Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Eurostat: 1 στους 3 Ελληνες αντιμετωπίζει υλικές και κοινωνικές στερήσεις


Μπορεί η οικονομία να πέρασε από την ύφεση σε ανάπτυξη αλλά οι Ελληνες κάθε άλλο παρά ευημερούν
Τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat προκαλούν για άλλη μια φορά θλίψη αφού η Ελλάδα κατέχει «περίοπτη» θέση στην κατάταξη με τους Ευρωπαϊους πολίτες που στερούνται τα περισσότερα κοινωνικά υλικά αγαθά.

Ενας στους τρεις Ελληνες ή το 32% το 2016 δεν είχε τη δυνατότητα να απολαύσει βασικά υλικά αλλά και κοινωνικά αγαθά, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.


Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται η Ρουμανία και η Βουλγαρία με τις στερήσεις να αφορούν σχεδόν έναν στους δύο πολίτες.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Ο,τι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά πέντε από τα παρακάτω:
Να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα
Να κάνουν μία εβδομάδα διακοπές
Να μην καθυστερούν την πληρωμή υποθηκών, ενοικίων, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ή δόσεις από αγορά καταναλωτικών προϊόντων
Να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά κάθε δεύτερη μέρα
Να έχουν θέρμανση στο σπίτι
Να διατηρούν αυτοκίνητο ή βαν για προσωπική τους χρήση
Να αντικαταστήσουν έπιπλα στο σπίτι τους αν έχουν φθαρεί
Να ανανεώσουν τα φθαρμένα ρούχα τους
Να έχουν δύο ζευγάρια παπούτσια που ταιριάζουν τέλεια στα πόδια τους
Να ξοδεύουν λίγα χρήματα για τον εαυτό τους κάθε εβδομάδα
Να έχουν τακτικές δραστηριότητες αναψυχής
Να βγαίνουν μια φορά το μήνα με την οικογένεια ή με φίλους για ποτό ή φαγητό
Να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 2016 το 16% του πληθυσμού της ΕΕ (75 εκατομμύρια άτομα) υπέστη υλική και κοινωνική στέρηση.

Το 2016, το υψηλότερο ποσοστό υλικών και κοινωνικής στέρησης, το οποίο ισχύει για το ήμισυ περίπου του πληθυσμού, καταγράφηκε στη Ρουμανία (50%) και στη Βουλγαρία (48%), ακολουθούμενες από χώρες στις οποίες επλήγη ένα στα τρία άτομα: Ελλάδα (36%) , Ουγγαρία (32%) και Λιθουανία (29%).



Αντίθετα, τα σκανδιναβικά κράτη μέλη και το Λουξεμβούργο ανέφεραν τα χαμηλότερα μερίδια υλικής και κοινωνικής στέρησης: 3% στη Σουηδία, 4% στη Φινλανδία, 5% στο Λουξεμβούργο και 6% στη Δανία.



Τα άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης είναι πιο ευάλωτα/ Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το ποσοστό υλικής και κοινωνικής στέρησης είναι υψηλότερο μεταξύ των ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (δευτεροβάθμιας ή χαμηλότερης) εκπαίδευσης.

Ενα στα τέσερα άτομα (25%) με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στην ΕΕ πάσχει από υλική και κοινωνική στέρηση, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται σε ένα στα επτά επτά (14%) για τα άτομα με ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επιπλέον σε ένα στα 20 (5% ) μεταξύ των ατόμων με ανώτερη (τριτοβάθμια) εκπαίδευση.

Πηγή: Eurostat: 

9 σχόλια :

  1. Ανώνυμος13/12/17 13:22

    ειναι αυτοι που δε μαζευανε λεφτα οπως ο χψ παιρνανε δανεια και τωρα φυτευουν πατατες..καλα να παθουν οι αχρηστοι..α ειχαν και 10 απολυτηριο γυμνασιου..αχρηστοι λεμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/12/17 13:39

    ελα ρε παρε το 200αρακι και βουλωστο....τοσο αξιζεις....τοσο σε αποτιμουν οι συριζανελ....τοσο φτηνος...τοσο τιποτενιος γι αυτους εισαι...και επειδη ο δασκαλος δεν σου απαντα μη νομιζεις οτι δεν υπαρχουν αλλοι που σε φτυνουν....τα λεφτα μακακα τα φαγανε τα χοντρολαμογια...λιγα αλλα φαγανε πολλα.. και τα ψιλολαμογια...πολλα αλλα φαγανε λιγα......στο τελος απο ισια εχουν φαει αυτες οι ομαδες....σου φτασανε τη συνταξουλα στα ταρταρα γιατι δεν πληρωνουν και κλεβουν φορους και χρωστουμενα και εσυ αντι να ανεβεις στα κεραμυδια και να κυνηγας τους μπαταχτσηδες παραμυθιαζεσαι με δραχμουλα......και δικαιολογεις το 10 στο απολυτηριο....δεν εξηγειται αλλιως...

    πας για ενα 10ευρω και ουρλιαζεις να σταματησουν οι πλειστηριασμοι σε βιλες της εκαλης και της μυκονου.....και το 10 τελικα χαριστικο μαλλον ηταν...εχει δικιο ο αλλος.....αντε βουρλο ξυμα....τι αλλο πρεπει να γινει για να καταλαβεις το δουλεμα που σου κανουν....

    πραγματικα αρχιζω και σε λυπαμαι....σε αποτρελανανε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/12/17 15:44

    Εσυ με τον αλλον ειστε ο ιδιος εδω και με το ιδιο μυαλο αλλου..σφυριχτρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/12/17 15:46

    ΕΠΑΜ ΚΑΖΑΚΗΣ ΜΥΓΔΑΛΙΑΣ.θα το συνηθισεις και με μικρα και με κεφαλαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος13/12/17 17:06

    Ρε μποτσικι τι μιλας για συνταξη..σε 15 χρονια που θα παρω τι με μελλει.τηρα τι δικια σου εφτου χαμου που θα φτανει για πασατεμπο του χρονου..εγω δουλευω κι εχω και τις επενδυσεις μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13/12/17 18:41

    ξερεις ποια ειναι αυτα τα λαμογια ? να σου ειπω εγω αφου δεν ξερεις και μιλα γενικα και αοριστα
    Ειναι τα λαμογια του Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/12/17 20:05

    επενδυτης..... που παρακαλαει να του δοσει ο τσιπρας 200 ευρω...... καταντια φιλε που μονο εσυ αντεχεις.....ακου εχει επενδυσεις.....σιγα ρε φιλε θα μας αγορασεις......ακου επενδυτης που λιγουρευεται τη δραχμουλα και επανασταση....τι την θες την επανασταση ρε χαζε αμα εισαι επενδυτης.....να σου παρουν τις επενδυσεις οι μπολσεβικοι με την επανασταση.......α ρε νουμερο!!!! γραψε καμια χαζομαρα να γελαμε....και ας ειμαστε οι ιδιοι με τον αλλον.....ολοι οι ελληνες ιδιοι γινανε τωρα....πυρ και μανια με εσας τους μαλακες που ψηφισατε οπως ψηφισατε....ολοι ιδιοι ειμαστε πλεον γι αυτο να φυλαγεστε γιατι η φαπα θα παει συννεφο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος13/12/17 21:32

    Πελατάκι χτύπα ΕΔΩ μαθητής μου κι αυτός ο "γερμανοτσολιάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος14/12/17 08:53

    ποιος σε ξερει εσενανε ρε ιδεοληπτικε..μονο ο χαφιες σου που δεν εχει αντιληψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.