Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Ο μεγάλος θεός Πάνας εί ναι ζωντανός

Περπατούσαμε ώρες πολλές, δεν ξέραμε πού βρισκόμασταν, αλλά δεν είχαμε χαθεί. Ήμουν με τον Βασίλη, τον οδοιπόρο και ιεροφάντη.

Κάθε φωτογράφος δρόμου έχει αυτή τη διττή υπόσταση. Οδοιπόρος, γιατί περπατάει ανάμεσα στους θνητούς και τους απαθανατίζει. Ιεροφάντης, όταν κλείνεται στο άδυτο του εργαστηρίου, όπου κάτω απ’ τη κόκκινη λάμπα μετατρέπει τον χρυσό σε μόλυβδο.

Σπάνια συναντούσαμε δέντρα, κάτι στρεβλούς κέδρους.

Απ’ τη στιγμή που ξεφυτρώνουν ο άνεμος τους σμιλεύει. Δεν αντιστέκονται, αφήνονται να παραμορφωθούν. Όταν μεγαλώσουν μοιάζουν με γλυπτά. Αποδίδουν την κίνηση του ανέμου με το σχήμα τους, ακόμα κι όταν δεν φυσάει.

Κατεβήκαμε την κοίτη ενός χειμάρρου. Νερό δεν υπήρχε ούτε ίσκιος. Μόνο πέτρα και ήλιος. Μεσοκαλόκαιρο κι οι τουρίστες αλείφονταν με λάδι στις παραλίες.

Κανείς δεν μιλούσε. Μοιραζόμασταν τη σιωπή σαν ένα καρβέλι ψωμί. Μετά από τόσες κουβέντες, τόσα λόγια, τόση μουσική, τόσο θόρυβο, τόσα εδέσματα ανωφελή, η σιωπή, το ψωμί σκέτο, αυτό ήταν που μας έλειπε.

Κάποιες φορές η έλλειψη σου δίνει περισσότερα απ’ την αφθονία.

~~

Ο Βασίλης δεν σήκωνε τη leica για να φωτογραφίσει. Είχε έφεση στο ανθρώπινο. Πρόσωπα και χέρια, πόδια που χόρευαν, αφίσες και κτίρια. Σαν να ‘φτιαχνε ένα αρχείο του ανθρώπινου πολιτισμού, λίγο πριν εκείνος εκλείψει.

Μας τράβηξε ένα σύδεντρο και το γάβγισμα ενός σκύλου. Ήμασταν σαν άνθρωποι που επέζησαν της ολοκληρωτικής καταστροφής, οι τελευταίοι άνθρωποι. Τα δέντρα σήμαιναν σκιά, ίσως και νερό. Ο σκύλος σήμαινε ανθρώπινη παρουσία -ή μόνο τη συντροφιά ενός ζώου.

Στραφήκαμε προς τα ‘κει χωρίς να μιλήσουμε, χωρίς καν να κοιταχτούμε. Ήταν το ορμέμφυτο του τροφοσυλλέκτη που μας οδηγούσε.

Σαν πλησιάσαμε φάνηκε ένα χτίσμα ν’ ασπρίζει ανάμεσα στα δέντρα. Το γάβγισμα δυνάμωσε. Ακούστηκε κι ένα γέλιο, με συνοδεία από βελάσματα και κουδουνάκια. Αν κάποιος μου ‘λεγε ότι βρισκόμουν στην αρχαία Παλαιστίνη, όταν οι Εβραίοι απολύθηκαν -χωρίς να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, δεν θα παραξενευόμουν.

Όλοι οι τόποι είναι αρχαίοι. Κάθε πέτρα είναι μουλιασμένη στο αίμα.

Ένα τσομπανόσκυλο μας όρμηξε γαβγίζοντας και κουνώντας την ουρά. Ο Βασίλης σήκωσε το χέρι, με την παλάμη προς τη γη, κι ο σκύλος έτρεξε να τον μυρίσει. Έπειτα σήκωσε το κεφάλι του μέχρι το χέρι του ανθρώπου, όχι για να δαγκώσει, αλλά για να δεχτεί το χάδι.

Η ιστορία του ανθρώπου κι εκείνη του κυνός ταυτίζονται. Μεγαλώσαμε μαζί, sapiens και canis, σοφοί και σκύλοι.

Μας οδήγησε χαρούμενος προς το χτίσμα. Ήταν μια εκκλησιά ερειπωμένη. Μία απ’ τις παλιές, εκείνες χωρίς τρούλο. Οι τοίχοι της είχαν χτιστεί πάνω σε κίονες.

Πριν γεννηθεί ο Ναζωραίος, πριν ξεκινήσει τη διαφήμιση ο Παύλος, βρισκόταν εκεί κάποιος ναός των αρχαίων. Δεν γνωρίζω ποιανού θεού ή θέαινας. Ίσως του Απόλλωνα -τόσο πολύ φως! Ή μπορεί της Δήμητρας, της αρχέγονης μητέρας, αυτής που υπήρχε πριν απ’ την πατριαρχία του Δία και του Γιαχβέ.

«Είναι η εκκλησιά της Παναγιάς της Ξερολιθίτισσας», μου ‘πε ο Βασίλης, που ‘ξερε τον τόπο καλύτερα.

Μπήκαμε και κοντοσταθήκαμε για λίγο, μέχρι τα μάτια μας να συνηθίσουν το σκοτάδι. Πριν μπορέσουμε να δούμε ακούσαμε ξανά το γέλιο.

Για μια στιγμή υπήρχε μόνο το σκοτάδι και το γέλιο. Μετά αναδύθηκε το πρόσωπο του Πανός.

Ήταν ένας έφηβος βοσκός που γελούσε. Μαλλιά κατσαρά και σκονισμένα, τζίβες προβατίσιες, σχεδόν ρασταφάρι. Και μαυρισμένος απ’ τον ήλιο, σημιτικός, αλλά το κόκκινο στα μάγουλα έφεγγε. Τα δόντια του ξεχώριζαν στο ημίφως του ναού. Στα χέρια κρατούσε ένα κινητό τηλέφωνο.

«Τι κάνετε εδώ;» μας ρώτησε, χωρίς να σταματήσει να γελάει.

Αυτόματα ο Βασίλης, χωρίς καθόλου να σκεφτεί, σήκωσε τη leica για να τον απαθανατίσει, λες και υπήρχε θάνατος μέσα σ’ εκείνο το μυθικό πλάσμα.

«Περπατάμε», του είπα.

Ο βοσκός είχε σοβαρέψει. Κοιτούσε τον Βασίλη σαν να ‘βλεπε κάποιον που τον σημάδευε με όπλο.

«Τουρίστες είμαστε», του ‘πα για να τον καλμάρω.

Χαμογέλασε.

«Τουρίστες; Καθίστε να φωνάξω τις κοπέλες να τις τραβήξετε.»

Έβαλε τα δάκτυλα στο στόμα και σφύριξε συνθηματικά. Ο σκύλος βγήκε τρέχοντας έξω και λίγο μετά η εκκλησιά της Ξερολιθίτισσας γέμισε πιστούς. Κατσίκια που προσέρχονταν για να προσκυνήσουν τον ενσαρκωμένο θεό, τον Πάνα.

Πάνω απ’ τα ζώα και πίσω απ’ τον βοσκό, οι μισοσβησμένες αγιογραφίες και οι διαλυμμένοι κίονες. Η ζωή και τα ερείπια.

«Πώς σε λένε;» τον ρώτησα.
«Ζάχο», είπε κι έπιασε ένα κατσίκι να το φιλήσει.

Θυμήθηκα τον Ζαγρέα, το άλλο όνομα του Διόνυσου.

Αυτός ο τόπος είναι γεμάτος από πνεύματα, μυθολογία και ιστορία. Δεν μπορείς να τραβήξεις μια κλωστή χωρίς να λύσεις το κουβάρι -ή να το μπλέξεις περισσότερο.

Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Όλος ο κόσμος είναι ένα κουβάρι από εικόνες, ονόματα, μύθους και θεούς.

Στην εκκλησιά της Δήμητρας της Ξερολιθίτισσας, κάπου στην αρχαία Παλαιστίνη, ο ρασταφάρι Πάνας γράφει μηνύματα στο κινητό του.

«Τι κάνεις εδώ;» τον ρώτησα.

«Εγώ τι κάνω; Εσείς τι κάνετε; Τόσες γυναίκες εκεί κάτω» (έδειξε προς το νότο, προς την παραλία) «εδώ ήρθατε;»

«Για κάτι άλλο ψάχνουμε».

«Τι άλλο; Αν έχεις γυναίκα τι τα θες τα κατσίκια;»

Ο Βασίλης κατέβασε τη leica και είπε: «Ψάχνουμε για τον θεό».

Με τα γκρίζα γένια του κι έτσι βαρύς, μεγαλόσωμος, επιβλητικός, έμοιαζε με προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης.

«Ψάχνουμε για τον θεό», είπα κι εγώ. Ήμουν δέκα χρόνια νεώτερος, κοντά στην ηλικία που σταύρωσαν τον Ναζωραίο, με μακριά μαλλιά και χαζό βλέμμα.

Ο Βασίλης, ήταν βγαλμένος απ’ την Παλαιά Διαθήκη, εγώ απ’ την Καινή.

Ο Ζάχος έμεινε να μας κοιτάει, με το κεφάλι λιγάκι γερμένο στα δεξιά και ανοιχτό το στόμα, σαν να ‘βλεπε κάτι παράξενο, ανοίκειο. Μετά ξεκίνησε να χαμογελάει, μ’ ένα χαμόγελο που όλο κι απλωνόταν, τα φρύδια του σηκώθηκαν, τα μάτια άνοιξαν όσο μπορούσαν και ξεκίνησε να γελάει.

Όμως δεν ήταν γέλιο αυτό. Ήταν λαίλαπα, που έκανε τους αγίους, τους αρχαίους και τους θεούς να τρεμοσβήνουν, να γκρεμίζονται. Ο σκύλος τον συνόδευε γαβγίζοντας, τα κατσίκια βέλαζαν εν χορώ και η ηχώ του άδεια χώρου μεγένθυνε την κωμωδία του τραγοπόδαρου.

Δακρυσμένος ο Ζάχος κράτησε το γέλιο του κι είπε: «Αυτά παθαίνεις αν δεν γαμάς».

Κι έπιασε πάλι να γελά.

Όπως τον άκουγα, στα ερείπια του μύθου, στα ερείπια του ναού, στα ερείπια της εκκλησίας, στα ερείπια του πολιτισμού, έκατσα κι εγώ, στα ερείπια του κόσμου, έκατσα και γέλασα.

27 σχόλια :

  1. Ανώνυμος28/11/17 10:54

    Το υπερ-πλεόνασμα ήδη μοιράζεται!!! (πάει καλά φέτος η σοδειά)

    Η ανάπτυξη δίκην κατακλυσμού, σπρώχνει τις πόρτες των πολυκαταστημάτων...(όχι δεν πουλάμε) μόνο αγοράζουμε

    Ο ταμτάκος έμπλεος χαζοχαρούμενης ευφορίας, διδάσκει "αριστεροσύνη" στον πολιτικό μπούρδα, με την αφ' υψηλού επίβλεψη του κιοφτέ με το μουστάκι...αφήνοντας σύξυλο το πόπολο, που έχει εκπαιδευτεί σε σαπουνόπερες...

    Ο εθνολαϊκισμός σε όλη του την έκταση......Το καθεστώς επελαύνει...

    Επειδή κάνει κρύο και οι χοροί στο σύνταγμα είναι κομματάκι δύσκολο,

    (άλλωστε η πασιονάρα, ειδική στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, δεν αδειάζει λόγω Μάντρας...)

    ας το διασκεδάσουμε....επαναστατικώς, έτσι για να θυμόαστε εμείς οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι...

    Τι έχουν να δουν ακόμα τα ματάκια μας.....

    ΕΔΩ


    Υ/Γ κάθε παραλληλισμός με υπαρκτά πρόσωπα της πολιτικής είναι στη νοσηρή φαντασία του κάθε αγράμματου γιδοξουριού, γιατί με τους θεσμούς δεν παίζουμε, εμείς μόνο να σας κάνουμε να χαμογελάσει λίγο το χειλάκι σας πασκίζουμε......είδατε??? κάτι μπομπόλια ξεμύτισαν από τις τρούπες τους....

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/11/17 11:12

    Μπομπόλια.

    σαλιγκάρια χωμένα στο χώμα,λασπωμένα, μικρού μεγέθους που "σκαρίζουν" (βγαίνουν από τις φωλιές τους) όταν λίγο οι συνθήκες είναι καλές...

    ή νομίζουν ότι είναι καλές, γιατί απλά, ως ανιστόρητα και αγράμματα, δεν μπορούν να κατανοήσουν το απλό...

    "όποιος με πράξεις του ή παραλείψεις του προκάλεσε βλάβη στη χώρα, η ιστορία διδάσκει για την τύχη του..."

    Υ/Γ1 Ακριβώς το ίδιο είπε σήμερα το πρωί, κάποιος πολιτικός της ελάσσονος αντιπολίτευσης......ακριβώς το ίδιο!!!!!!

    (φαίνεται το πέρασμά του από τον πλάτανο στην Παναγιά, τον έκανε να υιοθετήσει αρκετά από αυτά που γράφω!!!!!! φτύστε με, μη με ματιάσετε)

    Γραμμή δίνω, τσούκιον, γραμμή και μάλιστα την ακολουθούν πιστά!!!

    ΤΩΡΑ ΚΟΥΡΝΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ.....ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ!!!!

    Υ/Γ2 Η λέξη μπομπόλια θα μπορούσε συνειρμικά να οδηγήσει (πάλι νοσηρό νου) σε ομάδα ανθρωπαρίων που άγουν την "ισχύ τους" (τρομάρα τους) από το πλύμα του κορύτου που έτρεξαν με την νέα κατάσταση να εκμεταλευτούν........μεροκαματάκι βγάζουν τα ζουδάκια, τι να κάνουν, πουλάνε την ψυχούλα τους στο διάολο για ένα cartier....ή ένα πουράκι αβάνας????.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/11/17 11:36

    Και ΄μεις ασχολιόμαστε με τις μπούρδες του στρατόκαυλου, για να μην ασχοληθούμε με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς......

    Υ/Γ Όχι ότι δεν πρέπει να γίνουν για τα λαμόγια που δανείστηκαν, τα φάγανε και τώρα διασκεδάζουν στην υγειά των κορόιδων (ιδίως επιχειρηματίες), αλλά πως θα πείσει κανείς το ανθρωπάκι, που το εκπαιδεύσανε, το γαλουχήσανε με το δόγμα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, με την ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ του απίθανου "καθηγητή"....ΣΕΙΣΣΑΑΑΑΧΘΕΙΑΑ φώναζε σε καθημερινή βάση

    Δεν πειράζει!!!!!

    ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΕΡΩ, τώρανες και φάε για μια ακόμα φορά το δούλεμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/11/17 11:46

    Αγαπητό μου γίδιον,

    Για όλο αυτό το θέαμα που παρακολουθείς, έχεις δύο ημέρες καιρό να πληρώσεις Φόρο Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

    Κάπως πρέπει να βγουν τα έξοδα της παραγωγής και των συντελεστών του.

    Με αγάπη, ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΕΡΩ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/11/17 11:53

    Κυβέρνηση, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν ως μόνο θέμα τη διαδικασία πώλησης. Για το σε ποια κεφάλια θα προσγειώνονταν τα βλήματα, ούτε κουβέντα. Ποια Υεμένη και ποιος πόλεμος και διάφορα τέτοια περίεργα ουτοπικά. "Ρεαλισμός" και τα μυαλά στα κάγκελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος28/11/17 12:08

    Ξερεις καποιον να πουλαει οπλα για να χρησιμοποιηθουν σε παιδικα παρτυ και στην εκκλησια?? Ρε ειστε σοβαροι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος28/11/17 12:40

    Ο ΑΓΩΝ ΉΤΟ ΑΝΙΣΟΣ
    ΚΛΟΠΗ ΕΡΗΜΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος28/11/17 12:49

    Όταν ο κλέφτης δεν έχει ευκαιρία να κλέψει, θεωρεί τον εαυτό του τίμιο άνθρωπο.

    τούτο συνέβη για άλλη μια φορά χθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος28/11/17 13:14


    Αγρίνιο: 43χρονη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με χάπια – Την έσωσε ο γιος της

    Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου
    Άλλη μια απόπειρα αυτοκτονίας με κατάποση χαπιών σημειώθηκε στο Αγρίνιο. Απογευματινές ώρες χθες μια 43χρονη γυναίκα κατανάλωσε χάπια Xanax (Ζάναξ) στην οικία της.

    Η απόπειρα έγινε αντιληπτή από τον γιο της που ειδοποίησε το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρο να την μεταφέρει άμεσα στο Νοσοκομείο Αγρινίου όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Για την υπόθεση ενεργείται προανάκριση από το Α.Τ. Αγρινίου.

    Πηγή: agriniopress.gr


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος28/11/17 14:02

    Κερδάμε ρεεεε!!!!!

    ανέκραξεν δια μίαν ακόμα φοράν το Φλάμπουρον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος28/11/17 14:19

    Έγραφα χθες πριν αρχίσει η συνεδρίαση

    Τους έχω ικανούς να ακυρώσουν την πώληση των βλημάτων και να πουν ότι το κάνουν για τα παιδιά της Υεμένης......

    27/11/17 13:03

    Υ/Γ Είναι τόσο προβλέψιμοι....και γι' αυτό σας γράφω.

    Σαν αντιπολίτευση (ΠΑΡΕΛΘΟΝ) με άκρατο λαϊκισμό και λεβεντομαλακίες προκάλεσαν μεγάλο κακό και μπαχαλοποίηση.

    Σαν εξουσία (ΠΑΡΟΝ) προκαλούν κακό, υποθήκευσαν και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας.

    Σαν απελθούσα κατάσταση (όταν πλησιάζουν εκλογές)(ΜΕΛΛΟΝ) θα τα δόσουν ΟΛΑ!!!! και η χώρα θα ζήσει την πιο επικίνδυνη κατάσταση....
    Θυμηθείτε το, είναι πολιτικά αδίστακτοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος28/11/17 14:48

    Ο έρωτας χρόνια, χρώμα και ράτσα δεν κοιτά.

    Μόνο κρυμμένες αρετές ( τυχοδιωκτισμός, ψέματα, αλαζονεία, λαϊκισμός) που δένουν με όρκους αφοσίωσης τα αιώνια «θύματά» του…

    Υ/Γ Θυμάσαι, ανθρωπίσκο, που σούγραφα παλιά για την ισχυρή συγκολητική ουσία που το λένε εξουσία....



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος28/11/17 14:56

    O βενιζελος γιατι δεν μιλησε χτες ,μου λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος28/11/17 15:26

    ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος28/11/17 16:48

    οτι εκβιασε με κοψιμο του ρευματος αν δεν πληρωσεις εκατομμυρια ελληνες που συνιστα ποινικα εκβιαση..τι αλλο να τον κατηγορησεις..α και το κουρεμα των ταμειων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος28/11/17 20:08

    Θα την ακυρώσουν τη σύμβαση για ένα και μοναδικό λόγο.

    ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΘΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΓΟΥΝΑΚΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος28/11/17 20:19

    ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ // ΠΑΝΤΑ //.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος29/11/17 09:57



    Εννοείται ότι σε λίγες ημέρες θα διαβάσεις ότι τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία ήθελε να τα πουλήσει ο Μητσοτάκης, αλλά τον σταμάτησε η ευαισθησία του Καμμένου για τα παιδιά της Υεμένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος29/11/17 13:54

    Τα ωμά ψέματά τους μπορεί και το ντουβάρι του 10 και 2/12 να καταλάβει.

    Γι' αυτό έχουν αρχίσει άλλη μέθοδο εξαπάτησής του και δυστυχώς για το ανθρωπάκι ξανά τσιμπάει και τρώει το κουτόχορτό τους.

    Ποιά μέθοδο???

    Αλλάζουν τις έννοιες των λέξεων και των θέσεών τους!!!! και έτσι το ζουδάκι του 10 και 2/12 τα έχει παίξει και τους χειροκροτά και πάλι

    (ίσως έχει δίκιο ο πατριώτης που με συμβουλεύει να κρατάω τη φόρα μου, γιατί με τέτοια βούρλα που ψηφίζουν ίσως πάλι να χρειαστεί το φτύσιμό μου)

    πχ το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη έγινε

    κανένα λαϊκό σπίτι....

    τράβα μίλα τους....

    άλλο παράδειγμα.

    Ρωτάει δημοσιογράφος. κύριε Φίλη τι να τα κάνουν τα όπλα αυτά (τα βλήματα)???

    Να τα πουλήσουν αλλού!!!! σα να σου λέει ότι αλλού θα τα κάνουνε ανθοδοχεία.....(αφού κάνει τον ανήξερο κανα δυο χρόνια τώρα ανακάλυψε την Υεμένη, αλλά εκείνο που σε ανεβάζει στα κεραμύδια είναι ...αυτό το να τα πουλήσουν αλλού!!!!)

    Όσο αφορά τον κ. Φίλη, μιλάμε για το απόλυτο πλυντήριο του Καμένου, αφού κάνει πρόταση να πει η βουλή όχι δεν πουλάμε τα βλήματα,

    οπότε και ο Καμένος όχι μόνο δεν θα απολογηθεί για την πώληση (αφού δεν έγινε), αλλά ούτε και για βλάβη της χώρας από την μη πώληση,

    γιατί θα ισχυρίζεται ότι η Βουλή είπε όχι,......δηλαδή η πρόταση του Φίλη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος29/11/17 13:55

    ΜΆΛΛΟΝ ΝΟΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ.
    ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
    ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΟΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΙΛΑΓΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΧΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος29/11/17 13:58

    ΑΛΛΟ ΡΕ ΚΟΠΑΝΕ ΤΟΥ 19 ΚΑΙ 12 /13 ΑΓΟΡΑΖΩ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΓΟΡΑΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΝΤΏΣΩ ΤΟΝ "ΕΧΘΡΌ" ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος29/11/17 16:56

    πολυ μπερδεμα εχει πεσει με τους βαθμους του λυκειου..τι διαολο εκει μεινατε..δεν ειχε πανεπιστημιο μετα..κι εχετε και προσοντα να διαμορφωνετε πολιτικη..δασκαλοι χωρις ακαδημιες μεγαλο δημοσιοι χωρις πτυχια...εδω το μισο χωριο σπουδαξε..εσεις με τ απολυτηρια γιατι κολησατε και καρτεραγατε διορισμους..ρε αει σιαπερα..ακου αλλος 19 και κι αλλος 10 και..να τα χαιροσαστε τα στραβοχαρτα αφου γεραντησατε πολιτικοι σχολιογραφοι στο χωριο να σας διαβαζουν στα καφενεια του και να γελανε ρε ντε..μισες μεριδες απο δω μεσα..αειντες να παιξετε τις γουρουνιτσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος29/11/17 19:57

    Με το 10 και 2 12 ποιο πανεπιστημιο να παει ρε φιλε....του το χαρισανε και αυτο για να μην πιανει το θρανιο και αλλη χρονια αφου καθε φορα που εγραφε το ονομα του εκανε δυο τρια λαθη....και η ψηφος του μετραει οσο και του καθηγητη πανεπιστημιου και μου το λες αυτο δημοκρατια....αφου το κοροιδευει ο πολιτικος απατεωνας συνεχεια...δεν καταλαβαινει ντιπ...πρεπει να του αφαιρεσουνε την ψηφο γιατι λογω χαζομαρας μπορει να ψηφισει δεν ξερω και γω τι...εδω πιστεψε τα ουφο με τα παλαβα τους....τι διαολο να περιμενει κανεις.....αιντε που υπερασπιζεις το καθε ντουβαρι....του μοιαζεις μου φαινεται....πηγες και συ σημερα στους πλειστηριασμους για μεροκαματο νομιζω....ετσι σε κοβω.....ηη θα φυτεψεις και αλλες πατατες στο κτημα...πολυ αλληλεγγυη βλεπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος29/11/17 20:06

    ρε αει χασου μπετοβλακα εσυ ειχες 10 και κατι και σε διορισε ο τριανταφυλλακος γι αυτο βλεπεις ακομα φαντασματα και προγκας τον παπαηλιου..φυτεψε κανα κρεμμυδακι και να προσεχεις τη χυτρα με τα μαρουλια που εθαψες στην αυλη κατω απ το δεντρο..βαλε αλατι μην παρουν υγρασια ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος29/11/17 20:24

    ΜΑΘΑΙΝΩ ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΓΚΥΡΕς ΠΗΓΕΣ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΜΗ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ..ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΛΟΙΠΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος29/11/17 20:48

    πως πηγε σημερα ο χορος με τους λεβεντες σου τους ματατζηδες στο ειρηνοδικειο....σε κουτουπωσανε για 10 ευρω ρε μαυρε μου εφαγες της χρονιας σου....τι κριμα....ελα ρε να σου δωσω 10 ευρω να γλυτωσεις....αφου δεν πας για τους πλειστηριασμους αλλα για το δεκαευρω.....θυμα του κατρουγκαλου σε λυπαμαι...

    και μην αναρτας βρωμερα σχολια σαν εκεινο που σου διεγραψε ο νις που το ειχες αντιγραψει απο καποιο φεις μπουκ...να προσεχεις απο δω και περα γιατι θα σου στειλει ο τσιπρας τα ματ στο διαμερισματακι και θα σε τουλουμιασουν οπως σημερα κυριε κεφαλαια.....τοπιασες ετσι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος29/11/17 23:05

    χωρις μυαλο γεννηθηκες απο το χασαπη θα το αγοραζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.