Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Ολοκαυτώματα: Τους ξέρουμε. Οσα προσωπεία κι αν αλλάξουν



Της Βασιλικής Λάζου – HotHistory

Tο Σάββατο 27 Ιανουάριου 1945 το 322ο τμήμα πεζικού της 60ής στρατιάς του Κόκκινου Στρατού με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Πάβελ Κουρότσκιν εισήλθε ως απελευθερωτής στα στρατόπεδα του Αουσβιτς – Μπιρκενάου. Οι Σοβιετικοί στρατιώτες βρέθηκαν μπροστά σε εικόνες ανείπωτης φρίκης. Οι εναπομείναντες 7.000 εξαθλιωμένοι κρατούμενοι, ανάμεσα τους 611 παιδιά, σε ακραίες συνθήκες αποστέρησης και πείνας, καθημαγμένοι από σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, ακόμη και ιατρικά πειράματα.

Το Ολοκαύτωμα (ή Σοά) του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης συνιστά την εμβληματικότερη πράξη κτηνωδίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα βιομηχανικής κλίμακας της ιστορίας. Συνολικά 6.000.000 εξοντώθηκαν με «επιστημονικό τρόπο». Το 1.300.000 στο Αουσβιτς. Βρήκαν τον θάνατο από δηλητηριώδη αέρια σε θαλάμους αερίων, απαγχονίστηκαν, πυροβολήθηκαν, έγιναν πειραματόζωα. Χιλιάδες πέθαναν από την κακοποίηση και τον υποσιτισμό. Στη συντριπτική τους πλειονότητα Εβραίοι αλλά και άλλες ομάδες που κρίθηκαν «ανεπιθύμητες» ή «φυλετικά κατώτερες», όπως 200.000 Ρομά, ομοφυλόφιλοι, πολιτικοί αντίπαλοι. Ανάμεσά τους και 70.000 Ελληνοεβραίοι, το σύνολο σχεδόν της εβραϊκής κοινότητας.

Επρόκειτο για μια διαδικασία με βαθιές ιστορικές ρίζες, στηριγμένη ιδεολογικά στον αντι-σημιτισμό, σε θρησκευτικές προκαταλήψεις και διαχρονικά στερεότυπα. Οπως σημειώνει ο ιστορικός Εντσο Τραβέρσο: «…Ο ευγονισμός, οι αποικιακές σφαγές και το μακελειό του A’ Παγκόσμιου Πολέμου είχαν διαμορφώσει προκαταβολικά το κοινωνικό σύμπαν και το νοητικό τοπίο μέσα στο οποίο επινοήθηκε και εφαρμόστηκε η Τελική Λύση.

Δημιούργησαν τις τεχνικές, ιδεολογικές και πολιτισμικές της προϋποθέσεις οικοδομώντας το ανθρωπολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε εφικτό το Αουσβιτς». Από την υπαγωγή των Εβραίων σε κατάσταση ανθρώπου χωρίς δικαιώματα με τους ρατσιστικούς νόμους της Νυρεμβέργης έως τη δουλική εργασία και την «τελική λύση» η βιομηχανία παραγωγής πτωμάτων υλοποιήθηκε μεθοδικά από τους ναζί. Αρωγοί η πολιτική γραφειοκρατία η γερμανική πολεμική μηχανή αλλά και η συνενοχή, η συναίνεση ή η αδιαφορία ατόμων καθημερινών και συνηθισμένων -ανθρώπων που επωφελήθηκαν από τη λεηλασία των εβραϊκών περιουσιών-, γεγονός που κάνει τα τερατώδη εγκλήματα του ναζισμού ακόμη πιο φρικαλέα και απόκοσμα, όπως παρατηρεί η Χάνα Αρεντ.

Το «εργαστήρι» όπου έγινε δυνατή η σύνθεση όλων αυτών στήθηκε στη ναζιστική Γερμανία Και μόνο οι ναζί μπορούσαν να εκτελέσουν το μεγάλο έγκλημα. Γι’ αυτό θα έχουν απέναντι τους την ανθρωπότητα όσα προσωπεία και αν φορέσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.