Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

H πλευρά του χωριού που με πληγώνει


Αγαπητοί συγχωριανοί και συγχωριανές,

Από μικρό παιδί έφταναν στα αυτιά μου διάφορα ρητά όπως:
<<Στην Γορτυνία, περισσότερο από όπου αλλού, και από όλη ακόμα την Αρκαδία,  είναι αλλιώς, αλλιώτικοι οι άνθρωποι!>>
<<Έχουν τα πιο έξυπνα μυαλά οι Γορτύνιοι!>>
<< Οι Γορτύνιοι ξεχωρίζουν για το ήθος τους!>>
Δεν σας κρύβω πως χαιρόμουν και αισθανόμουν περήφανος, όπου οι άνθρωποι του χωριού μου δηλ. της Γλανιτσιάς, αποτελούν τους ανθρώπους για τους όποιους λέγονται οι παραπάνω φράσεις. Έτσι είναι ή τουλάχιστον έτσι φάνταζε στα παιδικά μου μάτια.
Πραγματικά στις βόλτες μου σαν παιδί στο χωριό έβλεπα ανθρώπους χαμογελαστούς, ανθρώπους να βηματίζουν στην πλατεία και να συζητάνε αλλά και ανθρώπους να μου προσφέρουν κέρασμα καθώς περνούσα έξω από τα δύο καφενεία που υπήρχαν τότε: του Μαγκοθανάση-Τασίας και του Στέλιου-Αρέσμως.  -Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι στο χωριό μας έχουν φιλότιμο και με χαρά θα κεράσουν τον όποιο καθίσει στο καφενείο.-  Ωστόσο, τα χρόνια πέρασαν και εγώ έχω ξεπεράσει τα 20 μου χρόνια. Με το πέρασμα του χρόνου και όσο η ματιά μου και το νοιάξιμο για το χωριό ωρίμαζαν, άρχιζα να διακρίνω, μια άλλη πλευρά του χωριού όχι τόσο φωτεινή. Στα αυτιά μου εκτός από τα περίφημα ρητά περί Γορτυνίων, έφταναν και αρκετές φορές ΄΄κουτσομπολιά΄΄ και κουτσομπολιά. Ίσως και οι άνθρωποι που θυμόμουν  μικρός να βηματίζουν και να συζητάνε στην πλατεία , ίσως και αυτοί τότε να κουτσομπόλευαν. Έπειτα από ένα σημείο  καταλήγει κουραστικό να ακούς να κουτσομπολεύουν εις βάρος και εν αγνοία κάποιων άλλων ανθρώπων-συμπατριωτών, ιδιαίτερα όταν τους καταδικάζουν τη στιγμή που οι  ίδιοι κινούνται σε ίδια και γιατί όχι σε χειρότερα μονοπάτια. Δε λέω πως σχολιάζουν από κακία, αλλά υπάρχει το μικρόβιο του΄΄ νοιαξίματος΄΄ για το διπλανό. Αν υπάρχει παράπονο, ας μείνει στην άκρη ο εγωισμός και η καχυποψία, ας γίνει διάλογος και έτσι να μην μένουν απωθημένα τα οποία παρά μόνο θλίψη επιφέρουν. Επιπροσθέτως, θα ήθελα να αναφέρω, ότι δεν κοιτάμε την ουσία,  αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην πράττουμε αυτά που νοιώθουμε παρά οι κινήσεις μας και οι πράξεις μας, καθορίζονται από τα σχόλια των γύρω. Αν δεν γίνομαι κατανοητός, τότε σίγουρα όλοι έχετε ακούσει το περίφημο: <<μη φρίζει ο κόσμος-τι θα πει ο κόσμος>>.  Λίγο πριν το κλείσιμο θα ήθελα να αναφερθώ στο ΄΄καλαμπούρι στο οποίο γίνεται εσκεμμένα  σε κάποιους <ας μου επιτραπεί ο όρος>  ξεχωριστούς συγχωριανούς μας. Αντί να τους τσιγκλάμε, θα ήταν χρησιμότερο να τους αγκαλιάζαμε και να τους καθοδηγούσαμε σε στράτες λογικές
         Τέλος θα ήθελα να παραμείνω ανώνυμος, διότι νόημα δεν έχει η ταυτότητά μου αλλά να αναθεωρήσουμε ορισμένα πράγματα. Ερέθισμα για το παραπάνω κείμενο αποτέλεσε το όραμά μου εμείς οι Γλανιτσιώτες και όχι μόνο να είμαστε μονιασμένοι χωρίς διαφορές, αν κάτι έχουμε σε αυτή τη ζωή είναι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, οφείλουμε να   έχουμε ως σημείο  αναφοράς την κατανόηση, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Να είμαστε καλά,  να απολαμβάνουμε το σκιερό μέρος που δημιουργούν τα υπέροχα πλατάνια της πλατείας και να γλεντάμε όπως συνήθιζαν και οι προγονοί μας από αρχαιοτάτων χρόνων.

Με αγάπη ένας ακόμη Γλανιτσιώτης

6 σχόλια :

  1. Ανώνυμος25/7/18 13:55

    Μην δίνεις σημασία φίλε Σε όλα τα χωριά το ίδιο είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/7/18 15:10

    ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΕ ΛΥΠΑΜΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/7/18 21:15

    Αν ηταν μονο το κοτσομπολιο θα ηταν το καλυτερο χωριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/7/18 22:47

    Δεν ζητησε τον οικτο σου 15.10 Τον ευατον σου να λυπασαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/7/18 09:03

    υπαρχει ποικιλια ανθρωπων και στο χωριο μας..ειναι γεγονος οτι το ευκολο χρημα και η αναξιοκρατια χαλασε πολλους..ετσι ειναι φυσικη αμυνα να δειχνουν καποιοι οτι δεν ακουν δεν αναγνωριζουν δεν σεβονται δεν εχουν την ιεραρχια σεβασμου των αξιων..αλλα φιλε μου αυτο ειναι γενικο ελληνικο φαινομενο πλεον..απλα η φυση και η οικογενεια σου σου δωσανε το αλλο ματι..να βλεπεις καθαρα..να δινεις σημασια μονο στα καλα του χωριου..με τα ασχημα ουτε καν να ασχολεισαι..θα ειναι ματαιος ο αγωνας να τα διορθωσεις..Τιποτα δεν ειναι οπως στο παρελθον..τα παντα ρει που ελεγε κι ο Ηρακλειτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος28/7/18 17:24

    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ,ΟΤΑΝ <>> ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΛΠ,ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ,ΑΡΑ ΤΑ ΣΙΓΟΝΤΑΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΤΟ [ΣΕ ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΛΠ]ΑΝ ΕΧΩ ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.