Για πρώτη φορά σχεδιάζεται ολόκληρο έργο εντός του πυρήνα 14 προστατευόμενων περιοχών, ενώ εξαφανίζει το βασικό χαρακτηριστικό για το οποίο οι νησίδες είναι προστατευόμενες: την απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων! Θα οδηγήσει στην εξαφάνιση ολόκληρες αποικίες από προστατευόμενα είδη πουλιών και άλλα σπάνια ή/και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας, κάποια από τα οποία ζουν αποκλειστικά στις νησίδες αυτές.
Απ’ ό,τι φαίνεται, ο οδοστρωτήρας της επέλασης των βιομηχανικών αιολικών δεν σαρώνει μόνο τις βουνοκορφές απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα. Στον εξαιρετικά περιορισμένο χώρο 14 προστατευόμενων ακατοίκητων νησίδων του νότιου Αιγαίου, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, γνωστών στην επιστημονική κοινότητα ως τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου» καθώς είναι τα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής, σχεδιάζεται η εγκατάσταση 3 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 486 MW, που θα περιλαμβάνουν 106 βιομηχανικού μεγέθους ανεμογεννήτριες (Α/Γ).
Το έργο, που χωροθετείται εξ ολοκλήρου σε 10 περιοχές του δικτύου Natura 2000, 4 Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και 6 Ζώνες Ειδικής Προστασίας, έχει προκαλέσει την καθολική εναντίωση περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων.
Η απομόνωση και η απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων καθιστούν τις μικρές απομακρυσμένες νησίδες του Αιγαίου πολύτιμα καταφύγια για ολόκληρες αποικίες σπάνιων πουλιών και για την ανάπτυξη μοναδικών μορφών ζωής, έχουν δηλαδή υψηλή οικολογική αξία.
Οι ανεμογεννήτριες, ύψους 150 έως 198,5 μ. (!), σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στις ακατοίκητες νησίδες Κούνουποι, Σύρνα, Πλακίδια, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου των Δήμων Νισύρου, Αστυπάλαιας, Λέρου και Ανάφης.
Τα συνοδευτικά έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή 70 χιλιομέτρων οδικού δικτύου, 14 λιμανιών, 14 ελικοδρομίων, πλήθους κτιρίων, δεξαμενών κ.λπ. και την εγκατάσταση μόνιμου έντονου φωτισμού τη νύχτα. Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να διαρκέσουν πέντε ολόκληρα χρόνια.
Σκοπός των 3 ΑΣΠΗΕ που προτίθεται να κατασκευάσει η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε,. η οποία ανήκει στον όμιλο Eunice Energy Group, είναι η εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού του νοτίου Αιγαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία στη συνέχεια θα διοχετεύεται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).
Πρωτοφανές έργο
Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη και θα αλλοιώσει οριστικά τον χαρακτήρα των νησίδων, θα καταστρέψει προστατευόμενους οικότοπους και θα οδηγήσει στην εξαφάνιση ολόκληρες αποικίες από προστατευόμενα είδη πουλιών και άλλα σπάνια ή/και ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας, κάποια από τα οποία ζουν αποκλειστικά στις νησίδες αυτές.
Παρ’ όλα αυτά, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) που τη συνοδεύει καταλήγουν στο εξωφρενικό συμπέρασμα των «ασθενών» επιπτώσεων στις μέχρι τώρα ανέγγιχτες νησίδες.
Επιπλέον, το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοφανές, αφού για πρώτη φορά σχεδιάζεται ολόκληρο (Α/Γ, δρόμοι, συνοδά έργα κ.ά.) εντός του πυρήνα προστατευόμενων περιοχών, ενώ εξαφανίζει το βασικό χαρακτηριστικό για το οποίο οι νησίδες είναι προστατευόμενες: την απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων!
«Επί χιλιάδες χρόνια η μόνη ανθρώπινη παρουσία στις νησίδες ήταν ο περιστασιακός ψαράς, ο εποχικός βοσκός κατσικιών, ίσως κάποιος καλόγερος ή φαροφύλακας. Πιο πρόσφατα, στις ακατοίκητες νησίδες ανεβαίνουν ερευνητές για μικρό χρονικό διάστημα και φεύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σήμερα, όμως, οι επισκέπτες γίνονται ολοένα περισσότεροι λόγω των πολυάριθμων σκαφών αναψυχής και του GPS. Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν προτάσεις για τόσο ισοπεδωτικές επενδύσεις, όπως εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στις νησίδες, ως μια δήθεν ευφυής πρόταση "αξιοποίησης ενός άχρηστου τόπου". Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον των ακατοίκητων νησίδων και για πρώτη φορά είναι ορατή η τελειωτική καταστροφή των τελευταίων καταφυγίων της άγριας φύσης στα αρχιπελάγη», αναφέρει στη σχετική γνωμάτευσή του για το έργο ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων.
Η κατασκευή και λειτουργία των αιολικών και η συνεχής ανθρώπινη παρουσία στις νησίδες απειλούν άμεσα με πρόσκρουση, εκτοπισμό και καταστροφή ενδιαιτήματος όλα τα προστατευόμενα είδη πουλιών που ζουν σε αυτές.
Συγκεκριμένα, περισσότερα από 650 ζευγάρια Μαυροπετρίτη σε 12 νησίδες (άνω του 4,5% του παγκόσμιου πληθυσμού), 120-160 ζευγάρια Αιγαιόγλαρου σε 6-8 νησίδες (άνω του 20% του ελληνικού πληθυσμού), εκατοντάδες (πιθανώς πάνω από 1.000) ζευγάρια Αρτέμη και Μύχου σε τουλάχιστον 5 νησίδες, πολλές δεκάδες ζευγάρια Θαλασσοκόρακα σε 10 νησίδες και τουλάχιστον ένα ζευγάρι Σπιζαετού.
Επίσης, αναμένεται να προκληθούν σημαντικές αρνητικές έως ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στα προστατευόμενα από ευρωπαϊκή οδηγία φυσικά οικοσυστήματα και είδη φυτών, αλλά και σε πολλά ενδημικά και μοναδικά φυτικά είδη των βραχονησίδων.
Η τυχόν εγκατάσταση των βιομηχανικών αιολικών αναμένεται να επιφέρει τον εκτοπισμό αποικιών Ασημόγλαρων, του πιο κοινού είδους γλάρου, και τη διασπορά τους στις γειτονικές νησίδες, γεγονός που θα επιβαρύνει τις αποικίες σπανιότερων ειδών, όπως των Αιγαιόγλαρων. Κι ακόμη, τη δημιουργία ενός κάθετου «φράγματος» Α/Γ πάνω στον μεταναστευτικό διάδρομο αρπακτικών πουλιών στη νησίδα Λέβιθα με την τοποθέτηση 30 Α/Γ συνολικού ύψους (πύργος + πτερύγιο) σχεδόν 200 μέτρων.
Η μεταφορά με πλοία των υλικών που θα απαιτηθούν ανοίγει την πόρτα για την εισαγωγή χερσαίων θηρευτών, όπως οι αρουραίοι, με ολέθριες συνέπειες για τα αυγά και τους νεοσσούς των πουλιών ή ακόμη την εισαγωγή ξενικών ειδών (ακούσια αλλά και με φυτεύσεις) που εκτοπίζουν τα ντόπια είδη.
«Θεσμική λαθροχειρία»
Κι όμως, αυτό το τόσο εμφανώς καταστροφικό έργο δεν απορρίφθηκε εξ αρχής, παρ’ όλο που η αρχική ιδέα γι’ αυτό βασίστηκε στην άκρως εσφαλμένη εντύπωση ότι οι νησίδες είναι άχρηστες, άρα μπορούν να γίνουν εξέδρες για ανεμογεννήτριες.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) που κατέθεσε η κατασκευάστρια εταιρεία και βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, μολονότι αναγνωρίζουν τα προβλήματα, καταλήγουν σε εκτίμηση «ασθενών» επιπτώσεων. Πρόκειται για μια «επιστημονική και θεσμική λαθροχειρία», επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Κι αυτό γιατί:
◼ Τίθενται αυθαίρετα κριτήρια και συγκεκριμένα τα 300 μέτρα ως ελάχιστη απόσταση ασφαλείας των Α/Γ από τις αποικίες Μαυροπετρίτη, παρ’ όλο που αυτή η απόσταση δεν τεκμηριώνεται από καμία επιστημονική έρευνα. Τίθενται απολύτως αυθαίρετα, διότι εάν οριζόταν μεγαλύτερη απόσταση δεν θα ήταν εφικτή η χωροθέτησή τους στις μικρές αυτές νησίδες. Η διεθνώς αποδεκτή απόσταση ασφαλείας είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια.
◼ Αγνοούνται κρίσιμα δεδομένα λόγω της προχειρότητας της έρευνας. Στις περισσότερες νησίδες αφιερώθηκαν μόνο λίγες ώρες έρευνας. Χτυπητό παράδειγμα είναι η άγνοια για την τεράστια αποικία Αρτέμη στις νησίδες της Ανάφης.
◼ Αγνοούνται ουσιώδη στοιχεία της οικολογίας ειδών. Για παράδειγμα, σημειώνουν ότι οι Αρτέμηδες και οι Μύχοι δεν θα επηρεαστούν επειδή φωλιάζουν «χαμηλά» στις νησίδες, ενώ τα πουλιά κάθε βράδυ πετούν κυκλικά σε πυκνές συγκεντρώσεις πάνω από αυτές.
◼ Χρησιμοποιούνται άσχετα και αστήρικτα με τις προδιαγραφές εκπόνησης των ΜΠΕ και ΕΟΑ επιχειρήματα, όπως η «οικονομική ανάπτυξη» και οι «εθνικοί λόγοι».
Αν και στις μελέτες προτείνεται η εφαρμογή επανορθωτικών μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων στα προστατευόμενα είδη από τη λειτουργία των ΑΣΠΗΕ, στην πράξη αυτό είναι ανέφικτο. Για τον Αιγαιόγλαρο και τον Θαλασσοκόρακα το σύστημα ραντάρ που προτείνεται δεν μπορεί να λειτουργήσει διότι τα πουλιά πετούν χαμηλά και δεν εντοπίζονται. Ο Μαυροπετρίτης πετά συνεχώς και σε μεγάλους αριθμούς πάνω και γύρω από τις νησίδες.
Αν το σύστημα λειτουργεί με ραντάρ και παύση των Α/Γ, τότε αυτές θα πρέπει να είναι ακίνητες κατά τη διάρκεια της ημέρας από Μάιο έως Οκτώβριο και κατά τη διάρκεια της νύχτας από Μάρτιο έως Οκτώβριο. Πέραν του ότι ο φωτισμός είναι ασύμβατος στις αναπαραγωγικές αποικίες όλων των ειδών -και ιδιαίτερα καταστροφικός ο φωτισμός τη νύχτα- δεν μετριάζεται, διότι είναι υποχρεωτικός για λόγους ασφαλείας, όπως απαιτεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Κάποιες από τις νησίδες είναι χαρακτηρισμένες ως Καταφύγια Αγριας Ζωής και άλλες ως Τοπία Ιδιαίτερου Κάλλους που υπόκεινται σε ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας το οποίο ορίζει σαφώς τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και αποκλείει την εγκατάσταση του συνόλου των υποδομών του σχεδιαζόμενου έργου. Είναι άξιο απορίας ότι οι μελέτες αγνοούν ή αποκρύπτουν το εν λόγω περιοριστικό νομικό πλαίσιο.
Εργοτάξια
Για να γίνει κατανοητό το τερατώδες εύρος των σχεδιαζόμενων έργων και της ανεπανόρθωτης καταστροφής που θα επιφέρουν, αξίζει να σημειωθεί ότι για τις 50 ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν (τύπου VESTAS) ο όγκος του κάθε θεμελίου θα είναι περίπου 350 κυβικά μέτρα, το βάθος θεμελίωσης περίπου 2,7 μέτρα, ενώ η απαιτούμενη εκσκαφή για τη θεμελίωση είναι 1.400 κυβ. μέτρα ανά Α/Γ. Για τις υπόλοιπες 56 (τύπου ENERCO) ο όγκος εκάστου θεμελίου είναι περίπου 1.400 κυβ. μέτρα, το βάθος θεμελίωσης περίπου 3,5 μ. Και η απαιτούμενη εκσκαφή για τη θεμελίωση είναι περίπου 2.650 κυβ. μέτρα ανά Α/Γ.
Σε ό,τι αφορά τα λιμενικά έργα που σχεδιάζονται, για τις τρεις μεγαλύτερες νησίδες (Λέβιθα, Κίναρος και Σύρνα) θα έχουν επιφάνεια 18.000 τ.μ. το καθένα, ενώ προβλέπεται κρηπίδωμα συνολικού μήκους 180 μ. για την πλαγιοδέτηση πλοίων μήκους μέχρι 200 μ. Στις λοιπές λιμενικές εγκαταστάσεις η επιφάνεια των έργων θα ανέρχεται στα 2.500 τ.μ., ενώ το κρηπίδωμα μήκους 50 μ. θα εξυπηρετεί σκάφη μήκους μέχρι 50 μ.
Τα λιμενικά έργα και οι βοηθητικοί-υποστηρικτικοί χώροι που προβλέπονται να κατασκευαστούν σε κάθε νησίδα περιλαμβάνουν εργοτάξια, χώρους απόθεσης Α/Γ, χώρους απόθεσης υλικών και αδρανών, χώρους ενδιαίτησης προσωπικού, 57 δεξαμενές καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 100.000 λίτρων και δεξαμενές νερού.
Για το τσιμέντο για την κατασκευή σκυροδέματος θα μεταφερθούν σε κάθε νησίδα δεξαμενές αποθήκευσης τσιμέντου (σιλό), περίπου 155, χωρητικότητας 100 τόνων. Επιπλέον, στο σύνολο των 14 νησίδων αναμένεται να γίνουν εκσκαφές 2.738.399 κυβ. μέτρων. Μεγάλο ποσοστό εξ αυτών (1.811.554 κυβ. μέτρα) θα χρησιμοποιηθεί ως υλικό επιχώσεων.
Την προστασία των 14 προστατευόμενων νησίδων από την επικείμενη χωροθέτηση των καταστροφικών έργων ζητούν από τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με κοινή τους επιστολή οι περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Οριβολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, MEDASSET, MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, καθώς και η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και η Ελληνική Οικολογική Εταιρεία.
Το ίδιο ζητούν η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, η Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Οι παραπάνω φορείς ενώνουν τη φωνή τους με τους κατ’ εξοχήν αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, που έχουν ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά και έχουν απορρίψει συλλήβδην τα έργα, ενώ η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει επίσης τεκμηριώσει με πολυσέλιδη έκθεση ότι το έργο πρέπει να απορριφθεί συλλήβδην.
Για το θέμα πρόκειται να γίνει ενημέρωση στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τάσος Σαραντής
Πηγή: efsyn.gr
Η εγκατάσταση πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας δεν επιφέρει καμία οικολογική καταστροφή Τα πουλιά και τα όρνεα την πρώτη ημέρα θα φοβηθούν την δεύτερη θα πλησιάσουν την τρίτη θα κάθονται επάνω στους πυλώνες.... Μικρός έβαζα σκίχτρα στο αμπέλι για να μη τα τρώνε τα σταφίλια τα πουλιά από την δεύτερη μέρα καθόσαν επάνω
ΑπάντησηΔιαγραφήσε λίγο δε θα μας αφήνουν ούτε τα σταλάκια να μαζεύουμε σαν την Βολιβία
ΑπάντησηΔιαγραφήεχετε υποψη σας καμμια επιστημονικη μελετη "Γορτυνιε-ΙΣΒ" η ειναι γορτυνιακο συμπερασμα..δε μπορω να σας στειλω εικονες πως τσακιζουν τα πουλια οι ανεμογεννητριες πως σακατευουν τα βουνα και τα φυτευουν τοσους τονους σιδερο στη βαση πως ασχημαινουν τα τοπια πως καταστρεφουν τις ζωνες Νατουρα πως εχουν μια εικοσαετια ζωη και αχρηστευονται μετα απο τη χρηση και πως ολα αυτα γινονται για να επιδοτηθουν απο την ΕΕ ξενες εταιρειες μετατρεποντας την ελλαδα σε σκουπιδοτοπο.ολα αυτα να εχετε υποψη
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ενεργητική δωροδοκία έγινε πλημμέλημα από κακούργημα, επί ηγέτου ταμτάκου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λιγνιτικό εργοστάσιο με τα τεράστια ποσά διοξειδίου του άνθρακα δε βλάφτει όσο η ανεμογεννήτρια την κίσσα.....
Το καλάσνικοφ ας πούμε ότι το έχει κάποιος για άμυνα στους κλέφτες (είναι βέβαια παράνομο σε βαθμό πλημμελήματος)
Η μολότοφ που κατέχεις στο σακίδιο στην πατησίων είναι για άμυνα και αυτή, άρα σε βαθμό πλημμελήματος κατά λάππεια λογική....
Τελικά η επανάσταση είναι να κυνηγάς το αυτονόητο κάθε μέρα με τα πολιτικά ρετάλια που αναδείξαμε τα τελευταία χρόνια ως ρυθμιστές της πολιτικής ζωής......
ποιούς????? αυτούς που εξευτέλισαν την ιδέα της αριστεράς, που γελιοποίησαν και γελιοποιούν κάθε μέρα τον κοινό νου και ειδικά τους χαφιέδες του καραμανλή....
(σκεφτείτε μόνο τούτο!!!!! Το αρχηγό της ΚΥΠ (ΕΥΠ) επί κόπρου του εργασιομανούς τον έκαναν αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης........
Συνεργάστηκαν κάποτε και ματσιάστηκαν με τη σκληρή μητσοτακική σέχτα να κλείσουν μέσα τον Αντρέα.....
Αγκαλιάστηκαν, και χόρεψαν στο σύνταγμα, με μπουρδοειδή ακροδεξιά πολιτικά ρετάλια και κυβέρνησαν σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιών πεποιθήσεων πολιτικά απολιφάδια..
Αυτή είναι η αριστερά στην ελλάδα ρεεεεεεεε????? Ούουουυου να μου χαθείτε χαφιέδες..
σας ειπε κανενας 8.21 οτι η βολιβια ειχε τετοιο προβλημα κι οχι οικονομικη αναπτυξη 4,5% η ετσι το λεμε για να επαινεσουμε τους προδοτες πρακτορες της με τα πηλικια και το χουντικο πραξικοπημα..εστω κι αν ο προεδρος Μοραλες ενηργησε σαν σοφος Ινδιανος η χωρα θα εχει εμφυλιο πολεμο.την ελλαδα να λυπαστε
ΑπάντησηΔιαγραφήPanos Leliatsos
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί σας κάνει τόσο μεγάλη έκπληξη η διαχείριση του Μεταναστευτικού σε αυτή την χώρα; Οταν σύντομα θα μετατραπεί σε τεμαχισμένο προτεκτοράτο Ειδικών Οικονομικών ζωνών που θα το φυλάνε μισθοφόροι σιγά να μην αντιδρά ο πακιστανός ο σομαλός ο Νιγηριανός και ο αλγερινός για τα εργατικά του δικαιώματα..Σιγά να μην συνδικαλιστούν οργανωθούν και κάνουν και απεργίες αυτοί που στις χώρες προέλευσης τους και τον ισλαμικό νόμο την αριστερά την εξισώσουν με τον διάβολο....Αυτά γίνονται μόνο από του Ελληνες αριστερούς και για αυτό δεν μας θέλουν σε αυτήν την χωρα ούτε για εργάτες..Για αυτό θα μας πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες και θα τα δώσουν σε μετανάστες για αυτό υπηρετούν αριστεροί και δεξιοί μνημόνια και διώχνουν κατά χιλιάδες τους Ελληνες στο εξωτερικό. Σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι δυστυχώς βρήκανε τους χρήσιμους ηλίθιους αλληλέγγυους συμμάχους.
ΑπάντησηΔιαγραφή8.21
ΔΕ μίλαγα για το Μοραλες, αλλά για τους πριν απ΄αυτόν και πιθανώς ότι θα ακολουθήσει μετα τις τελευταίες εξελίξεις που τις στηρίζουν Ε.Ε ΗΠΑ ΝΑΤΟ και το κακό συναπάντημα (
κάποιες πολυεθνικές εταιρείες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Βολιβίας ιδιωτικοποιούν τα δίκτυα ύδρευσης και χρεώνουν 400 δολάρια το χρόνο σε κάθε φτωχή οικογένεια της Βολιβίας που θέλει να πίνει νερό.
Κάποιοι φτωχοί που ζουν σε παραπήγματα μαζεύουν το νερό της βροχής αλλά η πουλημένη στις πολυεθνικές, κυβέρνηση της Βολιβίας τους καταδιώκει και τους απαγορεύει την συλλογή ακόμη και του βρόχινου νερού!! Στην συνέχεια οι φτωχοί αυτοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ένα πηγάδι και σκάβουν ένα χαντάκι για να πάνε το νερό στα σπίτια τους. Η αστυνομία όμως τους σταματάει με τη βία.
Ο βολιβιανός λαός εξεγείρεται επειδή δεν έχει να πιει νερό, ούτε καν από την βροχή!! Οι συγκρούσεις στις πόλεις είναι άγριες και ο λαός αγωνίζεται για να έχει νερό να πιει.
Η βολιβιανή κυβέρνηση θεωρεί τους φτωχούς παράπλευρες απώλειες της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας.
Στην Ελλάδα βέβαια νερό έχουμε, δεν ξέρω όμως αν αύριο θα μπορούν οι φτωχοί να πληρώνουν τους φόρους για την κατοικία τους και τι θα γίνει τότε. Νομίζετε ότι είναι δύσκολο να τους πάρουν τα σπίτια ή να τους κόψουν το ρεύμα; Αυτό ήδη γίνεται.
Ανεμογεννήτριες: Μικρό το όφελος, μεγάλη η καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:
- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
- Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.
- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
- Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες. Συνεχεια
- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
ΑπάντησηΔιαγραφή- Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.
- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.
- Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
- Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
- Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.
- Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!
Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»
Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.
Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.
Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»
τωρα τα λεμε καλα.και μιας και μιλαμε για το χωριο οι βρυσες της λιασκοβας πανε η βρυση στην εισοδο δεν ειχε νερο κανα μηνα δεν ξερω αν επανηλθε και το νερο του υδραγωγειου κανει για ποτισμα..με τοσα νερα γυρω μας ρε..απο το 1960 και μετα τοσα χρονια και δε μπορεσαμε να εχουμε μια ιντσα καλο νερο με τοσες πηγες γυρω μας λες κι οι γλανιτσιωτες ειναι απο αλλο κρατος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπάντηση στον Παπαζαχαριά του σύριζα περί Αρβανίτη ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή"Και αν πάρουμε υπόψη μας πως ο Κολοκοτρώνης ήταν Αρβανίτης, δηλαδή από γονείς πρόσφυγες για αναζήτηση δουλειάς στη Πελοπόννησο, ας σκεφθούμε ότι οφείλουμε την ελευθερία μας σε πρόσφυγες!". Αυτή την άποψη κατέγραψε, στην προσωπική του σελίδα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, Τάσος Παπαζαχαρίας.
Ο αναγνώστης Θεόδωρος Παανγόπουλος, με επιστολή του στο "Καλημερα Αρκαδία", αναφέρει ...
Ο κ. Παπαζαχαρίας με την δήλωσή του, για την καταγωγή του Κολοκοτρώνη και τη γλώσσα των πρακτικών της πρώτης Bουλής των Ελλήνων, έσφαλε, προκάλεσε, έθιξε βάναυσα την ιστορία και την αλήθεια. Άλλο είναι να κάνεις μικροπολιτική σκοπιμοτήτων και άλλο να γράφεις ιστορία. Η ιστορία δεν είναι το μέσο να παίζεις πολιτικά παιχνίδια. Αλλά, παρόλα αυτά, δεν θα σου αρνηθώ το δικαίωμα να έχεις διαφορετική άποψη για πρόσωπα και γεγονότα, υπό τον απαράβατο όρο ότι, όταν λες κάτι, πρέπει και να το αποδεικνύεις.
Υπάρχει ένα αρχαίο ρητό, που λέει ότι, ο σοβαρός άνθρωπος δεν ισχυρίζεται τίποτα χωρίς να το αποδεικνύει. Αποδείξεις λοιπόν, για να είσαι πειστικός και αξιόπιστος. Αφού είδες, ( ;) διάβασες (; ) τα πρακτικά της Βουλής, δεν έχεις παρά να μας τα προσκομίσεις.
Δεν μπορείς να λες « να πάς στο Μουσείο της Βουλής, να το δεις με τα μάτια σου». Όχι . Εσύ έχεις το βάρος της απόδειξης.
Εσύ πρέπει να φέρεις τα πρακτικά της Βουλής και να μας τα δείξεις. Αλλιώς πετάμε κουβέντες στο αέρα. Το ίδιο ισχύει και για τον Κολοκοτρώνη. «Ήταν» γράφεις, «Αρβανίτης, δηλαδή από γονείς πρόσφυγες». Εδώ ξεπέρασες κάθε όριο υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Οι ρίζες της οικογένειας Κολοκοτρώνη βλάστησαν στην Ελλάδα, πριν από το 1530, όταν οι Τούρκοι, με τον περιβόητο ναύαρχο Μπαρμπαρόσα, κατάστρεψαν ολοσχερώς το χωριό τους Ρουπάκι και οι κάτοικοι τους σκορπίστηκαν στις γειτονικές περιοχές. Πως γίνεται, ο φερόμενος ως αρχικός γενάρχης, να λέγεται Τριαντάφυλλος, ο γιος του, Δημητράκης, τα εγγόνια του Δημητράκη, Χρόνης , Λάμπρος, Δήμος, ο παππούς του Κολοκοτρώνη, Γιάννης, τα παιδιά του Γιάννη, Αναγνώστης, Βασίλης, Αποστόλης, Γιώργης και Κωνσταντίνος; που είναι τα αρβανίτικα ονόματα;
(συνεχίζεται)
(από συνέχεια)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πατέρας του Κολοκοτρώνη Κωνσταντίνος, η μάνα του Ζαμπία Κωτσάκη, από την Κρήτη, η γυναίκα του Αικατερίνη Καρούτσου, από το Άκοβο της Αρκαδίας. Τα παιδιά τους, Πάνος, Γιάννης ( Γενναίος ), Κωνσταντίνος ( Κολλίνος), Θόδωρος, ( Φαλέζ ) και Ελένη. Πως ήταν πρόσφυγες από την Αλβανία;
Η γιαγιά του, η μάνα του πατέρα του Γεωργίτσα. Τα αδέρφια του, Γιάννης, Χρίστος, Νικολάκης και Γεωργίτσα! Που βλέπεις εσύ την αλβανική καταγωγή; Όσο για το « Σεργίνης» και το «Μπότσικας», για μην μακρηγορώ και κουράζω, σε παραπέμπω στο βιβλίο « Ο φυλακισμένος του Ιτς - Καλέ», εκδόσεις Ενάλιος 2018 για να ενημερωθείς απόλυτα. Αυτά τα περί Αλβανού Κολοκοτρώνη, δεν τα ισχυρίστηκαν ούτε οι χειρότεροι εχθροί του. Ούτε ο Μαυροκορδάτος, ούτε ο Κωλέτης, ούτε ο εμπαθέστατος Κανέλλος Δεληγιάνης, ούτε ο μικρόψυχος και των πάντων υβριστής Μακρυγιάννης. Ούτε κανένας ιστορικός, δικός μας και ξένος υπαινίσσεται κάτι σχετικό, όσον αφορά την γενιά του και την καταγωγή του. Ούτε ο Τρικούπης, Δραγούμης, Παπαρηγόπουλος, Κόκκινος, Κορδάτος, Γούδας, Κανδηλώρος, Καρολίδης, Φωτιάδης, Φραντζής, Κούμας, Σάθας, Φιλήμωνας, Βαλέτας, Σούτσος Αλεξ., Βακαλόπουλος, Πιπινέλης Π., Καργάκος, Βλαχογιάννης και δεκάδες άλλοι.
Οι παλαιότεροι και οι πιο πολλοί από τους παραπάνω, καθώς και οι παρακάτω ξένοι, τον είχαν γνωρίσει, τον είχαν ακούσει, τον είχαν κατηγορήσει, τον είχαν αντιπαθήσει, αλλά «Αρβανίτη» δεν τον αποκάλεσαν ποτέ.
Από τους ξένους περιορίζομαι στους Gorgon Th., Finlay George, Mendelssohn- Barthold, Millingen Julius, Trelawny Edward. Thiersch Frederic ( Φρειδερίκος Τίρς )
Αυτοί που έγραψαν απομνημονεύματα, μελέτες, ιστορικές αναμνήσεις, χρονικά και διηγήσεις συμβάντων της εποχής, Φωτάκος, Σπηλιάδης, Κασομούλης, Γαζής, Αινιάν, Σπηρομήλιος, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Σταματόπουλος, Λιδωρίκης, Κάρπος Παπαδόπουλος Τερτσέτης και άλλοι τόσοι, και τόσοι άλλοι, φιλέλληνες, ταξιδιώτες, εμπορευόμενοι, κερδοσκόποι , κατάσκοποι, τυχοδιώκτες, και προπαγανδιστές, πότε της μιας και πότε της άλλης Μεγάλης Δύναμης, ήταν φαίνεται κουφοί και δεν άκουσαν ποτέ και κανένα να μιλάει για τον «Αλβανό Κολοκοτρώνη!» O tempora, o mores!
12/ 11/ 2019
Υ/Γ Ο Θεόδωρος Δημοσθ. Παναγόπουλος από τους Καλλιάνους Κορινθίας έχει γράψει ένα καταπληκτικό βιβλίο "τα ψιλά γράμματα της ιστορίας" που εκεί λέει πολλές αλήθειες
χψ για το σχόλιο περί κολοκοτρώνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήο χψ το εγραψε η να το σχολιασει;θαχει βγαλει καντηλες
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχετε καμια σχεση εσεις τωρα με τον Αντρεα που επικαλεισε????
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλιος Καραμανώλης
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντού υπάρχει 'ένα άσυλο
1.Παίρνουμε το άσυλο απο τα Πανεπιστήμια
2. Το δίνουμε στους τραπεζίτες
3. Χορηγούμε άσυλο στους μετανάστες
4. Προστατεύουμε το άσυλο στο Άγιο Όρος
5. Καταργούμε σιγά σιγά το άσυλο της κατοικίας
6. Στο τέλος κλείνουμε σε άσυλο τους Ελληνες
https://www.facebook.com/nanopoulosdion/videos/430128451251235/
ΑπάντησηΔιαγραφή