Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Χόκινγκ: Αν δεν επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του πλούτου θα καταστραφούμε ως είδος

Ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκιγνκ σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian εκφράζει την απαισιοδοξία του για το μέλλον του ανθρώπινου είδους αν η ανθρωπότητα δεν επαναπροσδιορίσει το ρόλο του πλούτου και του χρήματος στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο Βρετανός Στίβεν Χόκιγνκ μέσα από το άρθρο του, το οποίο έγραψε με αφορμή το Brexit, προτείνει μια νέα αφήγηση, καλεί σε αλλαγή των θεμελιωδών παραδοχών σχετικά με τον πλούτο, την ιδιοκτησία, το «“δικό μου” και “δικό σου”», μακριά από τον «στενόμυαλο ορισμό του πλούτου και από την αποτυχία μας να τον κατανέμουμε πιο δίκαια, τόσο στο εθνικό επίπεδο, όσο και πέραν των εθνικών συνόρων».

«Αν δεν συμβεί αυτό δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του είδους μας […] Πρέπει να μάθουμε να τον μοιραζόμαστε με περισσότερη δικαιοσύνη. Αν το κάνουμε αυτό, τότε δεν υπάρχει κανένα όριο σε εκείνα που οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν από κοινού», σημειώνει. 
Ολόκληρο το άρθρο:
«Έχουν τα χρήματα σημασία; Μήπως ο πλούτος μας κάνει πιο πλούσιους; Αυτά μπορεί να φαίνονται κάπως περίεργα ως ερωτήματα για έναν φυσικό, όπως είμαι εγώ, αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω πως σχετίζονται.

Η απόφασή του δημοψηφίσματος της Βρετανίας είναι μια υπενθύμιση ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους και ότι, αν θέλουμε να κατανοήσουμε τη θεμελιώδη φύση του σύμπαντος, θα ήταν πολύ ανόητο να αγνοήσουμε το ρόλο που παίζει ο πλούτος και το χρήμα στην κοινωνία μας.

Έχω υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πριν το δημοψήφισμα πως θα ήταν λάθος για τη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι λυπημένος για το αποτέλεσμα, αλλά αν έχω μάθει ένα μάθημα στη ζωή μου, αυτό είναι να κάνω το καλύτερο με αυτό που έχω.

Τώρα λοιπόν πρέπει να μάθουμε να ζούμε εκτός της ΕΕ, αλλά για να διαχειριστεί με επιτυχία το μέλλον, θα πρέπει να κατανοήσουμε γιατί ο βρετανικός λαός έκανε αυτήν την επιλογή.

Πιστεύω ότι ο πλούτος, ο τρόπος που τον αντιλαμβανόμαστε και ο τρόπος που τον μοιραζόμαστε, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους.

Όπως δήλωσε και η ίδια η νέα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στην πρώτη της ομιλία: «Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας κατά τέτοιο τρόπο που θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να μοιραστούν την ευημερία της χώρας».

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα χρήματα είναι σημαντικά. Ένας από τους λόγους που πίστευα ότι θα ήταν λάθος να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ είχε σχέση με τις επιχορηγήσεις/επιδοτήσεις.

Οι Βρετανοί επιστήμονες χρειάζονται όλα αυτά τα χρήματα που λαμβάνουν μέχρι σήμερα, και μία σημαντική πηγή της εν λόγω χρηματοδότησης είναι εδώ και πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χωρίς αυτές τις επιδοτήσεις, πολύ σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν ήδη άλλωστε κάποια πρότζεκτ Βρετανών επιστημόνων που έχουν παγώσει και θα πρέπει σύντομα η κυβέρνηση μας να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό.

Τα χρήματα είναι επίσης σημαντικά γιατί είναι απελευθερωτικά για τους ανθρώπους. Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για την ανησυχία μου ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών στη Βρετανία θα μειώσουν ακόμη περισσότερο την υποστήριξη που παρέχεται σε μαθητές με αναπηρία, υποστήριξη καθοριστική και για την δική μου καριέρα.

Στην περίπτωσή μου, φυσικά, τα χρήματα όχι απλώς βοηθήσαν την επαγγελματική σταδιοδρομία μου, αλλά είναι επίσης αυτά που με κράτησαν  κυριολεκτικά ζωντανό.

Γι ‘αυτό και θα ήμουν το τελευταίο πρόσωπο που θα επέκρινε τη σημασία του χρήματος. Ωστόσο, αν και ο πλούτος έχει παίξει ένα σημαντικό, πρακτικό ρόλο στη ζωή μου, έχω μια διαφορετική σχέση με αυτό, απ’ ότι έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Το να πληρώσω δηλαδή για τη φροντίδα μου ως άνθρωπος με σοβαρή αναπηρία είναι ασφαλώς ζωτικής σημασίας, η απόκτηση όμως μιας περιουσίας δεν είναι.

Δεν ξέρω καν τι θα έκανα αν αποκτούσα ένα άλογο κούρσας, ή μια «Ferrari», ακόμα και αν μπορούσα οικονομικά να τα αντέξω. Γι ‘αυτό και βλέπω τα χρήματα ως διαμεσολαβητή, ως ένα μέσο για έναν σκοπό – είτε πρόκειται για ιδέες, είτε για την υγεία, είτε για την ασφάλεια – αλλά ποτέ ως αυτοσκοπό.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί θεωρούσαν αυτήν τη στάση -μέχρι πρόσφατα- ως μια προβλέψιμη εκκεντρικότητα ενός ακαδημαϊκού του Κέμπριτζ, ενώ τώρα όλο και πιο πολλοί την αποδέχονται. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αμφισβητούν την αξία του πλούτου.

Και θέτουν ουσιαστικά ερωτήματα: Είναι η γνώση ή η εμπειρία πιο σημαντικά από τα χρήματα; Μπορεί ο πλούτος να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της εκπλήρωσης; Μπορεί στα αλήθεια να μας ανήκει κάτι, ή είμαστε απλά παροδικοί κάτοχοι;

Αυτά τα ερωτήματα οδηγούν σε μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά μας, η οποία με τη σειρά της εμπνέει κάποιες πρωτοποριακές μορφές επιχειρήσεων, καθώς και νέες ιδέες. Αυτά έχουν ονομαστεί χαρακτηριστικά «Cathedral Projects», ως μια ισοδύναμη, σύγχρονη αναφορά στις μεγάλες, καθολικές εκκλησίες, που κατασκευάστηκαν ως μέρος της προσπάθειας της ανθρωπότητας να γεφυρώσει τον ουρανό με τη γη και να φτάσει στον Θεό.

Αυτές οι ιδέες ξεκίνησαν μέσα από μια γενιά, με την ελπίδα ότι η επόμενη θα αναλάβει τις προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Ελπίζω και πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα αγκαλιάσουν ακόμη περισσότερο αυτές τις ιδέες στο μέλλον, γιατί βιώνουμε πια ιδιαίτερα επικίνδυνες στιγμές.

Ο πλανήτης μας και η ανθρωπότητα ως είδος, αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις. Αυτές οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες και πολύ σοβαρές – η αλλαγή του κλίματος, η παραγωγή τροφίμων, ο υπερπληθυσμός, ο αποδεκατισμός των άλλων ειδών, οι επιδημικές νόσοι, η μόλυνση των ωκεανών κτλ.

Τέτοια ζητήματα απαιτούν από εμάς να συνεργαστούμε, σε ένα κοινό όραμα και με μια συνεργατική λογική που θα διασφαλίσει ότι η ανθρωπότητα θα επιβιώσει.

Θα πρέπει για αυτό να προσαρμοστούμε, να επανεξετάσουμε, να αναπροσανατολιστούμε και να αλλάξουμε κάποιες από τις θεμελιώδεις παραδοχές μας σχετικά με το τι εννοούμε με τον όρο πλούτο, ιδιοκτησία, «δικό μου» και «δικό σου». Ακριβώς όπως μαθαίνουμε στα παιδιά να μοιράζονται.

Αν αποτύχουμε, οι δυνάμεις που συνέβαλαν στο Brexit, ο φθόνος και ο απομονωτισμός, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά σε όλο τον κόσμο, που τροφοδοτείται από έναν στενόμυαλο ορισμό του πλούτου και από την αποτυχία μας να τον κατανέμουμε πιο δίκαια, τόσο στο εθνικό επίπεδο, όσο και πέραν των εθνικών συνόρων, θα ενισχυθούν.

Αν συμβεί τελικά αυτό, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του είδους μας.

Αλλά μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Οι άνθρωποι είναι ένα ον ατέλειωτα πολυμήχανο, αισιόδοξο και ευπροσάρμοστο. Πρέπει να διευρύνουμε τον ορισμό του πλούτου και να συμπεριλάβουμε σε αυτόν τις γνώσεις, τους φυσικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό.

Την ίδια στιγμή πρέπει να μάθουμε να τον μοιραζόμαστε με περισσότερη δικαιοσύνη.

Αν το κάνουμε αυτό, τότε δεν υπάρχει κανένα όριο σε εκείνα που οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν από κοινού.»


tvxs.gr

36 σχόλια :

  1. Ανώνυμος7/9/16 10:28

    Εθνικο νομισμα κρατικοποιησεις εκδημοκρατισμος απομακρυνση απο τα ξενα κεντρα αποφασεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/9/16 10:32

    Ο Χοκιγκ κλαιει τις επιδοτησεις που απολαμβανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/9/16 10:45

    Χαζομάρες του αστροφυσικού......

    Εμείς οι ελληνάρες με μια βουλή που με την απλή αναλογική θάχει.

    Πιθήκια (έχει ήδη)

    κυρ Βασίλη (έχει ήδη)

    Ζωή (στο τσακ)

    Ψεκασμένους (έχει ήδη)

    Βαρρεμένους μυαλοκαμένους στοκαρισμένους (έχει ήδη)

    δραχμιστές (νάναι καλά οι αναλύσεις του δημητράκη μετά το ταράτσωμα με τα μπουκούνια)

    Σωριστές που περιμένουν να πληρωθεί εφορία από τα λεφτά που δώσανε οι αμερικάνοι για την αρχαία ελληνική τεχνολογία για τα ομόλογα των 600 τόσων δις κλπ (ήδη υπάρχουν συγκεντρώσεις που ακούν το "μεσία" με ανοιχτό το στόμα

    επαναστάτες λόγω βαρεμάρας και ανίας (το πολεμάνε χρόνια τώρα)

    και απόκοντα τα κλασικά παραδοσιακά κόμματα (συνασπισμένες ομαδούλες συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων)

    κλπ


    Δηλαδή καμιά 15αριά κόμματα και κομματίδια που ο καθένας θα επιφυλάσει για τον εαυτό του τη σωτηρία της ψωροκώσταινας!!!!!


    Υ/Γ Ο ταμτάκος κονιορτοποιεί (κατ' εντολή????) το πολιτικό σύστημα με την απλή αναλογική και το πουλάει ως δημοκρατική και σωστή πράξη πολιτειακής διακυβέρνησης!!!

    Ένα κονιορτοποιημένο πολιτικό σύστημα είναι εύκολης παρέμβασης και δρομολόγησης

    (τα οργανωμένα κατασκευαστικο-μιντιακά λόμπυ θα προβάλλουν και θα ψηγίζεις, ώ τούγκιον, όποιο λαμόγιο θέλουν αυτοί)

    (τυχαίο το γεγονός των 4 αδειών.....μην ξεράσω,,,,,)

    και ευκολογιαχειρίσιμο!!!!!

    Τι δεν καταλαβαίνεις?????


    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ!!!!!!!

    Η μαφία της δραχμής σε λίγο θα αρχίσει να ξεσαλώνει....

    το μπάχαλοοοοοςςςς θα γίνει καθημερινότητα......

    Εσύ, το κομπλεξικό ζουδάκι, δε θα λες να νοήσεις ότι σε δουλεύει ο ταμτάκος ψιλό γαζί........ΚΑΤ ΕΝΤΟΛΗΝ του μπάρμπα ΣΑΜ

    Στάσου σοβαροφανής και αμέτοχος στο επερχόμενο βούτηγμά σου στο βόθρο.....

    Μην προσγειώνεσαι στην παγκόσμια πραγματικότητα και περίμενε το μεσία....

    Μέχρι νάρθουν αυτά που λέει (σωστά) ο αστροφυσικός εσύ ζουδάκι θα έχεις γίνει αστρόσκονη των οργανωμένων συμφερόντων γιατί έτσι ήσουν έτσι σε θέλουν και με τη μαεστρία του Σώρα και του ταμτάκου έτσι σε κάνουν ....χυλό!!!!

    Αλήθεια όποιος μου βρει διαφορά στόχου ανάμεσα στα λεγόμενα των κυβερνιζόντων ψευτρονιών και του Σώρα των 600 δις να μου την γράψει, γιατί εγώ βλέπω τον ίδιο ΠΛΟΥΤΟ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/9/16 10:51

    Να ένα δίκαιο μέτρο ας πούμε.

    Πήρες εσύ δάνειο 100.000 ευρώ, πήρα και γω άλλο τόσο.

    Εσύ πληρώνεις κανονικά τις δόσεις και εγώ καθυστερώ (είτε εσκεμένα είτε λόγω ανάγκης)

    Το δίκαιο είναι εγώ που καθυστερώ να πληρώσω κουρεμένο δάνειο και εσύ ο μακάκας ολάκερο.....

    Αυτό θα πει δικαιοσύνη και αν με ζορίσουν και λίγο θα ουρλιάζω ότι μου παίρνουν και το σπίτι......

    ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/9/16 10:55

    Να άλλο δίκαιο μέτρο.

    Για 35 ή 40 χρόνια πλήρωνες κανονικά τα ένσημά σου (και μάλιστα στην τρανή κλίμακα την 28 του ΙΚΑ)

    Εγώ το γίδι πλέρωσα τα απαραίτητα 15 χρόνια και μετά δούλευα μαύρα,

    Τώρα οι συντάξεις με τον Κατρούγκαλο γίνανε ίδιες προς τα κάτω

    Αυτό θα πει δικαιοσύνη και ισότητα....

    Ζήτω ο προλεταριασμός......(και γω κομουνιστής είμαι ας έχω την κυλότα στο πέτο....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/9/16 10:56

    Όλα τα λεφτά και που χαρακτηρίζεται η σημερινή ελλάδα είναι το βιντεάκι με τους εφοριακούς και τον καντινιέρη.......

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ σου ματαλέω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/9/16 10:57

    Έχεις δίκιο, ώ γιδοξούριον, ο χοντρο-Μπένυ φταίει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7/9/16 11:00

    Εδώ τόσα χρόνια, ανθρωπίσκο, δεν έχεις καταλάβει ότι το πιο αντικοινωνικό, φασιστικό, αντιδημοκρατικό κλπ είναι

    η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή, η εισφοροαποφυγή κλπ κλπ

    Μην περιμένεις χαϊρι.....

    ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΕΡΩ με τη συνταξούλα σου και τη φορολογία σου

    και από πάνου να καμαρώνει ο ταμτάκος ότι είναι....ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ!!!!

    (εδώ ξερνάνε ελεύθερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος7/9/16 11:03

    Σου είχα γράψει και παλιά ότι δεν θα ξέρεις κατά που να σιάξεις όταν μαζί με τα πιθήκια συναγελαζόσουν στην πάνω και κάτω πλατεία

    Τώρα σε κάνω χάζι και ως καθίκιον που είμαι κάπου το εφχαριστιέμαι......μεζέ τρώω!!!!!

    Και μην αρχινίσεις πάλι να βρίζεις γιατί γραμμένο σ' έχω και σημασία δε σου δίνω.......σε θεωρώ "άρρωστο" και σε απαλλάσσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος7/9/16 11:28

    Χρόνια σε μελετάω και σε σπουδάζω.....

    Ο μόνος εχθρός τους είναι η Ασήμω που δεν έχει facebook....

    Εσύ είσαι έρμαιο του εθνολαϊκισμού και της λεβεντομαλακίας αυτού του αφερέγγυου, συγχυσμένου, άσχετου και επικίνδυνα αλλαζονικού συνονθυλεύματος που προσποιείται ότι κυβερνά και επικαλείται την ιδέα της αριστεράς!!!!

    Εσύ είσαι ζουδάκι των μαθητευόμενων μάγων και του μεγαλοϊδεατισμού του "ανώτερου ελληνισμού"

    Εσύ είσαι ευκολοδιαχειρίσιμο και εθελόδουλο ανθρωπάκι των παρωχημένων χαφιέδων του "καραμανλισμού" και οθωμανικό κατάλοιπο που δεν θέλουν και πολύ να σε φοβίσουν, αλλά η μεγάλη "μαγκιά τους" και μαεστρία τους είναι ......ό,τι του πιστεύεις κιόλας!!!!

    Είσαι εσύ που δημιούργησες ενοχικά στον εαυτό σου επειδή σου είπε η αριστεράντζα "ότι όποιος δεν είναι μαζί μας είναι φασίστας" και τους πίστεψες και δεν τολμάς να τα φτύσεις (χαμένο θα πάει το σάλιο σου βέβαια) και να τους πεις

    ΟΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΕΊΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ....

    Είστε ένα τσούρμο,

    μια βαβέλ ακατανίκητων βλακών,

    άχρηστοι και εμπαθείς,

    αμαθείς και φθονεροί ξερόλες,

    πολιτικοί αμοραλιστές και οπορτουνιστές,

    αισχροί πατριδοκάπηλοι,

    αλαλάζοντα κύμβαλα φαιδρών βαρεμένων μυαλοκαμένων απόψεων,

    αμόρφωτοι απατεωνίσκοι, τυχοδιώκτες της πολιτικής,

    Ο ταμτάκος είναι άσσος του τακτικισμού και ενώ διέλυσε το κόμμα του το μετέτρεψε σε αρχηγικό κόμμα (βέβαια χωρίς αρχές) με ένα και μοναδικό στόχο, τη νομή και απολαβή των αξιωμάτων και δεν τους νοιάζει το πόπολο γιατί μια ζωή το δουλεύανε...

    Αυτοί το ξέρανε ότι σε δουλεύανε, εσύ γελάδιον ακόμα δεν το έχεις καταλάβει??????

    (ο Μπένυ φταίει......)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος7/9/16 11:43

    Κάθε λέξη, κάθε χαρακτηρισμός είναι πολιτικός και δεν αφορά πρόσωπα αλλά πολιτικές που μου επιβάλουν και εφαρμόζουν....

    Δεν τα ξέρω σαν πρόσωπα, δε θέλω να τα ξέρω άλλωστε....

    Και όποιοι πατριώτες θίγονται από τις σκληρές και ιοβόλες φράσεις μου και νομίζουν ότι είναι "υποχρεωμένοι" να αμυνθούν "υπερ πίστεως και εθνολαϊκιστών" καλό θα είναι να διαβάσουν και να ξαναδιαβάσουν τις όποιες μαλακίες γράφω και αν αισθανθούν την ανάγκη να απαντήσουν πολιτικά, έχει καλώς, διαφορετικά να μην μπουν στον κόπο ούτε να διαβάσουν και πολύ περισσότερο να μην στίψουν το "φτωχό" μυαλουδάκι τους να κατεβάσουν περισπούδαστες ύβρεις του τύπου (βλαξ, μαλάκα, κλπ) γιατί εγώ θα απαντήσω μόνο σε λόγιες και υψηλού επιπέδου υβριστικές εκφράσεις!!!!!

    Υ/Γ ξέρω ότι πολλοί τα διαβάζουν, άλλοι τα σαρώνουν γιατί τα ίδια και τα ίδια γράφω, άλλοι τα προσπερνούν με το που θα καταλάβουν ότι τα έχω γράψει εγώ, όμως εγώ πατριώτη μου ξεχαρμανιάζω με δαύτα και ....μου κάνει καλό!!!! χαχαχαχαχαχα

    Έχω ξεφύγει, κολόγερος γαρ, από τα πρέπει και προσπαθώ να αισθανθώ λεύτερος πριν ο γιαραμπής φτάσει σε μένα....έστω και έτσι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος7/9/16 12:05

    ...ναι αλλα θα κλεισει το μαρινακη στην φυλακη χαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος7/9/16 13:25

    παλια τα ιδια εγραφες και η αληθεια ειναι οτι σου θυμωναμε

    τωρα τα ιδια λες και ενω τα εχουμε γευτει τωρα το καταλαβαινουμε

    προταση εχεις για να σε πληρωσω με το ιδιο νομισμα (εσυ παλια ζητουσες προταση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος7/9/16 18:24

    Δως του ευρω...δε δεχεται σε αλλο νομισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος7/9/16 23:12

    ακονισμενη φαλτσετα χψ...... και κιχ κανενα ζουγριμι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος7/9/16 23:53

    Σκισε καλτσον εσυ με τη φαλτσετα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος7/9/16 23:55

    Υπεραναπληρωση του εγω το λενε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος8/9/16 00:36

    προτασουλα δεν ακουσαμε ομως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος8/9/16 09:38

    Πάση θυσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος8/9/16 11:28

    Ρε δασκαλε αφου ειπες οτι εισαι ενα προσωπο με το μαθητη γιατι ως μαθητης εξακολουθεις να θαυμαζεις το εαυτο σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος8/9/16 11:39

    Ρε λιμα σκαστε.οτι ειναι το ευρω για τη δραχμη ηταν η δραχμη για το αυγο που πηγαινατε στον τουρκο....οπαδος του δασκαλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος8/9/16 13:47

    ο στρατόκαυλος μπούρδας ξαναφόρεσε στρατιωτική στολή και εκείνο που με τρελαίνει είναι ότι την φοράει ξεκούμπωτη......

    άμα βρεις το λόγο, γίδιον, θα σου κάνω την τιμή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος8/9/16 14:45

    ΔΥΣΣΕΑ,

    κάποιος που είναι ερωτευμένος με τον εαυτό του (Cταύρος Θεοδωράκης) μην περιμένεις να ερωτευτεί τον κεντροαριστερό χώρο.


    Από την πρώτη στιγμή προσδιόρισα τον ναρκισισμό του Σταυράκου επισημαίνοντας ότι το σήμα του Ποταμιού είναι τα ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ !!!!

    το κοκκινο C από το Cταύρος ( C το λατινικό-βυζαντινό)

    και οι μπλέ κυματιστές γραμμές που μαζί με το C κάνουν το Θ (θεοδωράκης)

    Έτσι είναι μα τω Θεώ και απορώ γιατί δεν του τα χώνει κάποιος.

    Αφήστε τον κοσμάκη που έμεινε στο πασόκ ήσυχους (αυτούς τους αγνούς απλούς ανθρώπους) και μην σας πιάνει ντελίριο και αγκαλιάζετε το κάθε πολιτικό νούμερο που φυγουράρει ως ...μοντερνιστής.

    Όποιος θέλει ας ακολουθήσει το χώρο και άστε τις δημαρ και ποτάμια και κιδησό και όποιο απόκομμα......ας πάνε μόνοι τους με το 1 και 1,5%......

    Και ειδικά μην τολμήστε και εντάξετε στο χώρο τα ρεμάλια που σκυλόβρισαν το πασόκ ενώ ήσαν όλα τα χρόνια τους στο πασόκ και πήγανε στο συνονθύλευμα του σύριζα και τώρα που βλέπουν το βατερλώ του σύριζα κορκολογιόνται να ξαναγυρίσουν......

    Εσύ Δυσσέα βγήκες σε χαλεπούς καιρούς για το πασόκ μην κάνεις τον ευγενή πολιτικά (και ας πρέπει) με τον σταυράκη κλπ...

    Εγώ που ανασαίνω την πραγματική κατάσταση της κοινωνίας, γιατί εσύ ως βουλευτής εισπράτεις κάπως και την προσποίηση αυτής της κοινωνίας, σε βεβαιώνω ότι πολλοί μα πάρα πολλοί που δεν ψήφισαν πασόκ τις δύο τελευταίες εκλογές και εσένα και τους βουλευτές του πασόκ και τον χοντρο-Μπένυ ειδικά σας βλέπουν σαν σοβαρούς πολιτικούς και σταθερές εγγυήσεις του δημοκρατικού χώρου.....και αυτό μεταφράζεται σε άνοδο ποσοστών.

    Μακριά από τα ζούδια που πήγαν στον κορύτο του σύριζα

    μακριά από τα λιμοτάγαρα που λουφάξανε και εξαφανίστηκαν τις δύσκολες μέρες για να μην χρεωθούν ευθύνη και τώρα θα αρχίσουν να σκαρίζουν σαν μπομπόλια (παλιά μεγαλοστελέχη και πατριώτες μας κιόλας, που δεν ξέρουμε αν ζούνε από την αφωνία και τη λούφα...)

    μακριά από πολιτικούς νάρκισους του τύπου Θοδωράκη

    μακριά από δήθεν αριστερούς που τσακώνονται με τον ίδιο τους τον εαυτό (τύπου δημάρ κλπ)

    μακριά από οπορτουνιστές και δη του λεγόμενου δημοκρατικού χώρου
    (τύπου κουβελάκου)


    Άκου με, πες τους το και δεν θα χάσετε.....

    χψ

    Υ/Γ Επειδή κάποιος μου ζήτησε πρόταση σαν πρώτη και καλύτερη του λέω να διαβάζει με μεγάλη προσοχή και να ξαναδιαβάζει ότι ο χοντρο-Μπένυ γράφει και ν' ακούει όταν μιλάει....

    Ακόμα να ακούσει ξανά με προσοχή το πρόγραμμα που έλεγε ο ταμτάκος της βαβέλ στην ΔΕΘ το 2014 και στην ΔΕΘ το 2015 και μετά να αναλογιστεί......(προσοχή για καλό και για κακό να έχει πάρει υπογλώσσιο πριν και ειδικά αν ψήφισε τα βαρεμένα και μυαλοκαμένα)

    στη συνέχεια ας ανατρέξει να δει τον στατόκαυλο μπούρδα ντυμένο με στρατιωτική ξεκούμπωτη στολή και να τον ακούσει ρουχνίζοντας να λέει ότι δεν θα ψηφίσει μνημόνιο, δεν θα αυξήσει το φπα στα νησιά, θα στείλει τζιχαντιστές στην ευρώπη, θα δόσει ο πούτιν και η κίνα λεφτά κλπ κλπ

    ακολούθως να ανατρέξει στις δηλώσεις του τζουμέρκου ότι όλες οι εξαγγελίες υλοποιήθηκαν

    και για κερασάκι τις δηλώσεις του τύπου που βάζει κάτι κυλότες στο πέτο ότι δεν κόβονται οι συντάξεις.

    άμα ακόμα δεν έχει πάθει το εγκεφαλικό ας ακούσει Θεανώ, την άλλη που τσιρίζει ότι το πασόκ και η νδ θέλανε την έξοδο από το ευρώ....., τον πολάκη νάχει την σαμπάνια μπροστά και πίσω τη φωτογραφία του πρωτοκαπετάνιου, τη γόβα της τζάκρη, κείνο το δημοσιογράφο που κάθεται μπροστά μπροστά όταν μιλάει ο ταμτάκος και χαζογελάει επικροτώντας μπας και τον κάνει κανα υφυπουργό...


    Ε, αν και τώρα δεν έχεις πάθει το εγκεφαλικό, χαλάλι σου ξαναψήφισε το τσούρμο.......το αξίζεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος8/9/16 14:54

    Σε κάποια σχόλια (όπως το παραπάνω) γράφονται και κάποιοι σκωπτικοί χαρακτηρισμοί για κάποια θεσμικά πρόσωπα (πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές κλπ) όχι για να μειωθεί η προσωπικότητά τους, αλλά για να φανεί η υποβάθμιση του θεσμού στο......πρόσωπό τους!!!!!!

    (τούγκιον το νόησες ή να στο κάνω λιανά????)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος8/9/16 15:27

    Xaxaxaxaxaxaxa..madagaskarhnos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος8/9/16 15:34

    Σιγα δασκαλε θα γινεις Αριστοφανης...για το χωριο τιποτα χωρις πολιτικη;εφτουνη η βαβουρα που κανεις μου φαινεται ανοστη παιδακι μου.Θεια Αρχοντω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος8/9/16 15:48

    Και μετα μου λεει ο αλλος του ξεφευγουν...γιατι στην προς ΔΥΣΣΕΑ Α επιστολη δεν του ξεφευγει τιποτα.ρε αει και συ πρωινιατικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος8/9/16 15:55

    τι να λες χψ εδω ετοιμαζονται με τον ανασχηματισμο να πανε και αλλοι παλαοπασοκατζηδες στο συριζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος8/9/16 16:46

    ΜΟΝΟ Ο ΜΠΕΝΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος8/9/16 17:08

    Λυπάμαι πραγματικά πλέον για το ν "δάσκαλο":τέτοιο σπουδαίο μυαλό να αναλώνεται σε στοχευμένη υπέρ του Μπενυ προπαγάνδα.
    Ελπίζω το σχόλιο να αντέξει την λογοκριτικη μανία του ιδιοκτήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος8/9/16 17:50

    Δεν ξερω τι λετε αλλα το αλατονερο κανει τη γλωσσα γαργαρηνκαι τη σκεψη φαλτσετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος8/9/16 20:11

    Βγήκε κι ο Βενιζέλος με αρθρο-παρέμβαση για τις τηλεοπτικες αδειες. Και ως συνήθως κουνάει το δάχτυλο. Σαμπως και ποτε δεν του ανατεθηκε απο το λαό θεση ευθύνης. Για κάτσε ρε μεγάλε, γιατί δεν τα' σιαξες εσύ τα πραγματα τοτε που ειχες την Κυβερνηση και μπορούσες; Γιατι δεν πηρες τοτε λεφτα για τις άδειες με τον "καλυτερο" δικό σου τροπο παρά τους αφησες (με το αζημιωτο), να λυμαίνονται τζάμπα το δημόσιο αυτό αγαθό; Ξερω ξερω. Ησουν απασχολημενος με αλλα σημαντικότερα οπως το νομο περι ευθυνης υπουργών ή το να εξαγαγεις ασφαλή συμπερασματα στην εξεταστική επιτροπή οτι οι αριθμοί στο ημερολόγιο του Ακη ηταν αριθμοί τηλεφωνων κι οχι αριθμοί λογαριασμών, βγάζοντάς τον αθώο για τις μιζες στα εξοπλιστικά. Κοιτα ρε δηλαδή που εκεί που μας χρωσταγατε θε να παρετε και το βόδι, πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος8/9/16 20:30

    Το αλλο σο σιχαμα ο Λομπερδος στηριζει ανοιχτα τον Θεμο και τον Ψυχαρη στην εξεταστικη επιτροπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος9/9/16 00:25

    αυτη την ηλιθιοτητα για αριθμους τηλεφωνου για τους λογαριασμους του ακη ο μπουρδας ακομβιωτος στραταρχης το εχει διαδοσει και ειναι ψεματαρα ολκης αλλα εσυ μασα το σανο.......εδω σου ειπανε τοσα και τοσα ψεματα και τα συνηθισες τοσο που τα νομιζεις αληθεια...

    ζεματα χψ λιωσε τα ζουδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος9/9/16 00:45

    Εσενα ζουδι τι σε κοφτει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.