Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Θεσμική μέθοδος η εξαπάτηση..

O​​ι εντυπώσεις υποκαθιστούν την πραγματικότητα: Το πρόβλημα είναι γενικευμένο, αφορά στο παγκοσμιοποιημένο «παράδειγμα».

Αλλά στην ελλαδική κοινωνία μοιάζει να παίρνει χαρακτήρα επιδημικής συμφοράς. Καταργεί ό,τι κάποτε ονομάζαμε κοινωνικό μας «ιστό».

Οι άνθρωποι χάνουμε την αίσθηση-επίγνωση του πραγματικού και υπαρκτού, λογαριάζουμε για πραγματικότητα τις εντυπώσεις. Οι εντυπώσεις υποκαθιστούν την πραγματικότητα, και αυτό γίνεται προσχεδιασμένα, σκόπιμα, μεθοδικά, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Υποβαθμίζεται εσκεμμένα (και προοδευτικά ατονεί ή και χάνεται) η γνώση ως εμπειρική αμεσότητα και κριτική αξιολόγηση. Οι εντυπώσεις υποκαθιστούν τη βιωματική πιστοποίηση και αποτίμηση, οικοδομούν ψευδαισθητικά υπαλλάγματα του πραγματικού.


Πρόκειται για ανθρωπολογική αλλοίωση, όχι κάτι λιγότερο. Αφετηρία της και αιτιώδης αρχή της, μάλλον η εμπορική διαφήμιση και η ιδεολογική προπαγάνδα. Και οι δυο, σήμερα πια, αποτελούν καταξιωμένη μεθοδική «επιστήμη»: το μάρκετινγκ – για πρώτη φορά συγκαταλέγεται στις επιστήμες: όχι ένα θησαύρισμα επισταμένων γνώσεων για κάποια πτυχή της πραγματικότητας, αλλά η σκόπιμη υποκατάσταση της πραγματικότητας από ψευδαισθητικές εντυπώσεις.

Ενας τεράστιος αριθμός καταναλωτικών αγαθών δεν επιλέγονται από τους καταναλωτές με άμεσο εμπειρικό έλεγχο και κριτική αξιολόγηση της ποιότητάς τους, αλλά μόνο από την εντύπωση που δημιουργεί η συσκευασία, η εύηχη ονομασία, η προβεβλημένη θέση στα ράφια του πολυκαταστήματος – και κυρίως η διαφήμισή τους από την τηλεόραση και στους δημόσιους χώρους. Ακριβώς, δέσμιοι στην ίδια αυτή αλογία των εντυπώσεων, οι πολλοί επιλέγουν και την ποδοσφαιρική ομάδα που τους παθιάζει, το κόμμα που σταθερά ψηφίζουν, τον κομματικό «αρχηγό» που τους γυαλίζει.

Αποτέλεσμα: η έκλειψη κάθε λογικής στις επιλογές του ανθρώπου – από τα τρόφιμα και τα ρούχα του ώς τους τοπικούς άρχοντες και ώς τον πλανητάρχη. Παράγοντες ανεξέλεγκτοι και ανεύθυνοι φαμπρικάρουν τις εντυπώσεις, που θα οδηγήσουν τυφλά τους ψηφοφόρους στην προτίμηση του τάδε και όχι του δείνα. Οι θεσμοί της δημοκρατίας ανέπαφοι, αλλά μόνο διακοσμητικοί, το χρήμα των ανεξέλεγκτων παραγόντων επιβάλλει, με ακαταμάχητη την αποτελεσματικότητα της διαφήμισης, τις εντυπώσεις που θα χαρίσουν τις υπερεξουσίες του πλανητάρχη, ίσως, και σε έναν διανοητικά μετριότατο ή σε έναν τυπικό τραμπούκο. Οι κορυφαίοι της εξουσίας εκλέγονται κυρίως με τις εντυπώσεις που θα προκαλέσουν, οι εντυπώσεις κατασκευάζονται, τελικά τα αξιώματα αγοράζονται.

Να γιατί στον βωμό της κατασκευής των εντυπώσεων ξοδεύονται πακτωλοί: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν ενέκρινε, για το πρώτο τρίμηνο της θητείας του, αμοιβή της κυρίας που τον μακιγιάρει 26.000 ευρώ (Nouvel Observateur, 24.8.2017). Kαι ο προηγούμενος Γάλλος πρόεδρος, Ολάντ, είχε, στα πέντε χρόνια της θητείας του, προσωπικό κουρέα, με μισθό 9.895 ευρώ τον μήνα – από τη θητεία του στην προεδρία ο κουρέας εισέπραξε συνολικά μισθούς ύψους 593.700 ευρώ (Le Monde, 12.7.2017).

Φτάσαμε στο σημείο, η καθολική ψηφοφορία να είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος για τη φαλκίδευση του λαϊκού αισθήματος, επομένως της λαϊκής κυριαρχίας. Διότι οι «παράγοντες» που κατευθύνουν τα κοινά (οικονομικοί και, φυσικά, αφανείς) έχουν τεκμηριωμένη τη βεβαιότητα ότι μπορούν να ελέγχουν εκ τους ασφαλούς το αποτέλεσμα της διευρυμένης ψηφοφορίας με διαφημιστική πλύση εγκεφάλου των μαζών. Γι’ αυτό και «καθιερώθηκε» στην πανεύκολα ξιπαζόμενη ελλαδική κοινωνία, να εκλέγονται οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων με ανοιχτή στους πάντες ψηφοφορία – ώστε οι ηγήτορες να χρίονται σίγουρα από τη διαφήμιση, δηλαδή από τους αφανείς σπόνσορες (διαχειριστές) του πολιτικού μας βίου.

Το κουκλοθέατρο πάντως, το επονομαζόμενο «ελεύθερη έκφραση της λαϊκής βούλησης» συνεχίζεται μεθοδικά, με αφτιασίδωτη γελοιότητα: Η κοινή γνώμη έχει πια εκπαιδευτεί να ψηφίζει πολιτικούς αρχηγούς με τη «λογική» (δηλαδή τις εντυπώσεις) που ψηφίζει τους «survivors». Aπόλυτο κριτήριο οι εντυπώσεις, νικητές οι κολπαδόροι επιδειξίες της ναρκισσιστικής τους αδιαντροπιάς. Και η επίδειξη, με λεξιλόγιο τριακοσίων (το πολύ) λέξεων.
3 του Σεπτέμβρη του 2017, και το ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο: Η εικόνα θα μείνει στην Ιστορία, κορύφωμα του απόλυτου πολιτικού τίποτα, χιλιοστολισμένου με ορυμαγδό λεκτικού αποθεματικού εντυπώσεων – όλες από ένα παρελθόν αγυρτείας. Σαν κηδεία ντυμένη στα νυφιάτικα και το πτώμα οδωδός. Ηταν όλοι (ή σχεδόν) εκεί, φιγούρες και ονόματα ταυτισμένα πια στη συνείδηση και των πιο πεισματικά εθελότυφλων με τη λαμογιά, τον πρωτογονισμό της απληστίας, την αδίστακτη λωποδυσία του κοινωνικού (από δανεισμό) χρήματος.

Σε ρόλο παντομίμας ηγέτη, η θλιβερή θυγατέρα έγκαιρα ειδωλοποιημένου στελέχους. Στολισμένη σαν για γλεντοκόπημα που εκβιάζει συνοικέσιο. Αναμηρύκαζε από το βήμα όλα τα χιλιοφθαρμένα λεκτικά σύμβολα της πασοκικής λαϊκάντζας, προσθέτοντας επίθετο εξωραϊστικής επικαιροποίησης: «Νέα αλλαγή», «νέα κεντροαριστερά», «νέα συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων». Και μνηστήρες κομιστές του καινούργιου, κάποιοι πασίγνωστοι για τον εγκλωβισμό τους στις συνταγές της ξαναζεσταμένης αποτυχίας: Ενας λυμφατικός, δραματικά ανύπαρκτος δήμαρχος. Η απόλυτη πολιτική κενολογία που αναζητάει κοίτη για να μοιάσει ποτάμι. Και δύο παλιά στελέχη της πασοκικής αγυρτείας, πιθανόν αδιάφθορα, αλλά χωρίς ίχνος ποτέ θαρραλέας μετάνοιας για το ρήμαγμα της χώρας από το κόμμα τους.

Το πολιτικό σύστημα δεν έχει άλλα περιθώρια επανατροφοδότησης της ανικανότητας και διαφθοράς του. Αν η δημοκρατία δεν είναι συνταγή, αλλά κοινωνικό κατόρθωμα, μοναδικός θεσμικός μοχλός ανάσχεσης του ιστορικού μας τέλους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

27 σχόλια :

  1. Ανώνυμος5/10/17 14:14

    ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΨΗΦΙΣΤΕ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΧΑ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΖΥΓΟ.

    ΕΠΑΜ ΜΥΓΔΑΛΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/10/17 21:50

    πατριωτες ψιφηστε βενιζελο για να μας σωσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/10/17 00:52

    Ηλιθιε 14.14τι μαλακιες λες..ξεκουμπισου και ανοξε το καταστατικο και το προγραμμα του ΕΠΑΜ..μπετοβλακα...ενα εθνικο και πατριωτικο μετωπο θα τα σαρωσει ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/10/17 10:07

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ ΒΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΕΠΑΜ ΒΡΙΖΟΥΜΕ. ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΨΗΦΟ ΣΤΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΧΑ ΛΑΕ

    ΕΠΑΜ ΜΥΓΔΑΛΙΑΣ

    ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΥΓΔΑΛΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/10/17 12:31

    ολο καταστατικα ανοιγεις εσυ ποτε του συριζα ποτε των ανελ ποτε της χρυσης αυγης και τωρα πας για αλλα...καταστατικα.....και μη λες βλακα τον εαυτο σου....τι θα γινουμε χωρις εσενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/10/17 14:27

    εκεινο το σκυλι στην φωτογραφια σαν τον βενιζελο που τωρα γκλαφουνιζει ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος6/10/17 14:28

    και στην μουρη μεταξυ σκυλου και ανθρωπου μοιαζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος6/10/17 17:40

    Μακαρι να ειχες σχεση με καταστατικα..δε θα ησουνα ηλιθιος
    Ενιαιο Παλαικο Μετωπο λεγεται κι εχει γραφεια για την Αρκαδια κοντα στον Προφητη Ηλια.οποιος πατριωτης θελει ας παει να ενημερωθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/10/17 17:43

      Στον προφητη Ηλια στην τριπολη

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος6/10/17 19:53

    ρε για τριχες μας λες...εδω μιλαμε για επαναστατικο μετωπο με συριζα ανελ και χρυση αυγη....αντε ρε χαζε για στρακατρουκες λες......χαχαχα και γω σε πηρα στα σοβαρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος6/10/17 20:18

    και μη σε ξαναδω στο ειρηνοδικειο να εμποδιζεις πληστηριασμο του λαμογιου που χρωσταει εκατομμυρια γιατι θα σε πλακωσω στις φαπες και στις ροχαλες.....βγαζεις μεροκαματακι εμαθα...σε βαζουν να φωναζεις και να εμποδιζεις τον πληστηριασμο του πλουσιου που καταφαγε το καταπετασμα...να συνεννοουμαστε ετσι....και μην το παιζεις αντισταση αρκετα το παραμυθι....

    τα εγραφε ο δασκαλος και για να ειμαι ειλικρινης δεν τον πιστευα αλλα και εδω δικιο ειχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος6/10/17 22:25

    α καλα !αυτος διαβαζει τα προβοκαταορικα της καθημερινης απο τον δεξιο συμβολαιογραφικο συλλογο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος7/10/17 07:36

    Ειναι απλα ηλιθιος..ετσι ηταν παντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος7/10/17 09:43

    Χρωστάει κάποιος ας πολυμε 100.000 στο δάνειό του.

    Δεν πληρώνει τη δόση του. οκ να το δεχτούμε.

    Υπάρχει ο νόμος πασόκ (κατσέλη τον λένε οι λαϊκιστές για να μην ακούγεται πασοκ) που κρίνει ή όχι την δυνατότητα πληρωμής, που πάει να καταργήσει η "αριστερά" (μην ξεράσω)

    Υπάρχουν και κάτι βούρλα που βγαίνουν και μιλάνε για εξαγορασμό των δανείων από τους δανειολήπτες και όχι από funs.

    Και αν ρωτήσει κάποιος καλοπροαίρετα.


    Φίλε μου χρωστάς και θες να αγοράσεις το δάνειό σου αντί να το αγοράσει κάποιος με χαμηλή τιμή.

    οκ, αφού έχεις να αγοράσεις το δάνειό σου, γιατί δεν πληρώνεις τη δόση σου?????

    Εδώ λόγο πλέον έχει η λογική λαμογιού ή βούρλου..

    Τραβάτε ρε πληρωστε τις δόσεις σας που δανειζόσαστε για μεζονετάρες για τζιπάρες και για διακοπές με τζιπούρες και τώρα θέλετε να τα πληρώσει το κορόιδο ο φορολογούμενος......ρε ουστ ρεμάλια που θέλετε να λέγεστε και νοικοκυραιοι.....


    Υ/Γ Πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και οι δυσκολίες, υπάρχουν και αυτοί που χρωστάνε και δεν μπορούν, που πολύ σωστά το ΠΑΣΟΚ με το νόμο Κατσέλη ρύθμισε και πάει να καταργήσει το συνονθύλευμα των εθνολαϊκιστών...

    Την αλήθεια ρεεεεεεε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος7/10/17 10:16

    Εδω πινεις ληγμενα ..το τερματισες γιατι ο ανθρωπος για μια δοση που αγοραζει ολο το δανειο το κορακι θα το δανειστει να το αγορασει.τις δοσεις ολες αδυνατει να τις δανειστει..αλλα εισαι τοσο μοχθηρος που δε μπορεις να σκεφτεις λογικα..να μη σου εξηγω περισσοτερο τι σημαινει συνεργασια κρατους τραπεζας και τη διεισδυση της τροικας σε ολη την ιδιωτικη περιουσια..για τηρα ομως τσιουκι μη σου βαλανε τα παλιοχωραφα σε δασικους χαρτες.
    Οσο για το τραγουδι που σ αξιζει ειναι ο κυρ μεντιος του βαρναλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος7/10/17 17:58

    αμα χαρισουν τα δανεια θα φαληρισουν οι τραπεζες θα χαθουν οι καταθεσεις που εχουν εγκλωβιστει θα γινει το μπαχαλο θα φερουν τη δραχμη χωρις καμια αξια και θα ερθει πεινα για τρεις γεννιες....

    κανεις δεν θα εμπιστευτει τις τραπεζες πριν περασουν 50 και χρονια η οικονομια θα διαλυθει

    και επειδη παντα η οικονομια στο τελος ειναι η κινητηρια δυναμη της κοινωνιας μην περιμενεις πολλα....τραβα και πληρωσε.....δεν γλυτωνεις γιατι αυτα που θα ακολουθησουν θα ειναι χειροτερα και 3000 χρονια ετσι γινοταν παντα απ οτι θυμαμαι.....

    στο κατω κατω βρε αδερφε δεν σου παιρνουν τον ιδρωτα.....δεν ειναι δικο σου το σπιτι....με λεφτα αλλων (δανειο) το πηρες....γιατι ουρλιαζεις να σε φοβηθουν.....

    εχε το νου σου κακομοιρη μου γιατι ετοιμαζονται να σε μπουζουριασουν εκει που φτυνεις τους συμβολαιογραφους και αφου σε τσουβαλιασουν το βραδυ θα βγουνε κατι ανακοινωσεις νααααα οτι πηγες να ακυρωσεις τους πληστηριασμους κατι λαμογιων που χρωστανε εκατομμυρια ....και δεν θαναι ψεματα....και το ποπολο θα πει απλα.....γιες καλα του κανανε του τεμπελοχανα......αυτη ειναι η ζωη...αυτο ειναι το συστημα.....και εσυ ενα σιχαμα γιαυτους που βριζει και ριχνει νερο στο μυλο τους.....σκασε λοιπον και πληρωσε γιατι ετσι ειναι τα πραματα......αμα θες τζαπαλικι να αλλαξεις φυλο και να γινεις γιουσουφακι....και γι αυτο φροντιζει το συστημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος7/10/17 21:30

    Τι τραπεζες τις ανακεφαλαιωσαμε με 210 δις και τα πληρωσαμε.τι ανακεφαλαιωσαμε ξερεις τ αλλα ειναι μαλακιες που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος7/10/17 23:00

    εχεις δικιο ο φορολογουμενος πληρωσε τις τραπεζες που εσυ δεν πληρωνες το δανειο σου....σκασε λοιπον μπαταχτση...μαζι με τα λαμογια που χρωστανε εκατομμυρια και συ μαζι....σκασε και πληρωσε που λεει και ο αλλος.....το ξερεις και καμαρωνεις κιολας....ακου ο λαος πληρωσε 210 δις και καμαρωνεις...βεβαιως ο λαος που πληρωνει φορους εισφορες φπα κλπ οχι εσυ ψιλολαμογιο.....πληρωσε ο συνταξιουχος ο μισθωτος αυτος που πληρωνει παντα....εσυ ζητας να μην πληρωσεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος8/10/17 01:00

    Εισαι μεγαλος βλακας.ποιος σου ειπε οτι χρωσταω και ποιος σου ειπε οτι πληρωνουν τα δανεια για να παρει ο λαος που πληρωσε κατι.λεηλασια του λαου γινεται ηλιθιε.ειναι ο καπιταλισμος ηλιθιε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος8/10/17 09:57

    εμενα μου ειπανε οτι χρωστας και επειδη βλεπεις οτι δεν στα χαριζουν σκεφτεσαι να αλλαξεις φυλο για να μην σε βρουνε....αστα αυτα σε πηραμε μυρουδια οτι ψηφιζεις μονο κομματα που σου ταζουν οτι θα σβησουν τα χρεη.......παντως τι ονομα θα διαλεξεις εχουμε να σου προτεινουμε....και μην βριζεις σα λυσασμενη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος8/10/17 13:53

    Αλλαξε εσυ που παντα ησουν αδερφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος8/10/17 16:18

    καλα δεν βαρεθηκατε,δεν σιχαθηκατε τουλαχιστον να σιχτιριζοστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος8/10/17 17:29

    ΕΠΑΜ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος8/10/17 20:23

    μπα πας να τον καλυψεις οτι χρωσταει και παει να αλλαξει φυλο για να μην τον βρισκουν......σα δε ντρεπομαστε λεω εγω.....εδω σταματησε να γραφει με κεφαλαια...αλλαζει τακτικες και τωρα φυλο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος8/10/17 21:08

    Ελα ρε ..εσυ δε χρειαζεται ν αλλαξεις απ αρχη εισαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος8/10/17 22:05

    εμαθα ακομα οτι του δινουν 10 ευρω καθε τεταρτη που παει και φωναζει στους πληστηριασμους.....μεχρι να παρει την αυξηση του κατρουγκαλου κατι ειναι κι αυτο.....αλλα υπερασπιζεται τους...νοικοκυραιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος9/10/17 00:46

    Αει ρε βλακα..απο τον εαυτο σου παιρνεις παραδειγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.