Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ούτε μαρουλόφυλλα να ήταν

Του  Κώστα Καναβούρη            

 Και 401 εκατομμύρια μαρουλόφυλλα να κοστολογούσαμε  (όχι μαρούλια ολόκληρα, απλώς μαρουλόφυλλα) πάλι θα κοστίζανε ένα σκασμό λεφτά. Άσε που ένα τέτοιο κόστος  (από τα μαρουλόφυλλα) αν παρέμενε απλήρωτο θα ήταν τεράστια πληγή για την αγορά των οπωροκηπευτικών και λαχανικών. Και τότε, βέβαια,  η αγορά στην οποία τόσο ομνύει σύμπας ο νεοφιλελευθερισμός, του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπεριλαμβανομένου, που όλα τα ρυθμίζει και έχει την θεραπεία δια πάσαν νόσον και πάσαν βασκανία, δεν θα παρέμενε αδρανής.  Κάποιοι θα ζητούσαν από κάποιους τα λεφτά για το κόστος των 401 εκατομμυρίων μαρουλόφυλλων.
Σε περίπτωση δε μη εκπλήρωσης των ταμειακών τους υποχρεώσεων, θα ζητούσαν της κεφαλές των χρεωστούντων επί πίνακι. Και θα τις έπαιρναν αβλεπί, χωρίς να χρειαστεί ουδεμία Σαλώμη να χορέψει, όχι το χορό των επτά πέπλων, αλλά ούτε ίχνος ενός πέπλου. Τούτο δείχνει και η μακρά και τραγική ιστορία τόσων και τόσων (αληθινών) χρεωκοπήσεων από επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στα υποχρεώσεις τους.
Τώρα πως γίνεται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να χρωστούν 401 εκατομμύρια ευρώ που είναι και πιο πολλά λεφτά από τα αντίστοιχα μαρουλόφυλλα, πως γίνεται από το 2011 να μην έχουν πληρώσει φράγκο και να μην κουνιέται φύλλο μέχρι την σύσταση της τελευταίας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, αυτό μόνο οι θεοί του νεοφιλελεύθερου πλιάτσικου μπορούν να το γνωρίζουν.

Αν μάλιστα σ’ αυτό το ποσόν προστεθούν και τα αεριτζίδικα δάνεια από τις τράπεζες προς τα ΜΜΕ, την τελευταία δεκαπενταετία με την «διακριτική» παρότρυνση όλων των κυβερνήσεων, δάνεια τα οποία έφτασαν στα 1,270 δις ευρώ, τότε δεν μιλάμε για νεοφιλελεύθερο πλιάτσικο, αλλά για πραγματική οικονομική βαρβαρότητα. Μια βαρβαρότητα εις βάρος του λαού ο οποίος μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πλήρωσε την ανήκουστη σπατάλη. Και την πλήρωσε με την άγρια φτωχοποίησή του, με την αποστέρηση της εργασίας του, με την ξενιτιά των παιδιών του, με τον ζόφο ενός σκοτεινού μέλλοντος, με την περιδίνηση σε έναν εφιάλτη δίχως τέλος.

Και η λεηλασία αυτή συνέβη χωρίς καν να καλυφθεί πίσω ένα   ελάχιστο φύλλο… μαρουλιού. Φόρα, παρτίδα. Χωρίς τσίπα, χωρίς ντροπή. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ Τσουμάνη, Χριστογιάννη, Σταμενίτη, (Απρίλιος του 2013) με την οποία δόθηκε ασυλία στα στελέχη των τραπεζών για τα δάνεια που έδιναν, αρκεί μόνον αυτό ώστε να αντιληφθεί ο καθένας το μέγεθος της ξετσιπωσιάς και της ασυδοσίας.

Αλήθεια όμως, πόση ξετσιπωσιά και πόση ασυδοσία μπορεί να χωρέσει μέσα σε μια και μόνη φράση; Και πόση βαρβαρότητα μπορεί να χωρέσει σε μια απάντηση κόστους 1,671 δις ευρώ, όσα και τα δάνεια σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ; Πρόκειται για την απάντηση που έδωσε ο τότε υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζιδάκις (και νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, δια τας εξαιρέτους υπηρεσίες του, ίσως), στους ερωτώντες βουλευτές της αντιπολίτευσης για την τροπολογία της ασυλίας την οποία είχε κάνει δεκτή (άρθρο 78 του νόμου 4146/2013): «Ρωτήστε τους βουλευτές»! Τούτο εστί μεθερμηνευόμενο «σας γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια» (για να το πω κομψά). Παπούτσια βέβαια που πάλιωσαν, που έλιωσαν τις ακριβές τους σόλες, περπατώντας χρόνια ολόκληρα πάνω στη δυστυχία ανθρώπων, ων ουκ έστι αριθμός. Αυτή, ναι. Είναι πράγματι μια απάντηση που κερδίζει το ερώτημα του 1,671 δις ευρώ σ’ αυτόν τον φρικώδη καπιταλισμό-καζίνο.

  Και ύστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε δυο χρόνια κατέστρεψε τη χώρα.

6 σχόλια :

  1. Ανώνυμος27/1/17 12:42

    Σαν κομματικα στελεχη του παλιου πασοκ και νυν υπουργοι του συριζα και
    σαν κομματικα στελεχη της νεας δημοκρατιας και νυν συγκυβερνητες
    μηπως θα πρεπει να επιστρεψουν καποια απο αυτα τα δανεικα?????

    την αναλογια τους ρε παιδι μου και να μην τα πληρωσει ολα ο δυσσεας????

    τι γνωμη εχει περι αυτου ο του οργανωτικου του παληου πασοκ αντωνης κωτσακας και νυν πολιτικος σχεδιαστης του συριζα μαζι στην ομαδα με καρανικα....θα σας γελασω αν ειναι στην ιδια ομαδα ηη σε διαφορετικες...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/1/17 13:42

    ΠΡΟΤΕΊΝΩ ΤΡΙΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΌ :
    ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
    ΛΙΑΠΗ
    ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣΤΕΡΗ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/1/17 14:20

    σοβαρευτειτε και μην πετατε παπαριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/1/17 14:40

    ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/1/17 20:25

    Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Τραμπ. Βλέποντας και κρίνοντας.

    Ξέρω όμως τι έκανε ο Ομπάμα – ο συμπαθής, επικοινωνιακός, μορφωμένος Ομπάμα.

    Και η εξωτερική και η εσωτερική πολιτική του ήταν μια παταγώδης αποτυχία, πού δεν κουκουλώνεται από τις αγιογραφίες των συστημικών ΜΜΕ του δυτικού κόσμου.

    Η άνοδος του λαϊκισμού οφείλεται στην τακτική των κυβερνητικών ελίτ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, να κατασκευάζουν ιστορίες της αρεσκείας τους και να τις πουλάνε ως πραγματικότητα.

    Όμως ο απλός πολίτης, όσο κι αν επηρεάζεται από τους ταγούς της ενημέρωσης, ξέρει τι συμβαίνει στη γειτονιά του και στην τσέπη του.

    Και κάποια στιγμή αντιδράει, ενδεχομένως πολύ άγαρμπα.

    Τον Τραμπ τον έφερε ο Ομπάμα στην εξουσία, όπως τον Τσίπρα τον έφερε ο Σαμαράς.

    Και τους εθνικιστές στην Ευρώπη, θα τους φέρει στην εξουσία η εθελοτυφλία της ευρωπαϊκής ελίτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος28/1/17 00:51

    Τωρα τα λες μπητι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.