Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Υπό δοκιμή τα πρώτα εγκεφαλικά εμφυτεύματα με τεχνητή νοημοσύνη για τη θεραπεία ψυχικών παθήσεων με «αυτόματο πιλότο»

 Επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον αμερικανικό στρατό, αναπτύσσουν τα πρώτα εγκεφαλικά εμφυτεύματα που διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη και προορίζονται για την «αυτόματη» θεραπεία των ψυχικών παθήσεων.
  
Οι εν λόγω συσκευές καταγράφουν τη νευρωνική δραστηριότητα και, όταν κρίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, αυτόματα διεγείρουν τον εγκέφαλο με ηλεκτρικούς παλμούς, ώστε να αλλάξουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου.
Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, μία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μία από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, άρχισαν ήδη δοκιμές των εμφυτευμάτων σε ανθρώπους, με υποστήριξη από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου, σύμφωνα με το "Nature".

Τα εμφυτεύματα διαθέτουν ηλεκτρονικούς αισθητήρες και αλγόριθμούς τεχνητής νοημοσύνης που «διαβάζουν» τη δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου, με στόχο να ανιχνεύσουν τυχόν διαταραχές. Στη συνέχεια, κάνουν μικρά ηλεκτροσόκ προκειμένου να τον επαναφέρουν σε φυσιολογική κατάσταση, χωρίς να επέμβει κάποιος γιατρός ή να χρειασθεί φαρμακοθεραπεία.

Οι σχετικές έρευνες, που παρουσιάσθηκαν σε συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστήμης στην Ουάσιγκτον, μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε ένα νέο τρόπο για τη θεραπεία των ψυχικών παθήσεων, ιδίως όσων ασθενών δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες.

Η χρήση εμφυτευμάτων που στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς (μια τεχνική γνωστή ως «εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου») δεν είναι νέα ανακάλυψη, αλλά χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων όπως το Πάρκινσον, όμως έχει μικρότερη επιτυχία στις ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη.

Τα νέα εμφυτεύματα είναι πιο εξελιγμένα, επειδή διαθέτουν δική τους «νοημοσύνη», επιτρέπουν την εξατομικευμένη χρήση τους ανάλογα με τον ασθενή και είναι σχεδιασμένα ειδικά για τις ψυχικές διαταραχές. Η DARPA ενισχύει την έρευνα, επειδή θέλει να την αξιοποιήσει σε στρατιώτες και βετεράνους, που πάσχουν από έλλειψη συγκέντρωσης, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κ.α. Σε πρώτη φάση τα εμφυτεύματα δοκιμάζονται σε ασθενείς με επιληψία.

Από την άλλη, εγείρονται ηθικά ζητήματα, καθώς η νέα βιοϊατρική τεχνολογία δίνει στους επιστήμονες πρόσβαση στον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου σε πραγματικό χρόνο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήδη συνεργάζονται με ειδικούς στο πεδίο της νευροηθικής.


Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος2/12/17 21:15

    εκτός από τέτοια τσιπάκια μήπως υπάρχουν και μνήμης?
    ένας λαός με μνήμη χρυσόψαρου καταντήσαμε!
    200 χιλιάδες πήγαν και ψήφισαν φώφη δινοντας και τρία ευρώ!
    επιβραύβευσαν ποιόν? αν γράψω τον κατάλογο θα βαρεθείτε.
    τι περιμένουν άραγε?

    λες και έχω πάει καθυστερημένος στο σινεμά και ξαναβλέπω το ίδιο εργάκι!
    η τηλεοράσεις των δισεκατομυριούχων ιδιοκτητών προβάλλουν τους ίδιους και τους ίδιους!

    κάπου εδώ ήρθαμε πάμε να φύγουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/12/17 10:07

    Τέτοιο φρενοβλαβές δούλεμα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, παγκοσμίως…

    Οι επαρμένοι άθλιοι έχουν κονιορτοποιήσει όλα τα ρεκόρ: Του ψεύδους, της ΑΠΑΤΗΣ, του δόλου και του ΓΕΛΟΙΟΥ…

    Το χειρότερο: Μας εμπαίζουν ασύστολα και μοχθηρά…

    Τέτοια πώρωση μαφιόζικης δολιότητας και κακουργίας…

    Ανάλογη θα είναι και η ιστορική τους τιμωρία. Η τιμωρία ακολουθεί πάντα το έγκλημα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/12/17 12:12

    Τρώνε τόσες πολλές μούτζες που δεν αντέχουν και.....ποινικοποίησαν τη μούτζα!!!!!!

    Για πρώτη φορά "αριστερά"!!!!!!

    Υ/Γ Ξέρει κανείς αν η ροχάλα είναι αδίκημα????


    ΣΕΙΣΑΑΑΑΧΘΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/12/17 15:18

    Επειδη η τιμωρια ακολουθει παντα το εγλημα γι αυτο το πασοκ εφτασε στο 5%

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.