Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Το Σύστημα αγαπάει τις παράνομες αμοιβές στους γιατρούς!

 Κώστας Κάππας
Ήμασταν στο Baku του Azerbaijan πριν από λίγα χρόνια για μια ιατρική αποστολή. Χώρα των προκλητικών κοινωνικών αντιθέσεων, χιλιάδες τα θηριώδη SUV, πανταχού παρόντες οι μπράβοι των ολιγαρχών, απρόσιτα privé clubs, σε δυσθεώρητα ύψη τα ενοίκια στο κέντρο της πρωτεύουσας.  Από την άλλη πλευρά, φτώχια η οποία άγγιζε και τα λαϊκά “προνομιούχα” κοινωνικά στρώματα: μηνιαίος μισθός για γιατρούς και για τα σώματα ασφαλείας, μόνο 100 ευρώ. 
Οι γιατροί, όταν ήμασταν εκεί, γκρίνιαζαν, είχαν ξεσηκωθεί και απεργούσαν. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, διαστρεβλώνοντας απίστευτα και ανερυθρίαστα τον Λένιν δήλωσε στις ειδήσεις στην TV, απευθυνόμενος στους γιατρούς, όπως μας μετέφρασαν: “Πάρτε τα από τον λαό, όπως έλεγε ο Λένιν!”, εννοώντας “πάρτε φακελλάκι από τους ασθενείς και αφήστε ήσυχο το Κράτος!” (Ο Λένιν βέβαια, το 1917, ζήτησε από τους γιατρούς που είχαν ταχθεί με την επανάσταση να πάνε εθελοντές στα απομακρυσμένα χωριά της Σιβηρίας, όπου οι μουζίκοι για πρώτη φορά στην ζωή τους θα έβλεπαν γιατρό. “Εκεί θα σας ζήσουν οι χωρικοί”, είχε πει, εννοώντας κατάλυμα και τροφή)
3.000 km δυτικότερα, στα δικά μας εδάφη, η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει το φαινόμενο “φακελλάκι” με διάφορους τρόπους: άρνηση, μίσος και απαξίωση από κάποιους, αποδοχή από άλλους, καταγγελίες επί δικαίων και αδίκων, κροκοδείλια δάκρυα από τους από πάνω και η κλασσική ατάκα - κοροϊδία από τους πολιτικούς - κρεοπώλες, “θα φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο!”.

Πιστέψτε με, όσα κατασταλτικά και εκφοβιστικά μέσα και να αντιπαρέλθει η κοινωνία, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, απολύτως τίποτα, καθώς υπολειτουργεί “η πρωταρχική φυσική βιολογική – δαρβινική επιλογή των καταλληλότερων να γίνουν γιατροί”.

Μετά από 10 χρόνια σχεδόν σε γαλλικά νοσοκομεία, δεν άκουσα, δεν έμαθα, δεν είδα, έστω έναν γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο να διανοείται να πάρει χρήματα από ασθενή, αλλά και ασθενή να του περνάει από το μυαλό να δώσει φακελλάκι. Έχουν άλλο DNA οι γάλλοι γιατροί και ασθενείς από αυτό των ελλήνων; Προφανώς όχι! Είναι θέμα Παιδείας, οργάνωσης αλλά και μηνύματος:

Εάν το μήνυμα είναι “Η Ιατρική είναι υγιής προοπτική σταδιοδρομίας. Θα σώζεις κόσμο, πολύ διάβασμα, διαθέσιμος νύχτα-μέρα, άγχος – πολύ άγχος, πολύ καλός μισθός, σύγχρονη τεχνολογία, σεβασμός και στήριξη από τις Αρχές Υγείας και επιστημονικές και κοινωνικές εμπειρίες ανά την υφήλιο” τότε έλκονται, μαγνητίζονται οι ηθικοί, οι ονειροπόλοι, οι Άνθρωποι.

Εάν το μήνυμα επικεντρώνεται στην φράση “Εδώ υπάρχει εύκολο και ζεστό χρήμα”, εκτός από τους χιλιάδες ονειροπόλους που πεισμωμένοι έτσι κι’ αλλιώς έγιναν ή θα γίνουν γιατροί, μαγνητίζει και εκείνους τους λίγους έστω, που αντιλαμβάνονται την Ιατρική ως business ή ακόμη και ως πεδίο παράνομου πλουτισμού. Οι τελευταίοι, καθώς δεν αισθάνονται ότι επιτελούν λειτούργημα είναι συνήθως πολύ κακοί γιατροί, λειτουργικά αγράμματοι. Γιατί; Πολύ απλά διότι ένα ιατρικό βιβλίο στοιχίζει π.χ. 100 ευρώ και απαιτεί 200 ώρες διάβασμα από τον ιεραπόστολο - ιατρό. Για τον επιχειρηματία – ιατρό, το βιβλίο αυτό στοιχίζει 10.000 ευρώ και προφανώς δεν θα το αγοράσει, δεν θα το διαβάσει, δεν θα ενημερωθεί για την εξέλιξη της επιστήμης του. Στοιχίζει τόσο ακριβά, γιατί βλέποντας τον ασθενή ως πηγή χρημάτων, δεν θα μειώσει τον όγκο της πελατείας του κατά 200 ολόκληρες ώρες, προς χάριν της μελέτης της επιστήμης!

Η πρόταση

Δεν έχω χώρο να μιλήσω για Παιδεία και Οργάνωση του χώρου της Υγείας. Υπάρχουν εξαιρετικά άρθρα και προτάσεις για την εξυγίανση της Υγείας. Προσθέτω απλά μία πρόταση στα πλαίσια ενός εξορθολογισμένου, στελεχωμένου και τεχνολογικά εξοπλισμένου δημόσιου νοσοκομείου.

Θα πρότεινα, παράλληλα και προοδευτικά, με την ανύψωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας μέσο τελικό μισθό για τους γιατρούς π.χ. 4000 ευρώ. Σίγουρα σας φαίνονται πολλά, μπροστά στην ανεργία και στους εξευτελιστικούς μισθούς των υπολοίπων ελλήνων, αλλά είστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσετε ότι, δεν θέλετε να εμπιστευθείτε την ζωή του παιδιού σας στα χέρια ενός γιατρού του οποίου το μάτι είναι θολωμένο από την πείνα. Ο γιατρός, όσο και να φαίνεται ελιτίστικο, πρέπει να είναι απαλλαγμένος από το άγχος του ενοικίου, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των φροντιστηρίων των παιδιών του και την χρηματοδότηση της συνεχούς επιμόρφωσής του. Εάν τρέχει και μετά το 8ωρο για τον επιούσιο, πότε θα ενημερωθεί επιστημονικά; Πότε θα αφοσιωθεί στον ασθενή του; Για να το κάνω πιο καθαρό, πως θα σας φαινόταν να πρόκειται να ταξιδέψει το παιδί σας με αεροπλάνο και να ακούτε το προηγούμενο βράδυ τους τηλεπαρουσιαστές να λένε με λιγωμένη φωνή από την συγκίνηση “οι ήρωες πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας, άυπνοι από τα απανωτά δρομολόγια, αδύναμοι από τους μισθούς πείνας, με αεροπλάνα παλιά, χωρίς συντήρηση, θα κάνουν το παν να φτάσουν οι αγαπημένοι σας στον προορισμό τους, σώοι και ασφαλείς!”

Εάν δεν σας πείθουν τα επιχειρήματα αυτά, σκεφθείτε απλά ότι ήδη πληρώνετε τα 4000 ευρώ ανά ιατρό! Πως; Με απλά μαθηματικά. Εάν προσθέσετε τα 1200 μικτά (ναι χίλια διακόσια!) που παίρνουν οι καθηγητές Ιατρικής μηνιαίως, τα 1000 με 1500 οι γιατροί του ΕΣΥ και τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που παίρνουν οι επίορκοι, ο μέσος όρος κάνει 4000. Είναι φανερό ότι η ‘διασπορά’ είναι τεράστια (το εύρος της διακύμανσης των αμοιβών όπως λέγεται στα μαθηματικά). Δυστυχώς, σε αυτό το σύστημα, η φυσική επιλογή κατά Δαρβίνο επιτρέπει την εισροή και ανήθικων  οι οποίοι ελπίζουν να στρογγυλοκαθίσουν στην μία άκρη της παλάντζας, εκεί που είναι τα πολλά λεφτά… Εάν η διασπορά γύρω από τα 4.000 ευρώ μηδενιστεί (με τις ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες) η Ιατρική αυτόματα γίνεται ελκυστική για τον επιστήμονα και αποτρεπτική για τον επίορκο.

Έδωσα σε κάποιο φίλο να διαβάσει το χειρόγραφο. Μου είπε γελώντας ότι με την πρότασή μου απλά “κάποιοι θα αμειφθούν σωστά, οι επίορκοι θα εξακολουθούν να τα παίρνουν μαύρα από τους ασθενείς…”. Του απάντησα ότι έχει σε πρώτη ανάγνωση δίκιο. Μόνο που σε βάθος χρόνου, με την αναμενόμενη προσέλκυση ηθικών γιατρών, καλοταϊσμένων και υψηλά καταρτισμένων, ο ασθενής δεν θα έχει ανάγκη να καταφύγει στον επίορκο και ο τελευταίος δεν θα βρίσκει πελάτες αλλά συνειδητοποιημένους πολίτες - ασθενείς! Επίσης, τα τεράστια ποσά που δίνονται στα ταμεία των ιδιωτικών κλινικών θα ξαναγυρίσουν στις τσέπες των πολιτών”.


http://www.artinews.gr/

2 σχόλια :

  1. Ανώνυμος8/11/16 20:02

    Εδώ δεν παίρνουν φακελάκι οι γιατροί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/11/16 20:11

    Μισθος 1000- 2000 € για ολους μηδενος εξαιρουμενου...και φορους στους πλουσιους και στην πολυτελη καταναλωτικη δαπανη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.