Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Το ματωμένο μέταλλο της Αφρικής

Η αυξημένη ζήτηση σε κινητά και ηλεκτρονικές συσκευές στη Δύση τροφοδοτεί έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο στην καρδιά της Αφρικής με εκατομμύρια νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.
«Υπάρχει αίμα σ’ αυτή τη συσκευή» λέει στην κάμερα ο ακτιβιστής Mark – Olivier Herman κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο «γιατί τα κινητά σας τηλέφωνα περιέχουν μικρά ηλεκτρονικά κυκλώματα που δεν θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία χωρίς το ορυκτό που λέγεται κολτάνιο». Το κολτάνιο είναι ένα από τα πιο περιζήτητα ορυκτά μεταλλεύματα του κόσμου, αφού είναι απαραίτητο για την κατασκευή πάμπολλων ηλεκτρονικών συσκευών και κυρίως των κινητών τηλεφώνων.

Στο γεωλογικό παράδεισο του ανατολικού Κονγκό o εμφύλιος πόλεμος της προηγούμενης δεκαετίας άφησε πίσω περισσότερα από 4 εκατομμύρια νεκρούς. Τα ορυχεία απ’ όπου εξάγεται το κολτάνιο βρίσκονται σε πλήρη έλεγχο παραστρατιωτικών ομάδων. Ανήλικα παιδιά που δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους κινητό τηλέφωνο, σκάβουν μέρες στα ορυχεία για την εξαγωγή του κολτανίου για να πάρουν 10 δολάρια. Καμία άλλη επιλογή δεν τους δίνεται. Σφαγές, απαγωγές,  βιασμοί παιδιών και γυναικών, παραδειγματικοί αποκεφαλισμοί είναι οι συνθήκες που επικρατούν.

Η Christine Deschryver Schuler ακτιβίστρια που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κακοποιημένων γυναικών στην περιοχή των ορυχείων, εξομολογείται τις σκέψεις στην κάμερα των γάλλων δημοσιογράφων: «θα έπρεπε να επινοηθούν νέες λέξεις για να περιγράψουν αυτούς τους βιασμούς» και συνεχίζει «αυτές οι γυναίκες έχουν καταστραφεί τελείως».

Το κινηματογραφικό συνεργείο ελίσσεται σε πολύ δύσκολες καταστάσεις - συχνά με κρυφή κάμερα – και καταφέρνει να ξεδιπλώσει τον ιστό όλων των επωφελούμενων από το παράνομο εμπόριο του κολτανίου. Από τους ντόπιους πολέμαρχους που υποδουλώνουν τον πληθυσμό του Κονγκό και τους μεσάζοντες που το εξάγουν, ως τους Ευρωπαίους εμπόρους που εισάγουν και τις πολυεθνικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται το πολύτιμο ορυκτό στην Αμερική και την Κίνα.

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος4/9/18 02:59

    17 σχόλια :

    Ανώνυμος είπε...

    πια φωτο θα βαλει στο διαβατηριο για το ταξιδι της εξοδου????gerolykos
    20/10/11 00:05
    κουκος είπε...

    μπαρμπατσιολα !!!ακου αβαδαιε: σαν ημουν μικρος δε λεω ονοματα,ενας μικροτερος συμμαθητης μου, ειχε υποστει απο τη μαννα του το κουρεμα της κατσικας με το προβατοψαλιδο,πεζουλες- πεζουλες, γιατι δεν ειχανε να πληρωσουν τον μπαρμπερη.με παρακαλεσε να τον ξυρισω με το ξυραφι του πατερα του για να γινει ομοιομορφος.πηρα πινελο σαπουνι σε πιατελο με ζεστο νερο κι αρχινησα το ξυρισμα του κεφαλιου.ετρεμα μην κοψω καμμια φλεβα και πεταχτουν τα αιματα!χρονος μου φανηκε μα τα καταφερα με μικρες κοψιες κι ο φιλος μου ηταν καταχαρουμενος.τα μαλλια του κανανε τρεις μηνες να ξαναμεγαλωσουν.απο τοτε με τιμα με τη φιλια και την εκτιμηση του.αυτο ηταν κουρεμα μπαρμπατσιολα.και προτεινω στον αγιο θοδωρο να μπαρμπεριζουμε ενα εθελοντη νεο μ αυτο τον τροπο.και να το λεμε ο κουρος του τσοπανη!
    20/10/11 04:16
    Ανώνυμος είπε...

    Έμαθες "τέχνη" και...άστηνα, συνταξιούχε!
    Αβ.
    20/10/11 10:04
    κουκος είπε...

    επιχειρηση "Μπαρμπατσιολα"!
    20/10/11 10:40
    ΝΤΟΡΗΣ είπε...

    ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΙΟΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!
    20/10/11 12:07
    Ανώνυμος είπε...

    ποσο μπροστα εισουνα ρε κουκε...gerolykos
    20/10/11 15:14
    Ανώνυμος είπε...

    ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΟΥ ΑΒΑΔΑΙΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΙΔΑΝΕ .....ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΟΨΑΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΟΔΩΡΟ.
    ΕΔΩ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ...ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΑΣΧΟΛΙΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΡΙΧΕΣ.
    20/10/11 17:22
    Ανώνυμος είπε...

    παει και ο αδερφος κανταφι.........gerolykos
    20/10/11 18:56
    Ανώνυμος είπε...

    Γι αυτό κλαίνε όλοι στο σύνταγμα
    Ασβος
    20/10/11 19:32
    κουκος είπε...

    ρε 5.22 εμενα με λενε κουκο και με ξερουνε κιεχω ονοματεπωνυμο κι αμα θες το λεω εσενα πως στο διαολο σε λενε που θελεις να μιλας και απαξιωτικα ρε σου λειπει το χιουμορ εντελως. μηπως δεν εισαι γλανιτσιωτης μπητι.!ρε κατι μου θυμιζεις!
    20/10/11 20:04
    κουκος είπε...

    γερολυκε φχαριστω αλλα ειδες τι ακουω για το κουρεμα γουλι 100%
    20/10/11 20:11
    Ανώνυμος είπε...

    ετσι μουρχεται να κατσω να μου το ξουρισεις.........το κεφαλι ρεε!!!gerolykos
    20/10/11 22:28
    κουκος είπε...

    ειχα μια ταση κουρεματος!!
    20/10/11 23:24
    Ανώνυμος είπε...

    σε ψαχνουν στην ευρωπη να τους πεις πως γινεται...χαχαχα gerolykos
    21/10/11 00:30
    κουκος είπε...

    τουλαχιστο να βαλλουν σαπουναδα μη μας ξουρισουν καρπενησιωτικα!χαχαχαχαχαχαχα
    21/10/11 10:32
    Ντορης είπε...

    Οπα ρε μαγγες πολες τριχες βαλατε στην ιστορια!!
    21/10/11 11:52
    Ανώνυμος είπε...

    Κούκε,

    επειδή εμένα αμφισβητούν για γλανιτσιώτη (επειδή ο μισός είμαι από διπλανό χωριό) μη με μπερδεύεις με αυτόν που έγραψε για τρίχες.

    Εγώ έχω ψευδώνυμο (ο χωρίς ψευδώνυμο) και μάλιστα είχα τ΄@@@@@@ να παραδεχτώ και λάθη μου.

    Γι΄αυτό μην παρασύρεσαι...

    Εμένα πάντως με κουρεύανε μπαρμπατσιόλα να γλυτώσω και από τις ψείρες, που μάλλον εσύ δεν τις πρόλαβες λόγω ντι ντι.

    (ο χωρίς ψευδώνυμο)
    21/10/11 14:49
    ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.