Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι πραγματικά ισχύει

Σε τι εξυπηρετούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μέσω ΕΦΚΑ και πόσο αναγκαία είναι η κατάθεση αγωγών; Τι διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Συνεχίζεται το αλαλούμ, η σύγχυση καθώς και η διοχέτευση ετερόκλητων πληροφοριών, αναφορικά με το τι πρέπει να πράξουν οι συνταξιούχοι, προκειμένου να διεκδικήσουν τα αναδρομικά, που προκύπτουν από τους μνημονιακούς νόμους 4051 και 4093 του 2012, οι οποίοι έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι επαρκής η κατάθεση της ηλεκτρονικής αίτησης προς το Ταμείο τους, προκειμένου να τερματιστούν οι κρατήσεις που απορρέουν από τους δύο νόμους και να επιστραφούν τα ανάλογα αναδρομικά; Η απάντηση είναι όχι, καθώς όπως επισημαίνουν έμπειροι εργατολόγοι στο Sin, η εν λόγω αίτηση έχει ως βασικό σκοπό τη διακοπή παραγραφής των αναδρομικών, έτσι ώστε να μη χαθεί το έτος 2018 από τις διεκδικήσεις.

Αυτό που κατοχυρώνουν οι συνταξιούχοι μέσω της αίτησης, δηλαδή, είναι να μην παραγραφούν τα αναδρομικά που αφορούν το 2018. Η επιστροφή των αναδρομικών και ο τερματισμός των κρατήσεων περνάει μέσω της κατάθεσης ατομικών αγωγών και μόνο, εκτός και αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε πολιτική λύση του ζητήματος, κάτι που, βεβαίως, συγκεντρώνει μηδαμινές πιθανότητες…

Τα αντίμετρα του ΕΦΚΑ
Το κράτος και δη ο ΕΦΚΑ κατά του οποίου απευθύνονται οι αγωγές των συνταξιούχων, έχει ήδη λάβει τα αντίμετρά του. Η προσφυγή στο Εφετείο, κατά κυρίως των μαζικών αγωγών που κατατέθηκαν μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (10/6/2015), αποτελεί το βασικό «όπλο» του ΕΦΚΑ, το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιήσει ανά περιπτώσεις.
Μέσω των εφέσεων, ο ΕΦΚΑ επιδιώκει το εξής:  να παγώνει κάθε διαδικασία επιστροφής αναδρομικών ή τερματισμού των εν λόγων, κρατήσεων, έως ότου εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση.

Ουσιαστικές ελπίδες για λίγους…
Ουσιαστικές ελπίδες δικαίωσης, βάσει και των όσων έχει δηλώσει οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας (Αχτσιόγλου-Πετρόπουλος), έχουν όσοι-λίγοι-συνταξιούχοι είχαν προσφύγει κατά των μνημονιακών νόμων 4051 και 4093, πριν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του ΣτΕ. Για την ακρίβεια, ο αριθμός των εν λόγω συνταξιούχων δεν ξεπερνά τους 37, σ’ όλη την Ελλάδα…
Για τους άλλους, όσους δηλαδή κατέθεσαν αγωγή μετά την απόφαση του ΣτΕ (10/6/2015) και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, τα πράγματα έχουν ως εξής:  αν δικαιωθούν πρωτόδικα, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την έφεση του ΕΦΚΑ και με χρονοβόρο διελκυστίνδα που μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια.

 Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, το θέμα των αναδρομικών να παραπεμφθεί εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει επί των νέων αγωγών.

Υπενθύμιση
Οι νόμοι, 4051 και 4093 κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 10/6/2015, εν αντιθέσει με τους νόμους που ψηφίστηκαν το 2010 και 2011, που επίσης προέβλεπαν περικοπές στις συντάξει, αλλά κρίθηκαν συνταγματικοί από το ΣτΕ.

Οι μειώσεις στις συντάξεις που απορρέουν νόμους 4051 και 4093, αφορούν τα εξής:

Ο νόμος 4051/2012  επέβαλε περικοπές επικουρικών συντάξεων κατά 10% στο σύνολο του ποσού σύναξης από 200 ως 250 ευρώ, κατά 15% από τα 250 ως τα 300 ευρώ και κατά 20% στις επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ. Στις τρεις αυτές περικοπές οι επικουρικές μετά τις μειώσεις διατηρούσαν κατώτατο όριο τα 200 ευρώ, 225 ευρώ και τα 250 ευρώ αντίστοιχα.
Ο νόμος 4093/2012 επέβαλε μειώσεις στο άθροισμα συντάξεων με την εξής κλίμακα: 5% για άθροισμα συντάξεων από τα 1.000 ως 1.500 ευρώ, 10% μείωση από τα 1.500 ως τις 2.000 ευρώ, 15% μείωση από τις 2.000 ως τις 3.000 ευρώ και 20% μείωση επί αθροίσματος συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ.
Ο νόμος 4051/2012 επέβαλε  την κατάργηση των Δώρων στις κύριες συντάξεις, που ήδη με το νόμο 4024/10 είχαν μειωθεί στα 800 ευρώ ετησίως ( 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας)
Νώντας Βλάχος 

3 σχόλια :

  1. Ανώνυμος1/11/18 21:00

    Τα εγγονια σας ισως να παρουν κανα αναδρομικο αν τα κερδισουν στα δικαστηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/11/18 10:42

    αυτα γινονται για την παρενθεση ΞΥΠΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/11/18 10:33

    Periklis Danopoulos
    3 λεπτά ·

    Μεταξύ μας.....όλοι αυτοί που φωνάζουν ότι
    - όποιος κρατά σημαία της Ελλάδας είναι εν δυνάμει εθνικιστής,ενώ όποιας άλλης χώρας,εθνικά αυτοπροσδιοριζόμενος
    -όποιος διαμαρτύρεται για την καταπίεση Ελληνικής μειονότητας,θεωρείται σοβινιστής αλλά τα δικαιώματα της κάθε μειονότητας στην Ελλάδα,θεωρούνται ιερά
    -όποιος τολμήσει να μιλήσει για την πίστη του(ορθοδοξία),είναι γραφικός,σκοταδιστής κλπ ενώ τα θρησκευτικά πιστεύω οποιασδήποτε άλλης θρησκείας , είναι σεβαστά
    -όποιος δέχεται το δικαίωμα του καθενός στον σεξουαλικό προσδιορισμό,αλλά αρνείται να συμμετάσχει στην ατέρμονη Ζακιάδα, θεωρείται ομοφοβικός,νοικοκυραίος και κυρ Παντελής
    -όποιος πολιτικός σε οποιαδήποτε χώρα,δηλώσει ότι βάζει τον λαό του πάνω απ'όλα,θεωρείται ακροδεξιός ενώ κάτι πρόεδροι-τραπεζίτες είναι στο απυρόβλητο,λόγω της ανεκτικότητας και δικαιωματισμού και μπορούν ακόμα και να συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς στην Συρία,χωρίς να συγκινείται κανείς.......
    -και τέλος, όσοι ,στον αδίστακτο οχετό της αντιφασιστικής τους υστερίας,βανδαλίζουν το μνημείο του Αλέκου Παναγούλη,αλλά και όλοι οι λαλίστατοι προοδευτικοί,που σιωπούν μπροστά σε αυτό το ανοσιούργημα
    Για πόσο καιρό ακόμα θα μας περνάνε για μ.....ς?Εχει και ανοχή τα όριά της

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.