Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Παραδοσιακό Πάσχα στη Γορτυνία!


 Το Πάσχα είναι συνδεδεμένο με την ελληνική ύπαιθρο και το χωριό. Όπως λέει και ο λαός «Κάνε Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη». Στη Γορτυνία έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα και γιορτάζεται αυθεντικά, διατηρώντας όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του.

Για όσους είχαν την ευκαιρία να γεννηθούν ή να περάσουν τα παιδικά τους χρόνια σε κάποιο γορτυνιακό χωριό, ξέρουν ότι το Πάσχα εκεί δεν συγκρίνεται με το Πάσχα στην πόλη.

Γιατί εκεί μόνο μπορεί κανείς να νοιώσει με κατάνυξη και θρησκευτικότητα τις Άγιες αυτές ημέρες, αλλά και να ζήσει αυθεντικά τα τοπικά ήθη και έθιμα της χώρας. Εκεί μπορεί να παρακολουθήσει μια Ακολουθία σε ένα από τα επιβλητικά Μοναστήρια της περιοχής, όπου όλα τελούνται κατανυκτικά και σε μοναστηριακό τύπο.

Στο χωριό κανείς θα τηρήσει ευλαβικά τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, θα στολίσει τον επιτάφιο, θα παρακολουθήσεις ευλαβικά την περιφορά του στα σοκάκια,  θα ακούσει τα εγκώμια, θα παρακολουθήσει την Αποκαθήλωση και το βράδυ της Ανάστασης και θα ανταλλάξει ευχές με συγγενείς και φίλους!Και βέβαια την επόμενη ημέρα τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το οικογενειακό Πασχαλικό τραπέζι στην ύπαιθρο!

Τα όμορφα χωριά της Γορτυνίας μας λοιπόν είναι εκεί και μας περιμένουν να ξυπνήσουμε όμορφες αναμνήσεις! Και επειδή τις Άγιες αυτές ημέρες όλοι, λίγο πολύ, σχεδιάζουν μικρές και κοντινές αποδράσεις, μπορούμε να προβάλουμε και σε φίλους  τη Γορτυνία, που έχει στολιστεί με τα καλύτερα χρώματα της άνοιξης, ως ένα ιδανικό και κοντινό προορισμό.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για πολλά ακόμα, αξίζει λοιπόν κανείς να ζήσει ένα παραδοσιακό και αυθεντικό Πάσχα στα χωριά της Γορτυνίας και να γεμίσει με τη δύναμη που πηγάζει από αυτήν τη γη της άγριας ομορφιάς και της γαλήνης!

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση! 
Πέννυ Κ. Καλύβα
http://www.e-gortynia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.