Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Σε Limit Down η τιμή του γάλακτος Την παρέμβαση του υπουργού ζητάει ο Οδυσσέας


 «Η πτώση της τιμής του γάλακτος εξαιτίας των ελληνοποιήσεων καταστρέφουν τους κτηνοτρόφους. Η πολιτεία να παρέμβει άμεσα, υπάρχει κίνδυνος του κλάδου.»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στ.Αραχωβίτη κατέθεσε στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχετικά με τη συνεχή πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος που έχει φέρει τους παραγωγούς της Αρκαδίας σε δεινή θέση και αποθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζητά από τον Υπουργό συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, προκειμένου να διασωθεί το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, καθώς και οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζονται στην κτηνοτροφική παραγωγή.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 
Κύριε Υπουργέ,


Τα τελευταία χρόνια, η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος μειώνεται συνεχώς για τους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2018 η τιμή πώλησης του πρόβειου γάλακτος από τους παραγωγούς της Αρκαδίας ήταν 0,90 ευρώ/λίτρο, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 έπεσε στα 0,75 ευρώ/λίτρο, την ώρα που το κόστος παραγωγής ξεπερνά το 1 ευρώ/λίτρο.
Αντίστοιχα, το αιγινό γάλα έπεσε από 0,56 ευρώ/λίτρο πέρυσι στα 0,42 ευρώ/λίτρο για φέτος.
Επιπλέον, δραματική είναι και η πτώση της τιμής του κρέατος, που για τα αμνοερίφια κυμαίνεται στα 3,5-4 ευρώ/κιλό από τον παραγωγό, τη στιγμή που ο καταναλωτής το βρίσκει στα 7, 8 ή και 9 ευρώ/κιλό στο ράφι.
Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ως κύρια αίτια της μείωσης αυτής, τις μεγάλες εισαγωγές και κατόπιν ελληνοποιήσεις που γίνονται, καθώς και την μείωση της κατανάλωσης της φέτας και την μειωμένη προστασία της φέτας ΠΟΠ.
Δεδομένου ότι η Αρκαδία διαθέτει τη μεγαλύτερη κτηνοτροφική παραγωγή σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, με τους παραγωγούς να τροφοδοτούν τα τυροκομεία ολόκληρης της Περιφέρειας, είναι ξεκάθαρο πως η μείωση των τιμών που φέρνει τους παραγωγούς σε δεινή οικονομική θέση και αποθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, θα έχει πολύ σύντομα αντίκτυπο σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Διαθέτει το Υπουργείο συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων της Αρκαδίας, προκειμένου να διασωθεί το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, καθώς και οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζονται στην κτηνοτροφική παραγωγή; Ποια μέτρα θα ληφθούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να μην χαθεί και η φετινή γαλακτοπαραγωγική περίοδος;
Ποια μέτρα έχετε λάβει για τις ελληνοποιήσεις του γάλακτος;

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος11/2/19 15:43

    μια λυση υπαρχει παστεριωση τυποποιηση και διοχετευση στην καταναλωση απ ευθειας.2.38 ανα λιτρο εχει το τυποποιημενο γιδινο γαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/2/19 13:44

    Διπλα μας υπαρχει φιλε μου το τελειο παραδειγμα.ΣΥΝΕΤΑΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.Σωστη η ερωτηση σου αλλα το ξερεις δεν λυνει το προβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/2/19 15:35

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΣΜΟΥΣ,Η ΑΓΟΡΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ.ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΠΑΝΟ ΡΟΖΗ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΜΕ 0,20€ ΤΟ ΚΙΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/2/19 02:30

    εδωσα την απαντηση..τυποποιηση..2.38 ευρω το γιδινο γαλα..τ αλλα ειναι τριχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.