Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η δικαιοσύνη είναι ένα φίδι που δαγκώνει τους ξυπόλητους

Δικαιοσύνη; Θα βρεις δικαιοσύνη στον άλλο κόσμο. Σ’ αυτή τη ζωή έχουμε μόνο νόμους.»
William Gaddis, 1922-1998, Αμερικανός συγγραφέας

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε τελικά. Όμως έμεινε στη φυλακή 5 χρόνια κι όπως λέει ο ίδιος ονειρευόταν τη στιγμή που θα βγει έξω, για να πιει μια μπύρα το βράδυ, για να περπατήσει στον δρόμο, για να δει τ’ αστέρια.

Το πρώτο έγκλημα του Θεοφίλου ήταν η ιδεολογία του. Το δεύτερο, και πιο σημαντικό: Δεν ήταν Κάποιος. Αν ήταν πλούσιος, αν ήταν βουλευτής, αν ήταν διάσημος έστω, η αμερόληπτη δικαιοσύνη θα τον είχε κρίνει αλλιώς.


Όμως βαυκαλιζόμαστε αν πιστεύουμε ότι μόνο στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι μια εξαρτημένη εξουσία. Μεταθέτουμε το πρόβλημα. Από παγκόσμιο το κάνουμε εθνικό -όπως ακριβώς συνηθίζουμε να κάνουμε με τον οικονομικό πόλεμο, που νομίζουμε ότι έχει ως στόχο τους Έλληνες.

Δεν είναι καν ένα πρόβλημα σύγχρονο του νεοφιλελευθερισμού ή έστω του κλασικού καπιταλισμού. Είναι τόσο παλιό όσο κι ο κόσμος.
Πριν τον νεοφιλελευθερισμό, πριν τον Μαρξ, πριν τον καπιταλισμό του Σμιθ, πριν ακόμα και τη φεουδαρχία, η δικαιοσύνη ήταν ένα φίδι που δάγκωνε τους ξυπόλητους.

~~

Ανατρέχοντας στους κώδικες του Χαμουραμπί (2000 χρόνια π.Χ.), τον πρώτο γραπτό νομοθετικό κώδικα, κατά κάποιο τρόπο το πρώτο σύνταγμα, βλέπουμε ότι υπήρχαν διαφορετικές τιμωρίες για τους πλούσιους που έκαναν κακό σε πλούσιους, για τους πλούσιους που έκαναν κακό σε φτωχούς (ή γυναίκες ή σκλάβους). Και διαφορετικές για τους φτωχούς -ειδικά αν έκαναν κακό σε πλούσιους.

Για παράδειγμα:
196: Αν ένας άντρας ανώτερης τάξης τυφλώσει από το ένα μάτι άλλον άντρα ανώτερης τάξης, θα του βγάλουν κι αυτού το μάτι.

198: Αν τυφλώσει από το ένα μάτι έναν άντρα κατώτερης τάξης θα του παραδώσει 60 σέκελ ασήμι.

199: Αν τυφλώσει από το ένα μάτι το δούλο κάποιου άντρα ανώτερης τάξης θα του παραδώσει τη μισή αξία του δούλου σε ασήμι (στον αφέντη).

Η δικαιοσύνη του Χαμουραμπί ήταν ειλικρινής: «Δεν υπάρχει ισονομία. Οι αριστοκράτες, οι πλούσιοι, οι αξιωματούχοι, οι άντρες, οι ελεύθεροι είναι πιο σημαντικοί απ’ τους άλλους, είναι ανώτεροι».

Στην Αθηναϊκή δημοκρατία ίσχυε κάτι παρόμοιο. Οι πολίτες άντρες ήταν οι ανώτεροι. Και οι Αθηναίοι ανώτεροι των υπολοίπων.

«Δίκαιο είναι το συμφέρον το ισχυρού», λέει ο σοφιστής Θρασύμαχος.

Και στη Ρώμη κανένας Σπάρτακος δεν είχε ίσα δικαιώματα με τον Καίσαρα. Όλοι το ήξεραν αυτό.

~~

Μετά το αμερικανικό σύνταγμα (and justice for all) και τη γαλλική επανάσταση (Liberté, Égalité, Fraternité), ξεκίνησε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της ισονομίας.

Με την Οκτωβριανή Επανάσταση η ψευδαίσθηση ολοκληρώθηκε: Όλα τα ζώα είναι ίσα (αλλά κάποια ζώα είναι πιο ίσα).

Οι άνθρωποι πλέον, στον εικοστό πρώτο αιώνα, πιστεύουν ότι υπάρχει ισονομία. Ότι η δικαιοσύνη θα τους κρίνει ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου, σεξουαλικής κατεύθυνσης, πεποιθήσεων και -κυρίως- ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.

~~

Όσοι το πιστεύουν αυτό είναι αφελείς. Πόσοι πλούσιοι βρίσκονται στις φυλακές της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Σουηδίας;

Γιατί οι φυλακές είναι γεμάτες φτωχούς; Επειδή είναι κατώτεροι γονιδιακά με ροπή στο έγκλημα;

Το έγκλημα έχει σημασία ή ποιος το διαπράττει; Πόσοι μεγαλέμποροι ναρκωτικών είναι στη φυλακή; (δες Noor1) Και πόσοι απλοί χρήστες ή βαποράκια;

Για ισονομία μιλάμε; Πόσοι δισεκατομμυριούχοι φοροδιαφεύγουν; Πόσοι έχουν κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία; Πόσοι απ’ αυτούς έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί;

Ισονομία και ισοπολιτεία: Ποιοι έχουν πληρώσει το κόστος των μνημονίων; Οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεργολάβοι; Οι πολιτικοί; Ή μήπως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Και πραγματικά υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι αυτό είναι ελληνικό φαινόμενο;

~~

Οι εξουσίες είναι διαπλεκόμενες, αλληλοεξαρτόμενες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις τρεις κλασικές: Νομοθετική, δικαστική, εκτελεστική.

Οι πιο ισχυρές αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική εξουσία και η εξουσία των media. Αυτές οδηγούν τον κόσμο μας (και τις άλλες τρεις) όπου θέλουν.

Οπότε πώς περιμένετε η δικαστική (για παράδειγμα εξουσία) να στραφεί ενάντια στην οικονομική εξουσία;

Τι θα ήταν ένας πολιτικός χωρίς οικονομική και επικοινωνιακή στήριξη;

~~

Η δικαιοσύνη του εικοστού πρώτου αιώνα διαφέρει πολύ από εκείνη του Χαμουραμπί. Όμως πάντα θα υπάρχει η διάκριση ανάμεσα στους ανώτερους και στους κατώτερους. Ειδικά όταν οι κατώτεροι είναι υποστηρικτές μιας ιδεολογίας που αντιτίθεται στις εξουσίες.

Οι εχθροί των εξουσιών πάντα θα παρουσιάζονται ως εχθροί του λαού, την ίδια στιγμή που οι εξουσίες καταπατούν κάθε δικαίωμα του λαού.

Έτσι ήταν η «δικαιοσύνη» απ’ την αυγή του πολιτισμού. Ίσως αυτό ν’ αλλάξει κάποτε. Πώς και γιατί δεν γνωρίζω.

Μέχρι τότε η ισονομία θα είναι ένα παραμύθι που λένε οι νταντάδες στα παιδιά των ισχυρών, για να φάνε το φαΐ τους.

«Φάε το φαΐ σου, αλλιώς θα το φάνε οι φτωχοί, και μετά θα νομίσουν ότι είμαστε ίσοι και θα σου πάρουν το κεφάλι».

20 σχόλια :

  1. Ανώνυμος11/7/17 08:48

    ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΗ,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/7/17 11:45

    Οι πλούσιοι δικαίως έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική διακαοσύνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/7/17 14:56

    Ελληνική δικαιοσύνη… Μή σου τύχει!

    Β. Παπαγεωργόπουλος – ΕΝΟΧΟΣ – καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Έμεινε στη φυλακή 4 χρόνια

    Α. Τσοχατζόπουλος – ΕΝΟΧΟΣ – καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών. Έμεινε στη φυλακή 4 χρόνια

    Τ. Θεοφίλου – ΑΘΩΟΣ – Έμεινε στη φυλακή 5 χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/7/17 17:33

    Η κα Θάνου εξήντλησε τη ιεραρχία, αφού έφτασε στα ύπατα αξιώματά της και ειδικά να γίνει συνάδελφος του..... κου Καρανίκα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/7/17 17:43

    Φαίνεται το γλείψιμο από τον κο Φωτάκο δεν άρκεσε στον...ηγετίσκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/7/17 20:37

    ΡΕ ΤΙ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/7/17 22:08

    να θυμίσω για καθαρά ιστορικούς λόγους, πως ο Μπάμπης Αθανασίου, μεταπήδησε το 2012, από τη θέση του ενεργού Αρεοπαγίτη και ουχί συνταξιούχου, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Σαμαρά. Για τους ίδιους λόγους να θυμίσω, πως ο Παναγιώτης Πικραμένος, δικαστικός του ΣτΕ, υπήρξε σύμβουλος του πρωθυπουργού.. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1991-1993, ενώ ήταν στο ΣτΕ. Στη συνέχεια από το 2009 έως το 2012 υπήρξε Πρόεδρος του ΣτΕ σα να μη συνέβη τίποτα. Ξανά για ιστορικούς λόγους να θυμίσω πως και ο Πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος, πριν αναλάβει Πρόεδρος το 2012, υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη από το 1998 έως το 2001. Εν ενεργεία και αυτός.
    Φυσικά όλα αυτά δεν ενοχλούν και δεν ενόχλησαν κανέναν. Εν ολίγοις Δικαιοσύνη,Πολιτική και η Δημοσιογραφία ταράσσονται όταν πρέπει να ταράξουν.
    Η Βασιλική Θάνου, ανέλαβε τη θέση του Νομικού Συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, θέση τεχνοκράτη δηλαδή μόλις συνταξιοδοτήθηκε. Η θέση αυτή απαιτεί , για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να καλύπτεται από ανθρώπους που γνωρίζουν. Είναι διαφορετικό θέμα να αξιολογεί κάποιος τη Θάνου και να διαφωνεί λέγοντας πως έπρεπε να αναλάβει κάποιος άλλος από τους πολλούς ακόμη ικανούς και διαφορετικό να διακρίνει κομματική ένταξη. Δηλαδή πως για να αναλαμβάνει τη θέση που είναι θέση δίπλα στον πρωθυπουργό, προφανώς τον εξυπηρέτησε και όταν ήταν δικαστής. Αυτό είναι ένα πονηρό και αυθαίρετο άλμα λογικής. Ή αν ισχύει, πρέπει πρωτίστως να ισχύσει για τον Μπάμπη Αθανασίου, που ενώ φορούσε την τήβενο του Αρεοπαγίτη, την πέταξε για να δηλώσει το πόσο Νέα Δημοκρατία είναι.
    Όλοι οι πολίτες και φυσικά οι δικαστές έχουν και πρέπει να έχουν πολιτικές προτιμήσεις. Αυτό είναι Δημοκρατία. Να επιλέγουν και να μην φοβούνται να το πουν. Όπως όμως πρέπει να συμβαίνει και στη δημοσιογραφία, η πολιτική επιλογή, δεν μπορεί να είναι σε βάρος της αλήθειας και των επαγγελματικών κριτηρίων που υπάρχουν. Κακό δεν είναι να έχει πολιτική ταυτότητα ο δικαστής. Κακό είναι να δικάζει με αυτή την ταυτότητα και όχι τα στοιχεία. Εκεί πρέπει να γίνεται η κουβέντα και δυστυχώς δεν γίνεται γιατί μάλλον δεν συμφέρει. Τους Μπάμπηδες γενικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/7/17 22:15

    Για καλό του έθνους γίνονται όλα......και οι περικοπές στο ΕΚΑΣ για λόγους δημοσίου συμφέροντος έγινε...και ο μπούρδας να γλυτώσει τα παιδιά μας από τα ναρκωτικά πάσχιζε....και το πόθεν έσχες πρέπει να έχει τις εξαιρέσεις του για εθνικούς λόγους....και οι δικαστές αμερόληπτα εκδικάζουν τα αναδρομικά τους......εγώ έχω πειστεί....όλα γίνονται δημοκρατικά, διαφανέστατα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον......να πέσει φωτιά να με κάψει....το πιστεύω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/7/17 22:23

    Ρε συ Γιάνη, νόμισες ότι σε ψήφισαν για να αλλάξεις τον κόσμο; Κι εσένα και τον Τσίπρα και όλο το τσίρκο με τους «θαυματοποιούς», σας ψήφισαν επειδή τους είπατε πως καλλιεργείτε «λεφτόδεντρα». Όχι για να τους μοιράσετε κουπόνια και συσσίτια.

    Δεν υπολόγισες ότι θα κατέληγες στα λιοντάρια από τις αντιδράσεις του κόσμου; Ήθελες δηλαδή, να φαγωθούμε μεταξύ μας, σφάζοντας ο ένας τον άλλο για το λάγνο βλέμμα σου;

    Όλοι λοιπόν, οι «εξαμηνίτες» υπουργοί κάτι σχεδίαζαν. Οι μόνοι που δεν ήξεραν τι σχεδίαζαν για τη ζωή τους είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αυτοί που θα έπαιρναν το κουπόνι τους για να ζήσουν. Όλοι αυτοί που μας καταδίκασαν να ζούμε μαζί τους σ΄αυτή την έρμη τη χώρα, φορτώνοντας στους ώμους μας την απύθμενη ανοησία τους…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος12/7/17 00:22

    μπραβο στον 22.08...πολυ αντικειμενικος..πολυ καιριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος12/7/17 00:26

    Όλοι οι πολίτες και φυσικά οι δικαστές έχουν και πρέπει να έχουν πολιτικές προτιμήσεις. Αυτό είναι Δημοκρατία. Να επιλέγουν και να μην φοβούνται να το πουν. Όπως όμως πρέπει να συμβαίνει και στη δημοσιογραφία, η πολιτική επιλογή, δεν μπορεί να είναι σε βάρος της αλήθειας και των επαγγελματικών κριτηρίων που υπάρχουν. Κακό δεν είναι να έχει πολιτική ταυτότητα ο δικαστής. Κακό είναι να δικάζει με αυτή την ταυτότητα και όχι τα στοιχεία. Εκεί πρέπει να γίνεται η κουβέντα και δυστυχώς δεν γίνεται γιατί μάλλον δεν συμφέρει. ΤΑ ΛΕΣ ΟΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος12/7/17 10:15

    – «Είναι η βαρβαρότητα!», όταν ο Ελύτης «προφήτευε»:

    «Ήδη, σας το είπα. Είναι η βαρβαρότητα. Τη βλέπω να ‘ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του.

    Είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί, που όλα δείχνουν ότι δεν θ’ αντέξουν για πολύ. Είναι η ποιότητα, που γι’ αυτή δεν δίνει κανείς πεντάρα. Είναι η οντότητα του ατόμου, που βαίνει προς την ολική της έκλειψη. Είναι η ανεξαρτησία των μικρών λαών, που έχει καταντήσει ήδη ένα γράμμα νεκρό. Είναι η αμάθεια και το σκότος. Ότι οι λεγόμενοι «πρακτικοί άνθρωποι» -κατά πλειονότητα, οι σημερινοί αστοί- μας κοροϊδεύουν, είναι χαρακτηριστικό. Εκείνοι βλέπουν το τίποτα. Εμείς το πάν. Που βρίσκεται η αλήθεια, θα φανεί μια μέρα, όταν δεν θα ‘μαστε πια εδώ. Θα είναι, όμως, εάν αξίζει, το έργο κάποιου απ’ όλους εμάς. Και αυτό θα σώσει την τιμή όλων μας -και της εποχής μας.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος12/7/17 15:07

    Λένε τη δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στην εκτελεστική εξουσία...

    Και νομίζουν ότι αυτό είναι επιχείρημα εναντίον!!!!!


    Πόσο ηλίθιος μπορεί να είσαι για να μην καταλαβαίνεις ό,τι ΝΑΙ η δικαιοσύνη είναι το θεσμικό εμπόδιο στην αυθαιρεσία της εκτελεστικής εξουσίας....πόσο βούρλο όταν κορδώνεσαι στην τηλεόραση και αμολάς τέτοια μπαρούφα περί..."θεσμικού εμποδίου"


    Ναι ρε εθνικιστικό ζούδι της κυβέρνησης, κρίνε την απόφαση και πες την όπως θες, άστοχη, λάθος,

    αλλά τον ολοκληρωτισμό που προβάλεις ότι στην κυβέρνηση δεν πρέπει να ενανιώνεται η δικαιοσύνη (δεν μας αφήνουν να κυβερνήσουμε λένε ξετσίπωτα) ακόμα και σε αντισυνταγματικούς νόμους, μόνο από καραγκιόζηδες μπορείς να τ' ακους......και δυστυχώς για τη χώρα και την πατρίδα αυτό το τσούρμο που κυβερνίζει βρίθει τέτοιων πολιτικών νούμερων....


    Υ/Γ Τώρα τα περί λαθών δικαστικών αποφάσεων και αποφάσεων σκοπιμοτήτων είναι για τα "ρηχά πιάτα" και για τα εθνολαϊκιστικά μπουρδοειδή πολιτικά υποκείμενα που δεν καταλαβαίνουν από δημοκρατία και διάκριση εξουσιών......εδώ για την εξουσία και μόνο γι' αυτή γίνανε κάτι αριστεράντζες της τεμπέλας (να θυμηθώ τα παλιά μου γραφόμενα) ασπίδα σε μπουρδοειδή ακροδεξιά υποκείμενα......

    σα δε ντρεπόμαστε λέω εγώ...αλλά δεν πρόκειται για αριστερά αλλά για το όνειδος της αριστεράς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος12/7/17 18:44

    Τραγωδία στα Γιαννιτσά: Αυτοκτόνησε 42χρονη που ήταν απλήρωτη επί 15 μήνες
    Άρ Πάγος : Η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας
    Αυτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος12/7/17 21:43

    οι αποφασεις της δεν ειναι λαθος ,ειναι ταξικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος12/7/17 23:14

    https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/26514

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος13/7/17 18:39

    Το πλήρωμα του χρόνου τους ξεσκέπασε. Πορεύονται τώρα μαζί και είναι ολόιδιοι....(ταμτάκος και μπούρδας)

    Προβάλοντας, με θράσος, το μίσος τους για την αστική δημοκρατία, την απέχθεία τους για τα φιλελεύθερα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

    Είναι εθνολαϊκιστές και λιγούρια της εξουσίας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος13/7/17 19:12

    Αν θυμάμαι καλά τόσο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όσο και οι Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Θωμάς Λιακουνάκος φυλακή μπήκαν επί προηγουμένων κυβερνήσεων και συγκεκριμένα επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

    Που αλήθεια βρίσκονται όλοι αυτοί;

    Άπαντες αποφυλακίστηκαν στα χρόνια της εθνολαϊκιστικής κυβέρνησης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος13/7/17 19:26

    Οι φασίστες του μέλλοντος θα προβάλλουν ως....αντιφασίστες!!!!

    Τα ακροδεξιά μπουρδοειδή υποκείμενα έχουν υπερασπιστές των ενεργειών τους, τους φιγουράροντες ως αριστεροί!!!!!! (το όνειδος της αριστεράς είναι τελικά)

    Υ/Γ Κάποια μέρα, που θάχω όρεξη, θα σας αναλύσω τα δύο μεγάλα ΚΑΛΑ (ναι, καλά διαβάζεις...ΚΑΛΑ) που έκανε το απίθανο τσούρμο.....κάτι σαν το "ουδέν κακόν αμιγές καλού"

    Τώρα δεν χρειάζεται να ξεβρακώνω τα γίδια της εξουσίας, όχι γιατί είναι ξεβράκωτα, αλλά μας κάνουν τη χάρη και "ΔΕΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ".....αν έχεις την ηρεμία να τα ακούσεις συνέχεια αυτό γκλαφουνάνε.....ούλο "δεν πανηγυρίζουμε" και "δεν πανηγυρίζουε"...


    Υ/Γ Δεν τα κυνηγίσατε πριν είναι αργά όπως σας έγραφα, τώρα που δεν θα ξεκολλάνε με τίποτα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο....θα σε έχουν ξεσκίσει για τα καλά...και γουστάρωωωωωωω...μεζέ τρώω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος13/7/17 20:49

    Θα εχεις ευρω και θα ειναι σαν να μην εχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.