Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Πενταετής άδεια από την κυβέρνηση στο ζιζανιοκτόνο της Monsanto


Την έγκρισή του στο αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο της Monsanto με την επικίνδυνη χημική ουσία γλυφοσάτη έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρήση του στην Ελλάδα μέχρι και το τέλος του 2023.

Την ώρα που το πολύκροτο εμπορικό deal κόστους δεκάδων δισεκατομμυρίων μεταξύ της γερμανικής πολυεθνικής Bayer και της βασίλισσας των μεταλλαγμένων, Monsanto, βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση δίνει την έγκρισή της για πενταετή χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup της αμερικανικής εταιρείας που ηγεμονεύει στον χώρο της αγροκαλλιέργιας, παρότι η συζήτηση γύρω από την επικινδυνότητα της χρήσης της χημικής ουσίας γλυφοσάτη που περιέχει το προϊόν της βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.


Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια και η υπογράφει η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής – τμήμα Φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η άδεια διάθεσης στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος χορηγείται από τις 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.


Διαβάστε την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:




Με τη βούλα της Ευρώπης και την πίεση της Γερμανίας



Υπενθυμίζεται πως παρά την έντονη συζήτηση γύρω από την πρόκληση καρκίνου από το βασικό συστατικό του φυτοφαρμάκου Roundup της Monsanto, τη χημική ουσία γλυφοσάτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο την ανανέωση της πενταετούς άδειας για το αμφιλεγόμενο προϊόν .


Όπως αναφέρεται, επαρκής πλειοψηφία χωρών της ΕΕ ψήφισε στα τέλη Νοεμβρίου υπέρ της έγκρισης της παράτασης της άδειας, όμως η αντίθεση στο ζιζανιοκτόνο εξακολούθησε να είναι έντονη, μεταξύ άλλων και από μια πρωτοβουλία πολιτών που θέλει την απαγόρευσή του και ζητεί μεγαλύτερη διαφάνεια στο μέλλον.


Η Επιτροπή υποστήριξε τότε σε δήλωσή της πως θα εισαγάγει μέτρα νωρίς το 2018 ώστε οι αποφάσεις για τα φυτοφάρμακα να γίνουν πιο διαφανείς και να αυξηθεί η ποιότητα και η ανεξαρτησία των επιστημονικών εκτιμήσεων. 


Υπογραμμίζεται πως, διά στόματος Μακρόν, η Γαλλία έχει ήδη διαμηνύσει πως πρόκειται να απαγορεύσει τη χρήση της το αργότερο σε τρία χρόνια, καθώς δεσμεύτηκε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για άλλη εναλλακτική λύση. Στην ψηφοφορία της Κομισιόν, κρίσιμο ρόλο έπαιξε η στάση της Γερμανίας, που επέμεινε στην αδειοδότηση και τελικά έκρινε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


«Η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αλλάξει την στάση του Βερολίνου απέναντι στην χρήση της γλυφοσάτης από ουδέτερη σε θετική, ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων», δήλωνε τότε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.


Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στ. Κούλογλου, σημειώνεται πως «η γλυφοσάτη είναι το πιο διαδομένο ζιζανιοκτόνο του πλανήτη, και αποτελεί βασικό προϊόν της Monsanto, η οποία τελεί υπό εξαγορά από την γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer. H χρήση της έχει αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για την ανθρώπινη υγεία καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου, όσο και για το περιβάλλον, διότι επηρεάζει την βιοποικιλότητα». 


«Εάν ακολουθήσουμε τα ίχνη του χρήματος θα δούμε ότι είναι πολλά τα λεφτά», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «το χρήμα κερδίζει παρά τους κινδύνους που κρύβει για τους καταναλωτές η γλυφοσάτη».


«Είμαστε όλοι (διατροφικά) πειραματόζωα»



Η συζήτηση γύρω από τη χρήση και τα αποτελέσματα του εν λόγω φυτοφαρμάκου και του βασικού του συστατικού είναι επιτακτικού χαρακτήρα και έντονη διεθνώς, καθώς η επιχειρούμενη εξαγορά της Monsanto από τη Bayer θα ανοίξει τον δρόμο για μία σειρά προϊόντα της, που μέχρι σήμερα συναντούσαν τη σθεναρή αντίσταση της κοινοτικής νομοθεσίας απέναντι στα αμερικανικά προϊόντα.


Σύμφωνα με τη μελέτη του Γάλλου καθηγητή μοριακής βιολογίας Ζιλ Ερίκ Σεραλινί του Πανεπιστημίου της Καέν, που μίλησε τον περσινό Απρίλιο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η μελέτη του ζιζανιοκτόνου Roundup παρείχε ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σημάδια τοξικότητας στα νεφρά και στο ήπαρ και πρόωρο θάνατο. Η έρευνά του επικροτήθηκε, αλλά επίσης δέχθηκε κριτικές από κάποιους άλλους επιστήμονες και επιστημονικούς φορείς ότι δεν πληρούσε τις αναγκαίες προδιαγραφές. Όμως ο ίδιος αποδίδει το θόρυβο σε πιέσεις από τη Monsanto και τα λόμπι μεγάλων χημικών και βιοτεχνολογικών εταιρειών.


Ο 57χρονος Γαλλο-αλγερινός επιστήμονας, που συνδυάζει την επιστημονική δραστηριότητά του με τον ακτιβισμό και έχει υπάρξει σύμβουλος της EFSA και της γαλλικής κυβέρνησης, έχει ιδρύσει την «Επιτροπή Έρευνας και Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για τη Γενετική Μηχανική» (CRIIGEN), της οποίας σήμερα είναι πρόεδρος. Έχει υπάρξει σύμβουλος των γαλλικών υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ενώ έχει συνεργασθεί επίσης με τη Greenpeace.


Tα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας μετά από έρευνά του για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων οργανισμών και του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto στην υγεία των πειραματόζωων.


Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν είναι μόνο η γλυφοσάτη που κάνει επίφοβη τη χρήση του εν λόγω χημικού, καθώς «πάρχουν άλλες κρυμμένες πολύ τοξικές ουσίες μέσα στα ζιζανιοκτόνα, οι οποίες όμως δεν δηλώνονται από τις εταιρείες ως δραστικές ουσίες. Πριν όμως τον καρκίνο, ένα ζιζανιοκτόνο όπως το Roundup προκαλεί μεταβολικές διαταραχές και άλλες νόσους, που σκοτώνουν τα πειραματόζωα».


Greenpeace: Μόλυνση, θάνατος, καταστροφή



Σύμφωνα, δε, με σχετική ανακοίνωση της Greenpeace, «το glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξικό, μολύνει νερά και εδάφη, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής και …μέσα στο σώμα μας».


Παράλληλα, η Greenpeace περιγράφει πως τα κέρδη της χρήσης του εν λόγω φυτοφάρμακου ώθησαν την Monsanto να κατασκευάσει μεταλλαγμένους σπόρους με ανθεκτικότητα στο Roundup, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις μεταλλαγμένων σπόρων, αλλά και τη χρήση του ζιζανιοκτόνου. 


«Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 oι πρώτοι μεταλλαγμένοι σπόροι προς εμπορική χρήση, κατασκευάστηκαν ώστε να είναι ανθεκτικοί στο Roundup με τρόπο που τα ζιζάνια δεν μπορούσαν. Έτσι, η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά προωθώντας δύο σε ένα: τοξικό ζιζανιοκτόνο από τη μία και μεταλλαγμένο σπόρο με ανθεκτικότητα σε αυτό το ζιζανιοκτόνο από την άλλη! Οι σπόροι αυτοί (Roundup Ready) προωθήθηκαν ως η λύση για τη μείωση της χρήσης του glyphosate. Καθώς όμως τα ζιζάνια τείνουν να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα χημικά, παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των ζιζανίων που ανέπτυξαν ανθεκτικότητα στο Roundup, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο ζιζανιοκτόνο» αναφέρει σχετικά.


Μάλιστα, τονίζει πως το Roundup είναι πολύ ισχυρό σύμπτωμα του σημερινού καταστροφικού βιομηχανικού μοντέλου γεωργίας, τονίζοντας πως βρίσκεται στον αντίποδα της συζήτηση για ένα μοντέλο βιώσιμης γεωργίας.

Σημειώνεται, τέλος, πως το Roundup αποτελεί την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto, καθώς μόνο το 2014, αποτέλεσε το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά σχεδόν ένα τρισ. δολάρια.

2 σχόλια :

  1. Ανώνυμος16/3/18 09:43

    ταισε τους μωρη κουλη δηλητηρια..ως γνωστο ειναι σιδερανθρωποι και δεν παθαινουν τιποτα..απ την κατοχη ακομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/3/18 09:43

    Periklis Danopoulos
    4 λεπτά ·

    Ξανά στα γνωστά μονοπάτια,στο σαρδελοκούτι με ρόδες,που ελπίζω να ξεκινήσει και να με πάει σπίτι μου.Το deja vu της καθημερινότητας ξυπνάει και πάλι καθώς μια κυρία φωνάζει,''λίγο πιο μέσα να ανέβουμε''.....Η μέρα της μαρμότας,ως και ο πόνος από την πόρτα που ανοίγει πάνω μου,ο ίδιος.
    Κοιτάζω δίπλα μου,νέα παιδιά σκυμένα πάνω στα i phones τους,μοιάζει σαν το κινητό να είναι μια φυσική σωματική προέκταση.Το δικό μου κινητό,κάτι αιώνες τεχνολογίας πίσω,χτυπά.Είναι ένας φίλος-συναγωνιστής και μιλάμε για τις συλλήψεις,το ξύλο και το αυτόφωρο....Δεν ακούει καλά και αναγκάζομαι να μιλήσω πιο δυνατά από το κανονικό.Κοιτάζω γύρω μου θεωρώντας ότι ενοχλώ....Μάλλον όχι.Παρά το ότι εξιστορώ ιστορίες με αρπαγή λαϊκών κατοικιών από τις τράπεζες,κρατική βίαια καταστολή,παρ'ότι η συζήτηση έχει πάει στο .......''τα προαπαιτούμενα είναι θανατηφόρα,θα γίνει χαμός....γενική απεργία'',δεν βλέπω καμία αντίδραση η ενόχληση.Βλέματα άδεια,βλέματα ψαριών.Όλο το λεωφορείο μοιάζει με ιχθυοτροφείο.Βλέματα απλανή,βλέματα που αντικρύζουν το κενό,σαν από βαρειά αντικαταθλιπτικά φάρμακα,τώρα βρίσκομαι σε άσυλο φρενοβλαβών.
    Πνίγομαι και αρχίζω να φωνάζω δυνατά στον φίλο μου...''μας τα παίρνουν όλα,χρήματα,σπίτια,ζωές και δεν κουνιέται φύλλο....συνωστίζομαι ανάμεσα σε ζόμπι'' πάλι καμία αντίδραση....εκτός από μια καλοντυμένη κυρία που λίγο πριν κατέβει μου λέει με ύφος....''ας πλήρωναν να μην τους τα έπαιρνε η τράπεζα,εμείς που πληρώναμε κορόϊδα είμαστε΄΄.Κάποιοι με κοιτούν με απορία,κάποιοι συνειδητά κοιτούν αλλού,κάποιοι βάζουν τα ακουστικά τους,κάποιοι τις παρωπίδες τους.....Πνίγομαι και κατεβαίνω τρις στάσεις νωρίτερα,ακούγοντας δυο τύπους στο περίπτερο να μαλώνουν για το οφσάϊντ του ΠΑΟΚ.....
    Είμαστε λίγοι αυτοί που αντιδρούμε,ας το συνειδητοποιήσουμε.Τόσο λίγοι που δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε διαχωρισμένοι και σε συνεχή εσωστρεφή αντιπαλότητα.Μην κατηγορούμε αυτούς που δεν αντιδρούν,πριν σκεφτούμε γιατί όσοι αντιστεκόμαστε δεν είμαστε μια γροθιά.Η έστω ένα αξιοπρεπές,συμπαγές σύνολο.να δείξουμε τον δρόμο στα φοβικά κοινωνικά υποσύνολα.
    Η κλεψύδρα αδειάζει,τα άσυλα γεμίζουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.