Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Το ταξίδι έχει μεγαλύτερη σημασία από τον προορισμό

«Το ταξίδι είναι που μετράει, όχι η άφιξη στον προορισμό» είχε πει ο Βρετανός ποιητής T.S. Eliot. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να υπενθυμίζουμε διαρκώς στον εαυτό μας. Στο παρακάτω απόσπασμα της Νικόλ Μαντζικοπούλου από το βιβλίο «Γιατί δεν μου το είπε κανείς;», Εκδόσεις Διόπτρα, η συγγραφέας θίγει ακριβώς αυτό το ζήτημα όσον αφορά τους στόχους που θέτουμε στη ζωή μας. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι η επίτευξή τους θα είναι η πηγή της ευτυχίας μας. Και αυτό είναι λάθος. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η διαδικασία. Γι αυτό, καμιά φορά, χρειάζεται να αποστασιοποιούμαστε από τους στόχους μας. Λέει λοιπόν η συγγραφέας…

 Αποστασιοποίηση, δεν σημαίνει παραίτηση ή εγκατάλειψη των στόχων. Πρέπει να έχετε στόχους, ειδάλλως αρνείστε τις εσωτερικές επιθυμίες σας και αποκόπτετε τον εαυτό σας από την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Οι στόχοι σας εμπνέουν να ζήσετε, να δημιουργήσετε και να προχωρήσετε μπροστά. Εάν δεν πετύχετε αυτή την εξέλιξη, μαραζώνετε στη στασιμότητα. Είναι σημαντικό να θέλετε να αγκαλιάσετε επιθυμίες και προθέσεις.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να προσκολλάστε σε αυτές. Είναι φυσικό να θέλετε να υλοποιήσετε τους στόχους και τις επιθυμίες σας – όλοι το θέλουμε. Ωστόσο, εάν θεωρείτε την επίτευξή τους ως πηγή ευημερίας, πηγή ευτυχίας ή αξίας, τότε έχετε ήδη αποτύχει. Αυτός είναι ο λόγος που η αποστασιοποίηση είναι ζωτικής σημασίας. Όταν δεν χρειάζεστε να πετύχετε το στόχο σας για να είστε καλά ή για να είστε ευτυχισμένοι, τότε μπορείτε απλά να απολαύσετε τη διαδικασία. Γιατί στη διαδικασία αυτή βρίσκονται η χαρά, η διεύρυνση και η εξέλιξη.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι τη στιγμή που πετυχαίνετε έναν στόχο, ξεκινάτε να θέτετε νέους στόχους. Η υλοποίηση ενός και μόνου στόχου δεν πρόκειται να φέρει την ολοκλήρωση. Τη στιγμή που θα επιτευχθεί ένας στόχος, θα κινηθείτε προς τα εμπρός – ως εξελικτικά όντα – σε αναζήτηση του επόμενου. Σε καμία περίπτωση η υλοποίηση των στόχων σας δεν μπορεί να αποτελέσει την πηγή της γαλήνης του μυαλού σας ή την πηγή της πληρότητάς σας, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.

Ο σκοπός της ζωής είναι η ανάπτυξη. Η ζωή χωρίς πρόοδο γίνεται αφόρητη. Είναι ο κύκλος της συνεχούς προόδου που μας κάνει ευτυχισμένους. Είμαστε ενεργειακά όντα και η ενέργεια είναι πάντα σε κίνηση. Ζούμε, άρα συνεχώς κινούμαστε και ρέουμε. Τίποτα δεν είναι στάσιμο. Είτε προοδεύουμε είτε οπισθοδρομούμε, δεν παραμένουμε ποτέ σε ακινησία. Εάν δεν μεγαλώνουμε πνευματικά, νιώθουμε σαν να πεθαίνουμε. Εάν δεν διευρυνόμαστε, καταρρέουμε.

Μην καταδικάζετε λοιπόν τον εαυτό σας σε ακινησία. Αργά ή γρήγορα θα αντιληφθείτε ότι δεν είναι προς το συμφέρον σας, αφού η ακινησία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, απελπισία ή ακόμα και αρρώστια. Αντ΄αυτού, αφεθείτε να ρεύσετε ελεύθερα προς την επίτευξη όποιου στόχου σας ενθουσιάζει, ευχαριστηθείτε τη διαδρομή και αφήστε το σύμπαν να αναλάβει τα υπόλοιπα.

9 σχόλια :

  1. Πλήθος πιστών από Ελλάδα και εξωτερικό προσελκύει κάθε χρόνο το προσκύνημα του Αγίου Νικολάου «εν Βουνένοις» στο χωριό Βούνενα του Νομού Θεσσαλίας, 25 χλμ. από τη Λάρισα, καθώς από τους κορμούς των δέντρων όπου, κατά την παράδοση, δέθηκε και βασανίστηκε ο Άγιος, ρέει ένα κόκκινο υγρό, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στο επίσημο site του προσκυνήματος.Το «αίμα» είναι ρευστό και βαθύ σε υγρή κατάσταση και όχι σε ρητινώδη. Οταν το «αίμα» χρησιμοποιείται με πίστη, εμπιστοσύνη και προσευχή στον Άγιο και Οσιομάρτυρα, σύμφωνα με τον ιερέα, έχει ιαματικές ιδιότητες και επιτελεί θαύματα, ιδίως σε πάσχοντες από καρκίνο, δερματικές και άλλες παθήσεις εδωπά το βίντεο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/4/17 16:02

    Ἰθάκη

    Σὰ βγεῖς στὸν πηγαιμὸ γιὰ τὴν Ἰθάκη,
    νὰ εὔχεσαι νἆναι μακρὺς ὁ δρόμος,
    γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

    Τοὺς Λαιστρυγόνας καὶ τοὺς Κύκλωπας,
    τὸν θυμωμένο Ποσειδῶνα μὴ φοβᾶσαι,
    τέτοια στὸν δρόμο σου ποτέ σου δὲν θὰ βρεῖς,
    ἂν μέν᾿ ἡ σκέψις σου ὑψηλή, ἂν ἐκλεκτὴ
    συγκίνησις τὸ πνεῦμα καὶ τὸ σῶμα σου ἀγγίζει.

    Τοὺς Λαιστρυγόνας καὶ τοὺς Κύκλωπας,
    τὸν ἄγριο Ποσειδώνα δὲν θὰ συναντήσεις,
    ἂν δὲν τοὺς κουβανεῖς μὲς στὴν ψυχή σου,
    ἂν ἡ ψυχή σου δὲν τοὺς στήνει ἐμπρός σου.

    Νὰ εὔχεσαι νά ῾ναι μακρὺς ὁ δρόμος.
    Πολλὰ τὰ καλοκαιρινὰ πρωϊὰ νὰ εἶναι
    ποὺ μὲ τί εὐχαρίστηση, μὲ τί χαρὰ
    θὰ μπαίνεις σὲ λιμένας πρωτοειδωμένους·

    νὰ σταματήσεις σ᾿ ἐμπορεῖα Φοινικικά,
    καὶ τὲς καλὲς πραγμάτειες ν᾿ ἀποκτήσεις,
    σεντέφια καὶ κοράλλια, κεχριμπάρια κ᾿ ἔβενους,
    καὶ ἡδονικὰ μυρωδικὰ κάθε λογῆς,
    ὅσο μπορεῖς πιὸ ἄφθονα ἡδονικὰ μυρωδικά.

    Σὲ πόλεις Αἰγυπτιακὲς πολλὲς νὰ πᾷς,
    νὰ μάθεις καὶ νὰ μάθεις ἀπ᾿ τοὺς σπουδασμένους.
    Πάντα στὸ νοῦ σου νἄχῃς τὴν Ἰθάκη.
    Τὸ φθάσιμον ἐκεῖ εἶν᾿ ὁ προορισμός σου.

    Ἀλλὰ μὴ βιάζῃς τὸ ταξείδι διόλου.
    Καλλίτερα χρόνια πολλὰ νὰ διαρκέσει.
    Καὶ γέρος πιὰ ν᾿ ἀράξῃς στὸ νησί,
    πλούσιος μὲ ὅσα κέρδισες στὸν δρόμο,
    μὴ προσδοκώντας πλούτη νὰ σὲ δώσῃ ἡ Ἰθάκη.

    Ἡ Ἰθάκη σ᾿ ἔδωσε τ᾿ ὡραῖο ταξίδι.
    Χωρὶς αὐτὴν δὲν θἄβγαινες στὸν δρόμο.
    Ἄλλα δὲν ἔχει νὰ σὲ δώσει πιά.

    Κι ἂν πτωχικὴ τὴν βρῇς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε.
    Ἔτσι σοφὸς ποὺ ἔγινες, μὲ τόση πείρα,
    ἤδη θὰ τὸ κατάλαβες ᾑ Ἰθάκες τί σημαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/4/17 17:47

    Αυτοί όλοι ψηφίζουν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/4/17 21:29

    μήπως βγάζει και αμόλυβδη το δέντρο?
    Αν βγάζει να πάω κι εγώ να προσκυνήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/4/17 00:19

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ


    Galbraith : Λεηλατούν την Ελλάδα...

    Δημοσιεύθηκε : 26 Απρίλιος 2017

    Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα τώρα είναι μια λεηλασία των περιουσιακών στοιχείων της, κάτι που δεν έχει σχέση με την ανάκαμψη της οικονομία της, τονίζει ο διαπρεπής αμερικανός οικονομολόγοςJames Galbraith σε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα «El Diario».

    «Δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης, όπως δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις», αναφέρει και προσθέτει ότι «αυτό που συμβαίνει είναι μια λεηλασία των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους, των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών νοικοκυριών».

    Αυτό, επισημαίνει ο Galbraith, «δεν έχει καμία σχέση με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ή με την ευημερία του ελληνικού λαού, αλλά αντιθέτως οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι τελείως αδιάφορες γι’ αυτά τα ζητήματα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/4/17 10:31

    το βιντεο δειχνει τον απολυτο εξευτελισμο της θρησκεις απο τους ιδιους τους ιεραρχες
    κι ομως.....ενας εισαγγελεας δεν υπαρχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/4/17 18:13

    Πέτρος Χασάπης
    10 λεπτά ·

    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΙΤ ΘΕΛΟΥΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ
    Ο λαός έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Το ένα θέλει παραμονή στο ευρώ πάση θυσία και αποφυγή επίσημης χρεοκοπίας (ανεπίσημα έχουμε χρεοκοπήσει φυσικά) και το άλλο θέλει έξοδο από το ευρώ και ενδεχομένως στάση πληρωμών ή και μονομερές κούρεμα του χρέους (που θα σημάνει αυτόματα και επίσημη χρεοκοπία).

    Στην πραγματικότητα, εκείνο που θέλει το πρώτο στρατόπεδο, στο οποίο ανήκει ολόκληρο το παρασιτικό πολιτικοοικονομικό σύστημα, η πνευματική ηγεσία της χώρας (δηλαδή όλες οι ελίτ της χώρας) και οι βολεμένοι με τα δικά μας χρήματα, δεν είναι η παραμονή στο ευρώ, αλλά η αποφυγή της επίσημης χρεοκοπίας που ενδεχομένως προκαλέσει η έξοδος από το ευρώ. Γιατί αυτό;

    Για τον απλούστατο λόγο, γιατί, τότε θα κινδυνεύσουν με κατασχέσεις, από τους δανειστές, οι περιουσίες και οι τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό. Δηλαδή όλων αυτών των δισεκατομμυρίων που λείπουν από τη χώρα και είναι σε τράπεζες του εξωτερικού.

    Τώρα λοιπόν θα συνειδητοποιείς, γιατί οι ελίτ της χώρας, επιβάλουν σε σένα εξαθλίωση, απλά για να αποφύγουν τη χρεοκοπία και την απώλεια των (ενδεχομένως) κλοπιμαίων που έχουν στο εξωτερικό.

    Τώρα ξέρεις γιατί υποφέρεις. Συνέχισε, είσαι σε καλό δρόμο….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος27/4/17 20:31

    ποτε πια να μην ξαναψηφισετε κομματα που ειναι στη βουλη..αυριο θα σας πουλησουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος28/4/17 00:53

    Το βίντεο δείχνει τον εξευτελισμό της θρησκείας και των πιστών απο τους ίδιους τους ιεράρχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.