Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΜΑΓΙΣΣΕΣ & ΜΑΓΙΑ!


Αντώνη Δρεμέτσικα 
ΝΤΑΓΚΑ, ΝΤΑΓΚΑ …..ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ!
αρσενικό παιδί θα κάνει!
Μετά την δεκαετία του 1940, λιγόστευαν και τα καραβάνια γύφτων, που μάστιζαν τα χωριά της επαρχίας. Ομάδες ρωμά, των 10 –30 οικογενειών, κατασκήνωναν έξω από κάθε χωριό και λυμαίνονταν, επί ένα μήνα, την περιοχή του. Οι καυγάδες και οι εικόνες με τους ντόπιους ήσαν απερίγραπτες! Τα άλογα, γαϊδούρια, μούλαρια, νηστικά κι αμολητά, δεν άφηναν πράσινο φύλλο. Τα εξαθλιωμένα παιδιά, έμπαιναν στα περιβόλια και σαν γάτες σκαρφάλωναν στα δέντρα και δεν άφηναν φρούτο, άγουρο ή γινωμένο. Οι άνδρες για να φτιάξουν κοφίνια, θέριζαν καλαμιώνες και λυγαριές. Οι γυναίκες έκαναν χρυσές δουλειές με τα μαγικά!
Δασκαλεμένες στην απάτη σπανίως βρίσκονταν γυναίκα που να μη μπορέσουν να την βάλλουν στο χέρι. Από χωριό, σε χωριό, μετέφεραν πληροφορίες για να μην δημιουργούν υποψίες και να «πιάνουν» τα μάγια Στόχαστρο είχαν τους «καημούς»! Όσων δεν έκαναν παιδιά, όσων ήθελαν αγόρι, όσων είχαν παιδιά στην ξενιτιά, όσων δυσκολεύονταν να βρούνε ταίρι, κ.ά.
Μόλις μπαίνανε σε χωριό, αξιοποιούσανε τις πληροφορίες που έφερναν από το προηγούμενο. Ενήμερες για τον «καημό» κάθε σπιτιού μπαίνανε αεράτες και με λόγια γλυκά και κολακευτικά, εντυπωσίαζαν τους πάντες.
Τα υπόλοιπα ήσαν ρουτίνα κι εύκολα.
Μπαίνανε στα σπίτια σε ομάδες, συνήθως ανά τρείς. Το πρόσταγμα το είχε η πιο ηλικιωμένη, η «αρχημάγισσα». Οι άλλες ήσαν βοηθοί της!
Πλησίαζαν το πρώτο σπίτι που ξέρανε τον «καημό» , από την έγκυρη ενημέρωση και με λόγια συμπονετικά φώναζαν την νοικοκυρά με το μικρό της όνομά:
«Πούεισαι Μαριγώ; Είμαι η τύχη σου! Άνοιξέ μου, δόλια, να μπω! Ένα ποτήρι νερό ζητώ και τα καλά θα τρέχουν σαν της βρύσης το νερό στο σπίτι σου»!
Η Μαριγώ άκουγε δίψα, για ένα ποτήρι νερό και δίσταζε ν’ αρνηθεί! Άνοιγε κι άρχιζε η κουβέντα, που έβαζε το νερό στ’ αυλάκι! Πρώτα την ρώταγαν για τα άλλα σπίτια και τελευταία για το δικό της!
Μάζευαν πληροφορίες από σπίτι, σε σπίτι και ετοιμάζονταν για μάγια.
Τα μάγια, ήσαν φανερά και κρυφά! Στα φανερά, η μάγισσα και το θύμα βλέπονταν. Όπως: «μελέτη» της παλάμης, τράπουλα, το φλιτζάνι, κ.ά.
Σε κάθε στάση της μάγισσας, το θύμα έδινε χρήματα, το λεγόμενο «ασήμωμα», για να προχωρήσει και στα σοβαρότερα!
Μετά τα φανερά μάγια, άρχιζαν τα κρυφά που άδειαζαν το σπιτικό.
Συνήθως κλειδώνανε, ή «μπουμπουλώνανε» την νοικοκυρά! Δηλαδή, την κουκούλωναν με ένα απλάδι κι από πάνω την σκέπαζαν με ένα καζάνι (λεβέτι)! Το θύμα έπρεπε να μείνει εκεί ακίνητη και αμίλητη, μέχρι που να στέγνωναν οι σταγόνες ενός δήθεν μαγικού υγρού που τόριχναν σε φλούδα ειδικού ξύλου, που είχαν μαζί τους. Δηλαδή έπρεπε να μείνει κάτω από το καζάνι πάνω από τρείς ώρες, ώσπου να απομακρυνθούν οι μάγισσες με τα κλοπιμαία από το χωριό. Το τελετουργικό ήταν ανάλογο του «καημού». Το άρχιζε η αρχημάγισσα και χτύπαγε ρυθμικά το καζάνι απαγγέλλοντας ανάλογους στίχους, για να «πιάσουν» τα μάγια και να ευοδωθούν οι επιθυμίες του θύματος!
Μερικοί από τους στίχους που θυμάμαι :
Για να γεννήσει η γυναίκα αγόρι:
Ντάγκα, ντάγκα το καζάνι, μ’ αρσενικοβότανο,
αρσενικό παιδί θα κάνει!
Για τις κοπέλες να τις πλησιάσουν τα παλικάρια! (με το κούνημα!):
Ντάγκα, ντάγκα το καζάνι, πέρα – δώθε το φουστάνι!
πέρα – δώθε το φουστάνι, παλικάρια θα πιάνει!
Όταν υπήρχε πρόβλημα υγείας!
Ντάγκα, ντάγκα το καζάνι, όπου το πονάει, να γιάνει!
Όπου το πονάει να γιάνει και γιατρός να μην το πιάνει.
Όταν πρέπει να γδύσουν το σπίτι!
Ντάγκα, ντάγκα το καζάνι, βάλε κι άλλο τίποτα!

μην αφήνεις τίποτα, τίποτα κι αλευροπατήκοτα!

11 σχόλια :

  1. Ανώνυμος10/2/17 11:57

    Ας αναφερθούμε στους σύγχρονους μάγους της πολιτικής...

    Σε μάγεψαν τάζοντάς σου ελπίδα (φρούδα ήταν) και συ δεν καταλαβαίνεις ακόμα ότι σου έφεραν τον τρόμο

    Σου μίλησαν για καλύτερες μέρες και η ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση και απ' αυτήν μετά την εισβολή στην κύπρο που ο κόσμος πήγε στην επιστράτευση με το πακέτο τα τσιγάρα του μόνο..

    (και ας συνεχίσει παρακάτω ο φίλος μου ο Μαυρίδης)

    Είναι κοινό μυστικό ότι δεν βρεθήκαμε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορία μας σε τόσο δύσκολη θέση.

    Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που μας έχει εξασθενήσει, δεν είναι μόνο που ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με απίστευτη ταχύτητα και μαζί του οι φίλοι μας και οι εχθροί μας.

    Είναι και το γεγονός ότι η αλλοπρόσαλλη στάση μας έχει κουράσει τους παραδοσιακούς μας συμμάχους και με αυτό τον τρόπο έχουμε καταναλώσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μεγάλο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου που συσσωρεύσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες.

    Είμαστε μόνοι, είμαστε αδύναμοι κι έχουμε την ατυχία να έχουμε στο τιμόνι την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

    Αλήθεια, ποιος είναι μαζί μας;

    Οι Αμερικάνοι; Μόλις χτες ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μας είπε ότι το Grexit είναι σχέδιο του Τραμπ, τον οποίον, Τραμπ, θαυμάζει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

    Οι Γερμανοί; Μα, αυτοί είναι εξ ορισμού για την εθνοσωτήρια κυβέρνησή μας Ναζί, Ούννοι, εχθροί του ελληνισμού…

    Οι ιδεοληπτικοί που μας κυβερνούν ονειρευόντουσαν να… αλλάξουν την Ευρώπη.

    Η φαντασιοπληξία τους αποδείχτηκε επικίνδυνη.

    Ένας λαός παρασύρθηκε και χόρεψε εκστασιασμένος εκείνη την καλοκαιρινή νύκτα του «όχι» στην Πλατεία Συντάγματος, πιστεύοντας θεωρίες συνωμοσίας και τα αναίσχυντα ψέματα που εκστόμιζαν ανερυθρίαστα οι δολοπλόκοι της ιστορίας.

    Οι πολιτικοί απατεώνες πήραν στον λαιμό τους ένα ολόκληρο Έθνος, στην προσπάθειά τους να ζήσουν το όνειρό τους σαν ανεύθυνοι έφηβοι…

    Τώρα είναι αργά για δάκρυα. Ο χρόνος γι’ αυτό πέρασε.

    Τώρα μας μένει να διαχειριστούμε τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

    Δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε.

    Τα πράγματα θα ήσαν πιο εύκολα αν αφήναν τις καρέκλες τους και έφευγαν. Είναι η μοναδική υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα μας.

    Για να επιχειρηθεί να διασωθεί οτιδήποτε μπορεί να διασωθεί, έστω και την ύστατη ώρα…

    Θανάσης Μαυρίδης

    Υ/Γ το ότι ακόμα σε πείθει, ώ γίδιον, ο ταμτάκος, οφείλω να ομολογήσω ότι πρόκειται πράγματι περί.....μάγου, αλλά θα μου πεις σιγά τα ωά.....ένα πανηλίθιο ανθρωπάκι πείθει....ακόμα που πιστεύει σε ...σώρες

    Υ/Γ θα σε κάνω να ξαναψηφίσεις αυτό το τσίρκο, έτσι για να σ' εκδηκηθώ....(σ εμένα το καθίκι η διαστροφή ξεχυλίζει....)

    παλιά φώναζα ΟΥΓΚ ΟΥΓΚ ΟΥΓΚΑΛΟΣ και μη μου πεις ότι δε δικαιώθηκα με τα μαγικά της ατομικής διαφοράς???? ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΕΡΩ

    τώρα ανακράζω ΤΣΕΚΕΛΩΤΟΣ ΤΣΕΚΕΛΩΤΟΣ...και θα δεις, ώ τούβλον, ότι η φτωχή συνταξούλα σου θα πλερώσει πάλε εκείνα τα παλιά που σούλεγα......για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, κατασκευαστές, ταξιτζήδες, λαϊκατζήδες, φορτηγατζήδες κλπ κλπ και παρότι σου έβαζα τους τραπεζήτες τους μεγαλοεργολάβους και τους χοντρούς πρώτους πρώτους εσύ έμενες στο σκόρδο και το μαρούλι.......αί ξύσου τώρανες που πατώσανε όλοι και ετοιμάσου να ΞΑΝΑΣΚΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΛΕΡΩΣΕΙΣ πάλι εσύ, έτσι όπως γίνανε με τις υπερηφάνειες σου και τις λεβεντομαλακίες σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/2/17 13:14

    «take it or leave it»

    ετσι το λενε δασκαλε στη μυγδαλια και ο σωστος αγγλομαθης πρωθυπουργος το καταλαβαινει καλυτερα.....εσυ να ετοιμαστεις να πληρωσεις την υπερηφανη διαπραγματευση......ηη αν παιξουν τα ρεστα τους να ετοιμαστεις για σκηνες ροκ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/2/17 13:34

    Μαυριδης = πανηλιθιος Ολο την καταστροφη φερνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/2/17 13:53

    κυριε πετροπουλε

    κι ααλλοοοο κι ααλλοοοο..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/2/17 14:04

    τωρα που παρεμβηκε και ο πακης οι ευρωπαιοι θα ....μαγευτουν απο αυτη τη μεγαλη προσωπικοτητα και θα υποχωρησουν.......

    δασκαλεεεεεεεεεε που εισαι ζεις με τοσα που γινονται γυρω σου ηη το εγκεφαλικο βαραει το ενα μετα το αλλο???

    ειχες δικιο ειναι χειροτεροι απο τον σωρα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/2/17 18:23

    Ο"δασκαλος"(τρομάρα του) εκπροσωπεί την σύγχρονη υπερήφανη γλανιτσια.
    Έχει πανσέληνο απόψε κι ην ωραία
    Τράβα βρες το Μπουτα

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/2/17 21:07

    τίποτα για τους γύφτους δε έχετε να γραψετε?
    όλο τις ίδιες μαλκίες γράφετε,νομίζοντασ ότι με ην προπαγάνδα σας θα καταφέρετε τίποτα?
    ποιός θυμάται τον αμίμητη ατάκα του Λεγάκη με τον γύφτο για το πως φτιαχνουν τα καλάθια? ας το γράψει αξίζει δυστυχώς δεν το θυμάαι καλά και αν επιχειρήσω να το καταγράψω θα το σκοτώσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος10/2/17 21:43

    κοιτα να δεις που θα πανηγυρισουνε κιολας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος10/2/17 22:24

    Τι δεν καταλαβαίνεις, ώ γιδοξούριον....

    1,8 δις μέτρα θα τα πάρει ο ταμτάκος και

    1,8 δις ο κούλης....

    Και όλα αυτά θα τα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι......σιγά μην και πληρώσουν οι ελευθεροεπαγγελματίες......εδώ δεν πλήρωναν όταν μάζευαν μαύρα με το τσουβάλι, θα πληρώσουν τώρα που έχουν αναδουλιές ......

    και σαν υπογραφή

    Ο αιώνιος προπαγανδιστής και μίσθαρνο όργανο της ντόπιας ελίτ και των σαμαροβενιζέλων

    πληρωμένο παπαγαλάκι του ΣΕΒ και του κατεστημένου ντόπιου και ξένου.....

    Εδώ πιστέψανε ταμτάκο και σώρα!!!!! γιατί να μην πιστεύουν ότι είμαι τέτοιος που υπογράφω.....μιλάμε για πολύ μα πολύ βούρλα, αδερφέ μου και μετά εσύ περιμένεις να σωθεί ο τόπος με τέτοιους λεβεντομαλάκες και καραγκιόζηδες που δεν αντέχουν......την προπαγάνδα μου

    Υ/Γ το ότι δεν βγάζουν άχνα υπεράσπισης του ταμτάκου και του μπούρδα είναι ο.....θανατός τους.....κιχ τα ζούδια που είχαν μάθει να μουτσιουλάνε σε κορύτους....κιχ τα ζαγάρια......και κάπου κάπου βρίζουν δήθεν μου τάχα μου το σύστημα και τα παπαγαλάκια σαν εμένα.......χαχαχαχαχαχαχα ...το ευχαριστιέμαιαιαιαια...

    οι μπατάκες....οι μπατάκες του κηπάκου θα σε σώσουνε

    η δρα(χ)μή θα σε κάνει νοικοκύρη.....

    Τώρα τι να περιμένει κανείς από ρετάλια που πηγαινόρχονται μεταξύ μπουχέσα και μπούρδα.......είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.....

    Κερδάμε ρεεεεε!!!!!! .......μια φραπεδιά παρακαλώ, με τέσσερες ζάχαρες......και να τρέξιμο το τιποτένιο τζουμέρκο.....για νάχει λόγω ύπαρξης!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11/2/17 10:20

    που ξερεις οτι ειναι απο τα τζουμερκα η σερβιτορα του φραπε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/2/17 11:24

    καποιο καλοκαιρι μαλλον κοντα της αγια-παρασκευης ηρθαν γυφτοι και κατασκηνωσαν στις ραχες κοντα στο γηπεδο..εκει επλεκαν καλαθια για πουλημα..ο Λεγακης που ηταν πολυ μαυριδερος πλησιασε για να μαθει πως τα φτειαχνανε..ρωτα το ενα ρωτα το αλλο τους κουρασε.πεταγεται μια γυφτισα και του λεει..το ξερεις οτι μας μπαγλιτησες....και τοτε για να μην τον διωξουν ειπε το αμιμητο
    -και γων απο σας ειμαιν.
    το ν του το προσθεταν ως μπουρεκαιικο επειδη η μανα του η Χρυσουλα ηταν απο τους Μπουρεκαιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.