Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Αναδρομικά: Αυξήσεις μόνο στα... χαρτιά θα δουν περισσότεροι από 2 εκατ. συνταξιούχοι


Αναδρομικά: Αυξήσεις μόνο στα... χαρτιά θα δουν περισσότεροι από 2 εκατ. συνταξιούχοι
Χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα δεν θα δουν στην τσέπη τους αύξηση της σύνταξης τους πάρα μόνο λογιστικά. Ακόμη και αν περιλαμβάνονται στο 1 εκατ. των συνταξιούχων που θα αυξηθεί η σύνταξη τους, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ενδέχεται να την δουν μόνο στα χαρτιά.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος εκτιμά ότι ο αριθμός των συνταξιούχων που θα δει αύξηση στην σύνταξη του λόγω των ποσοστών αναπλήρωσης θα είναι μόνο 100.000.
Από τις προωθούμενες αλλαγές ωφελημένοι θα είναι κυρίως:

-Νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα λάβουν το ποσό της αύξησης, εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού.
-Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά και λαμβάνουν αύξηση στο ποσό της σύνταξης τους από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εφόσον οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 30 έτη εµπίπτουν στις κατηγορίες αυξηµένης ανταποδοτικότητας, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσωπική διαφορά και θα αυξηθεί από τις 4 Οκτωβρίου 2019 το 1/5 του ποσού που λαμβάνουν.

Όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο ποσό του Μαΐου του 2016. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης.

Αυτό σημαίνει ότι η διαμόρφωση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω, και κυρίως από τα 35 χρόνια ασφάλισης και πάνω δεν είναι ικανά να τους προσφέρουν άμεση αύξηση στην κύρια σύνταξη τους.

Η συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων που αποτελεί την πλειοψηφία των 2 εκ. παλαιών συνταξιούχων δεν θα δουν «πραγματικές» αυξήσεις στο μηνιαίο τους εισόδημα άμεσα, καθώς θα μειωθεί μόνο η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί. Αυξάνοντας ωστόσο τις πιθανότητες μετά το 2023 όταν θα δοθούν αυξήσεις συνολικά στις συντάξεις να λάβουν και αυτοί κάποιο επιπλέον ποσό.

Στην περίπτωση αυτή το ποσό θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.



Συγκεκριμένα οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν τις 13 Μαΐου 2019) που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 50 ευρώ δεν θα δουν καμία πραγματική αύξηση, απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί, αυξάνοντας τις ελπίδες σταδιακά να αυξηθεί η σύνταξη μετά το 2023. Η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται με αυτές τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί.

Έτσι παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά κάτω από 50 ευρώ με την αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης, λόγω ποσοστών αναπλήρωσης, αναμένεται να καλύψουν το ποσό της προσωπικής διαφοράς και να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, διεκδικώντας αύξηση στη σύνταξη τους. Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος που έχει στο εκκαθαριστικό του θετική προσωπική διαφορά 25 ευρώ. Αν έχει αποχωρήσει με 40 έτη ασφάλισης και η ανταποδοτική του σύνταξη αυξηθεί από 4 Οκτώβρη κατά 50 ευρώ, τότε θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και θα δικαιωθεί μικρή αύξηση.

Οι συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά σημαντικού ύψους άνω των 100 ευρώ η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης για παλαιούς συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει µε πολλά έτη ασφάλισης οδηγεί σε συνολική αύξηση της νέας σύνταξης προ φόρου. Έτσι μειώνεται αντίστοιχα η προσωπική διαφορά η οποία μπορεί να ελπίζει αργότερα σε μηδενισμό της.
Οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να ελπίζουν σε μελλοντική αύξηση των αποδοχών τους, από το 2023 και μετά οπότε θα νομοθετηθούν γενικές αυξήσεις µε βάση την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης κοντά στο 50% έναντι 42,80% για τη 40ετία θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης του 10% στα τελικά ποσά των συντάξεων, ενώ για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ οι αυξήσεις φτάνουν το 15%. Παράλληλα η αναπλήρωση θα φτάσει 40% - 40,5% για τους ασφαλισμένους με 35 έτη ασφάλισης από 33,81% που είναι σήμερα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων για την 40ετία ασφάλισης και άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων για την 35ετία. Ωστόσο η αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης για την 5ετία 30-35 αναμένεται να είναι μικρότερη.Από τα 41 έτη και άνω και για κάθε έτος ασφάλισης εξετάζεται προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης κατά 0,5% με 1%.


Παραδείγματα συνταξιούχων που θα δουν αυξήσεις στα ποσά των συντάξεων τους

-Δημόσια υπάλληλος (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), 62 ετών μπορεί να αποχωρήσει άμεσα με 40 έτη ασφάλισης. Με τις αποδοχές του ΠΕ και με συμπληρωμένα 40 έτη ασφάλισης με το νέο συντελεστή το ποσό της σύνταξής της θα διαμορφωθεί στα 1.144 ευρώ περίπου. Με τον σημερινό συντελεστή θα ελάμβανε 940 ευρώ, μηνιαία αύξηση 204 ευρώ.

-Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ συμπλήρωσε με εξαγορές πλασματικών ετών 40 χρόνια ασφάλισης και συμπληρώνει και τα 62 το 2020. Με τις μέσες συντάξιμες αποδοχές του να φτάνουν 1.900 ευρώ το ποσό της σύνταξης του θα διαμορφωθεί με αίτηση το 2020 στα 1.353 ευρώ. Με τον σημερινό συντελεστή θα ελάμβανε 1.197 ευρώ, μηνιαία αύξηση 156 ευρώ.

-Μηχανικός ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ με 37 έτη ασφάλισης σήμερα συμπληρώνει το 62ο έτος της ηλικίας του το 2022. Με τις συντάξιμες αποδοχές του να φτάνουν τα 2.100 ευρώ το ποσό της σύνταξης του θα διαμορφωθεί το 2022 με 40 έτη ασφάλισης στα 1.455 ευρώ, ενώ με τον σημερινό συντελεστή θα ελάμβανε 1.282 ευρώ, μηνιαία αύξηση 173 ευρώ
Αλεξάνδρα Κλειδαρά 

23 σχόλια :

  1. Ανώνυμος14/1/20 10:31

    Πέτρος ο Δημητρίου (γυιος του θρυλικού Νικηφόρου) : "Μην βλέπετε που κάνει δηλώσεις για "κόστος διάσωσης" και "αλλοίωση πληθυσμού"... Είναι μανούλα στον αποπροσανατολισμό των χάπατων - όλοι πέφτουν επάνω του να τον φάνε, (χρήσιμος, όπως η ΧΑ για το... "συνταγματικό τόξο") και από την άλλη προχωράει η δουλειά των αφεντικών του με τις ΜΚΟ και τα σπίτια αλληλεγγύης... Είπαμε, όσο ο Άδωνις ουρλιάζει, ο Γιώργος Ζαβός κανονίζει τα νέα πακέτα με κατασχεμένα...". Ποιος είναι ο Ζαβός? κουμπάρος του Σόρος, πρόεδρος της SolidarityNow -ειδίκευση στο real estate και στα πακέτα "κόκκινα δάνεια". Επίσης, στην Solidarity Now:
    Διευθύντρια της SolidarityNow ανέλαβε πρόσφατα η Αντιγόνη Λυμπεράκη ανιψιά του Κων. Μητσοτάκη, στα μέλη... Αλιβιζάτος, Μπουτάρης, και ο Απόστολος Δοξιάδης, πατέρας της Σοφίας Δοξιάδη συζύγου του Στέλιου Ζαβού με κουμπάρο τον Σόρος... Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα έκλεινε τα σύνορα, κάνει την Ελλάδα πολυπολιτισμική με το ζόρι και για να μοιραστούν όπως πρέπει τα πακέτα ακινήτων από τα κόκκινα δάνεια διόρισε Υφυπουργό αρμόδιο για τραπεζικά θέματα τον Γιώργο Ζαβό, αδελφό του Στέλιου. Από το 2012 ο Σόρος, μαζί με τον ΓΑΠ τότε, έχει ένα όραμα για την Ελλάδα: "Σπίτια αλληλεγγύης για τους μετανάστες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/1/20 10:39

    ο Χοτζας ειχε ενα γαιδαρο που τον αγαπουσε.αλλα καθε τοσο του εριχνε μια κλωτσια και τον εδιωχνε.κατοπιν εβαζε τους ανθρωπους του να ψαξουν να τον βρουν.οταν τον εβρισκαν στο σπιτι του γινοταν μεγαλο γλεντι..μετα απο λιγες μερες αλλη κλωτσια παλι οι δικοι του εψαχναν τον ευρισκαν καινουριο γλεντι.ενας χωριανος του τον ρωτησε γιατι το κανει αυτο.κι ο χοντζας απαντησε οτι το κανει για να χαιρεται οταν τον ξαναβρισκουν και τον φερνουν πισω.κατι τετοιο γινεται με τις συνταξεις.μονο που δεν τις γυριζουν πισω.μονο το πεταλο του γαιδαρου επιστρεφουν και τζαπα χαιρεται ο συνταξιουχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/1/20 13:38

    ΑΠΛΗ ΑΡΙΘΜΗΗΤΙΚΗ, κλαρινογαμπρέ μου!!!!


    Μεγάλα έργα του Σημίτη (με τους μεγαλοεργολάβους να μπουκώνονται)

    Εξοπλιστικά (με τις μίζες Άκη, σάκη και το κακό συναπάντημα)

    Ολυμπιακοί Αγώνες κλπ

    Όλα αυτά μαζί κοντά 42 δις!!!! (από τα 330 δις του χρέους)

    Πού πήγαν κοντά τα 290 δις το επιπλέον χρέος οεοοοο???

    Μα φυσικά στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό!!!!

    Κάθε χρόνο το κράτος δίνει κοντά 27 δις για συντάξεις και υγεία!!!

    (το ωραίο είναι ότι ο κλαρινογαμρός έχει χάψει ότι το PSI του Μπένυ κοντά 17 δις χρεωκόπησε τα ταμεία...)


    Χρόνια και χρόνια βγαίνανε συνταξιούχοι από τα 35 τους τα 40 τους, τα 45 τους και μάλιστα με κάτι επικουρικάρες ναααα με συνταξάρες υπολογισμένες στον τελευταίο μισθό κλπ

    (δεν πα νάλεγε ο Ρομπόλης ή ο Γιαννίτσης ότι οι εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου αναλογιστικά αρκούσαν για 7 χρόνια συντάξεις, εμείς το χαβά μας.....τα πλερώσαμε ρεεεε ουρλιάζαμε)

    (Η κάθε κυβέρνηση με την πίεση των συντεχνιών δανειζόταν και σκόρπαγε αβέρτα συντάξεις αναπηρίας πρόωρες, κλπ κλπ)

    (το κύκλωμα φαρμακοβιομηχάνων, γιατρών, φαρμακείων, διαγνωστικών κέντρων ξέσκισε τα ταμεία μας με πολυφαρμακία και άσκοπες συνταγογραφήσεις και πλήθος κομπινών)

    (μην σε κουράζω άλλο 10 και 2/10)

    (τα έγραφα πριν 7-8 χρόνια αλλά τότε δίκαζες στην κάτω πλατεία αντάμα με τον σεισάχθειααααα τον μητρόπουλο και τον μαντηλάκια τον κατρούγκαλο και σου έταζε ο ταμτάκος λαγούς με αυξήσεις και σκισίματα μνημονίων)

    Η ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!!!!!!!!!!!!!

    (όποιος σου τάζει αυξήσεις αναδρομικά κλπ ή σε δουλεύει ή είναι επικίνδυνος για τις συντάξεις μας)

    χψ


    Υ/Γ και να λάβεις υπόψη σου ότι τα μεγάλα έργα του Σημίτη βγάλανε και βγάζουν τα λεφτά τους, καθότι έργα υποδομής ελληναρά μου,

    οι δε Ολυμπιακοί αν αξιοποιόνταν σωστά από τον κόπρο της ραφήνας θα απέδιδαν σα χρυσή αγελάδα....

    Σου είπε ο καραγκιοζάκος ότι σε έβγαλε από τα μνημόνια και τρέχεις αλλόφρων πίσω από το Βρούτση και το ΣτΕ να πάρεις καθυστερούμενα.........

    Βέβαια όταν έβγαιναν χιλιάδες συνταξιούχοι αχαμνοξύστηδες στα 45 τους ή γυναίκες στα 35 τους, το σύστημα έτρωγε και αυτό το μερίδιό τους (τα μπουκούνια δηλαδή) είτε με δάνεια για ανάπτυξη (θαλασσοδάνεια) είτε με μηδενικές καταθέσεις, είτε με χρηματιστήριο, είτε με δομημένα, αλλά εσένα το psi σε πείραξε...

    η αγκαθιά σε βερβέρηξε όχι οι τσεκουριές....

    Καλά μας κάνουν γιατί μάλλον καθυστερημένοι είμαστε......δυστυχώς...

    Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ότι χρεοκοπήσαμε και μας φόρτωσαν τα μνημόνια, αλλά κάτι ελληναράδες αναλώνουν τη συγγραφική τους δεινότητα να πείσουν πρώτα τον εαυτό τους και μετά όλους εμάς τους πανηλίιους ότι τα μνημόνια μας χρεοκόπησαν....και πάλι δυστυχώς...










    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/1/20 13:51

    ΑΠΛΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ, πατριώτα μου,


    Η αναλογία συνταξιούχου προς εργαζόμενο είναι 1 προς 1,3

    Οι σημερινοί μισθοί, πάνω στους οποίους υπολογίζονται οι εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) είναι πολύ πολύ μικροί σε σχέση με την εποχή των "δανεικών"

    Από πού, διάολε, θα βρει ο κάθε βρούτσης ο κάθε βαρεμένος, πικραμένος στοκαρισμένος λεφτά να σου δόκει, δόλιε συνταξιούχε, που γέρασες και μυαλό δεν έβαλες???

    Ποιο απολιφάδι του προ προ προ περασμενου αιώνα σε έπεισε να πας μπονώρα μπονώρα στο ΣτΕ να τρεμοκουκουράς φωνάζοντας για τις συντάξεις που δεν κατέβαλες, ναι ναι δεν κατέβαλες για τόσα που έπαιρνες.....δεν κατέβαλες ρε φίλε πάρτο επιτέλους χαμπάρι....και από πάνω να λες ότι αγωνίζεσαι για το δίκιο του συνταξιούχο....πόσο δούλεμα πια αντέχεις????

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/1/20 13:58

    Ξέρετε οι χαφιέδες του καραμανλισμού έχουν απλωθεί να πείσουν (και θα τα καταφέρουν καθότι καραδεξιοί είναι) τους νεοδημοκράτες ότι ο Βενιζέλος είναι ο καταστροφεύς της χώρας με τα γερμένα υποβρύχια με τον ενφια, με το psi με το ότι έκανε πραξικόπημα στο γιωργάκη με το ότι ήταν σκληρός μνημονιακός....

    Και τα κατάφεραν και θα τα καταφέρουν, δεν έχω αμφιβολία, γιατί ο ψεκασμένος ο βαρεμένος ο στοκαρισμένος δεν πείθεται ειμή μόνον από εθνολαϊκιστές και λεβενομαλάκες που είναι οι περισσότεροι.......ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ αναφωνώ χρόνια και χρόνια...

    Υ/Γ είμαι σίγουρος ότι πολλά "τομάρια" συμφωνούν μαζί μου, αλλά δε χωνεύουν να το δεχτούν χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/1/20 14:19

    εννοειται οτι δεν θ ανοιξουμε διαλογο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/1/20 16:13

    ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΦΤΑΡ.
    ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/1/20 19:57

    Ξεπερασες και τον Αδονη,μπραβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος14/1/20 20:54

    ρε μπορειτε να γραψετε μια αραδα ηη σας πηρε φαλαγγι...αλλα τι να γραψετε οπαδοι του βελοπουλου του καμενου και του τσιπρα...ε ρεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος14/1/20 21:25

    Γιατι φιλε στην χρωσταμε την αραδα?Αφου μπορεις γραψε εσυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος14/1/20 22:09

    γραψε μονος σου.δεν τα πιανουμε εμεις τετοια νοηματα.ειμαστε παρακατου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος14/1/20 22:18

    Μαξιμος Πυροβέτσης
    Ο συνηθης λουφαδορος ελληνας περιμενει τον Χαφταρ να ηττηθει να λαδωθει να υποχωρησει για να δικαιολογησει τον ωχαδερφισμο την απαξιωση του στην αρετη της ανδρειας που απωλεσε με την πιστωτική του καρτα. Ο ελληναρας του delivery που με το τηλεκοντρολ θελει οι πολιτικοι να του κανουν τα χατηρια για να μην χρειαστει ποτε να βγει στον δρομο οπως τα κιτρινα γιλεκα η να αναλαβει πολτική δραση και να παρει την εξουσια σαν δημος. Να δψσει αλλοθι στην αδιαφορια του. Τους θελει ολους γυναικωτους θραδυδειλους ριψασπιδες βολεμενους καλοπερασακηδες σαν και τα μουτρα του για να μην φανει η γυμνια του. Να μπορει να πει τα πηρε και αυτος (ο Χαφταρ) ειναι σαν τους αλλους δεν αξιζει να αγωνιστουμε για τιποτε και για κανενα κατσε στα αυγα σου αυτα ειναι παιχνιδια των μεγαλων εμεις ειμαστε μικροι και αδυναμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος15/1/20 08:24

    Βαγγελης Θεοδωρουλακης
    To ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την κυριαρχία της χώρας ανοίγοντας την κερκόπορτα στην διεθνή των τοκογλύφων,ο Παπαδήμος την έδεσε οικονομικά με τα Αγγλικά δίκαια και τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, ο ΣΥΡΙΖΑ το Μακεδονικό και σκότωσε την όποια ελπίδα στο κοινωνικό/οικονομικό πεδίο, η ΝΔ θα δώσει τώρα το Αιγαίο, η επόμενη κυβέρνηση την Θράκη και την ΄Ηπειρο, αργότερα την "ανεξαρτησία" της Κρήτης (όνειρο δυο αιώνων κοντά για πολλούς εντός και εκτός της χώρας). Όλοι μαζί κάνουν ότι μπορούν για να "εξέλθει" ο ντόπιος πληθυσμός και να αντικατασταθεί από άλλο, πιο "ευέλικτο" εργασιακά και πιο "ελεγχόμενο" πολιτισμικά...Εμείς αδυνατούμε να καταλάβουμε την εποχή των τεράτων που ζούμε, αδυνατούμε να σταματήσουμε την κατηφόρα, αδυνατούμε να σταθούμε στα δυο μας πόδια, αδυνατούμε να ενωθούμε, αδυνατούμε να σταθούμε αντάξιοι στην Ιστορία μας.Τα παιδιά μας θα μας "ευγνωμονούν"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος15/1/20 09:12


    Ο ηλίθιος δεν ξέρει ότι είναι ηλίθιος.
    Ο ηλίθιος δεν αμφιβάλλει ποτέ.
    Ο ηλίθιος συμβουλεύει.
    Ο ηλίθιος δηλώνει «υπεύθυνος πολίτης»
    Ο ηλίθιος θεωρεί εσένα ηλίθιο.
    Ο ηλίθιος θέλει (και έχει) πάντα την τελευταία λέξη.

    Ο ηλίθιος και ο άξεστος μαλάκας είναι αήττητος,όσοι δεν το έχετε καταλάβει τζάμπα ζορίζεστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος15/1/20 09:42

    ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΣΙΠΟΛΑ
    Στο κείμενό του ο Τσιπόλα καταγράφει τους πέντε βασικούς νόμους της ηλιθιότητας ως εξής:

    1) Πάντοτε και αναπόφευκτα όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία. Συγκεκριμένα, ο Τσίπολα υποστηρίζει ότι ο αριθμός των ηλίθιων είναι σταθερός σε όλους τους ανθρώπινους πληθυσμούς, όσο σταθερή είναι η αναλογία αγοριών και κοριτσιών που γεννιούνται οπουδήποτε στη Γη. Το ποσοστό των οπωροπωλών που είναι ηλίθιοι είναι το ίδιο με το ποσοστό των κατόχων βραβείων Νόμπελ που είναι ηλίθιοι. Αυτό ισχύει επειδή:

    2) Η πιθανότητα ένας άνθρωπος να είναι ηλίθιος είναι ανεξάρτητη κάθε άλλου χαρακτηριστικού του ανθρώπου.

    3) Ένας άνθρωπος είναι ηλίθιος όταν προξενεί ζημίες σε έναν άλλο άνθρωπο, ή σε ομάδες ανθρώπων, χωρίς ο ίδιος να αποκομίζει οποιοδήποτε κέρδος, ή ακόμα και με το να ζημιώνεται σημαντικά.

    4) Οι μη-ηλίθιοι πάντα υποτιμούν τη βλαπτική ισχύ των ηλίθιων ατόμων. Συγκεκριμένα, οι μη-ηλίθιοι πάντα ξεχνούν πως η συναναστροφή ή ο συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα πάντα αποδεικνύεται ένα δαπανηρό σφάλμα, ανεξαρτήτως χρόνου, τόπου ή συνθηκών.

    5) Ο ηλίθιος είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος15/1/20 09:54

    Βλέπω κάνεις την αυτοκριτική σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος15/1/20 10:00

    Τα 50 επαγγέλματα πρωταθλητές της «φοροδιαφυγής»

    Δραστηριότητα Ποσοστό φοροδιαφυγής
    Ενοικίαση τουριστικών σκαφών 80,0%
    Εκμετάλλευση ταξί 74,0%
    Χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων – υποδημάτων 70,0%
    Συνεργεία αυτοκινήτων 66,0%
    Χονδρικό εμπόριο ειδών οικιακής χρήσης 65,0%
    Καλλιέργεια λαχανικών 65,0%
    Αγρότες ειδικού καθεστώτος 63,0%
    Παραγωγή παγακίων 63,0%
    Φροντιστήρια ξένων γλωσσών 63,0%
    Καλλιέργεια κηπευτικών 61,0%
    Καλλιέργεια βαμβακιού 60,0%
    Ιατρικές υπηρεσίες καρδιολογίας 59,0%
    Κηπευτικά θερμοκηπίου 59,0%
    Αγοραία ταξί 59,0%
    Ιατρικές υπηρεσίες δερματολογίας 58,0%
    Καθαριστήρια 58,0%
    Καλλιέργεια ντοματών θερμοκηπίου 57,0%
    Λούνα Παρκ 56,0%
    Λογιστικές υπηρεσίες 56,0%
    Λιανεμπόριο ψαρικών 56,0%
    Μεταφορά επιβατών σε αξιοθέατα 55,0%
    Λιανεμπόριο φρούτων – λαχανικών 55,0%
    Κομμωτήρια ανδρών 54,0%
    Επιδιόρθωση ενδυμάτων 54,0%
    Πλυντήρια αυτοκινήτων 52,0%
    Λιανεμπόριο σε λαϊκές αγορές 52,0%
    Καλλιέργεια εσπεριδοειδών 52,0%
    Γυμναστήρια 52,0%
    Ενοικίαση μοτοποδηλάτων 51,0%
    Πάρκινγκ αυτοκινήτων 50,0%
    Λιανεμπόριο ενδυμάτων – υποδημάτων (υπαίθριο) 49,0%
    Ταξιδιωτικά πρακτορεία 48,0%
    Λιανεμπόριο μοτοσικλετών και ανταλλακτικών 48,0%
    Ιατρικές υπηρεσίες μικροβιολογίας 48,0%
    Μεσίτες ακινήτων 48,0%
    Πρατήρια υγρών καυσίμων 48,0%
    Λιανεμπόριο τροφίμων – ποτών (υπαίθριο) 47,0%
    Ιατρικές υπηρεσίες παθολογίας 47,0%
    Κομμωτήρια γυνακιών 47,0%
    Υπηρεσίες φωτοτυπιών 47,0%
    Λιανεμπόριο κινητών τηλεφών και εξαρτημάτων 46,0%
    Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ 45,0%
    Κέντρα αισθητικής 45,0%
    Κινητές καντίνες 44,0%
    Ιντερνετ καφέ 43,0%
    Αλιείς 42,0%
    Κατασκευαστικές εργασίες 42,0%
    Ιατρικές υπηρεσίες ορθοπεδικής 41,0%
    Χρονδρεμπόριο ζωωτροφών 41,0%
    Ιατρικές υπηρεσίες οφθαλμολογία 41,0%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος15/1/20 10:27

    Ολες οι ειδικοτητες των ιατρων ειναι φοροφυγαδες Κανεις δεν κοβει αποδειξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος15/1/20 10:45

    9.54 ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΟΗΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος15/1/20 11:21

    απο πειρα τον καταλαβες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος15/1/20 11:30

    ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΞΥΠΝΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος15/1/20 17:21

    Νίκος Σταθόπουλος
    ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ το πάθος από την πλάνη, το Φως από τη Φωτοβολίδα;...πώς "γίνεσαι" και δεν "υπάρχεις" απλά σε μια σχέση;...όλα έχουν συσκοτιστεί από τότε που η "πρόοδος" εισήγαγε κυριαρχικά το "αυτόνομο υποκείμενο", καταργώντας τη Σχέση και επιβάλλοντας το αποστειρωμένο συναλλακτικό περιβάλλον της "συναναστροφής"...ο άνθρωπος (δηλαδή ο Εταίρος μιας οργανικής ενότητας ) τρέπεται σε "άτομο" που "αυτοκαθορίζεται", και, έτσι, δεν υπάρχουν πια "συναντήσεις ψυχών" αλλά "επικοινωνίες οριοθετημένες χωρίς δέσμευση"...είναι μια "φάση" "ζωής", όπου εκ των πραγμάτων δεσπόζει apriori ο φόβος κατάλυσης της "αυτονομίας", άρα είναι δεδομένη η ψυχική προδιάθεση της καχυποψίας...οι ρητορικές περί "αγάπης" και "αθωότητας" και "μη καχυποψίας", είναι είτε αφέλειες επικίνδυνες ως προς την αντιμετώπιση του κακού, είτε απλές υποκρισίες...σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξεπερνάμε τις εύκολες γητειές, να κρατάμε αποστάσεις, να δίνουμε στα πράγματα το χρόνο τους...να μην ενδίδουμε στο σύγχρονο μεταμοντέρνο παραμύθι μιας "ελευθερίας" που είναι πάντα το "έτσι θέλω γιατί έτσι αισθάνομαι" της ατομικής μονάδας του βαθιά πολεμοχαρούς ναρκισσισμού(κι ας μοστράρει με την κορεκτίλα της "ειρήνης", της "συνύπαρξης", της "λογικής"...)....αυτός ο ναρκισσισμός, ανώτατη ψυχοπάθεια του κλασικού αστικού Εγώ, είναι η φωταψία της σκοτεινιάς του παρακμιακού έρωτα, είναι μια τεχνοκρατία που εργαλειοποιεί τα πάντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος15/1/20 19:59

    Απαπα πως σας γλενταει ετσι μωρε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.