Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Μελτέμι και φεγγάρι


Οι τελευταίες μέρες του Ιουλίου πέρασαν όμορφα, χωρίς καν να το καταλάβω πώς, σ' ένα υπέροχο καταπράσινο νησί, τη Σκόπελο που δεν την είχα δει παρά φευγαλέα στο παρελθόν.
Αλλά όπως τους ανθρώπους, έτσι κι έναν τόπο για να τον γνωρίσεις πρέπει να τον ζήσεις αρκετά, να μάθεις για εκείνες τις κρυφές γωνιές που δε μπορείς με την πρώτη ματιά να τις ανακαλύψεις, για εκείνες τις παραλίες τις καλά κρυμμένες, αλλά και τις άλλες με τον κόσμο που συρρέει κατά εκατοντάδες -κάτι θα ξέρουν για να πηγαίνουν εκεί- και για τις όμορφες βόλτες που σου προσφέρει η προκυμαία με αυτόν το ανεπαίσθητα ανατριχιαστικό παφλασμό από το κύμα, που μπορεί να γίνει νανούρισμα ή και ερωτική μελωδία ακόμα.


Κι έτσι έζησα για λίγες μέρες σ' έναν τόπο που τον γνώρισα πολύ καλύτερα από εκείνες τις λίγες ώρες που τον είχα αντικρίσει τις προηγούμενες φορές και λέω πως μάλλον θέλω να τον γνωρίσω ακόμα παραπάνω.
Ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, καθόλου τυχαία δεν το σκέφτομαι αυτό.


Οι τελευταίες αυτές μέρες του Ιουλίου, ένας προϊδεασμός για τον Αύγουστο, τον μήνα τον αγαπημένο, τον καυτό και δροσερό μαζί, τον αυτοκρατορικό -Αύγουστος, τίτλος τιμής για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες- και τον φτωχικό συνάμα, αυτόν που του αρέσει να τρώει γαύρο ψητό σ' ένα ταβερνάκι δίπλα σε κάποια θάλασσα.

Και ξεκινάει ο μήνας και θα δούμε πολλά αφιερώματα για εκείνον, κι όχι άδικα, τόσα έχουν γραφτεί, τόσα έχουν τραγουδηθεί για αυτόν, τόση έμπνευση ευτυχώς βρήκε διέξοδο κι έχουμε και ακούμε και βλέπουμε και διαβάζουμε αριστουργήματα και θαυμάζουμε το μεγαλείο του ανθρώπινου μυαλού μα πάνω από όλα της ανθρώπινης ψυχής, των συναισθημάτων που κόχλαζαν, αλλά ήρθε το Αυγουστιάτικο μελτέμι, δρόσισε το τοπίο και έκανε τις σκέψεις δημιουργία.

Ξεκινάει ο μήνας και θα κυκλοφορήσουν οι προβλέψεις του Αυγούστου, τα κατεβατά των αστρολόγων με τις κινήσεις των άτιμων των πλανητών και των αστεριών και της σελήνης. Και ενώ θα αναρωτιόμαστε τι στο καλό πάει να πει ανάδρομος Ερμής, θα χει φτάσει εφτά Αυγούστου και πάνω πάνω εκεί θα δούμε στον ουρανό με τ' άστρα -ναι αυτόν που πολλοί τάζουν- ένα φεγγάρι γεμάτο, ένα τέλειο ολόκληρο.
Και μην ακούτε που λένε ότι είναι μόνο για καταστάσεις δυο-δυο. Είναι και για έναν-έναν. Βεβαίως!

Ξεκινάει ο μήνας και θα στήσουμε αυτί στους μετεωρολόγους.Τι θα γίνει; Θα 'χουμε καλό καιρό; Μήπως θα κουνάει στο πλοίο και θα σταυροκοπιόμαστε οι στεριανοί, πιστεύοντες και μη; Θα φυσήξει μελτεμάκι να δροσιστούμε; Θα αντέξουν οι φούστες μας στους αέρηδες των νησιών ή θα γίνουμε άλλες Μέριλιν Μονρόε, μόνο που θα μας λείπει ο πρωταγωνιστικός ρόλος στα ''Εφτά χρόνια φαγούρα'';

Και ναι ξεκινάει ο μήνας. Ξεκινάει ο Αύγουστος. Και τι σημασία θα χουν οι τροχιές των πλανητών, τι πειράζει κι αν φανεί το γυμνό ηλιοκαμένο δέρμα κάτω από το φόρεμα; Θα ξανακούσουμε τον Αύγουστο και θα κοιτάξουμε το φεγγάρι, για την ομορφιά. Την ομορφιά την πραγματική, που ναι μαζί και άπιαστη.
 enfo.gr
Της Aνθής Γιάγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.