Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Καταναλώνω, άρα υπάρχω

Στο μουσικό ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς Buena Vista Social Club, παρακολουθούμε κάποιους σπουδαίους γερο-Κουβανούς μουσικούς να παίζουν μουσική, να μιλάνε για τη ζωή τους. Πέρα απ’ το ταλέντο τους αυτό που εντυπωσιάζει σίγουρα τον θεατή είναι πως αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν με τόσο λίγα πράγματα, τόσο φτωχικά, αλλά είναι τόσο κεφάτοι και αισιόδοξοι.

“Μήπως η ολιγάρκεια κάνει τον άνθρωπο πιο ευτυχισμένο;” σκεφτόμουν βλέποντας την ταινία.

Όταν όμως οι Κουβανοί μουσικοί βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για κάποια συναυλία τους βλέπουμε να συναρπάζονται απ’ τις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων, την αφθονία στα σούπερ μάρκετ, τα αυτοκίνητα και τα κτίρια.

Τα μάτια τους γυαλίζουν όταν τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν μέρος στον καταναλωτικό παράδεισο. Ζούσαν καλά έχοντας λίγες καταναλωτικές επιλογές -και εξασφαλισμένη την επιβίωση. Όμως σαν βρίσκονται με χρήματα στα χέρια τι άλλο μπορούν να κάνουν, τι καλύτερο, απ’ το να καταναλώσουν;

Το καταναλωτικό ήθος (καταλώνω, άρα υπάρχω) είναι μια επινόηση του σύγχρονου κόσμου.

Οι πρόγονοι μας, δυο γενιές πίσω το πολύ, πίστευαν ότι η ολιγάρκεια και η αποταμίευση είναι μεγάλες αρετές. Επιδιόρθωναν τα ρούχα τους και τα έπιπλα. Οι ηλεκτρικές συσκευές και τα οχήματα που αγόραζαν -όσοι μπορούσαν να αγοράσουν- υποτίθεται ότι θα κρατούσαν μια ολόκληρη ζωή. Θεωρούσαν αμαρτία να πετάνε το φαγητό, ακόμα και την τελευταία μπουκιά ψωμί.

Ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι από μας; Όχι, αλλά ούτε και περισσότερο.

Το πρόβλημα είναι ότι ο καπιταλισμός δεν συμμερίζεται αυτή την ολιγάρκεια. Κάθε επιχείρηση πρέπει να μεγιστοποιεί τα κέρδη της, και να τα επενδύει σε νέα προϊόντα, που θα φέρουν νέα κέρδη.

Οι επιχειρήσεις παράγουν διαρκώς νέα προϊόντα. Και κάποιος πρέπει να τ’ αγοράσει.

Αν οι άνθρωποι έκαναν μια παγκόσμια στάση αγορών, για ένα μήνα το πολύ, θα έπλητταν την οικονομία πολύ περισσότερο απ’ όλες τις απεργίες και τις εξεγέρσεις μαζί.

Στην πραγματικότητα αν κανένας άνθρωπος δεν αγόραζε τίποτα για μια βδομάδα η παγκόσμια οικονομία θα κατέρρεε.

Όμως οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν. Η κατανάλωση, το shopping, είναι τόσο ευχάριστο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, όσο καμία άλλη συνήθεια, νοοτροπία ή ιδεολογία.

~~

Σκεφτείτε τις μεγάλες θρησκείες και τις ιδεολογίες. Πόσοι χριστιανοί μπορούν να είναι όλη τους τη ζωή -ή έστω μια μέρα- αληθινοί χριστιανοί; Πόσοι εναλλακτικοί να ζουν στις ερημιές, πόσοι κομμουνιστές να αρκούνται με τα προϊόντα που δικαιούνται; Είναι δύσκολο να ζεις έτσι και λίγοι καταφέρνουν ν’ ακολουθήσουν τα διδάγματα.

Ο καταναλωτισμός απ’ την άλλη είναι ευχάριστος, για όλους. Ακόμα κι αν δεν έχεις αρκετά χρήματα μπορείς να δανειστείς απ’ την κάρτα σου -την τράπεζα, για να μπορέσεις να αγοράσεις αυτό που “θέλεις”. Ειδικά αν το βρεις με έκπτωση 50%. Πώς θα την ξεπληρώσεις είναι κάτι που θα σκεφτείς αργότερα.

~~

Στην πραγματικότητα όλα αυτά που αγοράζουμε δεν είναι πράγματα που έχουμε ανάγκη. Αλλά είναι πράγματα-υπηρεσίες που θέλουμε να έχουμε, που μας έπεισαν ότι θέλουμε να τα έχουμε.

Τα σύγχρονα προϊόντα είναι φτιαγμένα για να κρατούν λίγο καιρό. Ακόμα κι αν συνεχίζουν να λειτουργούν μαθαίνουμε ότι πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με το νέο μοντέλο, με το καινούριο πρόγραμμα. Κάθε χρόνο κυκλοφορεί ένα νέο iphone. Γιατί εσύ να συνεχίσεις να έχεις το παλιό; -το περσινό!

Η μόδα στα ρούχα διαρκώς αλλάζει. Αυτοί που έχουν περισσότερα χρήματα θα αγοράσουν τα επώνυμα ρούχα, παρότι τα περσινά δεν έχουν φθορές. Αυτοί που έχουν λιγότερα χρήματα, οι περισσότεροι, ψωνίζουν απ’ τις αλυσίδες της πλέμπας (Η&Μ, Zaras κλπ) όπου τα φτηνά ρούχα διαλύονται συνήθως πριν περάσει ένας χρόνος, πριν φτάσουν οι καινούριες εκπτώσεις.

Οι εκπτώσεις κι οι προσφορές (δες Black Friday) οδηγούν τους ανθρώπους σε καταναλωτικό ντελίριο. Μπορεί να μη χρειάζεσαι παγωτομηχανή, αλλά όταν τη βρίσκεις στη μισή τιμή είναι δύσκολο να μην την αγοράσεις.

Όλες οι πρώην θρησκευτικές γιορτές συνοδεύονται με όργια κατανάλωσης. Τα Χριστούγεννα είναι συνώνυμα της σπατάλης -και της αναγέννησης της “πεσμένης αγοράς”. Καινοφανείς γιορτές, όπως του Βαλεντίνου, ακόμα και οι εθνικοί εορτασμοί, οι καλοκαιρινές διακοπές, κάθε αργία και ευκαιρία, έχουν αξία μόνο εφόσον μπορούμε να καταναλώσουμε.

~~

Κι όσο αφορά τη διατροφή, εκεί είμαστε απόλυτα χαρούμενοι καταναλώνοντας. Αυτή τη στιγμή ξοδεύονται στον δυτικό κόσμο για δίαιτες περισσότερα χρήματα απ’ όσα θα χρειάζονταν για να λυθεί το πρόβλημα το παγκόσμιου υποσιτισμού.

Αυτή είναι η αποθέωση, η μεγαλύτερη νίκη του καταναλωτισμού: Όχι μόνο τρώμε πολύ περισσότερα απ’ όσο πρέπει να φάμε, όχι μόνο πετάμε περισσότερα απ’ όσα τρώμε, αλλά μετά ξοδεύουμε ακόμα περισσότερα σε δίαιτες, σε φαγητά με χαμηλά λιπαρά και σε γυμναστήρια.

Γιατί το κάνουμε; Γιατί το κάνουν όλοι οι άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο, μόλις τους δοθεί η δυνατότητα;

Γιατί νιώθουμε ωραία αγοράζοντας, αποκτώντας περισσότερα.

~~

Σκεφτείτε πόσο όμορφα νιώθει ένας άνθρωπος όταν του κάνουν ένα δώρο. Ακόμα κι αν δεν το χρειάζεται, ακόμα κι αν δεν το ήθελε, ακόμα κι αν δεν είναι εκείνο που ήθελε (σου χαρίζουν γάιδαρο και τον κοιτάς στα δόντια;), νιώθει ότι έχει κερδίσει.

Η συσσώρευση αγαθών είναι ορμέμφυτο. Τα παιδιά λατρεύουν τα δώρα και τους είναι πολύ δύσκολο να μοιραστούν κάτι δικό τους. Μπορείς να τα εκπαιδεύσεις να το κάνουν, αλλά δεν τους είναι ευχάριστο.

Η ιδιοκτησία είναι κλοπή, έλεγε ο Προυντόν. Και στους ίδιους κύκλους θ’ ακούσεις θεωρίες για το πόσο πιο ολοκληρωμένοι είναι οι άνθρωποι όταν μοιράζονται.

Κι ο Χριστός, λένε οι Γραφές, προέτρεπε τους Εβραίους συμπατριώτες του να δίνουν τον έναν χιτώνα απ’ τους δύο. Ο Μωάμεθ έριξε τον πήχυ, κι είπε ότι κάθε έμπορος πρέπει να δίνει μόνο το 10% απ’ τα κέρδη του στους φτωχούς.

Στον βουδισμό τίποτα το υλικό κι εγκόσμιο δεν έχει αξία. Όσο απαλάσσεσαι απ’ τα υλικά τόσο πιο κοντά στη φώτιση φτάνεις. Στον κομφουκιανισμό η μεγαλύτερη αρετή του ατόμου είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Κι η σύγχρονη new age φιλοσοφία, τύπου Μπουσκάγια, αναφέρεται στο να είσαι, που είναι πιο σημαντικό απ’ το να έχεις.

Όλες αυτές οι ιδεολογίες προσφέρουν κάποιο αντάλλαγμα για την απαλλαγή απ’ τα υλικά αγαθά. Στις θρησκείες είναι η μεταθανάτια ανταμοιβή (παράδεισοι και νιρβάνες), στις πολιτικές θεωρίες είναι η ουτοπία του επερχόμενου παράδεισου επί Γης.

Όλοι αυτοί, κομμουνιστές κι αναρχικοί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, new agers και εναλλακτικοί, πείθουν πολύ λιγότερους απ’ όσους πείθει η καταναλωτική ηθική, που λέει κάτι πιο απλό: Αγόρασε όσο περισσότερα μπορείς -ειδικά όταν έχουμε εκπτώσεις.

~~

Και γιατί να μην το κάνουμε, αφού νιώθουμε ωραία; Αν η κατανάλωση προκαλεί ευδαιμονία, τότε γιατί όχι;

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι συνήθως αγοράζουμε περισσότερα απ’ όσα μπορούμε. Σ’ αυτό βοηθάνε οι τράπεζες, με τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες. Αλλά δεν βοηθάνε όταν ζητάνε πίσω τα δανεικά -συν τους τόκους.

~~

Το δεύτερο πρόβλημα είναι τι κάνουμε για να βγάλουμε λεφτά, προκειμένου ν’ αγοράσουμε όλα αυτά τα πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους .

Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουμε σε δουλειές υψηλού μόχθου και χαμηλής αμοιβής. Καθώς ξοδεύουμε τις μέρες μας άσκοπα θέλουμε κάτι να μας ανεβάσει ψυχολογικά. Μία απ’ τις ντόπες, εξίσου εθιστική με τα σκληρά ναρκωτικά, είναι η κατανάλωση.

Φαύλος κύκλος. Όσο περισσότερο δυστυχισμένος νιώθεις με τη ζωή που ζεις τόσο αγοράζεις, τόσο ξοδεύεις, τόσο περισσότερο πρέπει να δουλεύεις για να βγάλεις χρήματα να ξοδέψεις. Και ποτέ δεν μπορείς ν’ αγοράσεις όλα αυτά που θέλεις.

~~

Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι αντί να έχουμε πράγματα καταλήγουμε να μας έχουν αυτά. Η εξάρτηση μας απ’ το κινητό μας, τον υπολογιστή, τη συνδρομητική τηλεόραση, το αυτοκίνητο, τα παπούτσια είναι τερατώδης.

Ζητήστε από οποιονδήποτε άνθρωπο να ζήσει λίγες μέρες χωρίς αυτά τα πράγματα: Θα νιώσει ότι η ζωή του δεν έχει νόημα. Κενότητα.

Οπότε ο καταναλωτισμός, τα πράγματα-υπηρεσίες που αγοράζουμε μοιάζουν να έχουν αντικαταστήσει τη θρησκεία, τις ιδεολογίες, τις ανθρώπινες σχέσεις.

Δεν ψάχνουμε πλέον για το νόημα της ζωής μας. Το έχουμε βρει: Να καταναλώνουμε.
πηγη
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
2ο άρθρο
Καταναλώνω, άρα υπάρχω

Αγαπητέ πιτσιρίκο, μου ήρθε φλασιά μια φωτογραφία που είχες ανεβάσει σε ένα άρθρο σου «Καταναλώστε» με ανθρώπους αφιονισμένους να έχουν σκαρφαλώσει στις βιτρίνες και τα ρολά καταστημάτων.

Κοιτούσα ένα site με εκδρομές σε όμορφα μέρη της Ελλάδος κι είχε όλο φωτογραφίες με λίμνες, ποτάμια, γεφυράκια, πέτρινα σπίτια, πανέμορφα τοπία στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.



Και συνειδητοποιώ πόσα χρόνια υπήρξα κι εγώ ζόμπι της κατανάλωσης, πόσο χ-ρ-ό-ν-ο (και χρήματα ασφαλώς) ξόδευα μέσα σε πολυκαταστήματα-ντουβάρια για ένα σωρό άχρηστες βλακείες μπουκαλάκια, αρωματάκια, αμέτρητα ρούχα κ.ο.κ.

Πόση πλύση εγκεφάλου είχα φάει από τα γυναικεία περιοδικά μόδας και νόμιζα ότι όοολα αυτά που διαφημίζουν μου είναι απαραίτητα και κάτι θα πάθω, αν δεν πάρω την τελευταία κρέμα της τάδε εταιρίας, την καινούρια τσάντα της άλλης και πάει λέγοντας.



Ένας αγαπημένος μου ηθοποιός (ο Χρανιώτης-αν θες, το βάζεις) είπε:

«Αν συνειδητοποιούσαμε ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες, πόσο πιο ευτυχισμένοι θα ήμασταν όλοι».



Και απ’την άλλη βλέπω τις πλατινέ-τηλεπωλήτριες να συνεχίζουν στους αιώνες των αιώνων το βιολί τους «άααλλη κρέμα για τα μάτια, άλλη για το πρόσωπο, άλλη για τον λαιμό, άλλη για το πρωί, άλλη για το βράδυ» «άλλο αντιηλιακό θα βάλω στα μάτια, άλλο στο πρόσωπο, άλλο στα χέρια» «θέλω όοολες τις αποχρώσεις του φούξια κραγιόν».

Για να μην πάω στους make up artists: το’χουν ξεφτιλίσει, 200 προϊόντα για να είσαι όμορφη : 1η στρώση, 2η και primer και βάση και make up και foundation και πούδρα και concealer και λάμψεις και contouring και bronzing.

Και βάψτε τα φρύδια σας και κάντε περίγραμμα στα χείλη σας και τελειωμό δεν έχει.

Τα χρειάζονται όοολα αυτά οι νέες κοπέλες για να είναι όμορφες; Που έχουν όλη την φρεσκάδα των νιάτων τους ;

Kαι όλη αυτή η αρρώστεια της τηλεόρασης έχει περάσει ασφαλώς και στο internet και στο youtube.

Mην και ξεφύγει κανείς και δεν αποβλακωθεί.



Πόσο η-λ-ί-θ-ι-ο-υ-ς μας θέλουν.

Καταναλωτές ζόμπι-πωλητές σκλάβοι: πακέτο πάνε αυτά. Καημένα παιδιά, ξοδεύουν τα νιάτα τους σε κωλo-υπόγεια πολυκαταστημάτων για να θησαυρίζουν νορβηγοί, δανοί, έλληνες ceo και marketing managers πολυεθνικών.

Διπλώνουν και ξεδιπλώνουν όλη μέρα αμέτρητα ρούχα με ένα ακουστικό στο αυτί, με διάλλειμα 15΄ ή 30΄ ΄στην καλύτερη μες στο οκτάωρο.

Και σε κάποια πολυκαταστήματα καλλυντικών είσαι υποχρεωμένος στο 15΄ να φας στο υπόγειο και να στοιβάζεις τα προσωπικά σου αντικείμενα στο ίδιο ντουλάπι με άλλα 4-5 άτομα, στο υπόγειο πάλι.

Αν δεν είναι αυτό ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΊΑ ακόμη και στην Ελλάδα, δεν ξέρω τι είναι.



Τηλεφωνικά κέντρα-γαλέρες για πωλήσεις, νέοι και νέες ντυμένοι Αzax στα super markets (το’χω δει κι αυτό!), πόσο ΑΧΡΗΣΤΑ «επαγγέλματα» που δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να υπάρχουν!

Όλη μας η ύπαρξη και η ζωή να περιστρέφεται γύρω από το πώς θα αυξήσουμε τις πωλήσεις των προϊόντων και τα κέρδη των εταιριών.




Μία άλλη ηθοποιός, (η Τρουφάκου,αν θες το βάζεις το όνομα) είπε:

«κάθε εποχή θα βρει ένα τρόπο για να κλέψει απ’τους νέους τα νιάτα τους».

Μίλησε και για τον δικό της κλάδο ότι αυτή την στιγμή «γίνεται α-φ-α-ί-μ-α-ξ-η των νέων για να μην χάσουν οι παλιοί τα προνόμια».

Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει σε πολλούς κλάδους πλέον.

Οι επιλογές που έχουμε δηλαδή είναι ή να δουλεύουμε σαν δούλοι 8ωρα και 10ωρα για ψίχουλα πλέον και εξευτελιστικούς μισθούς ή να πρέπει να σπουδάζουμε αιωνίως μέχρι τα 40 και βάλε για να ξεπεράσουμε τον ανταγωνισμό.

Να ζούμε σαν φυσιολογικοί άνθρωποι γίνεται;

Με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και να ανταμείβονται οι όποιες σπουδές μας στην ώρα τους;

Γιατί δεν μας προετοιμάζουν για όλα αυτά τόσα χρόνια στα σχολεία;

Είναι πιο σημαντικές οι διαφορικές εξισώσεις και οι χημικές αντιδράσεις και ο καλαματιανός στην ώρα της γυμναστικής απ’ το να μας πει κάποιος κάποιος τι μας περιμένει μετά;



Όσοι το μυριστούν νωρίς, ενωθούν -όπως λες κι εσύ- με τους φίλους/τις παρέες τους και κάνουν κάτι δικό τους, είναι οι πιο τυχεροί και θα γλυτώσουν απ’ όλα αυτά τα σκατά!



Την αγάπη μου, να μας γράφεις τις όμορφες σκέψεις σου να μας αφυπνίζεις

M.



Υ.Γ. Λένε για την υπερσυνταγογράφηση των γιατρών στους ηλικιωμένους. Τους έχουν κάνει τους καημένους να ’ναι με μια σακούλα φάρμακα ο καθένας και όλη η σύνταξη να πάει στον φαρμακοποιό. Το έζησα κι εγώ χωρίς να είμαι ηλικιωμένη: έκανα το λάθος για κάτι απλό να πάω σε δημόσιο δωρεάν ιατρείο και καλά του δήμου. Η νέα γιατρός-τόφαλος (200 κιλά) μου έγραψε μια λίστα με είκοσι(!) φάρμακα μονοκοπανιά. Τόση ΞΕΤΣΙΠΩΣΙΑ μόνο για να οικονομήσει από τα ποσοστά που παίρνουν. Πόσο άθλια νέα κοπέλα. Και τελικά, αντί για τα είκοσι, μόνο ένα χρειαζόμουν (πήγα σε ιδιώτη μετά).

Υ.Γ.2 : Σ’ ένα παλιό μουσικό κανάλι -που «αγαπούσε» πολύ τους νέους απ’ ό,τι κατάλαβα- είχα πετύχει μια κοπελίτσα συνεντευξιαζόμενη να δηλώνει ότι «αυτό το καλοκαίρι προτιμώ να μαζέψω χρήματα για να πάρω ρ ο ύ χ α, παρά να πάω διακοπές»! Αυτή είναι η ευτυχία της ζωής. Και η «εναλλακτική» παρουσιάστρια που δήλωνε underground παρότρυνε τα μικρά «να μπαίνουν στο site, να στέλνουν στο twitter μηνύματα, στο fb, να παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς για τα δώρα». Δηλαδή, αντί να είναι με τις παρέες τους και τους φίλους τους, να διασκεδάζουν, να αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο τους με χόμπι, χορό, μουσική η προτροπή ήταν η απομόνωση και η αποβλάκωση.

(Αγαπητή φίλη, του Άρη ήταν το άρθρο με τη φωτογραφία. Αν οι άνθρωποι ήξεραν τις πραγματικές τους ανάγκες και επιθυμίες, δεν θα υπήρχε καπιταλισμός. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μάθουν ποτέ τις πραγματικές τους ανάγκες και επιθυμίες, αφού το κόλπο είναι να τους δημιουργείς συνέχεια πλαστές επιθυμίσες, για να καταναλώνει. Χώρια που όλοι ψάχνουν για αγάπη αλλά σχεδόν κανείς δεν αγαπάει κανέναν, οπότε το ρίχνουν στα ψώνια. Δεν θέλω να κρίνω κανέναν. Ο καθένας όπως μπορεί. Θα γράψω πάλι αυτό που είχα γράψει στον Άρη: «Καταναλώνω, άρα φοβάμαι. Ή, φοβάμαι, άρα καταναλώνω. Ο Μάικλ Μουρ είχε δείξει πολύ ωραία τη σχέση του φόβου με την κατανάλωση σε ένα ντοκιμαντέρ του. Το «στο δρόμο, στο δρόμο, να διώξουμε τον φόβο», γίνεται «στο Public, στο Public, να διώξουμε τον φόβο». Η υπερβολική κατανάλωση δείχνει μεγάλη μοναξιά. Καταναλώνω, άρα υπάρχω. Φόβος, μοναξιά, κατανάλωση, καπιταλισμός.». Να είστε καλά.)

 πιτσιρίκος 


35 σχόλια :

  1. Ανώνυμος24/11/17 21:24

    Η μόνη γνήσια Μαύρη Παρασκευή είναι είναι σήμερα στην Αίγυπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/11/17 08:17

    Αυτο δειχνει πως την εχουν ξεφυγει πολλοι και την πληρωνουν οι συνταξιουχοι..εις υγειαν των κοροιδων λοιπον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/11/17 09:37

    ρε ουστ λαμογια συνταξιουχοι που μου θελετε ολοι πουρο......σκαστε και πληρωστε οπως λεει ο αλλος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/11/17 09:50

    Βλέπω την νεολαία να περιμένει στην ουρά και ντρέπομαι που ειμαι Ελληνας
    Αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδος !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/11/17 10:31

    πηραν το μερισμα και πηγαν να παρουν αηφον
    που βρισκεις το κακο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25/11/17 10:35

    Να ντρεπεσαι και για τον 9.37 που τον εχουμε πατριωτη...το γιδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25/11/17 14:06

    από 7500 ευρω το χρονο και πανω για την κυρατσα με τα γεμιστα ειναι μεσαια ταξη....γιαυτο σκαστε.....

    διαφορετικα....το πουρο ...το πουρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος25/11/17 14:09

    το υπουργιδιον εδηλωσε οτι το υπερπλεονασμα προηλθε απο το πλεονασμα του εφκα..

    δηλαδη τις εισφορες που πληρωνουν οι εργαζομενοι για τις συνταξεις τους το μοιραζουν κοροιδο....τι δεν καταλαβαινεις αφου συνταξη δε θα παρεις τι διαμαρτυρεσαι;;;;

    το πουρο....το πουρο.....σα να λεμε τον πουλο.....τον πουλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/11/17 17:54

      Το κομμα σου τις επαιξε στο χρηματιστηριο και τις κατακρεουργησε ο χασαπης σου με το περιφημο κουρεμα

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος25/11/17 14:44

    Ουρές στους λογιστές αν δικαιούνται το μέρισμα!!!!

    Ουρές, παντού ουρές....

    Και 'γω περίμενα στην ουρά να κλείσω στο Ρέμο στις Άλπεις....

    Υ/Γ Κάποιος, καλός πατριώτης, αισθάνεται ντροπή για τη νεολαία μας....

    Για μας, που την κάναμε έτσι τι έχει να πει????

    ή δεν την ανάθρεψαν έλληνες??

    (μάλλον θα φταίνε οι παραδουλεύτρες εξ Ουκρανίας ή Γεωργίας ή γενικά αλλοδαπής προέλευσης που φυλάγανε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας)

    Να γιατί κάποιοι αισθάνονται φυλετιστές (κατά παράφραση ναζιστές)...ακους εκεί να μας χαλάσουν τη νεολαία οι αλλοδαπές....

    (και φυσικά δεν αφορά τον πατριώτη το τελευταίο "τσιάμικό" μου περί φυλετιστών....

    Έτσι βγήκε "το γύρισε στο τσιάμικο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος25/11/17 18:40

    Εσυ τι αισθανεσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/11/17 18:43

    Είναι οι Ελληνες ανώριμοι;

    Ε, ναι. Οπως και οι Ελληνες πολιτικοί. Γι’ αυτό και υπάρχει αυτό το κενό συνεννόησης και συναίνεσης σε πολλά πράγματα. Οι μεν απορρίπτουν τους δε και ο διχασμός έχει γίνει εθνικό σπορ. Οι μισοί Ελληνες φθονούν τους άλλους μισούς. Δεν αγαπάμε στ’ αλήθεια την πατρίδα μας εξαιτίας της ανωριμότητάς μας...


    Ματθαίος Γιωσαφάτ (ψυχίατρος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/11/17 18:46

    - Σας έχει απασχολήσει το φαινόμενο Τσίπρα; Ο τρόπος με τον οποίο διεκδίκησε και τελικά κέρδισε την εξουσία; Κι ακόμα περισσότερο, η ευκολία με την οποία μπορεί να διαχειρίζεται την ασυνέπεια των εξαγγελιών του;

    Σημείο αναφοράς των λαϊκιστών ήταν πάντα το πελατειακό κράτος. Ετσι έκανε και ο Παπανδρέου στη δεκαετία του ’80. Και τώρα όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ είναι. Οταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο από κοντά μαθαίνεις και την ασυνείδητη ζωή του. Δεν υπήρξε ασθενής μου -τουλάχιστον όχι ακόμα- και δεν ξέρω να σας πω για την ψυχοσύνθεσή του. Σίγουρα τα παιδικά του χρόνια θα έχουν επηρεάσει τον χαρακτήρα του. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε ένας λαός που δεν έχει αγαπηθεί αρκετά. Και γι’ αυτό σπεύδουμε να πιστέψουμε όποιον μας υπόσχεται λίγη «αγάπη»... Γι’ αυτό αγαπήσαμε και όλες τις δικτατορίες που μας προέκυψαν και τις επικαλούμαστε ακόμα. Αλλοτε θέλουμε έναν αυστηρό μπαμπά και άλλοτε μια τρυφερή μαμά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν η «μαμά». Ο Τσίπρας, τώρα, δεν ξέρω τι ακριβώς είναι. Το πιθανότερο ένας λαϊκιστής που ασκεί γοητεία με το χαμόγελό του. Γελάει συνέχεια, μονίμως, είτε είναι κηδεία είτε γάμος...


    Ματθαίος Γιωσαφάτ (ψυχίατρος-ψυχαναλυτής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος25/11/17 18:50

    Kαι κάτι τελευταίο. Κάνουμε σεξ για να νικήσουμε τον θάνατο;

    Πιστεύω κατ’ αρχάς ότι ο άνθρωπος είναι πολυγαμικό ον. Και ίσως αυτό δίνει και την εξήγηση γύρω από τον θάνατο. Ισως η φύση μας προετοιμάζει γι’ αυτό. Πέρα από εκεί, ο γάμος ή η συνύπαρξη δύο ανθρώπων είναι απαραίτητη. Διότι έχει στο πλαίσιό της σεξουαλικότητα, συντροφικότητα, αγάπη. Μπορείς να μοιράζεσαι χαρές και λύπες. Να μεγαλώνεις από κοινού ένα παιδί και να μοιράζεσαι πράγματα. Ο θάνατος είναι πάντα οδηγός στη ζωή μας για πολλά πράγματα. Και για τον έρωτα και για τη δημιουργία...

    Ματθαίος Γιωσαφάτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/11/17 22:13

      Ο Γιωσαφατ μπορει να ειναι καλος γιατρος αλλα αυτα που λεει ειναι πολιτικες μπουρδες

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος25/11/17 19:15

    τελικα χρειαζομαι τον γιωρσαφατ και γω....ο χψ εχει γραψει το οκταστηλο της κυρακατικης αυριανης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος25/11/17 19:40


    ......Η Αριστερά που συμψηφίζει τον εαυτό της με τη Δεξιά, λέγοντας ότι «δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς» ή ότι σας δολοφονούμε «με πόνο ψυχής»,

    η Αριστερά που ευαγγελίζεται ψέματα και ψέματα και ψέματα,

    η Αριστερά που καταφεύγει στα σοφίσματα των «μερισμάτων», που επικαλείται εναντίον των άλλων ένα «ηθικό πλεονέκτημα» όπως οι Άριοι τη φυλετική τους ανωτερότητα,

    είναι μια Αριστερά αμοραλιστική, εκφυλισμένη, λεηλατημένη από τον νεοφιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση.

    Στην Ιστορία δεν υπάρχουν συμπτώσεις.

    Αυτή η προκατασκευασμένη Αριστερά μας έπιασε Κώτσους.

    Με περικεφαλαία. Ετρουτσική. Τρίλοφη.

    Η Αριστερά αυτή επιστρέφει πεσκέσι στο σύστημα ό,τι προσπάθησε να το αμφισβητήσει.

    Από την άλλη, σε ένα άλλο ανώτερο επίπεδο το σύστημα (Μακρόν) και το αντισύστημα (Τραμπ) κάνουν την ίδια δουλειά.

    Μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε είλωτες, αποχυμώνουν τη δημοκρατία (που άλλωστε πλέον δεν χρειάζεται) και

    μεταμορφώνουν τη γεωπολιτική στον πλανήτη σε ένα σύνολο τυραννίδων. Οι αναπόφευκτες συγκρούσεις των οποίων φέρνουν τον (γενικευμένο;) πόλεμο όλο και πιο κοντά.

    Στην Ιστορία δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Έκφανση αυτών των τάσεων είναι όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη Γερμανία, όπου η Δεξιά της κυρίας Μέρκελ (και μάλιστα όχι η λαϊκή Δεξιά όπως επί Αντενάουερ, αλλά η νεοφιλελεύθερη) βρίσκεται πιο αριστερά από τους φιλελεύθερους και το AfD.

    Όσο
    για εμάς εδώ – δεν υπάρχουν συμπτώσεις – habemus Τσίπρα, Κούλη, Φώφη και Λεβέντη…


    Υ/Γ Ρε σταθάκο, όταν μας έπρηζες υπέρ του σύριζα, με τη βαρύτητα της πένας σου και πασκίζαμε να σου πούμε ότι πρόκειται για την αριστεράντζα της τεμπέλας, για το όνειδος της αριστεράς, μας κρέμαγες με τις γραμμές της μολυβδίδας σου σαν προδότες, μερκελιστές, γερμανοτσολιάδες κλπ

    Ρε, σου λέγαμε, πρόκειται για γελοία πολιτικά νούμερα, οπορτουνιστές αισχύστου είδους, καιροσκόπους και χαφιέδες του καραμανλισμού....τίποτα εσύ..

    Τέλος πάντων, περαστικά σου, αλλά το κακό το έχεις κάνει και είναι μεγάλο για να συγχωρεθεί με μια συγνώμη και μια αυτοκριτική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Black Friday, Halloween και όποια άλλη αηδία ξενόφερτη

    Πάει καθιερώθηκε και η Μαύρη Παρασκευή και έχει και ωραίο όνομα, έτσι για να ανοίγει η ψυχή σου.
    Να το λες και να χαίρεσαι.
    Μας έφεραν οι ξένοι την Παρασκευή και 13 και τώρα μας εισήγαγαν και την Black Friday. Μας έφεραν τα Dark και τα Gothic και φτιάξαν μια βιομηχανία θεάματος και κουλτούρας επάνω σε ανύπαρκτα πράγματα.
    Τίποτε από αυτά δεν υπάρχει, όλα είναι μια machina για να βγάζει μπόλικο χρήμα.
    Και γιατί πρέπει όλα αυτά να νέα προϊόντα και οι υπηρεσίες να είναι μαύρα κι άραχνα; Κάτι σε άσπρο και φωτεινό δεν υπάρχει;
    Και να σηκώνομαι τώρα πρωί - πρωί, απ' τ' αξημέρωτα, να πηγαίνω έξω από τα μαγαζιά για να πάρω ένα i-phone ή ένα Samsung, επειδή τις άλλες μέρες είναι πιο ακριβά, δεν το καταλαβαίνω.
    Άντε να πάρω ένα κινητούλι, αλλά να δώσω ένα χιλιάρικο, τι είναι αυτό;
    Τί το θέλω τόσο ακριβό, δεν κάνω την δουλειά μου και με μια δευτεράντζα σε τηλέφωνο;
    Δηλαδή, η καταξίωσή μου, πηγάζει μέσα από την μάρκα του κινητού μου τηλεφώνου. Όσο πιο πιασάρικο τηλέφωνο αγοράσω, δηλαδή, όσο πιο ακριβό μπορέσω να προμηθευτώ, τόσο πιο σπουδαίος είμαι.
    Πάντως, αφού τα εισάγαμε αυτά τα κόλπα, πρέπει να τα επεκτείνουμε.
    Μπορούμε δηλαδή να καθιερώσουμε Μαύρη Παρασκευή και στα κρεοπωλεία, να πηγαίνουμε να παίρνουμε τις πιο συμφέρουσες σπάλες στις πιο ανταγωνιστικές τιμές και να τις φυλάμε. Άλλο η σπάλα της μαύρης παρασκευής και άλλο οι άλλες σπάλες, έτσι για να συμμετέχουμε κι εμείς στην μόδα.
    Ρε παιδί μου, μια καλή ιδέα, ένα καλό σχήμα, δεν αξιωθήκαμε να φέρουμε στη χώρα μας, ό,τι αηδία μας πασάρουν οι ξένοι, την υιοθετούμε, ακρίτως και αβασανίστως.
    Θα μου πεις έχουν και τίποτε να μας προτείνουν οι ξένοι; Δεν το βλέπω. Είδαμε και τα χαΐρια τους παντού.

    Τι εξάγουν από ιδέες, υπηρεσίες και προϊόντα;
    Εξάγουν κανένα πόλεμο, καμιά ανατροπή κυβέρνησης, τίποτε πολεμοφόδια για να τρώγονται οι λαοί, εξάγουν χρέη για υποδούλωση, δράκουλες και βαμπιρέλες για όλες τις ηλικίες και τις παιδικές, εξωγήινους επικυρίαρχους, μαύρες παρασκευές, παρασκευές και 13, και καρναβαλίστικα φοβερίσματα που δεν είναι καν τις απόκριες.

    Άντε ρε, δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά, αηδίες είναι, προσανατολισμοί αποξένωσης, μοναξιάς και υποδούλωσης είναι.
    Άντε ρε, σηκώστε κεφάλι, ελεύθεροι γεννηθήκαμε, μη σκλαβώνεστε τζάμπα και βερεσέ.

    Με αγάπη
    Το χαμομηλάκι

    https://hamomilaki.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος25/11/17 19:58

    Σήμερα βαρίδι, αύριο σάκκος του μποξ.....

    Ο κ. Καμένος θα έχει την τύχει του Αλαβάνου, του Κουβέλη, του Αβραμόπουλου, του Κωνσταντόπουλου, του Γλέζου, του Λαφαζάνη και τόσων άλλων "συντρόφων"....που τους έφτυσε κυριολεκτικά, επειδή δεν του έβγαινε το σχέδιο άλωσης της εξουσίας....

    Από παλιά σας έχω πει ότι θα τα σπάσουν σε συνεννόηση για να περισώσει ο ένας το αριστερό του προφίλ και ο άλλος το δεξιό του παρελθόν...

    Επειδή όμως μάντης δεν είμαι, κάτι μου λέει ότι θα πάνε αγκαλίτσα μέχρι το τέλος (κάπου στο Σεπτέμβρη του 2018, αυτό δεν το έχω αλλάξει, ίσως και νωρίτερα) και με μόνιμη επωδό τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που θα ξεκινήσει ο χορός με διώξεις σε τραπεζικά στελέχη για τα δάνεια που έδωσαν στα κόμματα, διανθισμένες με διώξεις και κατά Ψυχάρη κλπ

    Θα το αναγάγουν σε μέγα ζήτημα!!!!! Θα σε ταϊσουν σανό με την οκά....

    Και η χώρα θα βυθίζεται και θα βυθίζεται και δε θα φτάσει στο σημείο που ήταν το 2014......

    Και για όλη τη ζημιά θα φταίει πάντα ο χοντρός που κούρεψε το χρέος κάπου 180 δις με σημερινές αποτιμήσεις.

    Υ/Γ Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ πήρε δάνεια και τα χρωστάει. Κάνω μία πρόταση.

    Τα διαχρονικά στελέχη του που ξόδευαν τα λεφτά του κόμματος για τις ανάγκες του κόμματος να τα πληρώσουν δια της περιουσίας τους και να ξεκινήσουμε από τους αδέκαστους της αριστεράς ΚΟΥΡΟΥΠΛΗ, ΣΠΙΡΤΖΗ, ΤΖΙΑΚΡΗ, ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ και τόσα ηρωϊκά στελέχη που για χρόνια και χρόνια σταβλίζονταν στο κόμμα.....

    Τι λέτε σύντροφοι??? καλή δεν είναι η ιδέα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος25/11/17 20:14

    Κύριε Κουρουπλή,

    αν δεν κάνω λάθος είσαστε στο ΠΑΣΟΚ κάπου κοντά 40 χρόνια!!!!

    Αφού ψηφίσατε το 1ο μνημόνιο

    (δεν ξέρατε τότε κατά που θα σιάξει το πράμα, όταν είδατε το βύθισμα και την απώλεια της εξουσίας, τότε η αγαπημένη σας κορούλα σας έγραψε ένα γράμμα να μην ψηφίσετε το 2ο μνημόνιο)

    φύγατε από το ΠΑΣΟΚ και σταβλιστήκατε (πολιτικώς) στο ΣΥΡΙΖΑ

    (επελαύνοντα της εξουσίας, ε τί??? παλιά καραβάνα, χάνονται τέτοιες ευκαιρίες!!!!)

    για να ψηφίσετε το 3ο μνημόνιο

    (χειροκροτώντας μανιωδώς τον "ηγέτη" μέχρι που τα χέρια σας έβγαλαν καρούλες)

    και επειδή οι ξένοι βρήκαν τόσο πρόθυμους, σας είπαν να ψηφίσετε και το
    3ο (PLUS)

    (περικοπή συντάξεων από 2019 και αφορολόγητου από 2020)

    αλλά και το διαρκείας

    (πλεονάσματα μέχρι το 2060 και υποθήκη της κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια)

    Γι' αυτό εκλαμπρότατε υπουργέ μου, κύριε Κουρουπλή, σας παρακαλώ να πληρώσετε την αναλογία σας στα δάνεια του ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια και δεν θα ξεχάσω να παρακαλέσω και το νεαρό τον κ. Χριστίδη, αλλά και τον πατριώτη μου τον Οδυσσέα να πληρώσουν και εκείνοι το 1/30 της αναλογίας σας!!!!!!

    ευπειθώς προσκυνώ την εκλαμπρότητά σας και υποκύπτω της υπουργοσύνης ΣΑΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος25/11/17 20:35

    Και μεις πλακωνόμαστε στις ουρές για ένα ξόμπλι ύφασμα που δεν πουλιότανε με τίποτα!!!!

    Είμαστε μειωμένης επίγνωσης των προκλήσεων και των κινδύνων??

    Είμαστε έρμαια απατηλών επαγγελιών, κραυγαλέων και ανυπόστατων υποσχέσεων, απλοϊκών ψεμάτων???

    Είμαστε ανήμποροι να αντιδράσουμε σε πολιτικά τίποτα που έκαναν τραγικά εσφαλμένες εκτιμήσεις και χειρισμούς, που έκανα άτακτες υποχωρήσεις και παλινωδίες???

    Είμαστε δέσμιοι πολιτικών οπορτουνιστών, χωρίς κανένα αξιακό ή ιστορικό φραγμό, που κάνουν τα πάντα αρκεί να μείνουν στην εξουσία??

    Και ενώ όλες οι χώρες αναμετριώνται με τις νέες προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (ναι της 4ης, ώ γίδιον) και της επόμενης φάσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εμείς εδώ αγωνιζόμαστε για τον κομματικό μας πατριωτισμό, άλλοι για την οικονομική τους ωφέλεια μέσα από την επάνοδο στη δραχμή και δυστυχώς αναλώνουμε τον εθνικό μας πατριωτισμό, όχι για την πατρίδα και το μέλλον των παιδιών μας, αλλά για το χαζοχαρούμενο χαμόγελο του κάθε τυχάρπαστου πολιτικού που εθνολαϊκισε και μας οδηγεί στα τάρταρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος25/11/17 20:45

    Και επειδή έχουν αποφασίσει να πάνε μέχρι τέλους θα σε φλομώσουν στις αριστερές ή δεξιές εξάρσεις, γιατί πιστεύουν ότι τους πιστεύεις ακόμα...

    Οι περισσότεροι σταλινικά απολιφάδια, οπαδοί του δόγματος Μπρέζνιεφ και οπαδοί της Σοβιετικής εισβολής σε Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία...

    Είναι αυτά τα ίδια γελοία πολιτικά νούμερα που εξευτέλισαν την ιδέα του κουμουνισμού, λέγοντας ότι η σφαγή στο Κατίν το 1941 ήταν ένα ιμπεριαλιστικό ψέμα,το οποίο για 10ετίες ολάκερες το διέψευδαν, μέχρι που ο Γκορμπατσώφ έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεγράφημα του Στάλιν στον Μπέρια

    (σήμερα το λένε fake news, γιδοξούριον για να σε εντυποωσιάσουν, γιατί ξέρουν ότι είσαι και ανιστόρητος και αγράμματος του 10 και 2/12)

    Και οι χαφιέδες του καραμανλισμού μπορεί να καταδίκασαν την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία για να διαφοροποιηθούν και να στεγαστούν στο εσωτερικού, ποτέ όμως δεν καταδίκασαν την εισβολή στην Ουγγαρία το 1956 και ο Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία δεν ήταν δικτάτορας το 1981, αλλά ένα ακόμα fake news...

    (θα συνεχίσω, έχω ρέντα σήμερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος25/11/17 20:52

    Επηρμένοι αμοραλιστές αχαλίνωτης διπροσωπίας.

    Η προσωποποίηση της ύβρεως, της αλαζονείας, της αμετροέπειας, της χυδαιότητας, της ανικανότητας, της απαιδευσιάς και της κενότητας.

    Ό,τι χειρότερο των τελευταίων 10ετιών, συμπυκνώθηκε σε ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα, εκτυφλωτικής φαυλο-ηλιθιότητας.

    Με διάχυτη κουτοπονηριά πουλάνε αριστεροσύνη, τάχα μου τάχα μου, με μια αυθάδεια ψεύδους και κυνισμού, που αγγίζει τα όρια του φρενοβλαβούς θράσους!!

    Τα ασύστολα ψέματά τους σε οδηγούν να συμπεράνεις ή ότι είναι άσχετοι, ανοήτοι, ακαταλόγιστοι ή ότι είναι απλά αδίστακτοι και θα το τερματίσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος25/11/17 21:01

    Ζούμε στον αστερισμό των ψεμάτων τους και των ψευδαισθήσεών τους...

    Νομίζουμε ότι ανήκουμε στο ευρώ με κλειστές τις τράπεζες λόγω capital controls επ' αόριστον

    (και τούτο γιατί για τον "ηγέτη" το ευρώ δεν είναι φετίχ)

    Νομίζουμε ότι είμαστε στη Σέγκεν, αλλά μας εξευτελίζουν στα αεροδρόμια ψάχνοντάς μας λες και είμαστε τζιχαντιστές...

    (αλλά, λίγο το κακό αν θα φύγουμε από την Σέγκεν έλεγε το πολιτικό τίποτα)

    Νομίζαμε ότι θα πάρουμε την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου, αλλά πήγε στην Ολλανδία, γιατί οι ξένοι ξέρουν.....μας ξωπετάνε σιγά σιγά

    (μήπως αυτό δεν είναι το σχέδιο της ντόπιας μαφίας της δραχμής. Και ποιος να το υλοποιεί????) (νιάου νιάου κάνει)

    Νομίζουμε ότι θα βγούμε από τα μνημόνια και αρχίζουμε να πανηγυρίζουμε προκαταβολικά, αλλά η δημόσια περιουσία υποθηκεύτηκε για 99 χρόνια, τα πλεονάσματα τραβάνε μέχρι το 2060, ο κόφτης είναι διαρκής, οι περικοπές συντάξεων είναι προνομοθετημένες και το όριο του αφορολόγητου ήδη κατεβασένο δια νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/11/17 22:00

      Απο ποτερε εξυπνε ειναι προνομοθετημενες;απο το μνημονιο του ΓΑΠ που προβλεψε μισθους Τσαουσεσκου..αυτο ρε γιδι δε σε υποψιαζει που μας ριξανε στη μοιρα των ρωην υπαρκτων ενω κυριαρχουσαμε στα βαλκανια..οποιος λοιπον εν γνωσει του πουλες παραβιαζει το συνταγμα παραδιδει τη νομοθετικη εξουσια σε ξενους κλπ τι διαπρατει και ποτε δικαζεται..τ αλλα ειναι κουφιες μπουρδες και γενουν υποψιες

      Διαγραφή
  23. Ανώνυμος25/11/17 21:05

    Η χώρα μπάινει σε μια ιδιότυπη καραντίνα....

    Την σπρώχνουν έξω από την Ευρώπη....και οι ευρωπαίοι ασμένως το θέλουν...

    Όταν τα ψέματα τελειώνουν, έρχονται οι μεγάλες ανατροπές!!!!

    Όσο πλησιάζει το τέλος τους, τόσο οι σπασμοί τους θα γίνονται πιο επικίνδυνοι για τη χώρα...

    Όποιος τους αντιμάχεται, στοχοποιείται, απειλείται και υβρίζεται ενορχηστρωμένα με ύβρεις πέραν των ορίων....

    Κάτι τέτοιο να περιμένετε από τη Δευτέρα κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος25/11/17 21:15

    Για να μπαχαλοποιηθεί η πολιτική ζωή του τόπου κάποιοι πιστεύουν ότι φτιάχτηκαν ή ενισχύθηκαν και προβλήθηκαν σκανδαλωδώς από ποικίλα "κέντρα" τρία τέσσερα κομματίδια για να κόψουν τους σαμαροβενιζέλους......

    (έπρεπε να τιμωρηθεί ο Μπένυ που έβαλε μεγάλο ΕΝΦΙΑ (ΕΕΤΗΔΕ) στα κτήριά μας στην Κηφισίας, στις βίλες μας σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, Κέρκυρα, Ψυχικό, Φιλοθέη....και ας ήταν σε υπεράκτιες εταιρείες)

    (έπρεπε να ζυμωθεί το πόπολο από τα άγρια χαράματα με εκπομπές από τις 6 μέχρι τις 10 που να βρίζουν τον χοντρό για τον ΕΝΦΙΑ.....)

    (Το μαχαίρι, γιδοξούρι μου, δεν το έφαγες από τα 500 ευρώ του ΕΝΦΙΑ, αλλά από τις τεράστιες περικοπές στη σύνταξή σου, αλλά για τον ΕΝΦΙΑ γκλαφούναγες, γιατί στο είπε η τηλεπερσόνα το γερόντιον, ο τάπας ή το κομπλεξικό με τη φεράρι στο δωμάτιο....μην ξεράσω)

    Τηράτε τώρα που η κραταιά Γερμανία έχει ακυβερνησία και ο κίνδυνος είναι πέραν από πανευρωπαϊκός, παγκόσμιος

    (πού να καταλάβει το τούγκι του 10 και 2/12 όμως...)

    Σκεφτείτε το μπάχαλο εδώ μέσα με την απλή αναλογική που λυσσωδώς προωθούν τα "ύποπτα" κέντρα για να κατευθύνουν με κόμματα δορυφόρους την πολιτική στην χώρα.......

    Και μάλιστα, το προωθούν στο όνομα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και της ισότητας της ψήφου!!!!!

    Είναι σαν το βραβείο της κωλοτούμπας!!!!!!

    Τι να πει κανείς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/11/17 22:07

      Για πες ρε χαλια το βαθμο που ειχες στο Γυμνασιο και το Πανεπιστημιο που γραφτηκες

      Διαγραφή
  25. Ανώνυμος25/11/17 21:23

    Πολιτικά δε συμφώνησα ποτέ με τον Σα(χλα)μάρα, μάλιστα τον θεωρώ γενήτορα του εθνολαϊκισμού και του αντιμνημονιακού μετώπου.

    Όταν όμως πήρε την καυτή πατάτα, εφάρμοσε αυτά που εφάρμοσε και είδε το μέγα πρόβλημα του μεταναστευτικού.

    Άνοιξε την Αμυγδαλέζα και σφράγισε τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα

    (ο πολιτικός καραγκιοζάκος αναρωτιότανε αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα...)

    Τώρα καμαρώνει για τις πολλές Αμυγδαλέζες!!!!!

    Και ήλπιζε να πανηγυρίσει την τοποθέτηση του Γιάννη του Μουζάλα σε τρανή ευρωπαϊκή θέση, αλλά οι κουτόφραγκοι, είπαμε....σιγά σιγά μπάτσους κλώτσους και ράβδι και έξω.....(φοβάμαι όμως ότι μας πετάνε έξω με...βραβεία και γι' αυτό σκιάζομαι το σφάξιμο με το χαμόγελο....όχι το χαζοχαρούμενο του δικού μας.....τι διάολο όλο γελάει αυτό το άτομο, όπου και να βρεθεί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος25/11/17 21:26

    Οι άλλοι, οι γελοίοι, ενώ ψήφισαν την διακρατική συμφωνία να πουληθούν όπλα στη Σαουδική Αραβία, τώρα θυμήθηκαν ότι η Σαουδική Αραβία πολεμάει την Υεμένη εδώ και κάτι χρόνια.....και τώρα το παίζουν "αριστεροί"... είπαμε αχαλίνωτα διπρόσωποι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος25/11/17 21:37

    Και μπορεί η υπουργάρα της πολιτικής μπούρδας να ξευτιλίστηκε πέφτοντας στα τέσσερα ψηφίζοντας μνημόνια και τα πάντα ότι κατηγορούσε,

    ορθώνει το εθνολαϊκιστικό του ανάστημα (στρατοκαυλικώς) για να κρατήσει στις ράγες το τρενάκι των συνοδοιπόρων του,

    και δικαίως ο μέγας "ηγέτης" θα υπερασπιστεί την (αν)ίερη συμμαχία τους με ένα νέο πολιτικο-ιδεολογικό αχταρμά!!!!

    Το έχουν στημένο το κόλπο και η πατρίδα, δυστυχώς, καταποντίζεται....

    Υ/Γ Δεν έγραψα τίποτα καινούριο, τίποτα που και σεις να μην το νιώθετε, να μην το βλέπετε, να μην το ζήτε, απλά στο όνομα της όποιας λογικής και πατριωτισμού μας έμεινε......φωνάξτε.....ουρλιάξτε......οι τύποι περί άλλων τυρβάζουν...η καταστροφή έχει συντελεστεί και πάει να παγιοποιηθεί...

    Νιώθω ότι μέρα με τη μέρα φτωχοποιούμαστε και περιδυνιζόμαστε σε μια ατελέσφορη χαοτική κατάσταση, χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα....


    Υ/Γ Τα ίδια και τα ίδια (είχε πει κάποτε ένας πατριώτης γράφει ο χψ και δεν τον διαβάζω) ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ!!!!! Τα ίδια γράφω, γιατί τίποτα δεν άλλαξε, στον ίδιο καταστροφικό δρόμο είμαστε και ακόμα χειρότερα......Δεν φταίει ο ταχυδρόμος των κακών μαντάτων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος26/11/17 02:21

    ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΠΑΝΙΑ ΤΑ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ Τ ΑΔΕΙΑ ΚΕΦΑΛΙΑ Η ΕΠΑΡΣΗ
    ΣΩΚΡΑΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος26/11/17 08:43

    Σ΄ευχαριστώ που με διαβάζεις, λυπάμαι όμως που δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος26/11/17 09:08

    χψ κρατει και τιποτα για την αλλη τετραετια ,γιατι με κουλη αντιπαλο παλι τσιπρα θα φας στην μαπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος27/11/17 13:19

    χαμομηλάκι είναι αυτό που λέει το κειμενο στον επίλογο :
    Οπότε ο καταναλωτισμός, τα πράγματα-υπηρεσίες που αγοράζουμε μοιάζουν να έχουν αντικαταστήσει τη θρησκεία, τις ιδεολογίες, τις ανθρώπινες σχέσεις.

    Δεν ψάχνουμε πλέον για το νόημα της ζωής μας. Το έχουμε βρει: Να καταναλώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.