Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Εργατική Πρωτομαγιά


Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.


Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

Τα γεγονότα του Σικάγου

Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.

Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.

 Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.

Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο καταδίκης της αστυνομικής βίας στην Πλατεία Χεϊμάρκετ, με πρωτοστατούντες τους αναρχικούς. Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και ειρηνική. Το κακό, όμως, δεν άργησε να γίνει. Οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση και τότε από το πλήθος των απωθούμενων διαδηλωτών ρίφθηκε μια χειροβομβίδα προς το μέρος τους, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά βούληση κατά των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές και να τραυματιστεί απροσδιόριστος αριθμός, ενώ έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από πυρά (φίλια ή των διαδηλωτών παραμένει ανεξακρίβωτο), ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε επτά.

Για τη βομβιστική επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο του αστυνομικού, κατηγορήθηκαν οι αναρχοσυνδικαλιστές Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ

Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς, που ήταν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Όλοι, εκτός του Πάρσονς και του Φίλντεν, ήταν γερμανοί μετανάστες. Η δίκη των οκτώ ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 1886. Ο εισαγγελέας Τζούλιους Γκρίνελ ζήτησε τη θανατική ποινή και για τους οκτώ κατηγορουμένους, χωρίς να προσκομίσει κανένα στοιχείο που να τους συνδέει με τη βομβιστική επίθεση. Απλώς, είπε ότι οι κατηγορούμενοι ενθάρρυναν με τους λόγους τους τον άγνωστο βομβιστή να πραγματοποιήσει την αποτρόπαια πράξη του, γι' αυτό κρίνονται ένοχοι συνωμοσίας.

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση έκανε λόγο για προβοκάτσια και συνέδεσε τη βομβιστική επίθεση με το διαβόητο πρακτορείο ντετέκτιβ «Πίνκερτον», που συχνά χρησιμοποιούσαν οι εργοδότες ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οι ένορκοι εξέδωσαν την ετυμηγορία τους στις 20 Αυγούστου 1886 κι έκριναν ενόχους και τους οκτώ κατηγορούμενους. Οι Σπις, Έγκελ, Φίσερ, Λινγκ, Σβαμπ, Φίλντεν και Πάρσονς καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ ο Νίμπι σε κάθειρξη 15 ετών. Μετά την εξάντληση και του τελευταίου ενδίκου μέσου, ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόις, Ρίτσαρντ Όγκλεσμπι, μετέτρεψε σε ισόβια τις θανατικές ποινές των Σβαμπ και Φίλντεν, ενώ ο Λιγκ αυτοκτόνησε στο κελί του. Έτσι, στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Σπις, Πάρσονς, Φίσερ και Έγκελ οδηγήθηκαν στην αγχόνη, τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα». Η δίκη των οκτώ θεωρείται από διαπρεπείς αμερικανούς νομικούς ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κακοδικίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζον Πίτερ Άλτγκελντ παραδέχθηκε ότι και οι οκτώ καταδικασθέντες ήταν αθώοι και κατηγόρησε τις αρχές του Σικάγου ότι άφησαν ανεξέλεγκτους τους ανθρώπους του «Πίνκερτον». Ως μια ύστατη πράξη δικαίωσης έδωσε χάρη στους φυλακισμένους Φίλντεν, Νίμπε και Σβαμπ. Αυτό ήταν και το πολιτικό του τέλος. Αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, που έδωσε την εντολή για τη διάλυση της συγκέντρωσης, καταδικάσθηκε για διαφθορά. Μέχρι σήμερα παραμένει ανεξακρίβωτο ποιος ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης.

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Η «Εφημερίς» τους υπολόγισε μόνο σε 200 και σημείωνε σε άρθρο της: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον».

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο είχε ως εξής:
«Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:
Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται.
Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.
Γ) Ν' απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Δ) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν.»

Το ψήφισμα επεδόθη, τελικά, στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη. Ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ανήλθε στη συνέχεια στο δημοσιογραφικό θεωρείο και περίμενε με ανυπομονησία από τον Πρόεδρο της Βουλής να το εκφωνήσει. Αυτός κωλυσιεργούσε και «ησχολείτο εις την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως έγραψε στον «Σοσιαλιστή».

Ο Καλλέργης διαμαρτυρήθηκε μεγαλοφώνως και με εντολή του Προέδρου συνελήφθη για διατάραξη της συνεδρίασης. Οι στρατιώτες της φρουράς, αφού τον κτύπησαν με τα κοντάκια των όπλων τους, τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε επί διήμερο. Στις 9 Δεκεμβρίου 1983 δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών, τις οποίες εξέτισε στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνα. Με τον περιπετειώδη αυτό τρόπο έληξε και τυπικά ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.


21 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο. Μπορείς να τον μαχαιρώσεις στην κοιλιά, να του αρπάξεις το ψωμί απ’το στόμα, να μην τον γιατρέψεις από την ασθένεια που πάσχει, να τον βάλεις σε μια άθλια κατοικία, να τον εξοντώσεις βάζοντάς τον να δουλεύει μέχρι θανάτου, να τον οδηγήσεις στην αυτοκτονία, να τον στείλεις στον πόλεμο. Λίγοι μόνο απ’αυτούς τους τρόπους είναι απαγορευμένοι στο κράτος μας.

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ανώνυμος είπε...

Το είχανε "ντοπάρει" και γέλαγε σα χάνος???? ή το έπαιζε άνετος και ίσος μεταξύ ίσων, δηλαδή ηγέτης........

Ανώνυμος είπε...

- Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

«Το θέμα αυτό έχει λυθεί από την αρχαιότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι η εθνοτική οικογένεια είναι ζήτημα πολιτισμού, παιδείας, θρησκείας, γλώσσας και συνειδήσεως, δεν εντοπίζεται στο DNA, στο αίμα ή στη βιολογική διαδοχή, και ασφαλώς δεν είναι θέμα γενετικών προσμίξεων.

Ας θυμηθούμε τον αρχαίο φιλόσοφο Ισοκράτη, ο οποίος απηύθυνε λόγο στο λόγο στους Αθηναίους το 436, λέγοντας “η πόλη μας η Αθήνα τόσο πολύ ξεπέρασε τους υπόλοιπους ανθρώπους στη σκέψη και στο λόγο, ώστε οι μαθητές της έγιναν δάσκαλοι των άλλων και έκανε το όνομα των Ελλήνων να μη φαίνεται πια ως χαρακτηριστικό του γένους, αλλά της διάνοιας με αποτέλεσμα να αποκαλούνται Έλληνες και αυτοί που μετέχουν στη δική μας παιδεία και όχι μόνο όσοι έχουν καταγωγή”. Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στο μυαλό».

Ο Kώστας Τριανταφυλλίδης έχει γράψει το βιβλίο Η Γενετική Ιστορία της Ελλάδας, το DNA των Ελλήνων.

Υ/Γ Αυτά λένε οι επιστήμονες, τούγκιον, και όχι ο κάθε στρατόκαυλος ανιστόρητος εθνικιστής και ηλίθιος

Ανώνυμος είπε...

Ντέπεται και η διαπλοκή ακόμα με την τροπολογία που πέρασαν για το σβήσιμο των προστίμων εταιρειών (ακόμα και για ...λαθρεμπόριο)

Επειδή χρώστατε μια εταιρεία πρόστιμα, η εξαγορά της έγινε σε χαμηλή τιμή και έρχεται τώρα και τους τα χαρίζει!!!!!!

Δηλαδή το ΜEGA ή ο ΔΟΛ που χρωστάνε θα εξαγοραστούν (από ποιον άραγε?) χωρίς τα χρέη τους!!!!!!!

Υ/Γ Κείνοι οι τραπεζίτες πότε θα πάνε φυλακή???? ή περνούν νομοθεσία να ρυθμίζοουν τα θαλασσοδάνεια κατά το δοκούν από τους τραπεζίτες χωρίς επιπτώσεις.....


ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!! (αφού απέτυχε η προσπάθεια άλωσης των ΜΜΕ, βρέθηκε άλλη φόρμουλα)

Μέχρι τώρα δε ρύθμιζαν τα κόκκινα δάνεια, γιατί θα πήγαινε πχ ο εκδότης-καναλάρχης που είχαν στοχοποιήσει και θα ρύθμιζε τις οφειλές (με το νόμο όπως όλοι) και θα λειτουργούσε το κανάλι ελεύθερα.....δεν θα του ζητούσαν όλα τα δάνεια άμεσα!!!!(οι τράπεζες....)

τώρα που το ντίλ έκλεισε θα ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια!!!!!!

και φυσικά ο νέος διάττων αστήρ (μεγαλο-επενδυτής....ντα ντα ...αυτός μην αμφιβάλλετε) θα τα πάρει απαλλαγμένα χρεών!!!!!!

Τι δεν καταλαβαίνεις ελληναρά μου????

Ντα ντα ντα......

Υ/Γ Κατά τ' άλλα η πρωτομαγιά μας μάρανε....

Ανώνυμος είπε...

χτιζουν καθεστως και εμεις κοιμομαστε....

Ανώνυμος είπε...

Μην κουράζεστε, ο Τσίπρας με τις πράξεις του κάνει την πιο σκληρή αντιπολίτευση στην....κυβέρνησή του, απλά οι βουλευτές του τρέμουν μη χάσουν τη βουλευτική αποζημίωση και ψηφίζουν τα πάντα,,,,

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι τσαρλατάνοι κατά της ευρώπης.....

Ανώνυμος είπε...

ασε μας καημενε με την ευρωπη..που ξερεις τι σου γινεται..ανοητε

Ανώνυμος είπε...

και αυτούς τους τσαρλατάνους ακολουθούν αμόρφωτα σούργελα.

Ανώνυμος είπε...

εισαι ανοητος αν νομιζεις οτι ελληνας γινεσαι και δεν γενιεσαι..το αιμα και η κληρονομικοτητα μετρανε βλακα...

Ανώνυμος είπε...

τα μπαζωμενα κι ο φοβος μην τα χασεις μετρανε ηλιθιε

Ανώνυμος είπε...

μεγαλη επιτυχια της κυβερνησης..πανηγυριζουν απο το πρωι..

Ανώνυμος είπε...

έέέέτσιι!!!!!

ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΕΡΩ λεβεντομαλάκα μου......


Υ/Γ και μη βλαστημάς τον καβαλάρη που κρεμόνται τα πόδια του...

Ανώνυμος είπε...

κρεμονται αλλα ειναι χωρις τσαρουχια

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΒΛΑΚΑ ΑΦΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ.ΜΗ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΜΕΣΑ.ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΟΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

στις καλπες σβηστε πασοκ νδ συριζα ανελ ποταμι λεβεντη και συνεργατες..δηλ και ολη τη βουλη αν μπορειτε..κι ας κρεμονται τα ποδια μου απ το αλογο

Ανώνυμος είπε...

δεν ειναι περικοπη ειναι ρατσισμος κατα των γεροντων...ντροπη

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ..ΜΟΝΟ ΧΑΖΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη μονο τη χρυση αυγη να μη σβησουμε.....καλα σε λεει ο αλλοσ συχαμα της μυγδαλιας.....

Ανώνυμος είπε...

συχαμα δεν υπαρχει αλλο απο σενα..ολα τα κομματα της βουλης θα σβησουμε..