Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Εγκύκλιος – σοκ για τις νέες συντάξεις: Από 413 έως 1300 ευρώ

Έως 46,8% το ποσοστό αναπλήρωσης με 40 χρόνια ασφάλισης - Αναλυτικά παραδείγματα για όσους αποχωρούν μετά τις 13 Μαΐου 2016
Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Συντάξεις από 413 έως και 1300 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση δίνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ για υψηλές συντάξεις το ποσοστό αναπλήρωσης (υψηλόμισθος με 40 ή 42 έτη ασφάλισης) φθάνει έως 46,8% του συντάξιμου μισθού. 
Οι πρώτοι που θα υποστούν τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου είναι περίπου 60.000 ασφαλισμένοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016. 
Ο νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε συμπιεσμένες αποδοχές θα αγγίξει ακολούθως 200.000 ασφαλισμένους που εκτιμάται πως θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη 5ετία.


Οι μειώσεις κυμαίνονται από 5% έως και 30%. Μεγάλες απώλειες θα υποστούν οι ασφαλισμένοι με μισθό άνω των 1000 ευρώ και περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

- Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με μέσο όρο αποδοχών 1500 ευρώ, θα πάρει σύνταξη με το νέο σύστημα 760 ευρώ ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα έπαιρνε πάνω από 1000 ευρώ.

- Μητέρα ανηλίκου συνταξιούχος του ΙΚΑ με 9.000 ένσημα και μέσες προς υψηλές αποδοχές με το νέο τρόπο υπολογισμού θα πάρει 829,12 ευρώ ενώ με το προηγούμενο σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.113,1 ευρώ.

- Η κατώτερη σύνταξη για εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ το μήνα) και με είκοσι έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 477 ευρώ ενώ για 15 έτη ασφάλισης το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ.

Ωστόσο ούτε με τη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα ο ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, φαίνεται να «λύνονται» τα χέρια των υπαλλήλων των ταμείων για να αρχίζουν να εκδίδουν οριστικές συντάξεις σε αρκετές κατηγορίες με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι νέες συντάξεις θα αποτελούνται από το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης. Η ανταποδοτική καθορίζεται από τις συντάξιμες αποδοχές που αποτελούν το μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και ημέρας που κατατίθεται η αίτηση. Η αναπροσαρμογή των αποδοχών των ασφαλισμένων μέχρι και το 2020 καθορίζεται από τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Για παράδειγμα, ο μισθός ύψους 1000 ευρώ του 2003 αντιστοιχεί σε σημερινές αποδοχές 1291 ευρώ. Ο ίδιος υπολογισμός θα γίνει για τους μισθούς κάθε έτους και θα βγει ο μέσος όρος των αποδοχών ανάλογα με την εξέλιξη του τιμαρίθμου.

Δείτε πως υπολογίζονται οι νέες συντάξεις στο παράδειγμα που δίνει η εγκύκλιος και αφορά υψηλόμισθο με 40 έτη ασφάλισης.

Παραδείγματα

Μισθωτός, ασφαλισμένος στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για πρώτη φορά πριν από την 1.1.1993, με πλήρη απασχόληση από 01/01/2002 έως 30/11/2016 και περισσότερα από 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα μας μεταξύ του 15ου και της 30.11.2016, υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος την 01/12/2016 σε ηλικία 63 ετών με 12.000 ημέρες ασφάλισης (καθ' όλο το διάστημα της ασφάλισής του το ποσοστό των εισφορών υπέρ κλάδου σύνταξης δεν ξεπέρασε το 6,67% για τον ασφαλισμένο και το 13,33% για τον εργοδότη).

Οι αποδοχές επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές υπέρ κλάδου σύνταξης από 01/01/2002 έως 30/11/2016, όπως αυτές αναπροσαρμόστηκαν με το ΔτΚ κατ' έτος, συμπεριλαμβανομένων των δώρων εορτών και του επιδόματος άδειας είναι οι εξής:

Οι συντάξιμες αποδοχές ανέρχονται σε 2.578,66 € (461.580,68 € /179 μήνες)

Ανταποδοτική σύνταξη: 2.578,66 € Χ 42,8% (ποσοστό αναπλήρωσης για 12.000 Η.Ε.) = 1.103,67 €.

Ο ασφαλισμένος δικαιούται και εθνική σύνταξη ύψους 384,00 €.

Συνολικό ποσό σύνταξης: 384,00 € + 1.103,67 € = 1.487,67 €.

Ειδικές κατηγορίες

1. Στις περιπτώσεις συντάξεων αναπηρίας λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας το ποσό της σύνταξης (άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν προσαυξήσεων βάσει του άρθρου 30 ή λόγω παράλληλης απασχόλησης) δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο της εθνικής για 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή σήμερα θα λάβει 768 ευρώ.

2. Ο πλασματικός χρόνος που αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά (χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας, χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας ή χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης/λοχείας) δεν θα συνυπολογίζεται ούτε στα ποσοστά αναπλήρωσης, ούτε στον υπολογισμό των συνταξίμων αποδοχών κατά τον υπολογισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης. Θα μετράει μόνο για την συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος.

3.Για τους μισθωτούς με κυμαινόμενες αποδοχές η αναπροσαρμογή των αποδοχών του ασφαλισμένου μέχρι και το 2020 γίνεται με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη τιμώ Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και από το 2021 και μετά με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών.

4. Για τις περιπτώσεις των ασφαλιζόμενων παράλληλα σε δύο εργασίες, ασφαλιστέες και οι δύο στον ίδιο πρώην φορέα (π.χ. τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), καθώς και για εκείνες που αφορούν παράλληλη ασφάλιση, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στην έκδοση νέας εγκυκλίου.

5. Για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος των τυφλών ασφαλισμένων στην περίπτωση που ο χρόνος ασφάλισης υπολείπεται των 35 ετών, η σύνταξη τους θα υπολογίζεται στη βάση των 35 ετών. Σε περίπτωση που υπερβαίνει τα 35 έτη, υπολογίζεται επί όλου του χρόνου ασφάλισης.

6.Η προσαύξηση της σύνταξης για όσους κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές δεν ισχύει για όσους υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, για συγκεκριμένες αναπηρίες.

 Newmoney.gr

10 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Τι να περιμένεις, ώ γιδοξούριον, δεν ξέρω......

Διάβασε πέντε πραματάκια που χρόνια στα έγραφα κάπως χύμα, τώρα λίγο ευγενικά....

Φλύκταινες έβγαζες όταν σου έγραφα ολάκερα κατεβατά για τις ευθύνες μας (ειδικά στην φοροκλοπή και φοροδιαφυγή)....ούλοι φταίγανε εχτός από σένανε...


Τα παρακάτω είναι από διάλεξη και γι' αυτό είναι κάπως "ευπρεπή", αλλά στην ουσία ότι σούσερνα τόσα χρόνια εδώ και αλλού.Η χώρα εκπροσωπείται από απίθανους τύπους οι οποίοι την διασύρουν μεθοδικά, χωρίς να έχουν συναίσθηση ή συνείδηση του θεσμικού αντιπροσωπευτικού τους ρόλου.

Αντίθετα, φαίνεται να ανταποκρίνονται περισσότερο στην αμοιβαιότητα του εκλογικού σώσματος που τους εκλέγει.

Υπερασπίζονται δηλαδή, αυτό που οι ψηφοφόροι τους διαθέτουν ως αξιακό σύστημα στα θέματα της ηθικής, της κοινωνικής ανευθυνότητας και της αξιοπρέπειας.

Ποιο είναι αυτό; Η βαθιά πεποίθηση ότι ο γάϊδαρος πετάει! Η ασάλευτη εμμονή ότι υπάρχουν λεφτόδεντρα, ότι «λύσεις» βρίσκονται άμα θέλουμε… και άλλα τινά κληρονομηθέντα από την εποχή της ανεξέλεγκτης εποχής των «τρελών» παχαίων αγελάδων!

Παλινδρομώντας λοιπόν, μεταξύ αφασίας, φαντασίωσης και φθόνου για την κατσίκα του γείτονα, ο «περιούσιος» και «υπερήφανος» λαός των 3 εκ. συνταξιούχων, του 1 εκ. δημοσίων υπαλλήλων και του 1,5 εκ ανέργων εξουσιοδοτεί τους αυθεντικούς εκπροσώπους του να διεκδικήσουν το ανέφικτο:

την χρηματοδότηση της οικονομίας από κάποια μαγική πηγή εσόδων. Τα οποία δεν θα προέρχονται από τα κεφάλαια των καπιταλιστών ούτε από το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας ούτε από την παραγωγή πλούτου χωρίς την άδεια των συνδικαλιστών ούτε και από τη μείωση των δαπανών του κράτους.

Εύκολα λοιπόν, καταλαβαίνει κάθε λογικός άνθρωπος γιατί η χώρα θα βρίσκεται υπό επιτήρηση στα επόμενα 100 χρόνια! Γιατί έχει χαθεί οριστικά και αμετάκλητα η έννοια της συνεκτικής της υπαρξιακής δομής:

το ένστικτο της επιβίωσής της!

Οι Έλληνες έχουν χάσει για πάντα την αίσθηση της αυτοσυνειδησίας τους. Και από τη στιγμή που δεν μπορούν να αποφασίσουν για την αυτοδιάθεσή τους, μέσω των ευθυνών, οι κυβερνήσεις τους παραμένουν έρμαια του διασυρμού τους.

Και μαζί με τις κυβερνήσεις, όλοι εμείς που διαθέτουμε την ίδια υπηκοότητα, υφιστάμεθα την εθνική κατάθλιψη που αρμόζει σε κάθε τραγικό ηλίθιο που υποδύεται τον ρολίστα ενώ στην ουσία, ζει από τον οίκτο του διαχειριστή του.

Επομένως, μνημόνια και πάλι μνημόνια. Χωρίς καμία επιστροφή στα παλιά. Με μόνη διέξοδο την διχάλα της σκληρής επιλογής:

ή την ανάληψη της ευθύνης και της παραδοχής ή την πλήρη υποτέλεια στις αποφάσεις των άλλων. Μέχρι στιγμής συμβαίνει μόνο το δεύτερο…


Υ/Γ και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος υποτελής από αυτό το συνονθύλευμα και το πολιτικό τσούρμο που σε κυβερνίζει.....αυτό το εθνολαϊκιστικό κακό συναπάντημα!!!!

Ανώνυμος είπε...

"Τα μηνύματα που παίρνω είναι τόσο θετικά για μία θετική έκβαση στις 22 του μήνα, που δυσκολεύομαι να τα πιστέψω.

Too good to be true όσα ακούω. Σε βαθμό που θα βιαστώ να φορέσω γραβάτα"

(το αγγλικό το μάρανε το πολιτικό τίποτα, τα οποία αγγλικά κατά κομπλεξιό τρόπο συνεχίζει να τα μιλάει, επειδή του έχουν πει ότι δεν το πάει το πράμα, δλδ το αγγλιστί)

Δουλεύει τους βουλευτές του για να ψηφίσουν, το Πανελλήνιο από συνήθεια ή τον εαυτό του;

Υ/Γ πάντως εμένα δε με δούλεψε ο ταμτάκος, είναι σίγουρο!!!!!

Ανώνυμος είπε...

οτι λεει αυτο το παιδι γινεται..παντα μεσα πεφτει..

Ανώνυμος είπε...

ρε σου ειναι αυτο το παιδι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Να φτιαξει κομα να τον ψηφισουμε ουλοι !!!

Ανώνυμος είπε...

ρε τι σου ειναι αυτο το παιδι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Να φτιαξει κομα να τον ψηφισουμε ουλοι !!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

εγω θα γραψω χψ στο ψηφοδελτιο και θα το κοπανησω !!

Ανώνυμος είπε...

μεσα ειναι παντα...αλλα ρε παιδι μου ξεχασε τα ταμεια που τα συρανε στα χρηματιστηρια τους εκανε ο κωστακης δομημενα ομολογα τα κουρεψε ο Μπενυ ο χοντρος..μεσα ειναι λεμε

Ανώνυμος είπε...

χψ ποση συνταξη σου κοψανε ολοι μαζι

Ανώνυμος είπε...

οτι λεει αυτο το παιδι ο τσιπρας γινεται..παντα μεσα πεφτει..

Ανώνυμος είπε...

Απλα επρεε ν ακολουθησει σκληρες λυσεις..αυτο θα εκανα κι ασε το χψ να λεει ανοησιες..τι ξερει αυτος