Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Να οραματιστούν?!

Ας ανακεφαλαιώσουμε, στο θέμα των Μαρινόπουλων και στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με το ομώνυμο μεγαλομπακάλικο. Δικαίως, νομίζω, ερχόμαστε και επανερχόμαστε, γιατί οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους, κινδυνεύουν να μπουν στην κατάψυξη!

Ας μην το συζητήσουμε καλύτερα, ούτε χρειάζεται να μας εξηγήσουν οι ελεγκτικές αρχές, γιατί τόσα χρόνια ανέχονταν την ανενόχλητη  λειτουργία μιας πολύ μεγάλης εταιρείας, για την οποία υπήρχαν στοιχεία φοροκλοπής και συμμετοχής σε πολυδαίδαλο σχήμα έκδοσης εικονικών τιμολογίων, γνωστά στις αρχές, από  από το 2012! Μια εταιρεία που δεν δημοσίευε ισολογισμούς ούτε καταστάσεις αποτελεσμάτων πολλών οικονομικών χρήσεων και κατά συρροή, προφανώς επειδή δεν μπορούσαν οι διευθυντάδες της επιχείρησης, να εξασφαλίσουν την υπογραφή κανενός ορκωτού ελεγκτή, πράγμα που σημαίνει ότι εκεί μέσα γίνονταν σημεία και τέρατα, όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να ιδρώνει το αφτί κανενός –ούτε του σημερινού υπουργού, που ούτε ετούτος θέλησε να πιάσει την καυτή πατάτα εγκαίρως


Ας μην τα συζητήσουμε, γιατί δεν έχουν σημασία τα ονοματεπώνυμα των ανθρώπων, που όλα αυτά τα χρόνια σηκώνουν τα τηλέφωνα και δίνουν εντολές προστασίας των εν λόγω μεγαλομπακάληδων και Κύριος οίδε, πόσων και ποιων άλλων σεσημασμένων λήσταρχων.

Ήταν, βλέπετε, αυτό που λένε, «too big to fail» οι εν λόγω "κύριοι" κι εξέχοντα μέλη αυτής της φατρίας που κάποτε αποκλήθηκε "λούμπεν μεγαλοαστική τάξη", που πλούτισε χυδαία, σε περασμένες εποχές των παχιών αγελάδων. Πλούτισαν όλοι αυτοί, ροκανίζοντας τις κρατικές επιδοτήσεις, χωρίς να πληρώνουν ποτέ τους, ούτε κατά διάνοια, τους αναλογούντες φόρους. Πολύ μεγάλοι για να πέσουν. Έπεσαν όμως, γιατί σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον που έχουμε περιπέσει για να ζούμε, όταν φτάνει η στιγμή που ξύνεις τον πάτο, δεν μπορείς πια να να κρύβεσαι και να ξεγλιστράς μέσα από τα τερτίπια της δημιουργικής λογιστικής. Τα παραδείγματα, αρκετά.

Οι εικαζόμενες τριγωνικές συναλλαγές, οι οποίες, γενικότερα μιλώντας, ουδέποτε πατάχθηκαν, παρά τις πρόσφατες βαρύγδουπες εξαγγελίες, θα έπρεπε να είναι σήμερα στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών –αλλά δεν είναι. Το ίδιο και οι δόλιες πρακτικές πώλησης και υπενοικίασης των ακινήτων της εταιρείας, όπως καταγγέλλουν δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και άγνωστο τι άλλες πρακτικές καταδολίευσης του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτά που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, όμως,  δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτό που θα συμβεί, στους δίσεκτους καιρούς που ζούμε, αν σταματήσει να λειτουργεί η επιχείρηση. Τότε, θα βρεθούν πολλοί από τους πιστωτές της υπό κατάρρευση και χιλιάδες εργαζομένων υπό απόλυση.

Αντίθετα,  απαλλαγμένη από τα βάρη των δόλιων πρακτικών  που είχαν στηθεί γύρω από τη δραστηριότητα της εταιρείας κι από τις κλεψιές των διοικήσεων της, θα μπορούσε ίσως να λειτουργήσει υπό δημόσιο έλεγχο, ώστε και οι προμηθευτές να επιβιώσουν και οι εργαζόμενοι να μη χάσουν τις δουλειές τους, αλλά και οι καταναλωτές να ωφεληθούν από την αισχροκέρδεια, που όλο γι' αυτήν ακούμε, όλο γι' αυτήν μιλάμε, αλλά που ποτέ δεν γίνεται τίποτα για να παταχθεί.

Θα πει κανείς, ότι για να λειτουργήσει ένας τέτοιος κολοσσός, χρειάζονται σημαντικά κεφάλαια κίνησης. Ας εξαντληθεί κάποτε, λοιπόν, σε κάποιους, η αυστηρότητα του νόμου, κι ας γίνουν για μια φορά, έτσι για τα μάτια του κόσμου, απαιτητά τα κλεμμένα δεκαετιών, όπως εύλογα υποψιαζόμαστε ότι έχει συμβεί και σε τούτη την περίπτωση. Αγώνας δύσκολος και μακρύς, θα πει κανείς, αλλά με εγγύηση τέτοιες απαιτήσεις εκ μέρους του δημοσίου, θα μπορούσε ίσως να εξασφαλιστεί κάποιος εξωτερικός δανεισμός. 

Φρούδες ελπίδες θα μου πεις και θα συμφωνήσω, γιατί όπως ξαναλέγαμε,  δεν θέλουν αυτό
πηγη

22 σχόλια :

  1. Ανώνυμος4/7/16 08:32

    ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

    Μονο που εργατης δεν υπαρχει χωρις εργοστασιο.και καπου οι αρχαιομαρξιστες του κκε και αλλων αριστερων λεγομενων δυναμεων πρεπει να κατσουν να κατεβασουν τα κιταπια του καρολου του λενιν του ανταμ σμιθ και του κευνς και να σκεφτουν οτι η ελληνικη οικονομια δεχεται 6 χρονια τωρα την επιθεση του διεθνους χρηματοπιστωτικου κεφαλαιου με χωροφυλακα το σοιμπλομερκελοναζισμο με μεσο το ευρω και τις τραπεζες σε ενα πρωτοφανες ξεπουλημα γης μεσων παραγωγης κατασκευων υποδομων...ολα ειναι στο σταδιο της τελικης λυσης εν ονοματι του μισθου και της συνταξης...και της εκλογικης πελατειας...ετσι εκτος απο την εργατικη ταξη χτυπιεται και η αστικη και η μεγαλοαστικη ταξη και η επιχειρηματικοτητα με δραματικα αποτελεσματα..γι αυτο χρειαζεται οι ελληνες ως λαος και εθνος να στραφουν κατα του χρηματοπιστωτικου διεθνους τερατος και να το αποκλεισουν απο τον ελλαδικο χωρο μαζι με την εσχατοποιημενη παγκοσμιοποιηση ωστε να μπορεσει να αναπνευσει η ελληνικη κοινωνια...ειναι καιρος μιας και οι ταξεις καταστραφηκαν να στραφουμε σ ενα εθνικο αγωνα για τη σωτηρια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/7/16 08:40

    Mary Athanassiou Όπως οι παλιοί γραφειοκράτες της απολυταρχίας την εποχή της Ιερής Συμμαχίας, έτσι και οι σημερινοί απάτριδες γραφειοκράτες της παγκόσμιας διακυβέρνησης, παραπονούνται γιατί οι λαοί τους αντιμετωπίζουν με τόση αχαριστία. Ξεχνούν "ότι τίποτα, ούτε καν τα καλά πράγματα που χορηγούνται ή επιβάλλονται, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας," όπως έγραφε ο Καρλ Μαρξ στη Νέα Εφημερίδα του Ρήνου τον Αύγουστο του 1848 καταμεσής της άνοιξης των λαών της Ευρώπης. Όπως ονομάστηκαν οι σαρωτικές εξεγέρσεις των λαών της Ευρώπης εναντίον των πολιτικών και νομισματικών ολοκληρώσεων, που προωθούσε η απολυταρχία της εποχής. "Δεν μπορεί να υπάρξει καμία πραγματική μεταρρύθμιση όσο η κυριαρχία δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στο έθνος και δεν μπορεί να υπάρξει εθνική κυριαρχία εφ 'όσον οι αρχές του συντάγματος του 1793 δεν γίνουν πραγματικότητα," διαλαλούσε ο Φρίντριχ Ένγκελς απηχώντας το αίτημα όλων των λαών της εποχής του.
    Αν ένας λαός δεν μάθει να μάχεται για τα στοιχειώδη, δηλαδή για την εθνική κυριαρχία, για την ανεξαρτησία, για την εθνική του αυτοδιάθεση, για τη δική του πατρίδα που οφείλει να διαφεντεύει ο ίδιος, δεν θα μπορέσει ποτέ του να διεκδικήσει ούτε καν το δικαίωμα στη ζωή.
    Όσοι σήμερα ταυτίζουν το έθνος, την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία με τον εθνικισμό, πάσχουν από μια βαριά και ανίατη ασθένεια: τον ολοκληρωτισμό της κρατούσας τάξης. Διότι μόνο ο ολοκληρωτισμός στην ιστορία ταύτισε το έθνος με τον εθνικισμό κι έτσι γέννησε τον φασισμό και το ναζισμό."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/7/16 08:59

    σηκώνεσαι να πιείς νερό. Να πιεις μήπως έναν καφέ; Να βρεις να κάνεις κάτι, θα ξανακλείσει ο υπολογιστής, αλλά όταν γυρίσεις να έχεις κάτι να πεις ή να γράψεις Το μυαλό μου γυρνάει γύρω από τα ίδια πράγματα, τους ίδιους ανθρώπους, τις ίδιες συνήθειες.

    γίνεσαι βαρετός!


    Τμήμα Θεραπείας και Αντιμετώπισης Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου για Ενήλικες, Μονάδα απεξάρτησης "18 Ανω", του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.
    9.00π.μ - 8.00μμ
    Βουρνάζου 37, Αμπελόκηποι.
    Τηλ.: 210-6448003, 210-6448980
    email : net18ano@gmail.com
    Δέχεται ενήλικες, όριο ηλικίας αποδοχής τα 18 έτη

    !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/7/16 09:06

    Θύμαμαι πέρυσι το καλοκαίρι όταν οι πρώτοι εκτιμητές των capital controls προέβλεπαν πως οι ιδιαίτερες εκείνες συνθήκες θα έφερναν κόλαση το 2016. Όπερ και εγένετο. Τα κανόνια σκάνε το ένα μετά το άλλο. Ηλεκτρονική, Μαρινόπουλος, Jet Oil, μα πάνω από όλα όλες εκείνες οι χιλιάδες επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες τους οποίους δε γνωρίζουμε.
    Ο λογαριασμός δε βγαίνει. Η συνταγή δε βγαίνει. Οι ξένοι το γνωρίζουν και έχω την εντύπωση πως επίτηδες μας αφήνουν, για να μας βγάλουν έξω.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/7/16 09:18

    08.59 μιας και το βρηκες μην καθυστερεις...ηθελα καιρο να στο πω αλλα ντρεπομουνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/7/16 09:26

    Και η ντόπια μαφία της δραχμής το σιγοντάρει, περιμένει σαν το όρνιο στη γωνία να σε πάει στο ΕΘΝΙΚΟ νόμισμα,

    ήδη οι ηλίθιοι πλήθυναν (κάπου 35%)

    και αφού σε ισοπεδώσουν κυριολεκτικά θα σου πετάξουν (ήδη το κάνουν) την αιτία που δεν είναι καμία άλλη εκτός από το ευρώ και τον σόιμπλε (θα το διανθίζουν και από κατοχή, ναζί και άλλα)

    άμα πας στο μαρουλόφυλλο της δραχμούλας μάτι

    δε θα χρωστάς???

    θα γίνεις φτηνός και ανταγωνιστικός???

    θα αισθανθείς περίφανος???

    ή θα σου γεμίζει την τσιέπη με χαρτούρα και θα νιώθεις ότι έχεις κονόμα????

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ, μικρή μου, και νομίζω ότι κάπου τώρανες με δικαιώνεις.....

    Υ/Γ Επειδή είναι βαρεμένα και υπερφίαλα απολιθώματα νομίζουν ότι θα στήσουν ΚΑΘΕΣΤΩΣ, με κανάλια, συστήματα κλπ

    Είμαστε στο 2016 και στην ευρώπη ρεεεεεεε....λίγα τα ψωμιά τους και υπενθυμίζω ότι όποιος δια πράξεων ή παραλείψεων έφερε εθνική καταστροφή (τα δικαστήρια θα το κρίνουν) θα εισπράξει την ανάλογη ποινή....μην ξεχνιόμαστε ακόμα είμαστε στοιχειωδώς οργανωμένη κοινωνία και σε περίπτωση.....μπάχαλου φοβάμαι ότι οι διαδικασίες θα είναι .....συνοπτικές.....(θεός φυλάξοι)

    Και κάτι ακόμα. Μην βρίζεσθε μεταξύ σας, μην αυτοβρίζεσθε και αν δεν ξεχαρμανιάζετε αλλιώς......ΕΜΕΝΑ βρίστε που το ευχαριστιέμαι.......Ειδικά μη δίνετε σημασία στον πατριώτη με τα κεφαλαία μικρά τονικά άτονα που αναρτά αυτοκτονίες. Κάποιος έγραψε ότι σκυλεύει τους αυτόχειρες.....ΕΛΕΟΣ πια ας το καταλάβει ότι δεν χρησιμοποιείς τέτοια για φτηνιάρικη ακροδεξιά πολιτική πιθήκων και μυαλοκαμένων....ψεκασμένων βούρλων που κατά κόρον το χρησιμοποίησαν και δυστυχώς υιοθετήθηκε από πολλούς άσχετους.....λίγος σεβασμός δε βλάφτει...

    Ο γνωστός σας και μη εξαιρετέος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/7/16 09:27

    αυτό είναι το σφάλμα, νρεπόμαστε!
    εγώ πηγα και βγήκα?
    καντο και συ καλό θα μας κάνεις!

    κατσε και μέτρα πόσες ειδικοτητες απόκτησες σχολιάζοντας, ουτε ο πρετεντέρηης τόσες γνώσεις!
    καθησε και μέτρα να δεις πόσες ειδικότητες απόχτησες σχολιάζοντας !
    ουτε ο πρετεντέρης τόσες ειδικότητες

    προχθες μοριακος βιολογος
    χθες ειδικος των capital controls
    αυριο?

    Το μυαλό σου γυρνάει γύρω από τα ίδια πράγματα, τους ίδιους ανθρώπους, τις ίδιες συνήθειες.

    γίνεσαι βαρετός!

    και πιο πολύ με τη επιλεκτική μονομέριά σου!





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος4/7/16 09:29

    και τα λάθη, λάθη....κάτι η φούρια, κάτι η σύγχυση, κάτι η σκλήρυνση του δίσκου.....είναι δικαιολογημένα και...λίγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος4/7/16 09:37

    Δεν πάμε καθόλου καλά ..Η Alumil θα είναι το επόμενο κανόνι που θα σκάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος4/7/16 09:41

    γραφτε την δικη σας αποψη αν εχετε και αφηστε τα κοπι απο σχολια αλλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος4/7/16 09:47

    να κανετε οτι λεει ο ακατονομαστος..μανιπουλαρει τα σχολια.....αμα του φανει κατι εξυπνο το λεει κοπυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος4/7/16 10:07

    ΓΛΑΝΙΤΣΙΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος4/7/16 10:11

    ΘΑ ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΙ ΜΕΖΕΔΕΣ, ΠΟΥ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος4/7/16 11:37

    Θα ξαναπάω......είμαι ο πιό συχνός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος4/7/16 11:39

    ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΦΕ ΜΕ ΤΟ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΝΕΙΣ.ΤΟΣΟ ΣΑΣ ΚΟΒΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος4/7/16 12:00

    ΜΙΛΑΩ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΥΣ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ .Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΟΥΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος4/7/16 12:56

    Το πρωτο σχολιο ειναι πατριωτη μας...απλα το μετεφερα απο αλλο μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος4/7/16 13:26

    Για το 62% οχι της φωτογραφιας δεν λετε κουβεντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος4/7/16 16:00

    Πες εσυ...επρεπε να ειναι καθαρο δημοψηφισμα εξοδου ...παλι το ιδιο θα ηταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος4/7/16 16:43

    γιατι μαρη-μαρη σε νοχλαει ο πρετεντερης????

    σε τσουζν οι αληθειες τ και δεν αντεχς???

    η δικιασ μονομερεια ποιαναι μαρη???

    βγηκς??? δε βγηκς....τραβα βγαλ τη σγαρτσα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος4/7/16 17:37

    ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος4/7/16 19:19

    ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΕΙΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΥΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΡΟΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.