Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Πραγματικότητα.



Κάθομαι στο γραφειάκι μου μπροστά από μια άσπρη οθόνη. Σκέπτομαι :τι είναι η πραγματικότητα ; Η σκέψη είναι μια πολυτέλεια στη σημερινή εποχή. Κανονικά, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε, αλλά να είμαστε σε μια διαρκή κίνηση. Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσταγμα. Η σκέψη χρειάζεται χρόνο. Χρόνο που δεν έχουμε. Χρόνο που δεν δικαιούμαστε να έχουμε. Η σκέψη απαιτεί μια απόσταση από τη συνολική δραστηριότητα. Μια ηρεμία της ύπαρξης. Επίσης πολυτέλεια. Έχουμε παντελώς ξεχάσει τι μπορεί να σημαίνει ηρεμία. Αντιθέτως, έχουμε εθιστεί στη ένταση της ύπαρξης.
Είμαστε πρεζάκια της έντασης. Μιας έντασης που εν τέλει δεν αποβαίνει προς όφελος μας. Μας καταπονεί πνευματικά και σωματικά. Μας στερεί από το δικαίωμα να απολαύσουμε το οτιδήποτε, επιδιώκοντας, συνεχώς, καινούργιους στόχους.

Θα ήταν καλό, αν αυτοί οι στόχοι, τουλάχιστον, θα μπορούσαν να μας αποδίδουν ικανοποίηση, αλλά και αυτό σπανίως συμβαίνει, επειδή τις περισσότερες φορές οι στοχεύσεις μας, είναι περισσότερο στοχεύσεις κοινωνικών παροτρύνσεων, που με κάποιο τρόπο τις έχουμε κάνει δικές μας.

Είμαστε μπλεγμένοι σε ένα δίχτυ εξαρτήσεων, που διαρκώς κάνει όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε αυτό που είναι πραγματικά δικό μας και αυτό που μας επιβάλλεται σαν δικό μας, ενώ δεν ανήκει σε μας. Όλη αυτή η σύγχυση απαιτεί κυρίως χρόνο και διαύγεια, για να επιλυθεί. Όμως αυτά στη σημερινή εποχή, όπως είπαμε είναι πολυτέλειες για “αργόσχολους", που έχουν λυμένα πολλά από τα προβλήματα, που κυρίως απασχολούν τους περισσότερους από μας. Έτσι και η σκέψη καθίσταται μια ενασχόληση στο περιθώριο της ύπαρξης. Επιφανειακή, στερούμενη συνεχώς ποιότητας. Δεν ισχυρίζομαι ότι η σκέψη πρέπει να ευδοκιμεί μόνο στη αδράνεια. Μια τέτοιου τύπου σκέψη, επίσης, δεν προσφέρει πολλά. Ανάμεσα στη σκέψη και στη δράση υπάρχουν πολλά στάδια, που μοιάζουν να έχουν χαθεί και μαζί τους χάνονται η ηρεμία και η ικανοποίηση.

Τι είναι η πραγματικότητα ; Μια ρευστή αποτύπωση που προσλαμβάνουν οι αισθήσεις μας, που συνεχώς μεταβάλλεται και μας εξωθεί αναγκαστικά σε μια διαρκή αναθεώρηση ; Ή μήπως είναι συμπαγές σύνολο δεδομένων, που μας καλεί να προσαρμόσουμε αυτό που είμαστε με τις επιταγές του ; Είναι κάτι ανεξάρτητο από μας, σχηματισμένο με δικούς του κανόνες ; Είναι η πραγματικότητα δυνάστης των ανθρώπων ή οι άνθρωποι την διαμορφώνουν σύμφωνα με τις βουλήσεις τους ; Υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα ;

Πολλές απαντήσεις μπορούν να δοθούν, είτε πρόχειρα είτε μετά από βαθιά σκέψη. Όλες προσδιορίζουν και τους δρόμους που θα τραβήξει κάποιος στη ζωή του, σύμφωνα με την συνέπεια του και με την ευφυΐα του.

Χρειάζεται χρόνος για να σκεφτεί ένας άνθρωπος με ποιόν τρόπο αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Την στιγμή μάλιστα, που ήδη είναι με όλους τους τρόπους “βουτηγμένος” μέσα της. Αν αυτός ο χρόνος του δοθεί και η βούληση του είναι τέτοια για να ασχοληθεί, ίσως να διαπιστώσει, ότι στη πραγματικότητα, ποτέ δεν έχει σοβαρά σκεφτεί αυτό το ζήτημα. Έτοιμες απαντήσεις υπήρχαν εξ αρχής . Έτσι πήρε κάποια από αυτές, την πλέον πρόσφορη και ξεκίνησε την ζωή του. Πολλές φορές κατέληξε και με αυτή, δίχως να είναι διόλου ικανοποιημένος. Είναι μεγάλο χάρισμα της πραγματικότητας να σε εγκλωβίζει με όλους τους τρόπους, στο να την αποδεχτείς δίχως σκέψη και δίχως συζήτηση. Δίχως ποτέ να αναρωτηθείς ποια είναι η γοητεία της, ούτως ώστε να χαθείς μέσα της. Να ορίσεις την ζωή σου σύμφωνα με τους νόμους της. Να ξεχνάς συνεχώς τον εαυτόν σου μέσα της. Ακόμα και όταν γίνεσαι αποδεκτός από αυτήν και επιτυγχάνεις στις απαιτήσεις της, ξεχνάς, ότι ποτέ δεν μπόρεσες να κρατήσεις μια σχετική απόσταση από αυτή για να την εξετάσεις με αντικειμενικό τρόπο. Δεν υπάρχει χρόνος ιδιωτικός μέσα στη πραγματικότητα, υπάρχει μόνο ο χρόνος που αυτή θα ορίσει, που είναι ο δικό της χρόνος, σύμφωνος με τις δικές της επιταγές.

Όσοι ξέφυγαν από την γοητεία της, έφτιαξαν αναγκαστικά μια άλλη πραγματικότητα, κοντά στα σύνορα της και λίγοι εξ αυτών ευτύχησαν να μην υποπέσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ξανά στη κυριαρχία της. Τόσο μεγάλη είναι η δύναμή της. Να μην αφήνει τίποτα ήσυχο από όσα είναι κοντά της. Στο τέλος να τα ενσωματώνει μέσα της. Να αποδέχονται την κυριαρχία της.

Μια τέτοια δύναμη θα έπρεπε, ίσως, να απαιτούσε μεγαλύτερης προσοχής και σκέψης για την ουσία της, αλλά και για την ισχύ της μέσα στις ζωές μας. Πράγμα που μάλλον δεν συμβαίνει δυστυχώς. Αντίθετα και μόνο η επίκληση του ονόματος της σήμερα καθηλώνει και τερματίζει την οποιαδήποτε συζήτηση.

“Αυτή είναι η πραγματικότητα” ακούμε συχνά να λέγεται, λες και η παραδοχή αποτελεί ερμηνεία και θέσφατο μαζί. Η πραγματικότητα είναι υπεράνω όλων.


Αυτή η μήτρα των πάντων, λοιπόν, μη μπορώντας να μείνει άτεκνη, γέννησε μια δυναμική κόρη. Την οικονομική πραγματικότητα. Γνήσιο παιδί της “μητέρας” της, με εξίσου μεγάλη ισχύ στη συλλογική συνείδηση, ήλθε για να επισκιάσει με την δυναμική της, ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, μετατοπίζοντας το σε κάτι ακόμα πιο άμεσο και αναγκαίο. Τώρα η πραγματικότητα και η οικονομική πραγματικότητα, μπορούν να καυχώνται,  ότι θα είναι οι δυνάμεις εκείνες, που θα κυριεύσουν τα οποιαδήποτε υπολείμματα σκέψης έχουν απομείνει στον άνθρωπο. Δεν θα είναι ο άνθρωπος που θα διαμορφώνει την πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα με την οικονομική πραγματικότητα που θα τον διαμορφώνει, σε οτιδήποτε θελήσουν. Ένας ευτελής μετασχηματισμός του ανθρώπου σε κάτι υποδεέστερο του υποτιθέμενου πλούτου του. Ενός πλούτου που σταδιακά θα γίνει κάτι που θα ανήκει στη σφαίρα του ονείρου.


“Αυτή είναι η πραγματικότητα” φράση που με την πάροδο του χρόνου θα εκλείψει, μια που στο μελλοντικό κόσμο, που όλα θα είναι πράγματα, δεν θα χρειάζονται αναλόγου τύπου διακρίσεις.

2 σχόλια :

  1. Ανώνυμος10/11/18 10:54

    Periklis Danopoulos
    2 ώρες ·

    Προς παλιούς συντρόφους,διαδικτυακούς η προσωπικούς φίλους,ένα μεγάλο ευχαριστώ
    Για όσα με διδάξατε για αλληλεγγύη,ανθρωπιά,κοινωνική ευαισθησία,για τα ανθρώπινα ιδεώδη, με τον μοναδικό αριστερό η και αριστερίστικο τρόπο σας, που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις.......
    -Έμαθα πως όλες οι
    μειονότητες,εθνικές,θρησκευτικές,φυλετικές(Μουσουλμάνοι της Θράκης, τσάμηδες,Ρομά) κλπ,της Ελλάδας,της Ευρώπης,του πλανήτη,του σύμπαντος είναι σεβαστές, εκτός από την Ελληνική μειονότητα της Β.Ηπείρου,γιατί εκεί έχει πολλά εθνίκια.
    -Έμαθα πως όταν η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα είναι κακή,αλλά ‘οταν πυροβολεί στην καρδιά ομογενείς εθνίκια,απλά τηρεί την έννομη τάξη
    -Εμαθα πως η ιστορία ενός λαού,μπορεί να εξαερωθεί αν αυτό απαιτεί το διεθνιστικό καθήκον προς τους γειτονικούς λαούς
    -Εμαθα πως ότι διεκδικούν άλλοι λαοί είναι δίκαιο και ότι υπερασπίζονται οι Έλληνες,είναι εθνικιστικό
    -Έμαθα ότι τα κηρύγματα μίσους των ακροδεξιών και των νεοναζί είναι καταδικαστέα,αλλά συνθήματα όπως ‘’όποιος θέλει να πεθάνει για την πατρίδα,ας το κάνει γρήγορα και Έλληνας δεν γεννιέσαι,καταντάς της antifa δεν ενοχλούν τόσο.
    -Έμαθα πως οι Έλληνες μπορούν να διωχθούν για ρατσιστικά εγκλήματα με τον αντιρατσιστικό νόμο, αλλά ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων,δε διώκεται με κανένα νόμο
    -Έμαθα πως αν κάψεις σημαία άλλου κράτους είσαι φασίστας,αλλά αν κάψουν κάποιοι την Ελληνική σημαία,δεν πειράζει
    -Έμαθα πως οι θρησκευόμενοι που μιλούν απαξιωτικά για τους λοατκι είναι ρατσιστές και ομοφοβικοί,αλλά οι λοατκι επιτρέπεται να έχουν προκλητικά εικόνες αγίων στα γεννητικά τους όργανα
    -Έμαθα πως το έθνος είναι φαντασιακό και πρέπει να σκέφτομαι την γη σαν ένα μεγάλο χωριό.....εκεί όπου η ελίτ μένει στις βίλες και η πλέμπα στις χαμοκέλες,αλλά δεν πειράζει γιατί δεν υπάρχουν φυλετικοί η άλλοι διαχωρισμοί και μόνο αυτό μετράει,ακόμα και αν δεν έχουμε να φάμε.
    -Έμαθα πως δεν έχει σημασία αυτός ο καινούργιος,υβριδικός,νεοφασισμός πλανητικής εμβέλειας, δεν ενοχλεί τόσο, όσο το να υψώσει κάποιος την σημαία και να μιλήσει για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας
    -Τέλος έμαθα,ότι είναι αποδεκτό να απειλείς παιδιά,με αντιφασιστική υπογραφή,επειδή τόλμησαν να τραγουδήσουν την Μακεδονία....
    Και πάνω απ’όλα έμαθα τι σημαίνει .....επιλεκτικός ανθρωπισμός,επιλεκτική ταξική συνείδηση,επιλεκτική κοινωνική ευαισθησία,αλλά και πόσο έξυπνα και αποτελεσματικά μέσα χειραγώγησης υπάρχουν,που παίζουν τόσο καλά με το μυαλό σου,που νομίζεις ότι βοηθάς να γίνει καλύτερος ο κόσμος, ενώ απλά συντελείς στην καταστροφή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/11/18 12:01

    Ο Dionyssis Antzoulatos είναι με τον Desiniotis Alexandros.
    9 ώρες ·

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΡΕ ΝΕΝΕΚΟΙ...

    ΔΕΝ υπάρχει δίκαιος θάνατος και δεν αξίζει σε κανένα αυτός !!!
    Έτσι σκεφτόταν κάποτε η ΑΡΙΣΤΕΡΑ,όταν υπήρχε !!!

    Πως τα καταφέρνουν μερικοί-μερικοι και μετατρέπουν την πολιτική σε κοπτική ραπτική και μάλιστα με πατρόνς βαπτισμένα κατά την αδίστακτη και άνευ αρχών πολιτική σκοπιμότητα του κάθε ράφτη !!!
    -Κάνουμε γαργάρα τις αρχικες εμπρηστικές εθνικιστικες δηλώσεις του πιστοποιημένα από τις χρονιες νοσηλείες του ψυχοπαθούς Ραμα,εις βάρος του οποιουδήποτε δολοφονημένου νέου ανθρώπου,τον οποίο χαρακτηρίζει λούζει με το ιταμό μεγάλοαλβανικό θρασος που τον διακρίνει ως φασίστα και μεγαλοχασισεμπορα !
    -Κάνουμε γαργάρα ότι ολόκληρη επίλεκτη μονάδα καταδρομέων περικυκλώνει κάποιον έστω ένοπλο,του οποίου κάποτε ακόμα και οι σφαίρες τελειώνουν και ο οποίος δεν έχει τραυματίσει ΚΑΝΕΝΑ από όσους τον πολιορκούν !
    -Κάνουμε γαργάρα ότι οι επίσημες Αλβανικές αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη αυτού του κάποιου !
    -Κάνουμε γαργαρα,ότι ακόλουθα και μετά την ανακοίνωση της σύλληψης οι αρχές ανακοινώνουν ότι τελικά σκοτώθηκε αυτός ο κάποιος που είχε συλληφθεί !
    -Κάνουμε γαργάρα,ότι περνάνε οι μέρες και οι Αλβανικές αρχές δεν επιτρέπουν τη νεκροψία και νεκροτομή από Έλληνες ιατροδικαστές !
    -Κάνουμε γαργαρα ότι μετά από παρέμβαση της πρεσβείας,επιτρέπετε η πεντάλεπτη επίσκεψη και μακροσκοπική θέαση από τον ιατροδικαστή,στον οποίο έχει απαγορευθεί να εισέλθει έστω με τα εργαλεία του στο θάλαμο !
    -Κάνουμε γαργαρα,ότι ο ιατροδικαστής,βλέπει ένα πτώμα πλυμένο-αποστειρωμένο,μέχρι και ραμμένο,λες και οι νεκροί αιμορραγούν !
    -Κάνουμε γαργαρα,ότι οι μεγαλοαλβανοι ανοίγουν φάκελο κατηγοριών κατά του ήδη νεκρού κάποιου,στέλνοντας μήνυμα στους...άλλους για το τι τους περιμένει !
    -Κάνουμε γαργαρα ότι αυτές τις μέρες ο δικηγόρος της οικογένειας δηλώνει από το χωριό του κάποιου : "καταλαβαίνετε ότι είμαι σε ξένο έδαφος και δε μπορώ να πω αυτά που θα ήθελα,αλλά και ότι οι άλλοι άνθρωποι του χωριού θα μείνουν εδώ,όταν εμείς,οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες θα φύγουν !!! Τι ήθελε να πει ??? Τι εννοούσε ???
    -Κάνουμε γαργαρα ότι η εγχώρια αστυνομική ΑΛΗΤΕΙΑ ανακοινώνει ότι ο ΝΕΚΡΟΣ πλέον κάποιος,κάποτε πριν από 15 χρόνια κατηγορήθηκε για κατοχή 500 γραμμαρίων χασις αλλά αθωώθηκε πανηγυρικά !
    -Κάνουμε γαργαρα ότι ο εγχώριος ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΣ πολιτικός εσμός εκδίδει...ψυχιατρικές γνωματεύσεις,αν και με το ζόρι αποφοίτησε από κάποιο λύκειο,μετά από αλλεπάλληλες καταλήψεις,βεβαιώνοντας ότι ο ήδη νεκρός κάποιος,εκτός των άλλων,ήταν και ψυχοπαθής !
    -Κάνουμε γαργαρα ότι μετά τις καταλήψεις των στρατιωτικών αποθηκών κατά την εποχή του Μπερίσα,δεν υπάρχει καμία Αλβανική οικογένεια άοπλη,αφού το ελαφρύτερο όπλο που κατέχουν είναι το καλασνικοφ !
    -Μετά από όλες αυτές τις γαργάρες και τις ασέβειες απέναντι στον οποιονδήποτε-κάποιο νεκρό,εκ του ασφαλούς και της βεβαιότητας των ερπετών-ζωντανών,ενσκυπτουμε εμείς οι...μάγκες της συναδέλφωσης με τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό της Μεγάλης Αλβανίας στο όνομα του δήθεν "διεθνισμού"!!!
    Ναι ρε σεις του "διεθνισμού"...αφού έτσι κι αλλιώς το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας,είναι κατ'εξοχη "διεθνιστικό" εφόσον θα κυριαρχήσει σε πολλά Βαλκανικά έθνη !!!
    Έτσι δεν είναι ???
    Και μην ξεχάσουμε στην αντίπερα όχθη των παρθένων-νηπίων της ΜΑΒΗ,καιροφυλακτεί ενεργός και μαχητικός ο στυγνός δολοφόνος UCK,που δε σταμάτησε ποτέ να μακελλευει στο Κόσσοβο και να τρομοκρατεί στα Σκοπιά !!!
    Για να μην αναφερθώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του UCK ,στην παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών σε όλη την Ευρώπη,η στο κύκλωμα σωματεμπορίας που έκανε τη μικρή πληθυσμιακά Αλβανία αλλά και το Κοσσοβο τους μεγαλύτερους τροφοδότες εκπορνευόμενων θυμάτων στην Ευρωπη !!!
    Γκε-γκε ???
    Γιατί κακό πράγμα ο εθνικισμός μας,ενώ καλοδεχούμενος ο εθνικισμός των άλλων,στον οποίο απαντάμε με τον ενδοτισμό μας !!!
    Η μήπως όχι ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.