Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Παπαηλιού : Eσείς ξεκινήσατε την ιδιωτικοποίηση μέσω του σχεδιασμού της «μικρής ΔΕΗ».

 Αλλά επιβάλλεται ισοδύναμο αναπτυξιακό σχέδιο για να μην ερημώσει η Αρκαδία 
 1) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναίνεσε, αντιτάχθηκε πολιτικά (και ιδεολογικά) στη μεθόδευση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση και τη συρρίκνωση της ΔΕΗ, μέσω του σχεδιασμού της «μικρής ΔΕΗ».

2) Δεν μπορεί κάποιος να παραβλέψει, ότι υπάρχει ισχυρή  δικαιολογητική βάση που υπαγορεύει νομικά την υποχρέωση της χώρας να περιορίσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το λιγνίτη. Επιπρόσθετα, είναι δεδομένη η δέσμευση συμμόρφωσης με τη γνωστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για πρόσβαση και άλλων παραγωγών στο συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο.


3) Χωρίς αμφιβολία, με  την προκείμενη νομοθετική ρύθμιση, προβλέπεται μείωση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Διασώζονται όμως οι υδροηλεκτρικές μονάδες, οι οποίες παράγουν «καθαρή» ενέργεια και δεν υπόκεινται σε περιορισμούς παραγωγής ισχύος και οι οποίες με το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», επρόκειτο να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Η εκχώρηση απετράπη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.    

Ακόμη και μετά την πώληση των συγκεκριμένων λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ παραμένει ο κύριος ενεργειακός πυλώνας της χώρας, δεδομένου ότι θα ελέγχει άνω των 2 / 3 της λιγνιτικής παραγωγής μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

4) Είναι γεγονός, ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης δεν περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το ερώτημα γιατί εν τέλει συμπεριελήφθησαν εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο και πάντως η απάντηση που δίδεται δεν πείθει. Και αυτό το κενό επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στο νομό Αρκαδίας.

5) Η πώληση του ορυχείου και των λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Μεγαλόπολης αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή μιάς ευρύτερης περιοχής, που επί χρόνια έχει προσφέρει στην ενεργειακή πολιτική της χώρας και έχει υποστεί τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση. Χωριά έχουν εγκαταλειφθεί, Και για χωριά που σήμερα έχουν απαλλοτριωθεί, δεν λαμβάνεται απόφαση μετεγκατάστασής τους – αναφέρομαι στον Τριπόταμο – παρότι υπάρχει δυνατότητα, έχει υποβληθεί σχετική πρόταση και έχει υπάρξει κυβερνητική δέσμευση.

κύριε Υπουργέ, αναμένουμε να δοθεί λύση στο πρόβλημα τώρα.

Η Αρκαδία είναι μία από τις πλέον μειονεκτικές περιοχές της χώρας, για την οποία η ΔΕΗ Μεγαλόπολης είναι ο βασικός πυρήνας  της απασχόλησης και της  οικονομίας (το ΑΕΠ της περιοχής εμφανίζεται αυξημένο λόγω της ΔΕΗ Μεγαλόπολης) και η οποία  δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω ανεργία και οικονομική δυσπραγία, χωρίς  σοβαρές συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό  με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Και αυτό διότι :

-) θα αφαιρέσει εκ των πραγμάτων το κοινωνικό στοιχείο, με το οποίο η ΔΕΗ εμπλούτιζε την ευρύτερη περιοχή, με την κατασκευή και χρηματοδότηση έργων, προγραμμάτων κλπ. 

-) θα καταργήσει, ίσως όχι αμέσως, πάντως μεσο-  μακροπρόθεσμα, θέσεις εργασίας, αυξάνοντας την ανεργία

-) θα  μειώσει το εισόδημα των κατοίκων και θα περιορίσει αυτό της ευρύτερης περιοχής

Τούτων δοθέντων, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων και του ορυχείου της ΔΕΗ Μεγαλόπολης είναι μείζον ζήτημα, και για την ευρύτερη περιοχή και για τους ανθρώπους της.

6) Η αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας συνιστά αδήριτη ανάγκη. Σε αυτό το περιβάλλον, πρέπει να υπάρξει εθνική ενεργειακή πολιτική (σχεδιασμός), παρότι το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο στο τομέα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι συγκεκριμένο.  

Παρά το γεγονός ότι, με το νομοσχέδιο,  γίνεται προσπάθεια να ληφθεί  πρόνοια για τους εργαζόμενους των μονάδων της ΔΕΗ τις οποίες αφορά η πώληση, αυτή δεν είναι  πλήρης και ολοκληρωμένη. Αυτό σημαίνει, ότι θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες και ουσιαστικότερες κινήσεις, όπως π.χ. η διασφάλιση, πέραν της διάρκειας, και των όρων εργασίας αυτών που θα απορροφηθούν από τη νέα εταιρία, η θέσπιση του κριτηρίου της εντοπιότητας για τις νέες προσλήψεις, η επαναπόδοση και αποκατάσταση των εδαφών (κατά την άποψή μου χρειάζεται ρητή μνεία-πρόβλεψη στο νομοσχέδιο),  η θέσπιση απόδοσης του «ειδικού τέλους δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνίτη» που πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο και στο Δήμο αλλά και  δεσμευτικών όρων, ώστε οι πόροι να  μη πηγαίνουν «στο γάμο του καραγκιόζη», όπως γίνονταν με το λιγνιτόσημο. 

 

Και πάντως πρέπει να ληφθούν στο άμεσο μέλλον ισοδύναμα αναπτυξιακά μέτρα για τις περιοχές που αφορά η πώληση των λιγνιτικών μονάδων

 

7) Για το νομό μας, την ευρύτερη ιδιαίτερη πατρίδα μου, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης αποτελεί πλήγμα. Χωρίς μάλιστα την αναζήτηση, λήψη και στήριξη άλλων αναπτυξιακών επιλογών,  ισοδύναμων μέτρων οικονομικής δραστηριότητας, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα.

Συνεπώς, επιβάλλεται η πρόβλεψη και θέσπιση αναπτυξιακών ισοδύναμων για τη Μεγαλόπολη, την ευρύτερη περιοχή και την Αρκαδία συνολικά.

Δεδομένων μάλιστα της εξάντλησης του λιγνίτη ως ενεργειακού πόρου  και της απόφασης της ΕΕ για μείωσή του στο ενεργειακό μείγμα, η μεταλιγνιτική περίοδος που πλησιάζει πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, ώστε να προσδιοριστεί η κατεύθυνση της  παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, αφού  η εξάρτησή της  από το λιγνίτη εκ των πραγμάτων θα παύσει.

Τα αναπτυξιακά  ισοδύναμα πρέπει να ενταχθούν στο σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής που προωθείται, ώστε η  Μεγαλόπολη, η ευρύτερη περιοχή και η Αρκαδία  να έχουν μέλλον.

















2 σχόλια :

  1. Ανώνυμος25/4/18 17:36

    μπραβο Γιωργο...πολυ εμπεριστατωμενη ομιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/4/18 22:45

    Φιλε μου, σας εβγαλε ο λαος ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ και οχι για εμπεριστατωμενες ομιλιες.αυτα στην γλανιτσια συνοψιζονταισε μια λεξη.ΜΑΡΕΝΤΖΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.