Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Αίμα και πληκτρολόγιο:Ακραία εγκλήματα και δημοσιογραφική κάλυψη

“Η Κατρίνε άκουγε τα στυλό και τα πληκτρολόγια να καταγράφουν ερωτήσεις που ήταν ασφαλώς πολύ πιο περιγραφικές από τις απαντήσεις της αστυνομίας: “Το πτώμα ήταν κατακρεουργημένο;”, “Υπήρχαν ίχνη βιασμού;”,  “Έχετε κάποιον ύποπτο;”,  “Μήπως ανήκει στον στενό της κύκλο;”. Eρωτήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα που χάριζαν στην απάντηση “ουδέν σχόλιο” ένα, αν μη τι άλλο, πιπεράτο υπόβαθρο.
                                                                                           Jo Nesbo, Η δίψα 
Η κάλυψη θεμάτων σκληρής βίας και ακραίας εγκληματικότητας στην Ελλάδα, όπως της απαγωγής  της νεαρής γυναίκας και του βιασμού της από τον 52άχρονο άντρα καθώς και κάποιων άλλων περιστατικών το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύει για μία ακόμα φορά το εμπειρικό συμπέρασμα για τον δημοσιογραφικό χειρισμό αυτών: «Όσο περισσότερο εκπαιδευμένος είσαι στη χρήση υπερβολών, λεκτικών ακροτήτων, ανούσιων συναισθηματισμών και κλισέ, τόσο λιγότερο αποτελεσματικά θα μπορέσεις να χειριστείς μια πράγματι υπερβολική υπόθεση». 


Ας ξεκινήσουμε από ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει από τη φύση της η κάλυψη αστυνομικών ιστοριών ή το λεγόμενο «αστυνομικό ρεπορτάζ». Καλείται να καλύψει μια υπόθεση, κατά κύριο λόγο, αφού αυτή έχει τελειώσει και έτσι ο ρεπόρτερ δεν έχει να δει κάτι από τη σκηνή του θέματός του. Μοιραία είναι αναγκασμένος να αναπλάσει προς τον αποδέκτη της είδησης τη δράση της είδησης με τον προσφορότερο τρόπο που εν πολλοίς ορίζεται και από τις πρακτικές που συνηθίζει το Μέσον στο οποίο εργάζεται. Μια εξαιρετικά προκλητική διαδικασία κατά την οποία δοκιμάζονται όλες -μα όλες- οι δεξιότητες του δημοσιογράφου. Μια διαδικασία που απαιτεί αυξημένες ικανότητες, εμπειρία και προσοχή για να αποφύγει τον κιτρινισμό και εν τέλει τη γελοιοποίηση. 

Χρειάζεται εξάσκηση στην περιγραφή των εικόνων και τοποθέτηση ορίων στις περιγραφές των λεπτομερειών με βασικό κριτήριο να είναι αληθές, να προσθέτει ουσία στην είδηση και να εξυπηρετεί το το δημόσιο συμφέρον. Εν ολίγοις η μετάδοση των πληροφοριών που αφορούν τέτοιες υποθέσεις έχει ανάγκη από ισχυρά φίλτρα. Κάτι που επιτυγχάνεται και με την απάντηση στο ερώτημα: «Αν δεν το μεταδώσω τι θα λείπει από το θέμα μου;».

Είναι αλήθεια οι δημοσιογραφικές ιστορίες που περιέχουν έγκλημα, βία, ψυχική εξουθένωση και εν γένει συγκρουσιακές εικόνες της κοινωνίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται τόσο απλά, όσο αντιμετωπίζονται, από τους ειδικούς των media και της επικοινωνίας διότι εμπεριέχουν και συμπυκνώνουν ή και επαναπροσδιορίζουν σε κάποιες περιπτώσεις τις βασικές αρχές ενός «δημοσιογραφικού λαϊκισμού», ικανού να αποτελέσει σημαντικό συμπλήρωμα στις θεωρίες που αναλύουν την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική διάσταση του φαινομένου.

Χαρακτηριστικό ήταν το ξεσπάθωμα των μαζικών ενστίκτων περί επαναφοράς της θανατικής ποινής μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας της εξάχρονης από τον πατέρα της ή μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με την 25άχρονη και τον βιασμό της. Όσο πιο συγκλονιστικές είναι οι υποθέσεις αυτές τόσο λεπτότεροι χειρισμοί είναι αναγκαίοι ώστε να μην νομιμοποιούνται ως μοναδικές οι αυτόματες μαζικές συναισθηματικές αντιδράσεις της κοινωνίας, όπως είθισται σε πολλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια.
Η διαπόμπευση, οι ακραίες  συναισθηματικές αναφορές, το φλερτ με τις θωπευτικές λεπτομέρειες, οι αναφορές σε σεξουαλικές πτυχές της ιστορίας , τα σεξιστικά υπονοούμενα, ο κοινωνικός διασυρμός πριν καν η υπόθεση φτάσει στη Δικαιοσύνη, η καλλιέργεια μαζικού φόβου και πανικού, η ανακήρυξη του θυμικού σε κυρίαρχη πηγή παραγωγής δικαιοσύνης και ποινών, η δραματοποίηση,  η αναζήτηση του πρώτου και εύκολου εχθρού που θα ικανοποιεί τα λαϊκά ένστικτα, η θεοποίηση και η ανατροφοδότηση των προκαταλήψεων, η αποφυγή εξήγησης της πολυπλοκότητας που κρύβεται κάτω από την πρώτη εικόνα. Ποιος μπορεί να πιστεύει ότι όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο το αστυνομικό ρεπορτάζ;

Η δημοσιογραφική κάλυψη σε αυτά τα βαθιά κοινωνικά θέματα είναι περισσότερο από αυτονόητη. «Η παρουσία της κάμερας είναι αναγκαία για να εφαρμοστεί και πρακτικά η έννοια της “λαϊκής κυριαρχίας” αφού ο πολίτης δεν έχει άλλο τρόπο να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα και να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη» ( Αγγελική Καρδαρά, Τρομοκρατία και ΜΜΕ, Εισαγωγή: Γ. Πανούσης, Σάκουλας, Αθήνα, 2003)..

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι το αν η κάλυψη αυτών των θεμάτων θα πρέπει να ακολουθεί, εκτός των γενικότερων, και κάποιους άλλους «ρυθμιστικούς κανόνες» ή «κώδικες δεοντολογίας» που αφορούν μόνο τα συγκεκριμένα θέματα και εξειδικεύουν τη στόχευσή τους σε αυτά. Τα πράγματα είναι σχετικώς απλά.

Υπάρχουν κώδικες δεοντολογίας από πολλές επίσημες δημοσιογραφικές πηγές που αφορούν τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα διαδικτυακά Μέσα. Εδώ μπορείτε να πάρετε εξαιρετικές πληροφορίες. Επίσης, η Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων περιγράφει εδώ τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις δημοσιογραφικές μεταδόσεις. Μεγάλα Μέσα ενημέρωσης με διεθνή χαρακτήρα όπως το BBC ή το CNN διαθέτουν εξειδικευμένους κώδικες δεοντολογίας ή βασικών αρχών που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην δημοσιογραφική κάλυψη εγκληματικών υποθέσεων (crime stories).

“Θα πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι υλικό που ενδέχεται να ενθαρρύνει την διάπραξη εγκληματικών πράξεων ή να προκαλέσουν διαταραχές, δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις υπηρεσίες μας. Ωστόσο αυτό δεν θα εμποδίσει τη μετάδοση περιεχομένου για το οποίο υπάρχει σαφές δημόσιο ενδιαφέρον”, είναι μία από τις βασικές αρχές του BBC.
Και ακόμα ένα: “Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι λεπτομερείς περιγραφές ή οι προβολές των εγκληματικών τεχνικών που θα μπορούσαν να προτρέψουν σε παράνομες ενέργειες δεν περιλαμβάνονται στις υπηρεσίες μας εκτός εάν είναι απολύτως δικαιολογημένες”. Εννοείται ότι ο σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των πρωταγωνιστών και των οικογενειών τους, είτε από την πλευρά των δραστών είτε αυτή των θυμάτων, περιγράφεται με σαφήνεια σε άλλες παραγράφους του κώδικα. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, στα μέρη μας, είναι ο δημοσιογραφικός χειρισμός της κομματικής προέλευσης των γονέων ενός νεαρού που συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες για συμμετοχή σε ληστεία. Κάτι που έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Το πεδίο της λεγόμενης “οικογενειακής ευθύνης” είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένο σε πολλές και μεγάλες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τα ελληνικά media.

Σημαντικό μέρος αυτών των κωδίκων καλύπτει ακόμα ένα ευαίσθητο σημείο για τον δημοσιογραφικό χειρισμό. Και έχει σχέση με την πρόκληση που νιώθει ένας ρεπόρτερ να παρασυρθεί και να μετατραπεί ο ίδιος σε μέρος της ιστορίας λόγω του γεγονότος ότι έχει πρωτογενή πληροφόρηση για την υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη, Ο κίνδυνος, τότε, για την ηρωοποίηση της εγκληματικής δράσης είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Το ίδιο και σε υψηλό επίπεδο συμβαίνει και έχει συμβεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες που έχουν παράδοση στη δράση μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες απέδιδαν και αποδίδουν την εγκληματική τους δράση σε ιδεολογικοπολιτικές αφηγήσεις και επιχειρηματολογίες.
“Η απλή καταγραφή και μετάδοση της εγκληματικής δραστηριότητας συνήθως δεν αποτελεί ενθάρρυνση ή υποκίνηση, εκτός αν παρουσιάζονται λεπτομέρειες που μπορούν να οδηγήσουν σε μιμητισμό.  Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχουμε ότι οι εγκληματικές πράξεις ούτε υμνολογούνται ούτε και λατρεύονται”,.αναφέρει σχετικά ο κώδικας του BBC.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται επίσης και στον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας πριν από την απόφαση της Δικαιοσύνης. “Ψιλά γράμματα”, θα πει κάποιος για κάποια ελληνικά, κυρίως διαδικτυακά Μέσα, που μιμούνται την άλλοτε ανώριμη σε τέτοια θέματα ιδιωτική τηλεόραση. Όπως επίσης και στην τεκμηρίωση κάθε στοιχείου που άπτεται στην οικογένεια αλλά και στην προσωπικότητα του δράστη ή ακόμα και του θύματος.


Σε όλη αυτή τη διαδικασία  χειρισμού υποθέσεων βαριάς εγκληματικότητας και βίας ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο χειρισμός πληροφοριών, εικασιών ή και συμπερασμάτων που διατυπώνουν οι χρήστες των social media στο πλαίσιο ενός ολοένα και περισσότερο διαχεόμενου μιμητισμού της δημοσιογραφίας χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά. Κάτι που δεν είναι μόνο φρούτο της εποχής, ανεξάρτητα αν τα κλισέ που χρησιμοποιεί σε πολλές περιπτώσεις η γλώσσα του συγκεκριμένου είδους ειδήσεων -ακόμα και σε online πλατφόρμες- θυμίζουν έντυπο Τύπο στην πρώτη ταμπλόιντ εποχή. Άλλωστε, τότε άνοιξε ο δρόμος. Ακόμα και με τεμαχισμένα πτώματα στα πρωτοσέλιδα…

31 σχόλια :

  1. Ανώνυμος14/5/17 22:28

    Πως χαρακτηριζεις καποιον που την βρισκει με αναδημοσιευσεις αυτοκτονιων..αρρωστο ηη ανωμαλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/5/17 23:12

    πως τον βρισκεις αυτον που στηριζει το Σοιμπλε που κανει τους ελληνες ν αυτοκτονουν..ανωμαλο αρρωστο χιτλερικο χολεριασμενο ανισοροπο μαυραγοριτη κουκουλοφορο μισανθρωπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/5/17 12:11

    Όποτε το βλέπεις στην τηλεόραση χασκογελάει....δε μπρεί κάτι θα του δίνουν....ή δεν καταλαβαίνει που βρίσκεται και πού πατάει!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/5/17 12:18

    οουοουου να μου χαθούνε τα ρεμάλια που τόσα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση δεν κατόρθωσαν να κόψουν τα δέντρα από το ελληνικό και έχουν την απαίτηση να το κάνει ο σύριζα σε δύο χρόνια μόνο για να παραδώσει το χώρο στο λάτση......


    τστστσ τέτοιο θράσος η πασοκονεοδημοκρατία δεν το είχε ούτε όταν μαζί πέρνανε 90%!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος15/5/17 12:33

    ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!
    1 year ago "ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ", ΝΟΡΒΗΓΙΑ
    [Pin on Pinterest]


    Κάποια στοιχεία της Νορβηγίας :

    • Πληθυσμός: 5.084.000
    • Εργατικό Δυναμικό: 2.800.000
    • Ανεργία: 4-5%
    • ΑΕΠ: 500.000.000.000 $
    • Κατα Κεφαλήν ΑΕΠ: 66.000 - 68.000 $
    • Πρωτογενές Πλεόνασμα: 22.000.000.000 $
    • Δημόσιοι Υπάλληλοι: 800.000 (όσους έχει και η Ελλάδα)

    Η Νορβηγία έχει δημόσια μονοπώλια σε σημαντικούς στρατηγικούς τομείς. Η μεγαλύτερη εταιρεία της Νορβηγίας, η Statoil, με 25.000 υπαλλήλους, η οποία είναι η πετρελαιακή εταιρεία της, ελέγχεται από το Νορβηγικό δημόσιο σε ποσοστό 67%. Επίσης, το Νορβηγικό δημόσιο έλέγχει και άλλες εταιρείες, όπως αυτή των υδροφραγμάτων, μετάλλων κ.ά.

    Να υπενθυμίσουμε και την ύπαρξη του Ταμείου Συντάξεων. Είναι ταμείο, στο οποίο τοποθετούνται τα έσοδα από το πετρέλαιο, ώστε να διατηρηθούν για την χρηματοδότηση των συντάξεων όταν τελειώσουν τα αποθέματα του πετρελαίου. Επίσης, λειτουργεί ως επενδυτικό κεφάλαιο και κατέχει παγκοσμίως περί το 2% των μετοχών! Το κεφάλαιό του ανέρχεται σε 800 δις δολάρια. Το 2030 με υπολογισμούς εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 τρις δολάρια, με την χειρότερη πρόβλεψη να είναι στα 440 δις και την καλύτερη στα 3,3 τρις !!!

    Και όλα αυτά από μία χώρα μισή σε πληθυσμό από την Ελλάδα και με πολλά συγκριτικά μειονεκτήματα σε σχέση με την δική μας.

    ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

    Η Νορβηγία ΔΕΝ εντάχθηκε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε, φυσικά και στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα να ελέγχει ΠΛΗΡΩΣ τις Εθνικές της δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

    Προφανώς, αυτοί είναι οι βλάκες κι εσύ ραγιά, που γουστάρεις τον Ευρωνταβατζή, είσαι ο έξυπνος.

    ΠΗΓΗ: kostas.mardas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος15/5/17 13:17

    το τζουμέρκο απεφάνθη...

    δεν πρόκειται για 4ο μνημόνιο....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15/5/17 13:27

    Ο μέγας πολιτικός σχεδιαστής του μαξίμου (κ. Καρανίκας) έχει σχεδόν ολοκληρώσει το σχέδιο μετάβασης, μέσω των κρατικοποιήσεων, σε ένα μοντέλο Νορβηγίας......Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος15/5/17 13:30

    Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017
    Kάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη προς τον Ελληνικό Λαό!
    Όλοι και όλες στο Σύνταγμα –
    Όλοι και όλες στις πλατείες των πόλεων της Ελλάδας
    Πέμπτη 18/5 - 7 μ.μ.
    Αντίσταση και Ανυπακοή στα μέτρα
    όπως ορίζει το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος


    Ξέρουμε πολύ καλά ότι το κακό δεν θα σταματήσει, αν δεν το σταματήσουμε.

    Παίξανε πολλοί με τα όνειρα του Ελληνικού Λαού.

    Δεν πάει, όμως, άλλο.

    Δεν μπορεί ο Λαός αυτός να είναι μια ζωή χαμένος στην απογοήτευσή του.

    Δεν είναι δυνατόν μια ζωή να του λένε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα και να περνάνε τα πάντα.

    Ότι μια μικρή χώρα δεν μπορεί χωρίς τον κηδεμόνα της και τον Γερμανό της και να τον βυθίζουν όλο και πιο βαθιά στην κατοχή και την Γερμανο-αμερικανοκρατία.

    Αυτές οι αντιλήψεις είναι ο ορισμός του ραγιαδισμού και της άνευ όρων παράδοσης.

    Φτάνει πια.

    Συνεχίζουμε!

    Πριν έξι ακριβώς χρόνια, τούτες τις μέρες, ήρθαν αυθόρμητα και μαχητικά στο προσκήνιο οι πλατείες ενάντια στα μνημόνια.

    Οι πλατείες, που δεν πρόδωσαν, δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα.

    Άλλοι τις αδειάσανε.

    Όμως τώρα ήρθε ξανά η ώρα οι πλατείες να ξαναγεμίσουν από τα ανεκπλήρωτα όνειρα των πολιτών.

    Ήρθε η ώρα οι πλατείες να ξαναγεμίσουν με την αγανάκτηση και την οργή μας.

    Τώρα όλοι και όλες, ακόμα κι αυτοί που είχαν ξεγελαστεί, είναι σοφότεροι και πιο ώριμοι.

    Συνεχίζουμε, λοιπόν, πιο ενωμένοι και πιο μαχητικοί και κυρίως πιο αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εν λευκώ ανάθεση και την ερήμην μας λήψη αποφάσεων, που πάντα καταλήγουν εναντίον μας.

    Όλοι και όλες θα είμαστε στην πλατεία, για να μην περάσουν τα μέτρα.

    Όλοι και όλες καλούμαστε όπως ορίζει το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος σε μια οργανωμένη αντίσταση και ανυπακοή στην επιβολή των μέτρων, για να κερδίσουμε την πατρίδα μας και την αξιοπρέπειά μας, για να σταματήσουμε την λιτότητα, την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση.

    Για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια, χωρίς λιτότητα, χωρίς κατοχή, χωρίς προστάτες.

    Για μια Ελλάδα λεύτερη, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, αντιιμπεριαλιστική και πραγματικά δημοκρατική με το Λαό και τα νιάτα της αφεντικά στον τόπο μας.


    Πηγή: http://www.mikistheodorakis.gr/el/writings/articles/?nid=5261

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος15/5/17 13:45

    Το 4ο μνημόνιο είναι 941 σελίδες, για να μην μπορεί ο κυριακούλης να το σκίσει μονοκοπανιά, όπως ο ταμτάκος...έσκισε τα μνημόνια των σαμαροβενιζέλων......


    Υ/Γ Ρε Μίκη, εδώ ξεγελάστηκες εσύ και ούρλιαζες υπέρ τσίπρα και βαβέλ, δεν θα ξεγελαστεί το γιδοξούρι από τη γλανιτσιά???

    Τώρα μας το παίζεις αντίσταση πάλι??? Άσε από κάτι τέτοιες "ηγεσίες" πήγε κατά διαόλου το αριστερό κίνημα στην ελλάδα....

    Ο σκοπός ήταν και είναι να μας οδηγήσεις μπροστά και όχι σ' αυτό το συνοθύλευμα της ακροδεξιο-λαϊκιστικής κυβέρνησης που προπαγάνδισες και ψηφίσαμε και τώρα σκυλοβρίζουμε όπως και εσύ!!!! ....

    εκτός και αν μας λες ότι η ΛΑΕ, η Πλεύση, η καραδεξιά παράταξη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΠΑΜ, ο σώρας, ο Νικολό, ο Βελό, ο Λιακό, ο οικόπεδα χαρίζω είναι αυτό που χρειαζόμαστε....αν αυτή την αντίσταση εννοείς....τότε, με όλο το σεβασμό στον καλλιτέχνη μόνο, γέρασες και μυαλό δεν έβαλες......

    Πάντως σ' αγαπάμε και σε θέλουμε κοντά μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος15/5/17 13:54

    Ξεχνιούνται αυτά Μίκη μου, όταν αισθανόσουν υπερηφάνεια και α(κσ)ιοπρέπεια για τον Τσίπρα και το Βαρουφάκη.......

    (αλλά ναι, σε ξεγέλασαν, έχεις δίκιο, εσένα τον άβγαλτο και άκαπνο πολιτικό!!!!!!)

    Για θυμήσου τι έλεγες.....



    ".....Ήρθε λοιπόν φουριόζος με την έπαρση του Αφεντικού, για να τραβήξει τα αυτιά των άτακτων υπηκόων μιας φυλής για γέλια και για κλάματα που σήκωσε κεφάλι ξεχνώντας πως είναι αποπαίδι της Ευρώπης, του Γιούρογκρουπ και του Προέδρου του κυρίου Γερουν Νταϊσελμπλουμ.

    Και τότε συνέβη ένα θαύμα, σαν κι αυτά τα ξεχασμένα στα βάθη της μνήμης μου. Δύο εκπρόσωποι αυτού του Λαού της β΄ κατηγορίας, ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης, με σπάνια ψυχραιμία και ευγένεια, τον τύλιξαν μέσα σε δυο φωτεινά και ωραία ΟΧΙ, που τον κεραυνοβόλησαν, σε σημείο που να ξεχάσει την ευγενική του καταγωγή του Άρχοντα Ευρωπαίου και να μην ξέρει πώς και από πού να φύγει.

    Εδώ, στο σημείο αυτό, τα ξεχνάμε όλα. Ξαναγινόμαστε Ωραίοι Έλληνες. Και ψηλώνουμε κι εμείς. Πώς και γιατί έγινε και πού θα οδηγήσει, είναι λεπτομέρειες για τον Έλληνα που έζησε και επέζησε με τα Σύμβολα. Και θεωρώ μικρόψυχο το να μετράμε κουκιά σε μια στιγμή εθνικής αναλαμπής».


    Υ/Γ Εθνική αναλαμπή και θαύμα τους χαρακτήριζες, τώρα για ποιούς θα μας μιλήσεις πάλι????

    Μήπως για τον κόπρο της ραφήνας, που ποτέ, μα ποτέ δε βρήκες να πεις κάτι το μεμπτό????

    Ή μήπως για το ΚΚΕ που ούτε ζωγραφιστό δε σε θέλουν και εσύ κάνεις λες και δεν υπάρχει αυτό το κόμμα????

    Ειρήνη και γαλήνη, μεγάλε Μίκη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος15/5/17 14:00

    Πάντως οι δικοί μας αγωνιστές και αριστεροί, δεν ξέρουμε που είναι θαμένοι οι περισσότεροι.......

    και κάποιοι άλλοι μεγαλούργησαν....πουλώντας αριστεροσύνη....Μίκη μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος15/5/17 14:10

    Και όταν συμφωνούσες, πίσω από την πλάτη του λαού, με τον Τσίπρα να σχηματίσεις την "Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση" (Ε.ΛΑ.Δ.Α.) και καλούσες το λαό στο σύνταγμα στις 12 Φλεβάρη του 2012, δεν σ' ένοιαζε αν στην πάνω πλατεία ήταν τα πιθήκια οι ναζιστές και στην κάτω ό,τι πιο τυχάρπαστο δήθεν μου τάχα μου αριστερό, αλλά ανατρίχιαζες από το ενιαίο σύνθημα "να καεί να καεί, το μπουρδέλο η βουλή" και να μπει στη θέση του τι, Μίκη μας???????

    Για πες μας........μια ζωή αριστερή αριστολογία, έτσι για να πουλάμε....αγωνιστικότητα.....

    Υ/Γ Πολλοί θα αγανακτήσουν που καταφέρομαι έτσι εναντίον ενός συμβόλου των αγώνων του λαού και της αριστεράς.

    Επειδή έτσι είναι ο Μίκης στη συνείδησή μας, γι' αυτό κάθε του απερίσκεπτη και επιπόλαιη στήριξη σε τυχάρπαστα πολιτικά νούμερα, είναι βαρύ ολίσθημα και πρέπει ο αγωνιστής Μίκης να μείνει ταπεινός και να ζητήσει μια μεγάλη ΣΥΓΝΩΜΗ.....γιατί είπαμε δεν έκανε λάθος το ανθρωπάκι από τη γλανιτσιά, αλλά....ο οδηγός μας, που ήταν ο Μίκης....





    Θεοδωράκης αποκαλύπτει πως στη συνέχεια συμφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ στον σχηματισμό του Μετώπου Ε.ΛΑ.Δ.Α (Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση) ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία Παλλαϊκού Μετώπου και μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και τον Γιώργο Κασιμάτη, καλώντας το λαό σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 Φεβρουαρίου 2012.

    Σύμφωνα με τα όσα διηγείται ο κ. Θεοδωράκης, είχε συμφωνηθεί μόλις η συγκέντρωση θα έφθανε στον 'Αγνωστο Στρατιώτη, θα έβγαινε από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που «θα ενώνονταν» με το νέο σχήμα, κάτι που δεν συνέβη εν τέλει.

    «Ο Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος15/5/17 14:52

    ΠΑΝΤΩς ΑΝ ΔΕ ΣΟΥ ΒΑΖΕ ΤΟ ΓΙΔΟΞΟΥΡΙ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΟ ΜΙΚΗ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΚΑΝΕς ΜΟΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος15/5/17 14:54

    ξεκουμπισου στις 18 και κατεβα συνταγμα αλλιως μη γκλαφουνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος15/5/17 15:33

    αβανταδόρικη ενέργεια των πιθήκων υπέρ του γελοίου αμοραλιστή......

    Το 4ο μνημόνιο ούτε καν που συζητιέται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος15/5/17 15:43

    Ξέρετε γιατί δεν προχωράει η δίκη της χρυσης αυγής?????

    Κάποιος παμπόνηρος παλιός πολιτευτής μου είπε τα παρακάτω....

    Αν προχωρήσει και καταδικαστούν, τότε ίσως και τύχουν στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων...

    Έτσι οι ψηφοφόροι (κάπου 400.000) θυμωμένοι με την κυβέρνηση και εκ πεποιθήσεως καραδεξιοί θα στραφούν υπέρ άλλων δεξιών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ......

    έτσι επειδή δεν μας συμφέρει, κατόπιν υποδείξεως παλιών στιλοβατών του καραμανλισμού πχ του κιοφτέ με το μουστάκι, καλόν είναι να καθυστερήσει και να μην εκδικαστεί πριν τις εκλογές......

    Υ/Γ Ποιός είπε ότι δεν υπάρχει υπόγεια συνεργασία των αγανα(χ)τισμένων της πάνω και κάτω πλατείας?????

    Ακόμα δεν καταλαβαίνεις, ώ τούγκιον???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος15/5/17 16:01

    Μου είπε και το άλλο ο υπέργηρος και παμπόνηρος παλιός πολιτευτής...

    Ο υπόκοσμος κατευθύνει το παιχνίδι υπέρ της δραχμής και δρα απλά και μεθοδικά...

    Μου είπε ότι υπάρχουν κάποια ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκρτονικά) που ελέγχουν και προσπαθούν να ελέγξουν και άλλα τα οποία φόρα παρτίδα προπαγανδίζουν την δραχμή (με πατριωτισμό κιόλας)


    Μου είπε ότι η μαφία της δραχμής έχει ριζώσει και σε ποδοσφαιρικές ομάδες....

    Μου είπε ότι παρασκηνιακά η μαφία της δραχμής κατευθύνει κόμματα και κομματίδια (μάλιστα αντιθέτων ιδεολογιών) που σε αγαστή συνεργασία αυτά τα κόμματα, είτε ναζιστικά, είτε ακροδεξιά, είτε ρεβιζιονιστικά, είτε προδοτικά αριστερά, είτε δήθεν μου τάχα μου πατριωτικά ματσιάζονται (ενώνονται) κάτω από την έξοδο από την ευρωζώνη και ΕΕ....

    Επικαλούνται τα πάντα για να σε πείσουν, επιστρατεύουν τους πάντες και τα πάντα......είναι πολλά τα λεφτά που θα οικονομήσουν οι λεφτάδες άμα πας στα μαρουλόφυλλα.....παίζεται χοντρό παιχνίδι...

    Μια μεγάλη επιρροή είχαν και εξακολουθούν να έχουν σε υπέρτατα, λέει ο υπέργηρος πολιτευτής, κυβερνητικά πρόσωπα.....φτάνοντας όσο δε φαντάζεστε ψηλά!!!!!

    Στήνουν αδιέξοδα, καταστρέφουν σιγά σιγά την οικονομία και φορτώνουν την καταστροφή στο ευρώ και την ευρώπη......πλάθουν μύθους ότι με την δραχμούλα θα σωθούμε και αλληλοστηρίζονται!!!!!!!!

    Υ/Γ Λες το σημερινό πατιρντί νάναι στα πλαίσια της αλληλοϋποστήριξης????



    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΔΙΚΗ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ??????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος15/5/17 16:09

    Κείνες οι συναντήσεις με τους κεφαλαιούχους είχαν κάποιο περιεχόμενο!!!!

    Κείνα τα μπραβιλίκια των πιθήκων στα κότερα και τις βίλες των πλουσίων, μόνο τυχαία δεν ήταν!!!!!

    Κείνα τα κολλητάρια της πάνω και της κάτω πλατείας μόνο συμπτωματικά δεν ήταν!!!!

    Κείνες οι αγκαλιές και τα φιλιά του δήθεν μου αριστερού πλην όμως απύθεμενου αμοραλιστή μετά του μπουρδοειδούς μάλλον σχεδιασμένα και κατευθυνόμενα μπορεί να ήταν!!!!!

    Υ/Γ Ακόμα, ώ ανθρωπίσκω, δεν καταλαβαίνεις????


    Ξέχασα, βλέπεις τα γερμένα υποβρύχια και τον χοντρό μπένυ και δεν μπορείς, δεν αντέχεις την προδοσία.........

    Και μετά μου λες γιατί γκαρίζω, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος15/5/17 16:22

    Βούτυρο στο ψωμί των ναζιστών.....

    τρίβει τα χέρια του ο ταμτάκος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος15/5/17 17:08

    ξερεις κατι..αν καποιοι ειναι διεφθαρμενοι πολιτικοι εσυ εισαι ενας κακος ελληνας πολιτης..γιατι δε βρισκεις ενα λογο καλο το πως διορθωνεται το κακο..ζεις μεσα απο την αντιθεση στους αντιπαλους..εισαι ενταγμενος..γι αυτο αποπαιρνεις τους αλλους και τους αποδιδεις πολιτικα χαρακτηριστικα που δεν εχουν..κανεις κασιδιαρικα πραγματα εδω μεσα κι ειναι κριμα..τους εδιωξες σχεδον ολους..μην το κανεις αυτο..κανε ουσιαστικο διαλογο..προσωπικα δεν πιστευω και δε θα ψηφισω κανενα κομμα της βουλης..επιθυμια μου ειναι ν αναννεωθει ριζικα το πολιτικο προσωπικο..και δε χρειαζεται να βριζεις..αυτο ειναι μια πολυ καλυτερη αποψη απο τη δικη σου φατριαστικη και ουσιαστικα ξενοφιλη πολιτικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος15/5/17 17:15

    Τον διχασμό τον πληρώσε ακριβά η Ελλάδα. Για συνέλθετε.. εσείς οι φανατικοί.. δεν αργούν να μας βάλουν να τσακωθουμε .. εμείς που έχουμε πληρώσει πονάμε ακόμα. Έδαφος ψάχνουν και θα μας στην ισιώσουν την καμπούρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος15/5/17 22:23

    τα σημερινά σχόλια (μάλλον του χψ) είναι άπαιχτα!!!!!! αξίζει να τα διαβάσει κανείς με προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος15/5/17 22:24

    αφου τα διαφημιζει ο ιδιος μην τα χασετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος15/5/17 22:29

    ρε διάβασε να ξεστραβωθείς που σε ενοχλεί όποιος δεν είναι με τονν τσίπρα και τον καμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος16/5/17 01:33

    τι να διαβασω ρε τις μπουρδες...ειναι σαν να φας ξερη μπομποτα αντι για κοκορα με μακαρονι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος16/5/17 09:37

    Προτιμώ το κοκκορι!
    Ο χψ έχει 2κουσούρια
    Τονα ότι είναι φαν του χοντρομπενυ
    Ταλλο ότι βρίζει και τους ψηφοφόρους της τωρινής εξουσίας
    Αυτό τον κάνει σιχαμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος16/5/17 10:53

    ναγιασει ο στομας του....και λιγα τους λεει τετοιοι ψευτες που ειναι...τραβα ξυσου περακει ρε παπαγαλε του καμενου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος16/5/17 11:29

    ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟΛΟΓΟ ΕΝΑΣ ΔΩΜΕΣΑ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΛΕΕΙ ΛΕΕΙ ...ΜΟΝΟ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ Ο ΜΠΕΝΥ ΚΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΔΕ ΦΤΑΙΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος16/5/17 11:55

    η μαυρη αληθεια ειναι οτι ταλεγε χρονια τωρα..και τελικα μεταξυ μας ειχε δικιο..τι να λεμε τωρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος16/5/17 13:38

    Δηλ τι πρωτοελεγε...ολο μπαρουφα .στην μπαναγια θελω να τον δω αν λεει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος16/5/17 17:27

    ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ Ο ΣΧΟΛΙΟΒΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΟΛΑ;
    Ήδη από το πρώτο Μνημόνιο Παπανδρέου, το δεύτερο Μνημόνιο Σαμαρά και το τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα (που νομιμοποίησε τα δύο πρώτα), η Ελλάδα δεν διαθέτει Πρωθυπουργό, αλλά Τοποτηρητή Πρωθυπουργό. Με Γκαουλάιτερ την Τρόικα. Δεν διαθέτει Βουλή αλλά ένα τιτουλάριο μόρφωμα που πειθαναγκάζεται να νομοθετεί έξω από τις Συνταγματικές πρόνοιες υπέρ του λαού. Η Ελλάδα δεν διαθέτει ανεξάρτητη ούτε την Τρίτη εξουσία, τη Δικαιοσύνη. Οταν οι αποφάσεις της βγάζουν αντισυνταγματικές τις βουλές της Βουλής και τις πράξεις της κυβέρνησης, αγνοούνται, υπερφαλαγγίζονται, καταργούνται.
    ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.