Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ιστορικά: Η πρώτη “τρόικα” – Η πρώτη διαγραφή χρέους

Αθήνα, 426 π.χ. Η πρώτη “τρόικα”
Οι Αθηναίοι ήταν αυτοί στους οποίους κατοχυρώνεται και αυτή η "ανακάλυψη" καθώς, στο αντίπαλο στρατόπεδο, η Αθήνα, η οποία σταδιακά καταστρεφόταν από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, έπρεπε να δανειστεί από τους ναούς.
Έτσι, από το 426 π. Χ. έως το 422 π. Χ. οι υπεύθυνοι της πόλης συνήψαν τρία δάνεια με τους ιερείς των ναών της Αθηνάς Πολιάδος, της Αθηνάς Νίκης και της Αρτέμιδος (σ. σ. οι οποίοι, υπό μία έννοια, θα αποτελούσαν και την «τρόικα» της εποχής), έπειτα από ιερά από άλλες περιοχές (σ. σ. ως γνωστόν, ο δανεισμός φέρνει κι άλλον δανεισμό), παροτρύνοντας τον λαό να τους δανείσει τους πόρους του προσφέροντάς του σε αντάλλαγμα κάθε είδους τιμές.
Ωστόσο, «οι κινήσεις αυτές δεν απέτρεψαν το τέλος του Xρυσού Aιώνος της Αθήνας, εξαιτίας της καταστροφικής αυτής σύρραξης». 

Ο πόλεμος τελείωσε, όπως τελείωσε, οι κακές συνήθειες όμως, όπως αυτή του κρατικού δανεισμού, δεν κόπηκαν.

Και μάλιστα, έγιναν χειρότερες, υπό την έννοια ότι οι πρόγονοί μας γρήγορα «συνέλαβαν» και την… ιδέα της αθέτησης υποχρεώσεων.
... «έναν αιώνα αργότερα, 10 από τις 13 πόλεις – κράτη της ναυτικής συμμαχίας, που είχε δημιουργηθεί κατά την ένδοξη εποχή της Αθήνας, αθετούν την εξόφληση των δανείων που είχαν λάβει από το συμμαχικό ταμείο».

Αθήνα, 594 π.χ. Σεισάχθεια – Η πρώτη διαγραφή χρέους

Ο όρος είναι σύνθετος από τα αρχαία ελληνικά, από το “σείω” (ταρακουνώ) + “άχθος” (βάρος, χρέος). Ουσιαστικά σήμαινε την “αποτίναξη των βαρών”.Πριν την απαγόρευσή της από το Σόλωνα, στην Αθήνα ίσχυε ο θεσμός της υποδούλωσης για χρέη: ένας πολίτης που δεν μπορούσε να ξεπληρώσει το δανειστή του έχανε την ελευθερία του
Τα νομοθετικά μέτρα του Σόλωνα ήταν πολύ τολμηρά, αλλά και δραστικά. Βασίζονταν στην αρχή της δίκαιης ανισότητας και όχι της απόλυτης ισότητας, ενώ επιδίωκαν να αποτρέψουν την εμφύλια διαμάχη και τη διάλυση της πολιτικής κοινότητας της Αθήνας, διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική διαστρωμάτωση και την προβολή αυτής της διαστρωμάτωσης στη νομή της εξουσίας.
Η σεισάχθεια εντασσόταν στα μέτρα επανόρθωσης που έλαβε ο Σόλων. Πιο συγκεκριμένα, καταργούνταν τα υφιστάμενα χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες και προς το δημόσιο, καταργήθηκε ο δανεισμός με εγγύηση το “σώμα” (προσωπική ελευθερία) του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του, ενώ απελευθερώθηκαν και όσοι Αθηναίοι είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών στην ίδια την Αθήνα και επαναφέρθηκαν στην πόλη όσοι εν τω μεταξύ είχαν μεταπωληθεί στο εξωτερικό.

Είναι γνωστό ότι με τη “σεισάχθεια” ο Σόλων έδωσε τέλος στην εξάρτηση των φτωχών αγροτών στην Αττική.
Εκείνο που δεν είναι γνωστό και παραμένει θέμα διαμάχης ανάμεσα στους ερευνητές είναι η διαδικασία που ακολούθησε προκειμένου να αποκαταστήσει όσους είχαν πέσει θύματα της αυθαιρεσίας των πλουσίων, ακριβώς γιατί δεν υπήρχαν γραπτές διατάξεις (αυτό άλλωστε λέει και ο Σόλων σε ένα από τα ποιήματά του).
Το μέτρο άλλοτε συνδέεται με τους εκτημόρους, τους εξαρτημένους αγρότες που καλλιεργούσαν τη γη των προνομιούχων με τη συμφωνία να τους δίνουν το 1/6 της παραγωγής αντί ενοικίου, ενώ άλλοτε με όλους όσους είχαν δανειστεί και καλλιεργούσαν την γη των πλουσίων και ισχυρών με ενέχυρο την προσωπική τους ελευθερία.

13 σχόλια :

  1. Ανώνυμος8/5/17 09:52

    Ναι, αλλά ο Μακρόν βγήκε με το σατανικό ποσοστό 66,6 .......

    Η αυτοκρατορία (Ε.Ε) θα κυβερνηθεί από τον αντίχριστο......

    Ήρθε το τέλος του κόσμου!!!!!

    Να γιατί έπρεπε να ψηφίσουν εθνικά οι γάλλοι, την πατριώτισσα Λεπέν...

    Τώρα είναι αργά.

    Υ/Γ Και εμείς εδώ να ψηφίσουμε τον κ. καθηγητή εργατολόγο που φώναζε για ΣΕΙΣΑΑΑΑΧΘΕΙΑΑΑ.....που θα χάριζε όλα τα δάνεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/5/17 09:57

    Το μήνυμα της νίκης του Μακρόν

    Ο κόσμος θέλει ενωμένη ευρώπη και ευρώ!!!!

    Ο εθνολαϊκισμός πρέπει να εξαφανιστεί από την ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/5/17 10:12

    Η Ευρώπη αλλάζει, αλλά όχι όπως θα ήθελε το γελοίο συνονθύλευμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/5/17 10:21

    Βέβαια ουδέν καλόν αμιγές κακού..

    Ούλες οι γριες αναβαϊσανε τώρα με τον Μακρόν και φόρα παρτίδα τηράνε τους φίλους των εγγονιών τους!!!!!

    Μάλλον είχε δίκιο ένας υπερ-έλληνας των ψεκασμένων που επισήμανε προχθές τον κίνδυνο διάλυσης της οικογένειας και στη συνέχεια της πατρίδας....

    Βέβαια του απάντησε ο ρεαλιστής οπαδός της παγκοσμιοποίησης ότι το αποτέλεσμα μετράει και αυτό είναι ότι ο Μακρόν τα βρήκε όλα έτοιμα, γυναίκα, παιδιά, γαμπρούς, εγγόνια

    Υ/Γ Η αποχή το άκυρο και το λευκό που έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη μάλλον οφείλεται στον ώριμο αντρικό πληθυσμό που είδε τις γυναίκες τους να την πέφτουν στην ψύχρα στα σκολιαρόπαιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/5/17 11:27

    αυτό με το 666 του μακρόν το έχουμε εδώ σε παγκόσμια αποκλειστικότητα!!!

    άρχισε να διαδίδεται διεθνώς!!!!!!

    Υ/Γ δεν είναι πλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/5/17 11:43

    ειναι 66,06....ευτυχως.. τωρα ηρεμησα η καταστροφη δεν θα ερθει ακομα

    χψ εισαι απαιχτος τελικα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/5/17 13:54

    Ζήτω η ε.ε της Λιβύης του Ιρακ, , της Συρίας,της Γιουγκοσλαβίας του Αφγανιστάν ...... ζήτω οι αποκαταστάσεις των δημοκρατιων , ο κιμ μένει αλλά που θα πάει θα τον εκδημοκρατήσουν,
    οι παπαδήμοι πλέον βγαίνουν και με εκλογές δεν χρειάζονται πραξικοπήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος8/5/17 14:54

    Γιατί δεν κάνουν, ή κάνουν και δεν δημοσιεύουν, δημοσκοπήσεις για την δημοτικότητα του προσώπου (κ. Πάκη) που κατέχει τη θέση του ανωτάτου άρχοντος????

    Μήπως δεν είναι για δημοσίευση???

    Μήπως για να προφυλάξουν το θεσμό???

    ή μήπως δεν έτυχε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/5/17 15:26

    Το έψαξα και το βρήκα, γραμμένο στις 3 του Μάρτη (δυο μήνες πριν)


    Για την ευρώπη υπάρχει φως και προοπτική για καλύτερες μέρες πολύ πολύ καλύτερες μέρες και να μου το θυμηθείτε.

    ΓΑΛΛΙΑ. Η Λεπέν θα περάσει στο 2ο γύρο αλλά θα χάσει με συντριπτική διαφορά

    ΟΛΛΑΝΔΙΑ. θα βγει ο δεξιός (με τον ακροδεξιό στάσιμο στις δημοσκοπήσεις)που όμως ο δεξιός είναι υπέρμαχος της ΕΕ

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Είτε ο Σούλτς, είτε η Μέρκελ θα σχηματίσουν μεγάλο συνασπισμό με μια πολιτική πιο χαλαρή ως προς τα δημοσιονομικά αφού η κρίση του 2008 πέρασε ανεπιστρεπτί για την ευρώπη.

    ΙΣΠΑΝΙΑ. Το εκεί συνονθύλευμα τον ποδέμος πλήρωσε τον εθνολαϊκισμό του εδώ συνονθυλεύματος και το σκάτωμα που έκαναν οι εδώ κυβερνίζοντες και έτσι απομυθοποιήθηκε η...επανάσταση

    ΙΤΑΛΙΑ. Το νούμερο ο Ρέντσι που νόμιζε ότι είχε πιάσει τον πάπα από τ'α@@@@@@ια εξαφανίστηκε μετά το δημοψήφισμα που ήθελε να κάνει συμμέτοχο τον ιταλικό λαό στις υπερφίαλες εγωπαθείς απόψεις του, ο Πέπε Γκρίλο αρχίζει να ξιδίζει και οι Ιταλοί προσγειώθηκαν σε μια κυβέρνηση ενός άγνωστου και άσημου προσώπου και δεν κουνιέται φύλλο. Περιμένουν γιατί δεν έχουν λύση.

    ΑΓΓΛΙΑ. Το φυσάνε και δεν κρυώνει. Ο λαός μισός μισός, όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί οι παλιοί ανέβηκαν στα κάγκελα με το Brexit και βγήκαν μπροστά και τα γελοία πολιτικά βούρλα τύπου Φάρατζ και Γκόρντον ξέφτισαν και κρύβονται πίσω από τη Μέι που δεν ξέρει πως να φύγει, γιατί με το που θα ξεκινήσει η αποχώρηση....θάρθει και ο λογαριασμός και θα είναι βαρύς...

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Τα εθνολαϊκιστικά, έως φιλοναζιστικά κυβερνητικά κόμματα πήραν το μήνυμα της υπόλοιπης ευρώπης να μαζευτούν γιατί...κοκό δεν έχει...(τα συρματοπλέγματα που έβαλαν με τις ευλογίες της γερμανίας τα έβαλαν μην γελιέστε)

    ΗΠΑ. Σας είχα γράψει εδώ και πολύν καιρό, σε ανύποπτο χρόνο όταν κανένας δεν ψιλιαζόταν τίποτα, ότι ο Τράμπ και να βγει θα κινδυνεύσει άμεσα με καθαίρεση από το ίδιο το κογκρέσο (που ελέγχουν οι ίδοι οι ρεπουμπλικάνοι) ή θα αναγκαστεί να υποκείψει στο....ΣΥΣΤΗΜΑ!!!!

    (κάποιοι ψήφιζαν έναν δισεκατομμυριούχο νομίζοντας ότι ψηφίζουν αντισυστημικά!!!)

    (Το ΣΥΣΤΗΜΑ δεν είναι ηλίθιο και να κρέμεται από τον κάθε τυχάρπαστο που θα βγει πρόεδρος που νομίζει ότι το βίτσιο του ενός υπερισχύει της υπέρτατης αρχής.....δηλαδή του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ....τι δεν καταλαβαίνεις?)

    (Ο Τράμπ ίσως φέρει με τον εθνικισμό του μια καθυστέρηση στην ΚΙΝΑ για να αναπτυχθεί πιο γρήγορα και να πάρει κεφάλι πριν το 2050 στην οικονομία)

    Θα τα βρουν γιατί μια ρήξη θα καταστρέψει τους πάντες και γιατί να το κάνουν, το σύστημα ξέρει, είπαμε δεν είναι ηλίθιο

    ΝΑΤΟ. Καιρός να πληρώσουν και οι ευρωπαίοι (ειδικά οι γερμανοί) την αναλογία τους για την ασφαλειά τους....δυσανασχετούν, αλλά τα έχουν βρει ήδη


    ΡΩΣΙΑ Οι δρόμοι των αγωγών καθαρίζονται (γι' αυτό η αραβική άνοιξη, η συρία, το κουρδικό κλπ κλπ) Θα πάρει κανα 4-5 χρόνια ακόμα, τα έχουν βρει, συνεργάζονται αμερικάνοι ρώσοι κινέζοι μια χαρά.

    ΤΟΥΡΚΙΑ. Το καθάρισμα των δρόμων των αγωγών ίσως δημιουργήσει κουρδικό κράτος. Ανάλαβε ευθύνη και ενεργό ρόλο λέγοντας ότι δεν χρειάζεται κουρδικό, αλλά μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη σαν την τουρκία.

    ΠΡΟΣΟΧΗ Αν αυτό δεν υλοποιηθεί, φοβάμαι το αντάλλαγμα που θα πάρει από δυσμάς......και εκεί εμείς θα μπλέξουμε άσχημα σε μια στιγμή που είμαστε γονατισμένοι οικονομικά κοινωνικά εθνικά και ειδικά όταν έχουμε πολιτικό σύστημα κατώτερων των περιστάσεων


    Την ευρώπη και το ευρώ μην το κλαις, εμάς να κλαις αν.....

    3/3/17 13:33

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος8/5/17 16:46

    ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ


    Ο Σωκράτης και οι προσβολές


    Μια μέρα, κάποιος πρόσβαλε άσχημα δημοσίως τον Σωκράτη φωνάζοντας στην αγορά:

    - Είσαι παλιάνθρωπος, αγύρτης, άσχετος και πότης!

    Ο Σωκράτης δεν απάντησε, απλώς χαμογέλασε, κουνώντας το κεφάλι.

    Ένας πλούσιος αριστοκράτης γνωστός του Σωκράτη, βλέποντας αυτή τη σκηνή ρώτησε τον Σωκράτη :

    - Πώς μπορείς και ανέχεσαι τέτοιες προσβολές; Δεν αισθάνεσαι άσχημα;

    Ο Σωκράτης χαμογέλασε ξανά και του είπε: "Έλα μαζί μου".

    Ο γνωστός του τον ακολούθησε σε μία παλαιά και σκονισμένη αποθήκη. Ο Σωκράτης άναψε ένα πυρσό, και άρχισε να ψάχνει τριγύρω, μέχρι που βρήκε μια άχρηστη, κουρελιασμένη και τρύπια χλαμύδα. Την έδωσε στον άντρα και του είπε: "Φόρεσέ τη, θα σου κάνει".

    Ο άντρας κοίταξε τη κουρελιασμένη χλαμύδα, και του είπε αγανακτισμένος:

    -" Είσαι καλά Σωκράτη; Θα φορέσω εγώ αυτό το κουρέλι; Και του πέταξε πίσω τη χλαμύδα".

    Βλέπεις, του είπε ο Σωκράτης, φυσικά και δεν δέχθηκες να φορέσεις την βρώμικη χλαμύδα. Κατά τον ίδιο τρόπο, και εμένα δεν με άγγιξαν τα ανόητα και βρώμικα λόγια που είπε εκείνος ο άνθρωπος. Όταν κάποιος σου χαρίζει κάτι που δεν θέλεις, και εσύ δεν το δεχθείς, σε ποιόν ανήκει το απορριφθέν δώρο;

    Το να ταράσσεται κάποιος και να θυμώνει από τις προσβολές των άλλων, είναι σαν να δέχεται να φορέσει τα κουρέλια που του ρίχνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος8/5/17 17:45

    ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΩΡΑ.ΤΙ ΒΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΜΕΡΚΕΛΙΣΤΗ ΜΕΝΟΥΕΥΡΩΠΑΙΕ.ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.ΑΝΤΕ ΑΝΟΗΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος8/5/17 23:09

    ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΑΤΑΒΕΣ ΚΙ ΑΠΑΝΤΑΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ....Ο ΓΝΩΣΤΟς ΜΕΡΚΕΛΙΣΤΗΣ ΕΙΣΑΙ..ΑΠΛΑ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ.ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΤΟ ΧΙΤΛΕΡ ΤΟ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αβαδαιος10/5/17 11:51

    594 π.Χ. Σεισάχθεια επί Σόλωνος του Αθηναίου.
    2017 μ.Χ. "Μαρέτζες" επί Σόλωνος του Γλανιτσαίου...
    Τις πταίει; Πάντως όχι ο εμός αυτοπροσώπως. Φταίει ο παπάς που τον βάπτισε Σόλωνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.