Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Βατοπέδι: Μεγάλες μπίζνες, κοντές μνήμες


Η ακροβασία της τυφλής δικαιοσύνης δεν δικαιώνει ούτε τον Εφραίμ, ούτε τις “ιερές” offshore αλλά ούτε και τους πολιτικούς που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο και ήταν οι πρώτοι που μεθοδευμένα βγήκαν από το κάδρο

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έχουν παραγραφτεί προ πολλού. Αυτό το (σημαντικότερο) σκέλος της υπόθεσης που θα έπρεπε να διερευνηθεί μέχρι τέλους και σε βάθος, έκλεισε τον Μάιο του 2009 με το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Έτσι με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμθηκαν σε δίκη μόνο τα μη πολιτικά πρόσωπα, ο ηγούμενος – μάνατζερ Εφραίμ, ο μοναχός - ταμίας Αρσένιος και υπηρεσιακοί παράγοντες, στελέχη του δημοσίου που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των παράνομων ανταλλαγών Και αυτά τα 14 πρόσωπα αθωώθηκαν καθώς, πρακτικά, κρίθηκε ότι δεν είχαν δόλο.

Η Δικαιοσύνη δηλαδή, που υποτίθεται, ως γνωστόν, ότι είναι τυφλή αλλά παρά ταύτα επιδίδεται, πολύ συχνά σε ακροβατισμούς, έκρινε ότι οι ιερομόναχοι δεν ενεργούσαν σαν κοινοί απατεώνες αλλά πίστευαν ότι όντως η λίμνη Βιστωνίτιδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκαν στη Μονή, έστω κι αν ποτέ δεν έδειξαν σε οποιονδήποτε τα πρωτότυπα των χρυσόβουλων που επικαλούνταν.
Κατ' αντίστοιχο τρόπο, τα στελέχη του Δημοσίου που έβαλαν το χεράκι τους για να γίνουν οι διάφορες παράνομες ανταλλαγές, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν το έκαναν ιδιοτελώς και βάσει ανταλλαγμάτων, αλλά γιατί έτσι τους ζητήθηκε από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.
Από αυτό το σημείο όμως μέχρι του να ισχυρίζεται κάποιος, είτε Καραμανλής λέγεται, είτε Ντόρα Μπακογιάννη, είτε Βουλγαράκης, ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Γιατί σκάνδαλο υπήρξε και το επικύρωσε και αυτό το “αθωωτικό” δικαστήριο, ξεκαθαρίζοντας άλλη μια φορά ότι η Βιστωνίτιδα ανήκε στο Δημόσιο και όχι στη Μονή Βατοπεδίου, όπως “πίστευαν” ορισμένοι υπουργοί, οι εμπλεκόμενοι μοναχοί και οι διαφόρων λογιών συνεργάτες τους.
Αν δεν είχαν αποκαλυφτεί όσα αποκαλύφτηκαν και εάν η υπόθεση δεν είχε πάρει την δικαστική οδό, έστω και με την μεθοδευμένη “απομάκρυνση” από το κάδρο των πολιτικών προσώπων, του Π. Δούκα, του μακαρίτη πλέον Ευαγ. Μπασιάκου και του Αλ. Κοντού, οι ανταλλαγές θα είχαν ολοκληρωθεί και οι μανατζαρέοι της Μονής Βατοπεδίου και των κάθε λογής “ιερών” offshore θα είχαν θησαυρίσει ακόμα περισσότερο.
Γιατί ένα αρκετά μεγάλης αξίας “ιερό” αλισβερίσι έχει ήδη γίνει, με χρήματα που “χάθηκαν” προς άγνωστες κατευθύνσεις, όπως αναφέρουν τα διάφορα δικαστικά βουλεύματα.
Άλλωστε, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όπως συνηθίζεται ιδίως από τους πολιτικούς, ο Κώστας Καραμανλής έχει αναλάβει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2008 την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο, παραδεχόμενος ότι το υποτίμησε και δεν είδε εγκαίρως τις διαστάσεις του. Τότε μάλιστα είχε υπογραμμίσει: “Γνωρίζω ότι από όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπέδι οι πολίτες έχουν πληγωθεί. Η κυβέρνηση έχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη για κάθε ζήτημα που πληγώνει τους πολίτες. Αναλαμβάνω με ευθύτητα το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί ”.
Δεν είναι δυνατόν λοιπόν σήμερα όλα αυτά να “ξεχνιούνται” και προσφέρει κάκιστη υπηρεσία στη λαβωμένη και ελλειματική δημοκρατία μας όποιος το επιχειρεί. Διότι “η ιστορία της μονής Βατοπεδίου είναι το σοβαρότερο σκάνδαλο που έχει συμβεί ποτέ στη χώρα μας γιατί, ίσως για πρώτη φορά με τέτοια καθαρότητα, ξεδίπλωσε όλες τις δομές και τις διαδρομές που ακολουθούν τα οργανωμένα συμφέροντα για να λεηλατούν την ελληνική κοινωνία”, όπως επισήμαινε και το πρώτο πόρισμα για την υπόθεση Βατοπεδίου του τότε Συνασπισμού.
Διότι “αν αφαιρέσεις τις λεπτομέρειες και τα ονόματα, θα δεις σε όλα τα σκάνδαλα ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: μια διαρκή συναλλαγή πολιτικών και κρατικών στελεχών με οργανωμένα συμφέροντα, που έχει σκοπό τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, τη δημιουργία μαύρου χρήματος και πολιτικής δύναμης”.
Ας το κρατήσουμε αυτό. Για να μην ξεχνάμε και να μην ξεχνιόμαστε. Γιατί και σκάνδαλο υπήρξε, και κανείς δεν πλήρωσε και γιατί, το βασικότερο, αυτές οι ιστορίες δεν άρχισαν και δεν τελειώνουν με το Βατοπέδι.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος, είναι δημοσιογράφος.

7 σχόλια :

  1. Ανώνυμος22/3/17 10:23

    Δεν ξέρω αν υπάρχει σαν νομικός όρος, η λέξη συναθώος ! Αμφιβάλω ! Το λέω αυτό γιατί με την χθεσινή αθώωση του Εφραίμ και της παρέας του , είδαμε να πανηγυρίζουν και ορισμένοι πολιτικοί την δική τους αθώωση. Πρωτοφανές . Αν , λέμε αν , αν καταδικαζόταν ο Εφραίμ και η παρέα του, οι παραπάνω πολιτικοί θα ήταν συνένοχοι ? Και σαν συνένοχοι θα κυκλοφορούσαν έξω ελεύθεροι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/3/17 10:30

    Κ. Καραμανλης τότε:
    «Λειτούργησαν σε βάρος του δημοσίου, εκμεταλλεύθηκαν αδυναμίες του κράτους, ενέπλεξαν φορείς και υπηρεσίες… Σε πολιτικό επίπεδο, είναι σαφές ότι τα πράγματα είχαν διαστάσεις σοβαρότερες από ό, τι αρχικά εκτιμήσαμε, οφείλω να παραδεχθώ ότι έκανα λάθος, ήταν δικό μου, που δεν εκτίμησα τις μεγάλες διαστάσεις. Αναγνωρίζω ότι έπρεπε να είμαστε υποψιασμένοι και να έχουμε ισχυρότερα αντανακλαστικά. Αργήσαμε να κινηθούμε. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο των ευθυνών μας. Αναγνωρίζουμε τα όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπαίδι και τις ευθύνες που μας αναλογούν…».

    Κ. Καραμανλής σήμερα:
    «Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
    Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/3/17 10:39

    Το σκανδαλο υπάρχει, εφόσον η λίμνη ανήκει στο δημόσιο σύμφωνα με την απόφαση του τριμελούς εφετείου. Η λίμνη, που ενώ καθυστερούσε η καθαρογράφηση της πρωτόδικης απόφασης (που έδινε τη λίμνη στο δημόσιο), ο υπουργός του Καραμανλή αποποιήθηκε των διεκδικήσεων του δημοσίου, λειτουργώντας έτσι ενάντια στα συμφέροντα του δημοσίου.

    Στην υπόθεση εμπλέκονται πολιτικοί, κληρικοί και υπάλληλοι των υπουργείων. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες αθωώθηκαν από την κατηγορία του ηθικού αυτουργού. Η πρώτη κατηγορία δεν είδε ποτέ το δικαστήριο με το εσπευσμένο κλείσιμο της βουλής τότε απο τον Καραμανλή για να παραγραφούν τα αδικήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/3/17 11:36

    Αναμένομεν την δήλωσιν του συνονθυλεύματος δια να τοποθετιθόμεν συνολικώς....

    Απλώς καθυστερεί λόγω προσπαθείας ανευρέσεως των δοκίμων λέξεων, δια να αποδοθεί ισαξίως το μέγεθος του "εθνικού κεφαλαίου"!!!!!!




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/3/17 21:58

    Από σένα δεν θέλουμε σχόλιο.
    Ξέρουμε τι θα πει ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος23/3/17 12:12

    Οδηγούν τα πράματα σε αδιέξοδο, οργανωμένα μεθοδικά και εμμονικά.....

    Το σχέδιο της μαφίας της δραχμής εξελίσσεται, φως φανάρι και μην εκπλαγείς αν την απόφαση αυτή την πάρει......ο κούλης!!!!!

    Πάντως να θυμάσαι (αν είσαι σε θέση τότε να θυμάσαι) το συνονθύλευμα είναι εκείνο που θα σε φτάσει στην καταστροφή......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος23/3/17 12:37

    τουτέστιν το 2 μεγαλύτερο του 40

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.