Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

«Έτος χωρίς Καλοκαίρι», το φαινόμενο που τρομάζει την Ευρώπη

Σύμφωνα με νέα έρευνα βρισκόμαστε στο χείλος -ακόμη- μίας κλιματικής καταστροφής. Η οποία, εκτός των άλλων, θα φέρει την Ευρώπη αλλά και τη Βόρεια Αμερική αντιμέτωπες με έναν νέο μεγάλο λιμό. Το δυσοίωνο σενάριο που οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τον επόμενο αιώνα, συμβαίνει ήδη.

Οι περισσότεροι έχουμε μία τουλάχιστον αόριστη εικόνα του Ιρλανδικού Λιμού της Πατάτας το 1845 -όταν εξαιτίας της Μεγάλης Πείνας εκατομμύρια Ιρλανδοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να επιβιώσουν, αναζητώντας το μέλλον τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επίσης, μπορεί οι Αμερικανοί να μην γνωρίζουν πολλά για τον λιμό του 1816, οι Ευρωπαίοι ωστόσο, ακόμη και εάν δεν ξέρουν τις λεπτομέρειες, έχουν ακούσει για το «Έτος χωρίς καλοκαίρι» (έτσι χαρακτηρίστηκε το 1816, η χρονιά που ακολούθησε την έκρηξη του όρους Ταμπόρα στην Ινδονησία που σημειώθηκε το 1815 και είχε ως αποτέλεσμα έναν ηφαιστειακό χειμώνα μέσα στο καλοκαίρι του 1816). Η παγκόσμια θερμοκρασία μειώθηκε κατά 0,4 - 0,7 βαθμούς Κελσίου και η έλλειψη τροφής σε όλο το βόρειο ημισφαίριο -καθώς οι καλλιέργειες καταστράφηκαν είτε από τον παγετό, είτε από την παντελή έλλειψη ηλιοφάνειας- έφεραν πείνα, θανάτους και εξεγέρσεις. Το «Έτος χωρίς καλοκαίρι» επανέρχεται με αφορμή τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους φόβους για την Ευρώπη.



Ο λόγος για τον οποίον ο λιμός εκείνος, πριν από δύο αιώνες, τρομάζει ακόμη τους Ευρωπαίους είναι επειδή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιθανότητες να επανέλθει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι εξαιρετικά αυξημένες, με τη διαφορά ότι, τώρα, η διάρκεια θα είναι πολύ μεγαλύτερη του ενός έτους. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ευρώπη, αλλά και σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής παρατεταμένο λιμό, ασθένειες, μετακινήσεις πληθυσμών, ερημοποίηση, συγκρούσεις, ό,τι δηλαδή, είχε φέρει μαζί της η κλιματική αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες του Μεσαίωνα.

Το «Έτος χωρίς Καλοκαίρι»

Το 1815, το ηφαίστειο Ταμπόρα στις τότε Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες εξερράγη εκτοξεύοντας τεράστιες ποσότητες τέφρας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Με εκτιμώμενο όγκο εκτινασσόμενου υλικού ίσο με 160 χλμ³, η έκρηξη ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στην καταγραμμένη ιστορία. Η τέφρα τύλιξε τον πλανήτη ρίχνοντας κατακόρυφα τη θερμοκρασία. Αυτό ήταν αρκετό για να φέρει στην Ευρώπη τον χειρότερο λιμό του 19ου και 20ού αιώνα από φυσικά φαινόμενα.

«Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της συγκομιδής στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Οι οικογένειες στην Ουαλία εξαναγκάστηκαν σε επαιτεία, παρακαλώντας για λίγη τροφή διανύοντας μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις στην άλλη άκρη της χώρας. Οι καταστροφές στις καλλιέργειες του σταριού, της βρώμης και της πατάτας -από την τελευταία οι Ιρλανδοί ήταν απόλυτα εξαρτημένοι- στη βόρεια και τη νοτιοδυτική Ιρλανδία, προκάλεσαν πρωτοφανή επισιτιστική κρίση. Στη Γερμανία οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύθηκαν και οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν επιδρομές σε αποθήκες σιτηρών και αρτοποιεία. Οι ευρωπαϊκές πόλεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με εμπρησμούς, λεηλασίες και ταραχές. Κι όμως, το χάος αυτό δημιουργήθηκε επειδή για μία και μόνη χρονιά, η θερμοκρασία έπεσε λιγότερο από έναν βαθμό κελσίου.



Η υπόθεση και μόνο ότι το κρύο μπορεί να επιμένει και να συνεχίζεται από τη μία δεκαετία στην άλλη και επιπλέον, η πτώση της θερμοκρασίας να είναι μεγαλύτερη του ενός βαθμού, είναι αρκετή για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, η Ευρώπη θα ζήσει ένα εφιαλτικό σενάριο, με μια κοινωνική και οικονομική κρίση, το ακριβές μέγεθος της οποίας είναι αδύνατο να εκτιμηθεί, εξαιτίας μιας απρόβλεπτης αλληλουχίας εξελίξεων.



Η κλιματική αλλαγή βεβαίως και δεν είναι υπόθεση εργασίας. Είναι σε εξέλιξη και οι επιστήμονες -μεταξύ αυτών και οι πολιτικοί επιστήμονες- γνωρίζουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια η υπερθέρμανση του πλανήτη έσπρωξε την έρημο νότια της Συρίας (όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής), εκτοπίζοντας πάνω από 1 εκατομμύριο οικογένειες αγροτών, καθώς οι καλλιέργειες τους έγιναν σκόνη και άμμος, παράλληλα με τον πόλεμο και τις συγκρούσεις σε Αίγυπτο, Λιβύη και Τυνησία.

Μόλις μερικά χρόνια παρατεταμένης κακοκαιρίας είναι αρκετά για να γίνει η Ευρώπη ακόμη χειρότερη από τη σημερινή Συρία. Πάνω από την ήπειρο θα πλανάται ο θάνατος, η πείνα και οι ασθένειες, ενώ η τεράστια ζήτηση για τρόφιμα θα πυροδοτήσει κρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η «μεγάλη ζώνη μεταφοράς του ωκεανού»

Αλλά πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να παγώσει το ανατολικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής και ολόκληρη την Ευρώπη; Ένα βαθύ ρεύμα των ωκεανών που ονομάζεται «μεγάλη ζώνη μεταφοράς του ωκεανού» (επιστημονικά γνωστή με τα αρχικά AMOC) φέρνει το θερμό νερό του Νότιου Ειρηνικού κάτω από τη νότια άκρη της Αφρικής και στη συνέχεια μέχρι την ανατολική ακτή της Νότιας και Βόρειας Αμερικής -ο λόγος για το Gulf Stream- στη Δυτική Ευρώπη.

Αυτό το ρεύμα, ο «ποταμός νερού» -μεγαλύτερος σε όγκο από όλους τους χερσαίους ποταμούς στον κόσμο- στέλνει εκατομμύρια τόνους θερμού ύδατος το λεπτό σε ένα τελικό σημείο που βρίσκεται ακριβώς νότια της Γροιλανδίας και δυτικά της Βρετανίας. Στο σημείο αυτό ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας του νερού ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα για να ζεστάνει την Ευρώπη. Στη συνέχεια, το δροσερό πια και αλατώδες νερό της θάλασσας καταλήγει βαθιά στον ωκεανό προκειμένου να ξεκινήσει το πολυετές ταξίδι του πίσω στον Νότιο Ειρηνικό.

Η «παγκόσμια ζώνη μεταφοράς του ωκεανού», με την οποία είναι ίσως πιο εξοικειωμένοι όσοι έχουν παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Μια Άβολη Αλήθεια», μεταφέρει θερμά, επιφανειακά ύδατα από τον Ατλαντικό προς την Αρκτική. Στην πορεία, το νερό αυτό θερμαίνει τον αέρα σε μεγάλα γεωμετρικά πλάτη και έπειτα ψυχραίνεται, βυθίζεται και αναδύεται ξανά στον ισημερινό, όπου κυκλοφορεί ως ρεύμα σε μικρότερα βάθη.

Επειδή το σύστημα τίθεται σε λειτουργία τόσο από τη θερμοκρασία όσο και από την ξαφνική αύξηση της αλατότητας καθώς χάνει θερμότητα στον Βόρειο Ατλαντικό, ονομάζεται thermohaline. Σημειώνεται ότι, το γλυκό νερό παγώνει σε υψηλότερη θερμοκρασία από το θαλασσινό.

Στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ, που βρίσκονται σε γεωγραφικό πλάτος παρόμοιο με το Κάλγκαρι και το Έντμοντον, επικρατούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες με την Ευρώπη επειδή στον Ατλαντικό Ωκεανό που «ρυθμίζεται» από τη θερμότητα και το αλάτι.

Η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία η Πολωνία, όλη η Βόρεια Ευρώπη και η Σκανδιναβία είναι περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την περιοχή που ξεκινά από τον κεντρικό Καναδά και φτάνει μέχρι την Αλάσκα. Το μόνο που τους δίνει θερμοκρασίες ικανές ιδανικές για πλούσιες καλλιέργειες (σε αντίθεση με την Αλάσκα) είναι η θερμότητα που διανέμεται από τη Μεγάλη Ζώνη Μεταφοράς.






Ο βασικός ρυθμιστής της συνεχούς κίνησης της AMOC είναι η απίστευτη αλατότητα που σχηματίζεται στον Βόρειο Ατλαντικό, καθώς το ρεύμα δίνει θερμότητα στον αέρα της Ευρώπης. Επειδή το έντονα αλατούχο νερό είναι πολύ πιο πυκνό και βαρύτερο από το φυσιολογικό θαλασσινό νερό, βυθίζεται προς τα βαθύτερα μέρη του ωκεανού, τραβώντας το υπόλοιπο ρεύμα πίσω του και βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση της ροής της AMOC.

Αν «κάτι» αρχίσει να τροφοδοτεί με φρέσκο νερό την περιοχή αυτή, διαλύοντας την αλατότητα της AMOC στο σημείο εκείνο, τότε η πυκνότητα του νερού θα μειωθεί, που σημαίνει μείωση της ροής -επιβράδυνση του υδάτινου «ιμάντα μεταφοράς» -σαν να κατεβάζει κάποιος τον διακόπτη παροχής της κύριας πηγής θερμότητας της Ευρώπης.



Το δυσοίωνο σενάριο συμβαίνει ήδη

Σύμφωνα με το alternet.org, πρόκειται για ένα σενάριο που οι περισσότεροι επιστήμονες του κλίματος -μέχρι τώρα- θεωρούσαν πολύ μακρινό, ακόμη και σε σχέση με τον επόμενο αιώνα. Με τη διαφορά ότι, συμβαίνει ήδη, τόσο στην Ανταρκτική όσο και στα ανοιχτά των ακτών της Γροιλανδίας εξαιτίας των παγετώνων που λιώνουν. Μόλις πριν από έναν μήνα, τον περασμένο Απρίλιο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οκτώ από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής παρουσιάζουν σημάδια διάλυσης.

Ένα μέρος της κυκλοφορίας της AMOC τρέχει γύρω από την Ανταρκτική. Και λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Ανταρκτική ρίχνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια τόνους παγωμένου γλυκού νερού στον ωκεανό κάθε χρόνο -το οποίο αραιώνει και ψύχει το θαλασσινό νερό και επιπλέον, μειώνει την τοπική κυκλοφορία του ρεύματος.

Ο Chris Mooney έγραφε στην Washington Post στις 14 Μαρτίου 2018 σε άρθρο του με τίτλο «Μια από τις πιο συγκλονιστικές προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή μπορεί να γίνει πραγματικότητα»: «Νέα έρευνα, βασισμένη στις μετρήσεις των ωκεανών στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Ανταρκτικής, δείχνει ότι η τήξη των παγετώνων της Ανταρκτικής πράγματι τροφοδοτεί με ‘φρέσκο νερό’ τον ωκεανό που τις περιβάλλει. Και αυτό με τη σειρά του, εμποδίζει τη διαδικασία στην οποία το ψυχρό και το αλμυρό νερό του ωκεανού βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το χειμώνα, σχηματίζοντας 'το πυκνότερο νερό στη Γη'…»

Εν τω μεταξύ, το βόρειο τμήμα της Μεγάλης Ζώνης Μεταφοράς που θερμαίνει την Ευρώπη παρουσιάζει πρόβλημα στον Βόρειο Ατλαντικό, καθώς κάθε χρόνο πέφτουν σε αυτό εκατοντάδες δισεκατομμυρίων τόνων κρύου, γλυκού νερού από τον λιωμένο παγετώνα της Γροιλανδίας η τήξη των οποίων οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole το πρόβλημα στη Μεγάλη Ζώνη Μεταφοράς ξεκίνησε την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, όταν για πρώτη φορά μετά από εκατομμύρια χρόνια ανθρώπινης εξέλιξης άρχισε η εκπομπή δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα. Η Μεγάλη Ζώνη Μεταφοράς έχει έκτοτε διαταραχθεί και η ταχύτητα αποδιοργάνωσης -διάλυσης- της έχει σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Οι επιστήμονες πλέον ανησυχούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να είμαστε κοντά στο σημείο καμπής, στη «στιγμή» κατά την οποία αυτός ο ποταμός θερμού και αλμυρού ύδατος θα υποστεί αλλαγές ή, ακόμη και ότι θα «καταρρεύσει» γρήγορα, σχεδόν χωρίς προειδοποίηση, μια δραματική αλλαγή που θα χρειαζόταν δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να αναστραφεί ή, να αποκατασταθεί.

Όπως δήλωσε ο δρ Michael Mann, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο και ιδρυτής του «stick hockey» που ο Αλ Γκορ έκανε δημοφιλές, σε τηλεοπτική εκπομπή στις 24 Απριλίου «πρόκειται για ένα εν δυνάμει σημείο καμπής, το οποίο από τη στιγμή που θα αρχίσει να συμβαίνει θα εξελιχθεί ταχύτατα. Ο κίνδυνος είναι ότι καταγράφεται ήδη μια σημαντική επιβράδυνση στο ωκεάνιο πατρόν κυκλοφορίας [και αυτό] αυξάνει την πιθανότητα να είμαστε ακριβώς στο σημείο κατά το οποίο ουσιαστικά απλά θα κλείσει».

Πρόσθεσε επίσης, ότι μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι είχαμε 100 χρόνια έως ότου κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το καταστροφικό αυτό σενάριο: «Εάν μιλήσουμε λαμβάνοντας υπόψιν τα κλιματικά μοντέλα, ακόμα και μέχρι πριν από 5 ή 6 χρόνια, θα λέγαμε ότι αυτό το σενάριο δεν είναι πιθανό, για τουλάχιστον ακόμη έναν αιώνα. Δεν το περιμέναμε, αλλά συμβαίνει ήδη».

Μπορεί οι Αμερικανοί να θεωρούν ότι, δεν είναι δικό τους πρόβλημα, ότι είναι μία εξέλιξη που αφορά την Ευρώπη, αλλά οι συνέπειες θα είναι επίσης καταστροφικές για τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες της NASA σε μία από τις ελάχιστες ιστοσελίδες για την κλιματική αλλαγή που οι οπαδοί τoυ Τραμπ δεν έχουν ακόμη «κατεβάσει»: «Χωρίς την τεράστια θερμότητα που παράγουν αυτά τα ωκεάνια ρεύματα -η οποία ισούται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1 εκατομμυρίου πυρηνικών σταθμών -η μέση θερμοκρασία της Ευρώπης θα πέσει πιθανώς από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Μια τέτοια πτώση παραπέμπει στις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες προς το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 20.000 χρόνια».

Συνεπώς, δεν διακυβεύεται πλέον μόνο η ζωή των παιδιών και των απογόνων αυτών. Εάν οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις επιβεβαιωθούν άμεσα, τότε η ζωή μας είναι υπό απειλή.

8 σχόλια :

  1. Ανώνυμος26/5/18 09:35

    ο χειροτερος καιρος ειναι αυτος των μνημονιακων κομματων..συνεχιστε το προσκυνημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/5/18 08:21

    ο σολωνας εβαλε βαση στο γηπεδο...δε διερρευσε καμμια πληροφορια σε τι θα χρησιμευσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/5/18 15:50

    ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΟΗΤΟΙ..

    .
    Δεν είναι “ανόητοι” οι Έλληνες που αντιτίθενται αποφασιστικά στο απλόχερο μοίρασμα πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρων χιλιετηρίδων, επειδή κάποιοι την καπηλεύονται για μερικές δεκαετίες.

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος από την Θεσσαλονίκη, έχοντας δίπλα του τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη (25 Μαΐου 2018), μίλησε για το Σκοπιανό.

    Είπε πολλά, μεταξύ των οποίων και τα εξής: «Και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους που λένε “μην παραδώσετε”… Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους, όχι από εμάς» …..«Κάποιοι ανόητοι λένε “πάτε να δώσετε”… Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε!».

    Θα μπορούσε κανείς να δείξει κατανόηση για την εξαιρετικά δεινή θέση του Έλληνα πρωθυπουργού. Είναι προφανές ότι βρίσκεται με τρία πιστόλια στον κρόταφο (Αμερικής, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ) προκειμένου να «λύσει» εδώ και τώρα, το πρόβλημα των Σκοπίων που δημιουργήθηκε από την δεκαετία του 1950.

    Πολύ βιαστικά, όπως-όπως. Πετώντας βορά σε ανιστόρητους, άπληστους και πονηρούς κλέφτες, ιστορική αλήθεια, πολιτιστική κληρονομιά και πραγματικότητα.

    Δεν είναι όμως σωστό να αποκαλεί «ανόητους» τους Έλληνες που αντιτίθενται αποφασιστικά στο απλόχερο μοίρασμα πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρων χιλιετηρίδων, επειδή κάποιοι την καπηλεύονται για μερικές δεκαετίες.

    Και η Ελλάδα χρησιμοποιεί για το εσωτερικό της δεκάδες ονόματα αλησμόνητων πατρίδων. Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη, Νέα Χαλκηδόνα και πάει λέγοντας.

    Για δική της, εσωτερική χρήση. Δεν διανοήθηκε ποτέ να μετονομαστεί σε Μικρά Ασία ή Νέα Μικρά Ασία για να δείξει φανερά και με συνταγματική κατοχύρωση, αλυτρωτικές βλέψεις παρ΄ όλο που υπάρχουν πραγματικές και υπαρκτές αλησμόνητες πατρίδες! Δεν είναι ψεύτικες, ούτε δημιούργημα φαντασίας όπως εκείνες των Σκοπιανών!

    Εμείς οι «ανόητοι» μελετάμε το κατά Αριστοτέλη «Το όνομα μας, η ψυχή μας». Όπως ακριβώς είπε η συντονίστρια των ΠαμμακεδονικώνΕνώσεων Υφηλίου στην Αμφίπολη πριν από λίγες μέρες: «Το όνομα είναι η αιχμή του δόρατος γιατί τα Σκόπια θα είναι Η ΧΩΡΑ Μακεδονία, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μόνον μια περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία.

    Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα Σκόπια θέλουν το μονοπώλιο του ονόματος; Υπάρχει και στην Βουλγαρία μικρή περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά η χώρα ονομάζεται Βουλγαρία, όπως υπάρχει και η δική μας Μακεδονία που αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά η χώρα ονομάζεται Ελλάδα. Γιατί αυτή η εμμονή στο μονοπώλιο του ονόματος από τα Σκόπια;»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/5/18 15:51

    Εμείς οι «ανόητοι» λοιπόν βλέπουμε πως οι Σκοπιανοί κλέφτες της ιστορίας, προφανώς με πάρα πολύ γερές «πλάτες», επιμένουν να τοποθετούν νάρκες στην μελλοντική ειρηνική συνύπαρξη των Βαλκανικών λαών δημιουργώντας αλυτρωτικές υποθήκες με πλαστά οράματα προς μελλοντική χρήση.

    Εμείς οι «ανόητοι» βλέπουμε πως μπορεί οι Σκοπιανοί να εξασφαλίζουν «αναγνώριση» από ολόκληρο τον κόσμο (είπαμε, έχουν πολύ “γερές πλάτες”), αλλά χωρίς την αναγνώριση της Ελλάδος, παραμένουν διάσημοι κλέφτες της ιστορίας για κάθε μορφωμένο άνθρωπο σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μας!

    Εμείς οι «ανόητοι» θεωρούμε πως κάθε εκλεγμένος πολιτικός είναι υποχρεωμένος να καταφεύγει σε δημοψήφισμα όταν τίθενται τόσο σοβαρά θέματα, όπως το μοίρασμα πολιτιστικής κληρονομιάς μερικών χιλιετηρίδων.

    Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α : Είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψει κανείς πως ο δικός μας πρωθυπουργός, θεωρεί «ανόητους» τους περισσότερους Έλληνες οι οποίοι διαφωνούν με την «υποχρεωτική» λογική του. Αν φοβάται τους «πιστολέρο», απλά ας παραιτηθεί!

    Στην απίθανη περίπτωση που πιστεύει ότι οι «ανόητοι» είναι ελάχιστοι, ας κάνει δημοψήφισμα! Δεν μπορεί όμως να μοιράζει με το ζόρι την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρων χιλιετηρίδων. Δεν είναι ούτε προσωπική, ούτε οικογενειακή του περιουσία!

    Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό μας, όλοι όσους αποκαλεί «ανόητους», τυχαίνει να είναι αυθεντικοί, γνήσιοι και πραγματικοί Έλληνες πατριώτες.

    Είτε προέρχονται από την ανά τον κόσμο διασπορά (Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου), είτε προέρχονται από την Ελλάδα (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Επιτροπή αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας).

    Με το συμφέρον της Ελλάδος πάνω από όλους και πάνω από όλα. Μακριά από κομματικές σειρήνες. Με συναίσθηση ευθύνηςαπέναντι σε πολιτιστική ιστορία ολόκληρων χιλιετηρίδων. Με σεβασμό απέναντι στην μοναδική πολιτισμική ταυτότητα που κληρονομήσαμε.

    Οι «ανόητοι» δεν θα διστάσουν να ξαναβγούν αυθόρμητα στους δρόμους. Σε κάθε γωνιά της Μακεδονίας. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Είμαι και εγώ ένας από αυτούς.

    Και πιστεύω πως θα βγουν τόσοι, όσους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει για την Γάζα ούτε ο δικτάτορας της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη – μια πόλη των 17 εκατομμυρίων κατοίκων!

    Λεωνίδας Κουμάκης

    ΠΗΓΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/5/18 02:43

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΑΣΧΕΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΤΑΡΑΞΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ
    Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017
    Στα 209,945 δισ.€ αποτιμά ο Άρειος Πάγος την ζημιά του ελληνικού κράτους, από την μεθόδευση της διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 και εσύ ακόμη αναρωτιέσαι γιατί ασχολούμαστε;
    Για 209,945 δισ. € ζημία του Ελλνικού Δημοσίου κάνει λόγο η απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία αναιρέθηκε το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών

    1) Ο Άρειος Πάγος, στην απόφασή του, λέει ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών "δεν έχει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, με αποτέλεσμα την ίδρυση του σχετικού λόγου αναίρεσης, αφού έχει παντελώς αγνοήσει εισφερθέντα κατά την προκαταρκτική εξέταση, κύρια ανάκριση και κυρίως την περαιτέρω κύρια ανάκριση αποδεικτικά στοιχεία και έχει κάνει επιλεκτική χρήση αποδεικτικών στοιχείων σε σχέση με τις παραδοχές του σχετικά και με την πλήρωση της αντικειμενικής και της υποκειμενικής υπόστασης του ως άνω εγκλήματος".

    2) Ο Άρειος Πάγος επισημαίνει ότι "η αιτιολογία του βουλεύματος υπήρξε ασαφής και ελλιπής ως προς το αν το, ως άνω, δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πραγματικό, ή εάν είχε διογκωθεί, από μέρους των κατηγορουμένων, με παραβίαση των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, με βάση τους οποίους προσδιορίζεται".

    3) Ο Άρειος Πάγος, επίσης , αναφέρει, όσον αφορά την ψευδή βεβαίωση του ελλείμματος του 2009, στα επίπεδα του 15,4% του ΑΕΠ ,ότι ως πραγματικό περιστατικό, ήταν ψευδές, αφού, με τεχνάσματα, το διόγκωσαν, με :

    i) Την αναταξινόμηση, για πρώτη φορά, στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, 17 δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ).

    ii) Την ένταξη, περίπου, 500 νομικών προσώπων, στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς να έχουν ελεγχθεί, με βάση τους προβλεπόμενους κανόνες.

    iii) Την πρόσθεση της αγοραίας αξίας των off market swaps, που είχαν συναφθεί, από το ελληνικό κράτος, κατά τα έτη 2001-2007, χωρίς ένας τέτοιος συνυπολογισμός να επιβάλλεται, από τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες (με επιμονή της Eurostat και μόνο, για την περίπτωση της Ελλάδας), στο δημόσιο χρέος και συνεπώς, εμμέσως και στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.

    iv) Την ανακατανομή και την συμπερίληψη των δαπανών των νοσοκομείων των ετών 2005 - 2009 και στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.

    Θα συνεχίσεις να αναρωτιέσαι, γιατί ασχολούμαστε;




    Πηγή:
    newdemocracy.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/5/18 08:35

    ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΒΙΩΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΔΕΝ ΤΗ ΧΑΡΙΖΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ.ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΗ ΛΕΩ.ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΕ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ .ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΖΩ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/5/18 11:09

    μπραβο Ρεντεζελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος30/5/18 10:18

    Periklis Danopoulos
    29 λεπτά ·

    Τα τελευταία χρόνια,και ειδικότερα μετά την δολοφονία του Πάυλου Φύσσα,η λέξη φασίστας έχει εισβάλει βίαια,στο λεξιλόγιό μας,στις κουβέντες μας,στις αντιλήψεις μας.Η ευκολία με την οποία εκστομίζεται,παρακάμπτοντας τον ορισμό και τις ιστορικές καταβολές της έννοιας φασισμός,δείχνει ότι κάπου υπάρχει σκοπιμότητα.Μια σκοπιμότητα που αποσκοπεί στην εκεμμένη παράκαμψη των αιτίων που οδηγούν στην φτώχεια,στην αντίδραση και ένα μικρό κομμάτι του λαού,πράγματι στον φασισμό.Ο φασισμός υπήρξε πάντα το μακρύ χέρι της εξουσιαστικής ελίτ,Αυτός ο φασισμός,της παράτας,της θρασύδειλης ομαδικής βίας,της ψευτοπαλληκαριάς.Ο εκτελεστικός βραχίονας.
    Γιατί στην πραγματικότητα,ο μεγάλος.ο μέγιστος φασισμός είναι αυτός που ασκείται από την υπερεθνική εξουσιαστική ελίτ,που διαλύει τους λαούς στην ακόρεστη δίψα της για επί πλέον κέρδη.Και η Ελλάδα,είναι από τις χώρες που βιώνει αυτόν τον διαπλανητικό φασισμό.Οι καθημερινές αυτοκτονίες,οι θάνατοι από σωματικές η ψυχικές ασθένειες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια,είναι στην πραγματικότητα φασιστικές δολοφονίες.Δίπλα στην χαροκαμένη μάνα του Παύλου,θα έπρεπε να στέκονταν όλες οι χαρικαμένες μάνες που έχασαν παιδιά από αυτό,τον αόρατο φασισμό.
    Γι αυτό,ας στραφεί όλη αυτή η αντιφασιστική μανία,που τείνει να γίνει ιδεολογικός εθισμός,αντί για ένα τσούρμο λίγων χιλιάδων ανεγκέφαλων,στους πραγματικούς ψυχρούς και αδίστακτους δολοφόνους,των γραφείων και των συμβουλίων.Αυτή η λερναία ύδρα δεν εξοντώνεται,αν της κόψεις ένα μέλος,γιατί θα βγάλει άλλα τόσα.Μόνο στην καρδιά φονεύεις το θηρίο,μόνο στην καρδιά.
    Προσοχή,γιατί και με την ιδεοληπτική συνενοχή μεγάλου κομματιού της αριστεράς,οι φασίστες ταυτίζονται με τους λαϊκιστές.....και όσοι δεν επιθυμούν να ζουν πλέον στην Ευρωφυλακή,θα βαφτίζονται με περισσή ευκολία,και λαϊκιστές και φασίστες.
    Στην Ιταλία αρχίζουν να το καταλαβαίνουν.Εδώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.