Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Εφικτή η εξάλειψη της πείνας στον κόσμο;

Μπορεί ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα να μειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες όμως, ιδίως στην Αφρική, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλός σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής Οργάνωσης Κατά της Παγκόσμιας Πείνας.
Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της νεότερης έκθεσης της γερμανικής Οργάνωσης Κατά της Παγκόσμιας Πείνας Welthungerhilfe που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον σχετικό χάρτη που δημοσιεύει η οργάνωση αρωγής με τη σχετική κατάταξη των χωρών που καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πείνας, οι περιοχές της νότιας Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.
Την τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης καταλαμβάνει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ενώ την μόλις 97η επί συνόλου 118 η Ινδία. Σε όλο τον κόσμο ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων υπολογίζεται στα 795 εκατομμύρια. 
Αξιοσημείωτη πρόοδος σε 22 χώρες



Ευθύνες φέρουν και οι βιομηχανικές χώρες που συμβάλουν καθοριστικά στην αλλαγή του κλίματος αλλά και στην εξόρυξη πρώτων υλών στις φτωχότερες χώρες
Ευθύνες φέρουν και οι βιομηχανικές χώρες που συμβάλουν καθοριστικά στην αλλαγή του κλίματος αλλά και στην εξόρυξη πρώτων υλών στις φτωχότερες χώρες

Υπάρχουν όμως και σημαντικές επιτυχίες στη μάχη κατά της παγκόσμιας πείνας. Όπως τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης αρωγής Μπέρμπελ Ντίκμαν, από το 2000 ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρει από την πείνα μειώνεται συνεχώς και αυτό παρότι αυξάνεται την ίδια ώρα ο παγκόσμιος πληθυσμός. 22 χώρες μάλιστα έχουν καταγράψει «αξιοσημείωτη πρόοδο», όπως δείχνει και η σχετική κατάταξη των χωρών για το 2016.
«Η Μιανμάρ, η Ρουάντα και η Καμπότζη έχουν σημειώσει

μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Χώρες όπου υπήρχαν πόλεμοι ή εμφύλιοι, όπου όμως υπεύθυνες κυβερνήσεις ανέλαβαν την ευθύνη για τους πολίτες. Παράλληλα υπήρξε καλή αναπτυξιακή συνεργασία και επενδύσεις σε αυτές τις χώρες».

Αυτό όμως αφορά, δυστυχώς, τις λιγότερες χώρες. Σε συνολικά 50 χώρες η κατάσταση κρίνεται «σοβαρή» ή «πολύ σοβαρή». Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Μαδαγασκάρη, τη Ζάμπια, τη Σιέρα Λεόνε, το Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Αϊτή και στην Υεμένη.

Πόλεμοι και κακή διακυβέρνηση


Τα αίτια της πείνας δεν έχουν αλλάξει. Όπως εξηγεί ο Κλάους φον Γκρέμπμερ από το International Food Policy Research Center της Ουάσιγκτον, οι κυριότεροι λόγοι είναι οι ένοπλες συγκρούσεις «και κατά δεύτερον (…) η κακή διακυβέρνηση.

Η απουσία κυβέρνησης ή μια διεφθαρμένη ή ανίκανη κυβέρνηση είναι παράγοντες που ουσιαστικά εντείνουν την πείνα».

Ευθύνες φέρουν όμως και οι βιομηχανικές χώρες, οι οποίες συμβάλουν καθοριστικά στην αλλαγή του κλίματος αλλά και στην εξόρυξη πρώτων υλών στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Μπορεί, σε αυτά τα συμφραζόμενα, να επιτευχθεί ο στόχος της «μηδενικής πείνας» (Zero Hunger) μέχρι το 2030, όπως προβλέπει η ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη; Η εκτίμηση του Κλάους φον Γκρέμπμερ: «Η τάση είναι σωστή, η ταχύτητα όμως απολύτως ανεπαρκής».



3 σχόλια :

  1. Ανώνυμος16/10/16 00:46

    Νις για δεν έγραψες ότι ο σύλλογος της τρίπολης αύριο στις 11:00 πμ έχει εκλογές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν πήρα καμία ενημέρωση γι αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/10/16 18:14

    Ενημερώθηκες σήμερα στο Email για το πότε πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.