Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

20 πλάνες ενός ψηφοφόρου






Πολιτικοί με πουκάμισα στο λευκό της αγνότητας και γυρισμένα μανίκια για να μας δείξουν θέληση για σκληρή δουλειά. Ψηφοφόροι που προτιμούν το συναίσθημα από την εξειδικευμένη γνώση. Είναι οι προτιμήσεις μας ορθολογικές; Είναι οι κρίσεις μας λογικές; Σαφώς και όχι!

Οι κανόνες της λογικής συχνά παραβιάζονται από γνωσιακές μεροληψίες και διαστρεβλώσεις (cognitive bias & distortions).


Ο εγκέφαλός μας κάνει λάθη στην επεξεργασία των πληροφοριών που λαμβάνει. Κάνει νοητικά άλματα, κλέβει, του αρέσουν τα μοτίβα & είναι αρκετά τεμπέλης. Προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα εποχή, με παλιά υλικά και περιοριστικά εξελικτικά κατάλοιπα. Ο μηχανισμός αυτοεξαπάτησής μας, χτίζει μεροληπτικά αφηγήματα και ψεύτικες ιστορίες, δημιουργώντας μια πλαστή πραγματικότητα κι αποκρύπτοντας τυχόν αποδείξεις κατάρριψης. Ο μέσος ψηφοφόρος (δεν υπάρχει κάτι τέτοιο) συνήθως πέφτει σε παγίδες. Σε πολλές παγίδες. Ας δούμε 20 από αυτές:




Ξεκαθαρίζω ότι δεν ευελπιστώ στο ελάχιστο ότι θα δείτε και πολλοί τον εαυτό σας σε κάποια από τις παρακάτω μεροληψίες, αφού ήδη ξεκίνησε να συσκοτίζει τα λόγια μου η «προκατάληψη της επιλογής» σας



1. Προκατάληψη Υποστήριξης των Επιλογών μας (Choice-Supportive Bias).

Όταν κάνουμε μια επιλογή, έχουμε την τάση να αισθανόμαστε καλά με αυτή, υποβαθμίζοντας τα τυχόν θετικά των επιλογών που απορρίψαμε. Επιλέγουμε κάτι κι αυτόματα το υποστηρίζουμε πεισματικά, μόνο και μόνο επειδή το επιλέξαμε, χωρίς δυνατότητα ν΄ αναγνωρίσουμε το λάθος μας ακόμη κι όταν δεν μας εμπνέει όπως το είχαμε υποψιαστεί από την αρχή. Μπορούμε να φτάσουμε ως τη σημείο να εξορθολογίσουμε υποσυνείδητα ακόμη τις βλακείες μας, φτάνει να μην αισθανόμαστε άσχημα (γνωστό και ως σύνδρομο του αγοραστή της Στοκχόλμης)

Επομένως. Έχετε επιλέξει τι θα ψηφίσετε; Τέλος! δεν πρόκειται να παραδεχτείτε ότι η επιλογή σας δεν είναι καλή.



2. Η τύφλωση της προκατάληψης της επιβεβαίωσης (Confirmation Bias)

Η τάση να δίνουμε έμφαση και να διαλέγουμε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τα πιστεύω μας, τις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις ή προκαταλήψεις μας , ενώ υποσυνείδητα αγνοούμε όσες δεν τις επιβεβαιώνουν ή και τις αντικρούουν. Αυτή η αναζήτηση μιας διαστρεβλωμένης πραγματικότητας μας καθιστά ανάπηρους ως προς την αντιμετώπιση της αλήθειας.

Έτσι βρίσκετε φυσιολογικό να διαβάζετε τα site & τις εφημερίδες που είναι φίλιες προς την κομματική σας επιλογή και ν΄ αγνοείτε λίγο πολύ όλα τα υπόλοιπα.





3. Η προκατάληψη της αυτοεξυπηρέτησης (self-serving bias)

Πηγαίνει “πακέτο” με την προηγούμενη προκατάληψη, της επιβεβαίωσης. Είναι η τάση να συντηρούμε πεποιθήσεις που ευνοούν τα προσωπικά μας συμφέροντα και τους προσωπικούς μας στόχους.

Έχουμε μια θεωρία σχεδόν για κάθε πτυχή της ζωής μας, για τον γάμο μας, για το αφεντικό μας, για τους πλούσιους, για την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Τις χρειαζόμαστε γιατί απεχθανόμαστε την άγνοια, πρέπει να μπορούμε να κατανοούμε κάπως τον κόσμο. Τι κι αν είναι λάθος; πείθουμε τον εαυτό μας (και προσπαθούμε και τους άλλους) για την ισχύ ακόμη και πλαστών κατασκευών που υπηρετούν καλύτερα το ατομικό μας συμφέρον.



4. Μεροληψία Διαθεσιμότητας (Availability bias)

Έχουμε τη τάση να θεωρούμε σαν πιο έγκυρη πληροφορία αυτή που είναι πιο διαθέσιμη σε μας & μπορούμε να την ανακαλέσουμε πιο άμεσα.

Η άποψη των γνωστών, των φίλων, της οικογένειας, της εφημερίδας που διαβάζουμε, του κόμματος, ένα μεμονωμένο γεγονός που ζήσαμε ή παρατηρήσαμε (και το θυμόμαστε).



5. Η προκατάληψη του τυφλού σημείου (Blind-Spot Bias)

Από τις πιο επικίνδυνες προκαταλήψεις. Πιστεύουμε ότι όλοι οι άλλοι είναι πιο επιρρεπείς στο να πέσουν σε παγίδες και να κάνουν λάθη σκέψης (εκτός από μας). Δυστυχώς δεν μπορούμε να δούμε την καμπούρα μας, τα «θέματά» μας, όπως βλέπουμε τόσο καθαρά των άλλων. Σημειωτέο ότι η εξυπνάδα δεν παίζει κανέναν ρόλο σ αυτήν την μεροληψία (το αντίθετο μάλιστα, όσο πιο έξυπνος τόσο περισσότερα τυφλά σημεία και λογικά λάθη).



6. Αγκίστρωση (Anchoring Bias)

«Κολλάμε» υπερβολικά σε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα, αγνοώντας το υπόλοιπο κομμάτι της συνολικής πληροφόρησης ή τις νέες πληροφορίες που μπορεί να προκύψουν.
(αυτό ξέρω, αυτό εμπιστεύομαι…)




«Όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην ψευδαίσθηση, αφού δεν έχουν όλοι την ίδια ικανότητα ή το ίδιο θάρρος για γνώση.». Παναγιώτης Κονδύλης

7. Η προκατάληψη της ομάδας ή προδιάθεση υπέρ των δικών μας (Ingroup bias)

Η τάση να υιοθετούμε ευνοϊκή αντιμετώπιση για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας (ή του κόμματός μας) και σπάνια να αμφισβητούμε τα πιστεύω τους. Δυστυχώς ο εγκέφαλός μας είναι έτσι κατασκευασμένος, αναζητά τη συμφωνία με τους γύρω του.

Βλέπουμε τον κόσμο με το μανιχαιστικό μυωπικό δίπολο: οι καλοί κι οι κακοί (κι οι άσχημοι;)

(προτείνω να ρίξετε μια ματιά και στη θεωρία της ρεαλιστικής σύγκρουσης, του Muzafar Sherif)



8. Η προκατάληψη για άτομα εκτός ομάδας.

Γενικά, απορρίπτουμε ή υποτιμούμε τα πιστεύω ανθρώπων που δεν ανήκουν στην ομάδα/κόμμα μας, πόσο μάλλον όταν οι πεποιθήσεις τους διαφέρουν αισθητά από τις δικές μας.



9. Η προκατάληψη της κοινωνικής συναίνεσης.

Κι όσο περισσότερο οι άλλοι συμφωνούν μαζί μας, τόσο περισσότερο πιστεύουμε ότι οι πεποιθήσεις μας είναι αληθινές. Αντίθετα, όσο περισσότερο διαφωνούν οι άλλοι μαζί μας, τόσο πιθανότερο είναι να καταπιέσουμε και να αμφισβητήσουμε τα ίδια μας τα πιστεύω – ακόμα κι όταν είναι σωστά

(τι ; στην κλαδική του κόμματός σου τα βρίσκετε μεταξύ σας μια χαρά ε;…χεχε)

Έχετε μήπως ακουστά το πείραμα του J. E. Asch;.Ο Ας κατέδειξε, ότι η πνευματική ανεξαρτησία του ανθρώπου είναι ένας μύθος. Οι άνθρωποι πρωτίστως θέλουμε να ανήκουμε στο σύνολο –ή σε κάποιο υποσύνολο. Για να το κάνουμε αυτό είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε όποια διαφορετική ιδέα και σκέψη έχουμε, προκειμένου να γίνουμε αρεστοί.



10. Προδιάθεση ψευδούς συναίνεσης (False consensus effect)

Η τάση του ατόμου να υπερτιμά το βαθμό που οι άλλοι οι άνθρωποι όχι μόνο σκέφτονται σαν αυτόν, αλλά κι ότι συμφωνούν μαζί του. Με άλλα λόγια είναι η λανθασμένη εκτίμηση του βαθμού της σύμπνοιας των απόψεων



11. Υπερβολική αυτοπεποίθηση (overconfidence effect)

Όταν πιστεύουμε πως είμαστε πολύ καλύτεροι σε κάτι από ότι πραγματικά είμαστε. Η τάση των ανθρώπων να είναι υπέρ το δέον αισιόδοξοι στις σκέψεις και τα πιστεύω τους.



12. Η προκατάληψη των συναισθημάτων.

Τα δυνατά συναισθήματα συνήθως παρεμποδίζουν τη λογική και την ορθή κρίση. Ο θυμός έχει την τάση να μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι έχουμε δίκιο και το σωστό με το μέρος μας.



13. Το θεμελιώδες σφάλμα απόδοσης (Fundamental attribution error) και το «Ύστατο» σφάλμα απόδοσης (Ultimate attribution error)

Η τάση του ατόμου να δίνει υπερβολική έμφαση σε εξηγήσεις βάση χαρακτήρα για συμπεριφορές που παρατηρεί σε άλλους και να υποτιμά την επίδραση των καταστάσεων και συνθηκών κάτω από τις οποίες συμβαίνουν οι συμπεριφορές αυτές. Ακριβώς το αντίστροφο έχει την τάση να κάνει για δικές του συμπεριφορές!

«Έλα μωρέ τα λαμόγια» οι …τες/…αίοι . Μια χαρά κρίνουμε τους άλλους ως μη ηθικούς όταν χρησιμοποιούν κάποιο «βύσμα», αλλά όταν το βύσμα παρουσιαστεί σε μας το εκμεταλλευόμαστε εκλογικεύοντας με διάφορες δικαιολογίες (π.χ. έχω ανάγκη, τα παιδιά μου είναι άνεργα ή είναι άξεστος ο κομματικός αντίπαλος που βρίζει αλλά ο δικός μας «οκ, αλλά τα λέει μια χαρά»)



14. Στερεότυπα (Stereotyping)

Το να περιμένεις ένας άνθρωπος να έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά απλώς και μόνο επειδή έχει κάποια χαρακτηριστικά. Ακόμη κι η υπόθεση πως τα στερεότυπα περιγράφουν όλες τις περιπτώσεις και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις εκτός από λάθος είναι κι ανήθικο.

15. Υπεργενίκευση (Overgeneralization)

Από τις συχνότερες διαστρεβλώσεις, είναι η τάση να προκύπτει χωρίς στοιχειοθέτηση ένα γενικό συμπέρασμα μετά από θεώρηση ενός μεμονωμένου γεγονότος ή να χαρακτηρίζεται μια ολόκληρη ομάδα ατόμων από πράξεις ενός μικρού τμήματος της ομάδας αυτής

π.χ. «Μαζί τα φάγαμε» «Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες» «όλοι οι πολιτικοί είναι λαμόγια».

16. Μεγαλοποίηση αρνητικών (Catastrophizing) και Υποτίμηση ή παραγνώριση θετικών (Discounting the positive)

Η τάση να μεγαλοποιείται η σημασία αποτυχιών ή αδυναμιών και ελαττωμάτων κι αντίστοιχα η τάση να υποβαθμίζονται επιτυχίες και θετικά γνωρίσματα



17. Φαινόμενο «status quo» (Status quo bias)

Η τάση να θέλουμε τα πράγματα να μείνουν ως έχουν ή αλλιώς να προτιμώνται υπάρχουσες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές δομές ασχέτως με τη λειτουργικότητά τους και σε βάρος εναλλακτικών επιλογών που θα ήταν ενδεχομένως επωφελείς για το σύνολο

18. Η προκατάληψη της οικογένειας.

Όλοι μας έχουμε την προδιάθεση να πιστεύουμε αυτόματα τις πληροφορίες που μας παρέχουν μέλη της οικογένειάς μας και στενοί φίλοι. Από τότε που γεννιόμαστε, ο εγκέφαλός μας βασίζεται σε αυτά τα άτομα, γι’ αυτό και τείνουμε να αποδεχόμαστε τον κόσμο χωρίς να ελέγχουμε τα γεγονότα.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ψηφίζουν ότι κι οι γονείς τους…



19. To φαινόμενο επανάληψης σε τακτικά διαστήματα επί μακρόν (Spacing effect) και η ψευδαίσθηση της αλήθειας (the illusion of truth)

Η επανειλημμένη έκθεση σε ψευδείς πληροφορίες αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα, με την πάροδο του χρόνου, να αφομοιωθεί κι οι άνθρωποι να πιστέψουν ότι είναι αλήθεια, ακόμη και αν είχαν στην αρχή τις αμφιβολίες τους .

Η εξοικείωση μπορεί να ξεγελάσει την λογική, οπότε το να ακούει κανείς κάτι επανειλημμένα (πες, πες, ξαναπες επί χρόνια, κάποια στιγμή θα εντυπωθεί), αυξάνει την αντιληπτή αλήθεια.

20. Το φαινόμενο της εχθρικής αντίληψης των μέσων ενημέρωσης (Hostile media effect)

Η τάση να θεωρούμε τα ΜΜΕ προκατειλλημένα ανάλογα με τα παραμορφωτικά φίλτρα που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Η κατηγοριοποίηση του εαυτού μας επηρεάζει αυτόματα και την αντικειμενικότητα της πηγής από την οποία προέρχεται η πληροφορία.






Οι άνθρωποι γενικά κρίνουν από τα φαινόμενα παρά από την πραγματικότητα, γιατί η όραση ανήκει σε όλους η αντίληψη όμως σε λίγους…” Μακιαβέλι

Πέφτουμε στις παγίδες που μας βάζουν ή βάζουμε μόνοι μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, τουλάχιστον ας τα παρατηρούμε, να μαθαίνουμε και να μην είμαστε απόλυτοι.

Οι πολιτικοί γνωρίζουν καλά (εσείς δεν θέλετε να το πιστέψετε αλλά συμβαίνει), ότι οι οπαδοί μιας ιδεολογίας ή ενός κόμματος, σπάνια θα αλλάξουν την ψήφο τους. Αυτοί που συνήθως καθορίζουν τα εκλογικά αποτελέσματα στις οριακές περιπτώσεις είναι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.

Το κόστος των προκαταλήψεων και των μεροληψιών σας θα το πληρώσουν όλοι. Γι αυτό σταθμίστε καλά!

***

Γιώργος Γιώτης
πηγη

29 σχόλια :

  1. Ανώνυμος26/6/19 16:02

    Θέλει να παίξει μπαλίτσα να γυρίσει το ματσάκι ο ταμτάκος, αλλά ας του πει κάποιος ότι έχει χάσει τη μπάλα προ πολλού......

    Η υπουργός έγινε υπουργός αφού τα έφτιαξε με τον άλλον υπουργό ή πριν?????
    (τήρα ρε κάτι έγνοιες που θα με φάνε...)

    Το παρεάκι που λέγαμε συντροφο-πατριώτη.......

    Το μπάχαλοοοοοςςςς που γράφαμε και με την απλή, λεβεντο-πατριώτη.....

    Το όνειδος της αριστεράς που ουρλιάζαμε σύντροφε.....





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/6/19 16:07

    Μπλέξαμε τα μπούτια μας, κυριολεκτικώς!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/6/19 16:12

    Επιτέλους μετά από 8 χρόνια και, δικαιώνομαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ήμουνα ο πρώτος που μίλαγα για τον κόπρο της Ραφήνας,

    για την τεράστια ευθύνη του στην πτώχευση της χώρας,

    για τους χαφιέδες του καραμανλισμού,

    για τις σκοτεινές διασυνδέσεις του συνονθυλεύματος με τους ανθρώπους του εργασιομανούς,

    για την προκλητική πολιτική αθώωση του τεμπελχανά,

    για την αγαστή συνεργασία ακροδεξιού μορφώματος και τυχάρπαστων χαφιέδων κλπ κλπ

    Επιτέλους, τώρα όλοι γνωρίζουν......γραμμή έδινα και δίνω συντροφο - πατριώτη.....







    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/6/19 17:52

    Δεν χρειάζεται να ξανάρθει η δεξιά γιατί υπάρχει ήδη η δεξιά στην κυβέρνηση.....τι δεν κατάλαβες τόσον καιρό λεβεντο-πατριώτη?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/6/19 19:26

    σκουξεεεεεε...ξεθυμανε......δωσεεεεεεε.....σε καρτερει ο εφταημερος gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/6/19 19:39

    .........το δε υπονοουμενο που αφηνεις για μια γυναικα, ΔΕΝ σε κανει μαγκα και νοματαιο ,αντιθετα σε υποβιβαζει σε σοβαρα σκεπτομενα ματια.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/6/19 20:42

    H Eλλάδα σε πολιτικό αδιέξοδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/6/19 23:30

    ψηφιστε original ΝΔ.δεν ειναι αναγκη να ψηφισετε την πατεριτσα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/6/19 08:25

    απ΄ότι κατάλαβα το διακύβευμα για τους Έλληνες ψηφοφόρους πλέον είναι
    ψηφίζουμε απλώς ψεύτες ή ψηφίζουμε ψεύτες και κλέφτες και βλέπω το δεύτερο να επικρατεί, μάλλον περιμένουν τις παλιές καλές μέρες που τρώγοντας οι αποπάνω κάτι δίνουν και στους αποκάτω για να το βουλώνουν.

    παρόλα αυτά θα προτιμήσω μόνο τους ψεύτες (προς το παρόν τουλάχιστο μόνο ψεύτες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος27/6/19 09:46

    "Μπλέξαμε τα μπούτια μας" μόνο διεφθαρμένος νους μπορεί να το εκλάβει ως υπονοούμενο, απλά εγράφει δια να τονισθεί η έννοια "παρεάκι". Επειδή μάλλον δεν θα πεισθείς, εγώ χαρακίριον δε θα κάμω!!!!

    Η πρότασις αναθεωρήσεως άρθρου του συντάγματος περί εκλογής προέδρου της δημοκρατίας από τον κ. τσίπρα σκοπόν έχει την εκλογή του κόπρου με απλή πλειοψηφία των 151, εξ ου και η επανεμφάνισις......τι δεν καταλαβαίνεις ώ πατριώωτα????,,

    Το κύκλωμα εξουσίας της δεξιάς και δη του Καραμανλισμού έχει εμπόδιο πάντα το δημοκρατικό χώρο και αυτός δεν εκφράζεται από τον ταμτάκο δηλαδή από τους χαφιέδες του καραμανλισμού, αλλά από τους original σοσιαλδημοκράτες και αριστερούς.....ούτε αυτό το καταλαβαίνεις???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος27/6/19 10:17

    διεστραμμένος νους όχι διεφθαρμένος.....σόρυ έχει διαφορά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος27/6/19 10:18

    σιγα μην δεν καταλαβες ως υπονοουμενο το...η υπουργος εγινε υπουργος αφου...η πριν.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος27/6/19 10:48

    αααααα, αυτό εννοείς το πριν ή το μετά.....δε θέλει και πιπέρι, στην παρέα τα νέα παιδιά ακολουθούν τη φύση τους....νάναι καλά και να στεριώσουν!!!!


    Τώρα για σένα που χάλασες λιγουυλάκι χτύπα ΕΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος27/6/19 11:39


    μη μηρυκάζεις τα προπέρσινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος27/6/19 11:52

    επαναλαμβάνεσαι στρουθοκαμηλίζοντας, εμμονικά και βαρετά!
    η λύση δεν είναι το πισωγύρισμα.ούτε πράσινο ούτε γαλαζοπράσινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος27/6/19 12:13

    Ψήφισε ό,τι θες!!!!

    Ο μπάρμπα Σαμ τάχει ούλα προγραμματισμένα.....

    Αν και 'γω ξέρω από τώρανες ποιος φρόντισε να κυβερνήσει αυτό το συνονθύλευμα, εσύ εύχομαι να ζεις, όταν θα ανοίξουν τα αρχεία του φόρειν όφις να με θυμηθείς και τότε.

    Κάτι πρακτοράκια της ΚΥΠ (χαφιέδες του καραμανλισμού και σημερινά μεγαλοστελέχη και κεντρικά πολιτικά πρόσωπα στην "αριστερά") τα γνώριζε ο Ρασπούτιν, τα πλησίασαν οι συνδαιτημόνες του κόπρου και έγινε το ντήλ......τι δεν καταλαβαίνεις?????

    Και το βρώμικο 89 και τώρα χτυπάνε τη δημοκρατική παράταξη!!!!

    Θ' αντέξει με τέτοιο λαό???? είναι ερώτημα.......

    Ποιον λαό?????

    Αυτόν που πίστεψε τον Τσίπρα για ανεφάρμοστα και γελοία πράματα (σκισίματα μνημονίων κλπ κλπ)

    Αυτόν που πιστεύει ότι ο Σώρας έχει 600 δις και θα του πληρώσει τα χρέη

    Αυτόν που πίστεψε ότι δεν πληρώνεις τα χρέη και θα κόψει παράλληλο νόμισμα και θα είσαι πλούσιος...

    Αυτόν που πιστεύει 40% ότι τον ψεκάζουν και έβαλε το στρατόκαυλον μπουρδοειδές στη βουλή

    Αυτόν που πιστεύει 80% στα ζώδια (ως ζουδάκι που είναι)

    Αυτόν που πιστεύει 95% στο μάτιασμα....

    Αυτόν που πιστεύει ότι θα κάθεται και θα τον πληρώνουν...

    Αυτόν που πιστεύει αγύρτες και τσαρλατάνους ό,τι έχουν επιστολές του Θεού κλπ

    Αυτόν τον συριζοέλληνα της λεβεντομαλακίας και του εθνολαϊκισμού

    Αυτόν που τον κατευθύνει η μαφία της δραχμής

    Αυτόν που η τύφλα του τον οδηγεί σε ναζιστικά πιθήκια και σε ακροδεξιά αποβράσματα

    Αυτόν που εμονικά έχει κολλήσει σε σταλινικά απολιφάδια του προ προ προ περασμένου αιώνα

    Ποιόν λαό, λοιπόν???

    Σ' αυτόν το λαό δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη, άρα φοβάμαι ότι ο πολιτικός ρεαλισμός και η σοσιαλδημοκρατία της κοινωνικής ευρώπης και της πολιτικά ενωμένης ευρώπης (ομοσπονδία) που εγώ θέλω δε θα σας ακουμπήσουν.....

    Καλό βόλι λοιπόν και ευτυχώς που έχουν φροντίσει για την Ελλάδα οι πάτρωνές της από τότε που την δημιούργησαν.......ακόμα δεν έχεις καταλάβει ότι ενώ ήσουν έθνος δεν μπόρεσες ποτέ να γίνεις κράτος η μη μόνον κάτω από την καθοδήγηση των μεγάλων????

    Και εν κατακλείδι σου ξαναγράφω (χιλιομασημένα αλλά δε μαθαίνεις). Είσαι το μόνο κράτος που δεν κρέμασες δοσίλογους.........

    Υ/Γ Το μπάχαλοοοοοςςςςςς αφορούσε την απλή αναλογική τότε, που εσύ δεν καταλάβαινες τι έγραφα αλλά μετά από 5-6 χρόνια αρχίζετε και ανασγουρλευόσαστε......καλά είναι και τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος27/6/19 12:36

    όλοι ηλίθιοι εκτός από σένα;
    πιστεύεις ότι έχεις μια "υπεραξία" σε σχέση με τους άλλους;
    έχεις μια ισχυρή επιθυμία για κυριαρχία και επιβολή των απόψεών σου πάνω στις απόψεις των άλλων.
    και ξέρεις ενώ προσπαθείς απελπισμένα να θέτεις τα πράγματα μια δόση χιούμορ δεν μπορώ αισθητθκά τουλάχιστον εγώ να σε δεχτώ ως διασκεδαστικό.
    χιούμορ χωρίς αυτοκριτική και αυτοσαρκασμό δεν έχει νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος27/6/19 12:49

    τι απ' όλα τα παραπάνω σε ενόχλησε και έγινα το πρόβλημά σου???/ Μακάρι να είμαι εγώ το πρόβλημά σου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος27/6/19 13:01

    σου είπα ότι μηρυκάζεις, λίγο επικαιροποιημένα μεν αλλά κατ΄ουσία τα ίδια και τα ίδια, το ίδιο μονότονο στυλ τις ίδιες νουθεσίες και τον ίδιο αυτοθαυμασμό που δείχνουν τα πολλά θαυμαστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος27/6/19 13:11

    έχεις δίκιο, η χρήση των σημείων στίξης είναι λιγουλάκι δύσκολη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος27/6/19 13:15

    ΑΧ ΑΥΤΌ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΟΥ ΜΕ ΣΚΟΤΏΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος27/6/19 13:20

    και η χρήση και η κατανόηση. ΤΕΛΟΣ...!!!????'''''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος27/6/19 13:21

    Επιτέλους μετά από 8 χρόνια και, δικαιώνομαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    26/6/19 16:12

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος27/6/19 16:47

    Ο χψ εμπιστεύεται μόνο τον λαό που ψήφισε Ακη και Γιαννο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος27/6/19 17:39

    τρέμω λιγουλάκι όταν βλέπω τη Μέρκελ να τρέμει....(ως γνήσιος γερμανοτσολιάς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος28/6/19 02:34

    Το ευτυχημα ειναι και φτου σας μη σας ματιασω οτι ειστε ζωηροι κι οι δυο.φτου σας λοιπον και σαν τα πλατανια της Παναγιας να τα εξατοπενηνταρισετε.Ρεντεζελας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος28/6/19 10:57

    για τηράτε να βγάλετε τον Οδυσσέα όσοι ψηφίζετε κάτω για να έχουμε κανένα αποκούμπι.
    γιατί έρχεται χαλάζι, 4,5 χρόνια νηστικοί.
    οι λουκουμάδες έχουν ξεροψηθεί, και οι αμνήμονες είναι έτοιμοι να τους παραδώσουν την κεψέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.