Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

"Χάθηκες! Θα κινηθείς."

Τα όσα βιώνουμε σήμερα ως Λαός από τους αφεντάδες μας, ντόπιους και ξένους, δεν χρειάζεται να τα περιγράψουμε ούτε φυσικά να τα επαναλάβουμε. Άλλωστε καθένας μας τα ζει στην καθημερινότητά του, οπότε τι αξία θα είχε να τα ανακυκλώνουμε γενικώς και αορίστως;
Το δια ταύτα είναι το "τι κάνουμε"!

Οι απαντήσεις πολλές και διαφορετικές, όμως "τα ζητούμενα", η συλλογική τόλμη και η μαζική δράση αντίστασης, παραμένουν μάλλον ισχνά και σίγουρα κατώτερα των αναγκαιοτήτων. Κάποιοι βέβαια "κινούνται" και προς τιμήν τους επιμένουν να αγωνίζονται κόντρα στο τέλμα και το ραγιαδισμό, αλλά οι περισσότεροι εξ' ημών, αντί αυτής της επιλογής, προτιμούμε το εθνικό μοναχικό μας σπορ: τη "σιγουριά της ανάθεσης"! Παραχωρούμε τη ζωή μας σε μεσσίες/μαυρογιαλούρους με την φρούδα προσδοκία ότι ίσως έτσι... σωθούμε, χωρίς ποτέ να αναρωτηθούμε "ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες;"


Το... "ποιοι άλλοι αν όχι εμείς;" παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτο με όλες τις γνωστές συνέπειες.

Είπαμε, λοιπόν, να επιλέξουμε ένα σπάνιο δυσεύρετο ποίημα του Ευρυτάνα λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου (1877-1940) - σαν μια συμβολική απάντηση στη στασιμότητα και την παραίτηση!

Εξάλλου καμιά φορά μια χούφτα στίχοι λένε πολλά περισσότερα απ' ότι τόμοι ολόκληροι αναλύσεων!

Ιδού: 

Ο βάλτος

«Ξάδερφε!» φωνάζει ο  βάλτος
στο ποτάμι. «Τι όλο τρέχεις
και σταματημό δεν έχεις;
Από μια γενιά κρατούμε.
Κάτσε λίγο να σε ιδούμε.
Στους καλούς τούς συγγενείς
να 'σαι λίγο ευγενής».

Κι είπε ο ποταμός: «Τεμπέλη
ποιος για συγγενή σε θέλει;
Μη θαρρείς πως είσαι κάποιος
έτσι ακίνητος και σάπιος;
Παρακάλεσε να φύγω
μήπως άσχημα βρεθείς.
Αν έρθω κοντά σου λίγο
χάθηκες! Θα κινηθείς». 

10 σχόλια :

  1. Ανώνυμος2/11/17 11:47

    Panos Giannakoulopoulos Φίλε εδώ κάνεις ένα Μέγα λάθος. Για το σανό που τρώει ο κόσμος δεν φταίει ούτε η θρησκεία του αλλά ούτε και η ιστορία του. Φταίνε οι επαγγελματίες "αντιμνημονικοί" πατριώτες που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτού του κόσμου με την ευγενή χορηγία της γερμανικής πρεσβείας. Από τον "οικονομολόγο", που χρωστά ακόμη 18 μαθήματα στην ΑΣΟΕ .... έως και την πρώην γκαρσόνα που το παίζει εργατολόγος ή την ταβερνιάρισσα από τη Γερμανία που το παίζει αρχηγός κόμματος, υπάρχουν χιλιάδες λογιστές, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πρώην δικαστικοί, απόστρατοι κλπ ενδιάμεσα που κάθε μήνα εισπράττουν μισθό από την πρεσβεία, μόνο και μόνο επειδή ταϊζουν με κουτόχορτο τον κοσμάκη, εξ ου κι η γενική αμορφωσιά. Για ρώτα κάποιες/α οργανώσεις/κόμματα, πούθε είναι οι ισολογισμοί τους,οι φορολογικές τους δηλώσεις ή έστω τα ΑΦΜ τους και οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους Άστα να πάνε φιλε, γι αυτό θα έχουν στο τέλος αυτοί/ές οι κύριοι/κυρίες κακά ξεμπερδέματα.
    ΕΙΠΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/11/17 13:41

    ορμα ελληναρα ρεντεζελα...μας μολυναν το σαιτ και αλλοι δοσιλογοι ηη εχεις μπερδευτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/11/17 13:57

    αντιμνημονιακοι πατριωτες με ευγενικη χορηγια...τι λες ρε φιλε το εχασες μου φαινεται...δηλαδη πληρωνουν οι γερμανοι να τους βριζουν οι αντιμνημονιακοι...ασε μας και μας μπερδεψες....

    εκτος και αν θες να πεις οτι οι αντιμνημονιακοι ειναι οι αγνοι πατριωτες πραγματικοι και κυκλοφορουν ιμιτασιον αντιμνημονιακοι και γι αυτο εχεις βαλει τα εισαγωγικα.....μη μας στελνεις αδιαβαστους..

    ακου ο κεφαλαιας αντιμνημονιακος πατριωτης με εισαγωγικα....πατριωταρα ειναι ρε φιλε και ελληναρας μεγας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/11/17 15:27

    λεει ονομα το σχολιο..εγινες και στραβαδι εκτος απο τρελαδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/11/17 16:05

    η πηγη ειναι αξιοπιστη..οι δε συγχρονοι γερμανοτσολιαδες θα αποκαλυφθουν..τωρα χασανε και το σοιμπλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/11/17 17:27

    Αυτοκτονία επιχειρηματία και στη Σύμη

    Ένας 60χρονος επιχειρηματίας και πατέρας δύο παιδιών από τη Σύμη προστέθηκε στη μακρά λίστα των συνανθρώπων μας που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα οικονομικά χρέη και αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

    Με τον πλέον τραγικό τρόπο ο 60χρονος επιχειρηματίας κρεμάστηκε πάνω από το μπαρ της καφετέριας που διατηρούσε στο όμορφο νησί της Σύμης εξαιτίας των οικονομικών χρεών που δεν μπορούσε πλέον να συντηρήσει.

    Τον αυτόχειρα επιχειρηματία βρήκαν κρεμασμένο σήμερα το πρωί φίλοι του οδηγοί ταξί που κάθε πρωί τα τελευταία χρόνια έπιναν τον καφέ τους μαζί του, πριν ξεκινήσουν τη βάρδια τους.
    «Γνωρίζαμε ότι είχε χρέη με το μαγαζί και προσπαθούσε να τα ρυθμίσει αλλά δεν μπόρεσε να τα καταφέρει. Κοιμόταν μέσα στην καφετέρια κάποιες φορές και μας άφηνε την πόρτα ανοιχτή για να πηγαίνουμε να τον ξυπνάμε το πρωί για να μας φτιάξει καφέ. Σήμερα το πρωί είδα ότι δεν ήταν ανοιχτή η καφετέρια όπως άλλες φορές, πήγα άνοιξα την πόρτα και τον είδα κρεμασμένο πάνω από το μπαρ του καταστήματος. Φαινόταν ο Δημήτρης ότι δεν ήταν καλά το τελευταίο καιρό, τον έπνιγαν τα χρέη. Δυστυχώς αφήνει πίσω του και δύο νέα παιδιά, τα οποία τα μεγάλωσε μόνος του γιατί έμεινε πολύ νέος χήρος. Δυστυχώς τον χτύπησε πολύ άσχημα η μοίρα» λέει στο protothema.gr πολύ καλός φίλος του άτυχου επιχειρηματία.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού εξηγεί την σκληρή πραγματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματίων και εκφράζει φόβους και για άλλες αυτοχειρίες.

    «Δυστυχώς θα ακολουθήσουν κι άλλοι το δρόμο της αυτοκτονίας γιατί είναι δυσβάσταχτα τα χρέη των ανθρώπων» επισήμανε ο δήμαρχος Σύμης , ο κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας και πρόσθεσε:

    «Ο άνθρωπος αυτός είχε έρθει την προηγούμενη εβδομάδα για να κάνει ρύθμιση χρεών στο Δήμο. Μόλις τον είδα , κινδύνεψα να τον γνωρίσω γιατί όλοι είχαμε περάσει από την καφετέρια που διατηρούσε. Είχε αδυνατίσει πάρα πολύ, ήταν προβληματισμένος και πολύ αγχωμένος. Του είπα να μην στενοχωριέται γιατί όλος ο κόσμος χρωστάει αυτή τη στιγμή , δεν είσαι μόνο εσύ . Δυστυχώς όμως βρήκε αδιέξοδο στην αυτοκτονία. Τον βρήκαν κρεμασμένο πάνω από το μπαρ του καταστήματος που διατηρούσε φίλοι του ταξιτζήδες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος2/11/17 23:02

    ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΗΛΙΘΙΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑ

    Panos Giannakoulopoulos στις 15.12. 2015 έγινε στο Βερολίνο , σε αίθουσα του Υπ. των Εξωτερικών .... και χριστουγεννιάτικη γιορτή προς τιμήν ενός μέρους εξ αυτών. Στην μυστική εκδήλωση συμμετείχαν κάπου 1.300 προσκεκλημένοι του Υφυπουργού Ρότ από την Ελλάδα.Η τελετή θα παρέμενε άγνωστη αν δεν υπήρχε το κλειστό κύκλωμα βίντεο ασφαλείας στο υπουργείο που κατέγραφε τον κάθενα Έλληνα προσκεκλημένο που εισερχόταν στo AUDIMAX, στην αίθουσα τελετών δηλαδή όπως και οι λίστες διαμονής των Ελλήνων "επισκεπτών" στα ξενοδοχεία που πληρώθηκαν από τον λογαριασμό 0508 του Υπ. των Εξωτερικών, όπως κατεγράφει στα πρακτικά της επιτροπής, στην ομοσπονδιακή βουλή, που ελέγχει τα πεπραγμένα του εν λόγω Υπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/11/17 11:14

    ρε παιδια το ατομο ειναι αρρωστο...οποτε το τσιγκλατε κανει αναρτησεις αυτοκτονιων...ελεος πια μην ασχολειστε μαζι του δειξτε του κατανοηση....οποτε μιλατε για τον κεφαλαια ηη οπως λετε το ρετζεντελα αυτος σκυλευει δυστυχους αυτοχειρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος3/11/17 12:45

    αυτον τον λενε λες ρεντεζελα ..αμφιβαλλω..εσενα πως σε λενε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος3/11/17 13:26

    ρε χψ αμφιβαλλεις οτι αυτοκτονησαν οι ανθρωποι απο τα μνημονια που υποστηριζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.