Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Το προφίλ του Έλληνα οικονομικού μετανάστη



Είναι νέοι, στα 30 τους, είναι κατά 92% πτυχιούχοι, έχουν φιλοδοξίες και επιθυμούν να ζήσουν μια καλή ζωή.
Είναι Έλληνες, αλλά δεν βρίσκονται στην Ελλάδα. Από το 2010 μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα, αγόρια και κορίτσια, έφυγαν στο εξωτερικό.

Μόνο που αυτό το τελευταίο κύμα είναι εκείνο που καταδικάζει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία σε μαρασμόΠρόκειται για το νέο κύμα οικονομικής μετανάστευσης που άγγιξε τη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια. Μόνο που αυτό το τελευταίο κύμα είναι εκείνο που καταδικάζει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία σε μαρασμό. Οι Εγγλέζοι το λένε brain drain. Στα ελληνικά σημαίνει «φυγή εγκεφάλων». Στην ουσία είναι η αποξήρανση της ελληνικής κοινωνίας.
Πρόκειται για ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή η χώρα. Το κόστος είναι τεράστιο. Όλοι ανεξαιρέτως σπούδασαν σε ελληνικά πανεπιστήμια και φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία. Τώρα δουλεύουν στα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας και της Σουηδίας, σε εταιρείες της Γερμανίας, κτίζοντας το δικό τους μέλλον. Σύμφωνα με έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας, το 82% από αυτούς έχει «διαγράψει» την Ελλάδα και δηλώνει πως δεν επιθυμεί να επιστρέψει.

Η σημερινή έρευνα της ICAP είναι ένα ηχηρό «χαστούκι». Πέρα από τις πολιτικού τύπου διαφορές και πάνω από τις μετωπικές συγκρούσεις που από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν αλλοιώσει τη σκέψη του Έλληνα πολίτη, το φαινόμενο της φυγής εγκεφάλων είναι το ουσιαστικότερο και σημαντικότερο εθνικό θέμα. Ουδείς, ωστόσο, το συζητά στη Βουλή, όσο οι εκπρόσωποι του έθνους συζητούν και τσακώνονται για το Μακεδονικό ή τα ελληνοτουρκικά.


Κι όμως, αυτή η φυγή των νέων ανθρώπων καταδικάζει τη χώρα για πολλές δεκαετίες.

Τι δείχνει η έρευνα της ICAP

Σύμφωνα με την έρευνα, αναξιοκρατία και διαφθορά ενισχύουν το brain drain.


Στη μελέτη συμμετείχαν 1.068 Έλληνες εργαζόμενοι σε 61 χώρες. Στην πλειονότητά τους είναι εξαιρετικά μορφωμένοι (53% κάτοχοι μεταπτυχιακού, 20% πτυχιούχοι και 8% διδάκτορες), ενώ ως βασικότερες αιτίες αναχώρησης ονοματίζουν την έλλειψη αξιοκρατίας/διαφάνειας (44%) και την οικονομική κρίση/αβεβαιότητα (36%).


Σχεδόν 4 στους 10 απαντούν, μάλιστα, κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύουν ποτέ να επιστρέψουν στην Ελλάδα, με μόλις το 36% να δηλώνει ότι συμμετέχει σε δράσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.


«Πρωτιά» στη μετανάστευση έχουν οι άνδρες (64%), ενώ σε επίπεδο ηλικίας το 31% είναι άνω των 41 ετών, 19% είναι από 36-40 ετών, 25% είναι από 31-35 ετών, 19% από 26-30 ετών και 6% από 18-25 ετών.


Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα είναι ανύπαντροι, ένα 16% παντρεμένοι και ένα 29% έχει και παιδιά.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι από όσους συμμετείχαν στην έρευνα του 2017 μόλις το 13% επέστρεψε στην Ελλάδα και αυτό κυρίως για να φροντίσει τους ηλικιωμένους γονείς του ή να δημιουργήσει οικογένεια σε ελληνικό περιβάλλον.

Ένας στους δύο απαντά, ακόμα, ότι ένα πιθανό κίνητρο επιστροφής στην πατρίδα θα ήταν ένα αντίστοιχο ή καλύτερο επίπεδο αποδοχών από αυτό που έχει στο εξωτερικό και ακολουθούν ως απαντήσεις το εύκρατο κλίμα, η βελτίωση της οικονομίας και η αναγνώριση της εργασιακής εμπειρίας του εξωτερικού.

Οι περισσότεροι εργάζονται ως υπάλληλοι (43%), αλλά υπάρχει και ένα 23% που είναι πλέον προϊστάμενοι, 10% ανώτατα στελέχη και 10% διευθυντές, με ένα 13% να έχει αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ τον χρόνο.

Οι κυριότεροι κλάδοι όπου απασχολούνται είναι η πληροφορική, ο κατασκευαστικός/ενεργειακός και ο τραπεζοασφαλιστικός. Ακολουθούν εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας.

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος20/6/18 15:02

    ρε το θέμα είναι τι θα γίνει στο game of love απόψε...τ' άλλα είναι μαρέτζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/6/18 09:42

    ούλα μαρέτζες είναι σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/6/18 14:03

    τελικά αυτοί που έχουν δις (είναι δισεκατομμυριούχοι)...προφυλακίζονται
    οι αριστεροί κυνηγάνε τους καπιταλιστές!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/6/18 18:56

    Σήμερα που είναι Πάσχα βγάζουνε σημαίες στο μπαλκόνι????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/6/18 23:12

    Παρτα βλακα που πιστεψες στην αξιοκρατια και σπουδαζες.ας μη μπορουσε να παρει την ταξη ο αλλος.καλοδιοριστηκε και παντρευτηκε και καλοδιορισμενη..ετσι προκοψαμε σαν τοπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.