Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ «ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ»

Ευχαριστούμε  πολύ  το  συγγραφέα  Γιάννη  Γρηγοράκη  για  την  προσφορά  του  βιβλίου  του  « Αληθινοί  και  ονειροπόλοι» , και  νοιώθουμε  ιδιαίτερα  χαρούμενοι  για  την  χρησιμότητα  των  ιστοσελίδων  μας  στην  προσπάθεια  συγγραφής  του  βιβλίου   αυτού  αντλώντας  πληροφορίες  από  την  αντιστασιακή  δράση  των  συμπατριωτών  μας,  των  αδελφών  Ανδρέα  και  Νίκου  Παπαναστασίου  καθώς  και  του  Φρίξου  Ανδριανόπουλου, από  σχετικό  άρθρο  του  φιλόλογου  Θανάση  Βασιλόπουλου.
Πρόκειται  για  ένα  αφηγηματικό  αριστούργημα , διαπιστώνοντας  ότι  το  βιβλίο  αυτό  αποτελεί  κατά το ήμισυ  ιστορικό μυθιστόρημα, και  κατά το άλλο ήμισυ έναν  στοχασμό πάνω στο κρασί, τον έρωτα, την ταυτότητα, τον θάνατο, την τιμή.
Πράγματι  ο  αναγνώστης  λαμβάνει  την ιστορική γνώση, όχι ξερά και μόνο επιστημονικά, όπως τα βιβλία Ιστορίας, αλλά ζωντανά, μέσω της «αναβίωσης» ανθρώπων του παρελθόντος, με τα συναισθήματα και τα πάθη τους, τη δύναμη και τις  αδυναμίες  τους.
Γίνεται  μια  απόπειρα να μεταφερθούν με ρεαλιστικές λεπτομέρειες και πιστότητα το πνεύμα, οι συμπεριφορές και οι κοινωνικές συνθήκες μιας παρελθούσης ιστορικής περιόδου στο γίγνεσθαι της ιστορικής περιόδου  με  την  οποία  καταπιάνεται.
Πρόκειται για ένα είδος σάγκας, μια οικογενειακή ιστορία που εκτείνεται σε βάθος αιώνα, με την αφήγηση να πηγαίνει πίσω μπρος, σε όλη την έκταση του βιβλίου.  Η οικογένεια των Αληθινών είναι επινοημένη αλλά ο στρεβλός λαβύρινθος στον οποίο κινείται είναι πραγματικός. Για την ανασύνθεση των εποχών αντλήθηκαν πληροφορίες από πολλές πηγές, εφημερίδες εποχής, μελέτες, απομνημονεύματα, γραπτές αφηγήσεις και σάιτ με ιστορικό προσανατολισμό. 
Ο  Γιάννης  Γρηγοράκης  αναπλάθοντας το ιστορικό πλαίσιο μιας εποχής επιχειρεί να κατανοήσει τα δεινά των ηρώων του, πραγματικών ή επινοημένων   και επομένως είναι πιο κοντά στις μεγάλες ανθρώπινες φοβίες απέναντι στην άβυσσο του θανάτου, και στην άβυσσο του εγώ.   
Ανεπιφύλακτα  συνιστάμε  να  διαβάσετε  το  μυθιστόρημα  αυτό, γιατί  εκτός από την ευχαρίστηση του διαβάσματος, πρόκειται  για  μυθιστόρημα που όπως  λέει  και  ο  ίδιος  ο  συγγραφέας  «διαπερνά τον άνθρωπο μέχρι τα βάθη της ύπαρξής του, όπου γεννιέται ο προσωπικός του χρόνος – το φύλο και η ταυτότητά του -, αλλά και η μοίρα του, που παρασύρεται από τα γυρίσματα της Ιστορίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.