Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Γιατί το θύμα καταλήγει, αντί να τρέφει συναισθήματα θυμού, να συμπαθεί το θύτη; Ποιο είναι το ψυχολογικό φαινόμενο που το εξηγεί; Ποιες συνθήκες ευνοούν το Σύνδρομο της Στοκχόλμης; Σε ποιες καταστάσεις το συναντάμε;

Ονομαστικά, το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» μας παραπέμπει στη Σουηδία, και αυτό γιατί εκεί αρχικά παρατηρήθηκε το συγκεκριμένο ψυχολογικό φαινόμενο. Το όνομα του συγκεκριμένου συνδρόμου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1973, από τον ψυχίατρο-εγκληματολόγο Nils Bejerot και αφορούσε ένα πραγματικό γεγονός, μια ληστεία σε τράπεζα της Στοκχόλμης στη Σουηδία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι ληστές κράτησαν για έξι μέρες σε ομηρία τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης τράπεζας. Το περίεργο της υπόθεσης που εξέπληξε το ευρύ κοινό ήταν ότι οι όμηροι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ανέπτυξαν θετικά συναισθήματα για τους ληστές. Η θετική συμπεριφορά και η  αφοσίωση των ομήρων απέναντι στους ληστές ήταν σε τέτοια έκταση, που αντιστάθηκαν κατά την απελευθέρωσή τους, υπερασπίζοντάς τους.
Έφτασαν, δε, στο σημείο να μαζεύουν χρήματα για τη νομική υπεράσπιση των θυτών (ληστών).
Η αιχμαλωσία τροφοδοτεί τη συμπάθεια - «Σε ευχαριστώ… με κρατάς ασφαλή... στη φυλακή που εσύ με έβαλες»

Σύμφωνα με τα ευρήματα επιστημονικών μελετών, 27% των θυμάτων απαγωγής αναπτύσσουν συμπάθεια, προς τον απαγωγέα τους. Όπως στην περίπτωση της Patty Hearst , κόρης ευκατάστατης οικονομικά οικογένειας, η οποία σε ηλικία 19 ετών απήχθη από τρομοκρατική ομάδα. Μετά από δυο μήνες σε αιχμαλωσία, άλλαξε το όνομα της σε «Τάνια» και συμμετείχε σε τραπεζική ληστεία μαζί με τους απαγωγείς της. Κάποιοι λένε ότι συμπάθησε τους απαγωγείς της και ότι ερωτεύτηκε έναν από αυτούς. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το θύμα δεν διανοείται να δραπετεύσει. Ένα γνωστό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Jaycee Dugard, όπου το θύμα απήχθη στην ευαίσθητη ηλικία των 11 ετών και επί 18 χρόνια το θύμα βίωνε σεξουαλική κακοποίηση, χωρίς να προσπαθεί να διαφύγει. Ερωτήματα δημιουργεί και η περίπτωση της Natascha Kampusch, η οποία ήταν όμηρος επί οκτώ χρόνια, βιώνοντας σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση. Όταν η Kampusch έμαθε ότι ο απαγωγέας της αυτοκτόνησε, ξέσπασε σε κλάματα συμπόνιας.
                                                         Κλαρκ Όλοφσον... 

Η ψυχολογική και σωματική κακοποίηση = φυλακή

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το σύνδρομο της Στοκχόλμης αφορά γενικά τραυματικές εμπειρίες που δημιουργούνται από συνθήκες που προάγουν μια σχέση απόλυτης εξουσίας του θύτη και την ενστικτώδη αντίδραση επιβίωσης του θύματος.
•    Συνθήκες εγκληματικής, ομηρίας/απαγωγές
•    Αιχμαλωσίας πολέμου
•    Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αιμομιξίας, trafficking
•    Θύματα σωματικής και ψυχικής κακοποίησης πχ. παιδιά.
•    Σχέσεις  που βασίζονται στην απόλυτη εξουσία / καταχρηστικές σχέσεις που συντηρούνται μέσα από τον εκφοβισμό

Κάποιοι αμφισβητούν κατά πόσον ένα ψυχολογικό φαινόμενο, όπως το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι πραγματικό, διότι φαίνεται παράλογο. Σύμφωνα με την ψυχολογία οι συμπεριφορές μας, οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας διέπονται σε μεγάλο βαθμό από ασυνείδητες διανοητικές διαδικασίες.

Υπακοή = επιβίωση

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης παρουσιάζεται σε σχέσεις θύτη - θύματος, όπου ο θύτης ασκεί απόλυτη εξουσία στο θύμα μέσα από το φόβο. Το γεγονός ότι το σύνδρομο εμφανίζεται πιο πολύ σε θύματα απαγωγής βρίσκει απάντηση μέσα από την εξελικτική ψυχολογία. Παλαιότερα, όταν οι άνθρωποι ζούσαν νομαδικά, σε φυλές, μια απαγωγή ήταν μονόδρομος, διότι οποιαδήποτε προσπάθεια διαφυγής ήταν αδύνατη, εξαιτίας του ρίσκου να χάσουν τη ζωή τους.

Οι θύτες κρατάνε το κλειδί του παραδείσου…αρκεί να συνεργαστείς…

Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα κάποιος να αναπτύξει το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι όταν τα θύματα είναι πεπεισμένα πως η διαφυγή τους είναι αδύνατη
• Ο θύτης έχει πείσει το θύμα ότι, αν δεν συνεργαστεί, θα πραγματοποιήσει τις απειλές του.
• Ο θύτης χρησιμοποιεί έμμεσες απειλές μέσα από παραδείγματα, π.χ. πώς εκδικήθηκε  εκείνους που ήταν ανυπάκουοι.
• Ο θύτης παρακολουθεί το κάθε βήμα, οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να αποβεί μοιραία.
Άτομα τα οποία βιώνουν συνθήκες ψυχολογικής κακοποίησης στα πλαίσια ψυχολογικής ομηρίας, οι θύτες συμβολίζουν για εκείνους το κλειδί της επιβίωσης. Η αμφισβήτηση έχει εκμηδενιστεί και όλα μοιάζουν μονόδρομος. Ο θύτης προκειμένου να εκφοβίσει και να ελέγξει το θύμα δίνει την εντύπωση του αμείλικτου και αδίστακτου ανθρώπου απαλλαγμένου από αδυναμίες και φόβο, ικανό για κάθε αποτρόπαιη πράξη. Συνήθως, αυτά τα άτομα βρίσκονται σε απομόνωση. Ασυνείδητα δημιουργείται μια προσκόλληση στον απαγωγέα, γιατί έτσι θεωρούν ότι θα μεγιστοποιήσουν της πιθανότητες επιβίωσης. Το δέσιμο ανάμεσα σε θύτη και θύμα συνήθως δημιουργείται όταν κάποια από τα θύματα μοιράζονται ακόμα και προσωπικά τους θέματα, καλλιεργώντας συναισθηματικό μοίρασμα, προκειμένου να προκαλέσουν τον οίκτο του θύτη και να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα επιβίωσης.

Επίσης, ο θύτης μοιράζεται πληροφορίες από το παρελθόν του, που δικαιολογούν την αντικοινωνική συμπεριφορά του -π.χ. πως έχει κακοποιηθεί, αδικηθεί και παραμεληθεί ως παιδί. Το θύμα αρχίζει να βλέπει τον θύτη ως θύμα.

Ο ευγενής θύτης που σου επιτρέπει να αναπνέεις… και όταν έχει κέφια σταματά να σε χτυπάει…

Ο θύτης περνά στο θύμα την αντίληψη ότι οι στοιχειώδες και αυτονόητες ελευθερίες π.χ.   ύπνος, φαγητό, νερό, ελευθερία του λόγου -ακόμα και η ίδια η ζωή-, όλα θεωρούνται πράξεις καλοσύνης του θύτη, με αποτέλεσμα το θύμα να βασίζει την ελπίδα για βασική επιβίωση εξ ολοκλήρου στην καλή διάθεση του θύτη. Γι' αυτό το λόγο το θύμα συναινεί και επιδιώκει να τον ευχαριστεί.

Προκειμένου το θύμα να εξασφαλίσει ευνοϊκότερη μεταχείριση από τον θύτη, αρχίζει να συμφωνεί με τις απόψεις του και ασυνείδητα ταυτίζεται μαζί του. Όσο λοιπόν το θύμα θεωρεί ότι έχει κοινά στοιχεία με τον άνθρωπο που τον κακοποιεί, τόσο τον απενοχοποιεί και εκεί αρχίζει και χτίζεται η ενσυναίσθηση και η κατανόηση απέναντι στο θύτη. Ο συναισθηματικός δεσμός που δημιουργεί το θύμα απέναντι στο θύτη χαρακτηρίζεται από αντικρουόμενα συναισθήματα χαράς και λύπης. Ακόμα και όταν το θύμα απελευθερωθεί και απομακρυνθεί από το θύτη του, δυσκολεύεται να αποσυνδέσει τα θετικά συναισθήματα που τρέφει για το θύτη. Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν το σύνδρομο της Στοκχόλμης, προκειμένου να εξηγήσουν συμπεριφορές υποταγής ατόμων που μένουν σε σχέση κακοποίησης και συνεχίζουν να είναι ερωτευμένοι με τον/τη σύντροφο που τους κακοποιεί. Tα άτομα που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία είναι παγιδευμένα σε μια σχέση κακοποίησης, όπως είναι η συνθήκη ομηρίας.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο της Στοκχόλμης, όπως και στο μετατραυματικό στρες υποφέρουν από αναδρομές στο παρελθόν (έντονες αναμνήσεις που σχετίζονται με το τραύμα), εφιάλτες, καχυποψία κτλ. Έχουν αδυναμία και έλλειψη διάθεσης να ευχαριστηθούν πράγματα, τα οποία έκαναν στο παρελθόν. Υπάρχει η πιθανότητα, λόγω ψυχολογικού τραύματος, το θύμα να παλινδρομήσει. Σύμφωνα με τον Φρόιντ, όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν, υποχωρούν σε πρώιμο στάδιο της  ανάπτυξης. 

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης θεωρείται μια σύνθετη αντίδραση σε μια απειλητική κατάσταση. Όταν το άτομο δεν αντιδρά να βρει λύσεις στην αδιέξοδη κατάσταση που βιώνει (μαθημένη αβουλησία) τότε μπορεί να παραιτηθεί, να νιώσει ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση, άγχος, φόβο και θλίψη. Με το να αρνείται κάποιος ότι βιώνει μια δύσκολη κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί, δεν αγνοεί απλώς την πραγματικότητα, απομακρύνεται από εκείνη. Ακόμα και όταν φαινομενικά δεν υπάρχουν επιλογές, μπορούμε να τις διευρύνουμε.

Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών αρχικά από την οικογένεια και μετέπειτα από την εκπαίδευση είναι η βάση στο να διαμορφώνουν χαρακτήρες ενηλίκων, που αναγνωρίζουν την κακοποίηση σε όποια μορφή και αν είναι, χτίζοντας καλύτερες και πιο υγιείς κοινωνίες.

28 σχόλια :

  1. Ανώνυμος13/11/17 21:59

    Τα πήρε από τους συνταξιούχους και τα μοιράζει στους φοροφυγάδες ΄

    (που δεν δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους και είναι...φτωχοί)


    Επιστρέφει τις παράνομες κρατήσεις υπέρ υγείας (δικαστική απόφαση) και στο πουλάει κοινωνική παροχή


    ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΕΡΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/11/17 22:07

    Έκοψε το ΕΚΑΣ και φέτος το αποτελειώνει και μοιράζει μποναμάδες σε φοροκλέφτες και φοροφυγάδες

    (η πλειονότητα των ελευθεροεπαγγελατιών δηλώνει κάτω από το όριο της φτώχειας!!!!!!)

    Εκεί θα πάει ο μποναμάς!!!!!!!!!

    Από το ΕΚΑΣ ρεεεεε??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/11/17 22:10

    αποτελειωνει τους γερους που αρχισαν να εξοντωνουν ΓΑΠ Μπενυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/11/17 22:16

    Είχε, μάλιστα, το θράσος να παρουσιάσει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη και να υποσχεθεί μπόνους στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει.

    Γουστάρω δούλεμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/11/17 09:37

    κάποιος εδω μέσα έχει το σύνδρομο του πα"σο"κου !
    τους έχει ερωτευθεί, υποφέρει!!
    πάσχει από
    μετατραυματικό στρες και από αναδρομές στο παρελθόν (έντονες αναμνήσεις που σχετίζονται με το τραύμα),
    βλέπει τους νέους "ΒΙΑΣΤΈΣ "του με καχυποψία και του δημιουργούν εφιάλτες.
    Έχω την εντύπωση ότι θα άλλαζε και το όνομά του σε «Τάνια» και πολύ ευχάριστα θα συμμετείχε σε τραπεζικές ληστείς για να μαζέψει χρήματα για τη νομική υπεράσπιση των θυτών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/11/17 09:54

    200000 πασοκοι εμφάνισαν προχθές το σύνδρομο της στολκχομης Έδωσαν 3 ευρώ για να νεκραναστήσουν και να στηρίξουν τον θύτη τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/11/17 09:55

    τελικα ο χψ γραμμη δινει και το λεω με τα μπιτι καλα μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/11/17 11:28

    αυτο το δουλεμα μας πρεπει αφου τους πιστεψαμε.....τι να λεμε τωρα...
    εγω ο συνταξιουχος των 1100 ευρω μετα απο 40 χρονια δουλειας ειμαι μεσαια ταξη και πρεπει να πληρωσω τον φοροφυγαδα που δηλωνει 2800 το χρονο!!!!!!!!

    Θα πληρωσω αυτον που τρωει αστακομακαροναδα και εγω σκεφτομαι να παρω ενα σουβλακι....

    Θα πληρωσω τον κλεφτη ελευθεροεπαγγελματια που δεν κοβει αποδειξεις και φοροκλεβει αλλα τρωει κινεζικο ενω εγω ουτε που το εχω δοκιμασει...

    Και ολα αυτα με την πρωτη φορα αριστερα!!!!!

    Τελικα αυτο το δουλεμα μας ταιριαζει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος14/11/17 12:22

    Και ολα αυτα με την πρωτη φορα αριστερα!!!!!

    πω!πω! πω! τι έγινε από το 2015 και μετά Σόδομα και Γόμορα!

    μέχρι και τις αστακομακαρονάδες ανακαλύψανε!


    τέρμα πια τα σουβλάκια του κακού Μπένυ και του Κούλη!

    α ρε Λουκά που να σε βρω να σου δώσω το σάιτ να γράφεις και συ να γελάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος14/11/17 13:16

    μερισμα με τον πονο του αλλου.....

    ο μαζοχιστης δουλεμα δε γρικα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος14/11/17 13:25

    και ο πόνος και το δούλεμα μετά τις 25-1-2015 ανακαλύφτηκε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος14/11/17 13:32

    σωπα ρεεεε ο τσιπρας και ο καμενος στο ιδιο τσουβαλι με τους σαμαροβενιζελους....εσυ δε σκυλοβριζες το δασκαλο οταν σου εγραφε οτι σε δουλευουν και ειναι η ξεφτιλα της αριστερας τωρα τους εξισωνεις...θυμασαι τι βρισιες αμολαγες οταν εγραφε για το βαρουφακη;;

    μακαρι να ηταν η κατασταση οπως την παρελαβαν...αλλα για σενα ειναι το δουλεμα που σου κανει ο τσιπρακος...σου ταιριαζει γαντι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος14/11/17 13:46

    Ρε μην ειστε μπητι βλακες απο το πρωτμνημονιο τηρουνται ολα απαρεγκλιτα..μας πουλησαν οι προδοτες και τωρα πισθαγκωνα δεμενοι θα χασουμε τα σπιτια και το φαι μας κι ο χψ μαζι..εδω το εχασε ολοκληρος μαμιδακης και αυτοκτονησε..ξυπνατε ζουδια και τηρατε πως θα διωξουμε με την ψηφο μας τη σημερινη βουλη..εγω ντρεπομαι για την καταντια μας καιε το να μη νογαμε...περιμενω ορμηνεια απο το gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος14/11/17 13:56

    καλα περιμενεις να σου πει ο γερολυκος κατι υπερ της χρυσης αυγης που θελεις εσυ;;;

    αφου θα διωξεις με την ψηφο σου τη σημερινη βουλη τι θα φερεις πατριωτη κανενα εξωγηινο;;;;;;

    καμουφλαρισμενος χουντικος μου κοβεις...μπας και εισαι ο κεφαλαιας;;;

    μαλλον......θα σε παρει μυρουδια ο δασκαλος και θα σε λιωσει παλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος14/11/17 14:42

    Ρε αει χασου συχαμα..εσυ εισαι και νεοταξιτης και φασιστας και αντιδημοκρατης και κυριως ανθελληνας..αλλα τετοιο αγραμματο ζουδι που εισαι αυτα λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος14/11/17 14:47

    Καμουφλαρισμενος καταδοτης κουκουλοφορος και μαυραγοριτης δειχνεις 13 56.ξερεις τιποτα για χρηματιστηριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος14/11/17 21:47

    χψ δωσε γραμμη ,ποιον ψηφιζουμε την Κυριακη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος14/11/17 21:56

    ρε μακακα μου ο κεφαλαιας τελικα ειναι με τετοιες βρισιες......στοχο πετυχα.....γιατι δε γραφεις με κεφαλαια τωρα αλλα βριζεις παλι και παλι.....κασιδιαρικο μου εγινες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος15/11/17 00:02

    Χψ δωσε γραμμη εχει πολλους ανοητους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος15/11/17 03:28

    21.56 τον κακο σου τον καιρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος15/11/17 09:46

    ΝΙΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ ΣΑΝ ΤΟ ΧΨ ΒΑΛΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΒΑΤΡΑΧΟΥ.ΕΤΣΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ..ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ (Ο ΓΝΗΣΙΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος15/11/17 09:46

    Στο σύνδρομο της Στοκχόλμης το θύμα καταλήγει να νοιώθει ευγνωμοσύνη για τον απαγωγέα του, στο σύνδρομο της Κουμουνδούρου ο μπατίρης νοιώθει ευγνωμοσύνη για την ελεημοσύνη αυτού που τον υπερφορολόγησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος15/11/17 10:01

    0946 με μικρα

    ΣΩΣΤΟΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος15/11/17 11:45

    ΤΙ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΨ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΕΤΣΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος15/11/17 11:51

    στου κουφού την πόρτα .. το σαπούνι σου χαλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος15/11/17 13:29

    Για ένα 20ευρω το μήνα (240 ευρώ το χρόνο θα σου επιστρέψει), πουλάς την ψήφο σου (γιατί την ψυχή σου την έχει πουλημένη από χρόνια)

    Τουλάχιστον σε κάθε πλειστηριασμό που ακύρωνες κάθε τετάρτη σου δίνανε 10ευρω.

    Τόσο αξίζεις, ανθρωπίσκο, για το εθνολαϊκιστικό συνονθύλευμα!!!!

    Σας κάνω χάζι και το ευχαριστιέμαι!!!!! Αυτό σας έπρεπε....

    Υ/Γ και που 'σαι ακόμα, τα πολλά είναι πίσω!!!

    Ο μπένυ, ο μπένυ φταίει το 'πε και ο μπούρδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος15/11/17 15:00

    Τι διάολο βρίζεις έτσι εσύ ρε 14/11/17 14:47 Τι φράση είναι αυτή;;;
    "Ρε αει χασου συχαμα..εσυ εισαι και νεοταξιτης και φασιστας"
    Ντροπή σου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος15/11/17 18:10

    Ρε αει στα διαλα ηλιθιε..το χρυσαυγιτης και το κασιδιαρικο και το χουντικος δεν τα βλεπεις που ειπε πριν η εισαι γκαβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.