούν πιστά, με εμμονή το δόγμα του εποικισμού. Είναι αυτοί που δημιούργησαν τη σημερινή χαοτική κατάσταση

    Μέτρησαν και ξαναμετρησαν τις απώλειες που είχαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το 74, ως απόδειξη της... αγριότητας των Ελλήνων, διανθίζοντας με αρκετή...σάλτσα το ''έγκλημα'' μας κατά των σφαγέων. Είναι οι ίδιοι που στις κυπριακές εκλογές του περασμένου Μαΐου υποστήριξαν ανοιχτά τον Τούρκο Νιαζι Κιλιγγιουρεκ υποψήφιο του ΑΚΕΛ για την ευρωβουλή.
    Είναι οι ίδιοι με όλο τον υπόλοιπο εσμό που συνεχίζουν και σήμερα την ίδια προπαγάνδα, παριστάνοντας πως δεν ξέρουν τίποτα για τα εγκλήματα του Ερντογάν, τους τζιχαντιστές του, τους ποινικούς και παρακρατικούς που έστειλε στον Εβρο:
    Ξανά οι φώτο με τις μαντίλες και τα μωρά στην αγκαλιά, ξανά η στοχοποίηση, αυτή τη φορά όλων σχεδόν των Ελλήνων, ως ''φασιστών'' ''σκατόψυχων'' και ''ναζιστών''
    Είναι αυτοί που υποδαυλίζουν τις συνεχείς εξεγέρσεις των μουσουλμάνων μεταναστών, όπως η σημερινή, στη Μόρια.
    Είναι οι ίδιοι που θα χρησιμοποιήσουν και προβοκάτσιες ακόμα προκειμένου να πείσουν για την ''σκατοψυχιά'' μας.
    Κάνουν τα πάντα για να εκβιάσουν το συναίσθημα, και εκμεταλλεύονται τα πάντα, μια λέξη, κάθε αγανάκτηση του κόσμου στα νησιά και στην ενδοχώρα.
    Σαν να μην έχουν ακούσει ποτέ ότι η υπομονή έχει όρια και η οργή, η αγανάκτηση είναι οι άμυνες που έχει ό άνθρωπος όταν τον γονατίζουν, όταν τον βιάζουν μέσα στην ίδια του τη χώρα, μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
    Προσπαθούν να πείσουν ότι το δημιούργημά τους, το χάος που έσπειραν, ήταν...Θεάρεστο έργο! Ως και εδάφια των ιερών βιβλίων κατεβάζουν.
    Όχι δεν ντρέπονται. Είναι επαγγελματίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Your Affiliate Money Making Machine is waiting -

    Plus, getting it running is as simple as 1..2..3!

    Here are the steps to make it work...

    STEP 1. Tell the system which affiliate products the system will push
    STEP 2. Add some PUSH BUTTON traffic (it LITERALLY takes JUST 2 minutes)
    STEP 3. See how the system grow your list and upsell your affiliate products all for you!

    Do you want to start making money?

    Your MONEY MAKING affiliate solution is RIGHT HERE

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.