Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Η απάντηση στα πάντα είναι ο εαυτός

Από την ώρα που άρχισα να φτιάχνω εμένα δεν μου ‘μείναν λέξεις.
Το κήρυγμα είναι χειραγώγηση. Ακόμα και το σωστότερο πράγμα να θέλεις να μάθεις στους άλλους είναι κακό.
Αυτός που με κακό σκοπό χειραγωγεί τα πλήθη είναι κακός, αλλά κι αυτός που χειραγωγεί με καλό σκοπό είναι κακός, γιατί η χειραγώγηση είναι κακό πράγμα.

Ο Σωκράτης δεν συζητούσε για να διαδώσει στο πλήθος τα σοφά του, αλλά για να δει με τα μάτια τού κάθε άλλου όσα δεν μπορούσε να δει με τα δικά του μάτια. Συζητούσε για να δει το σκεπτικό των άλλων, με απώτερο σκοπό να πλατύνει το δικό του.
Στον εαυτό του εστίαζε, τον εαυτό του ήθελε να βελτιώσει.

Γι’ αυτό δεν έγραφε. Όταν γράφεις κηρύττεις. Στόχος σου είναι οι άλλοι. (Φυσικά βάζω πρώτη εμένα μέσα.)
Η κατάσταση όσο πάει και γίνεται ανυπόφορη, πριν γκρινιάξω που τίποτα δεν πάει καλά, με ρωτάω «έφτιαξες;», και παύει αυτόματα η γκρίνια για τους άλλους που δεν φτιάχνουν αλλά και για την κατάσταση.

Το να φτιάξει ο άνθρωπος τον εαυτό του είναι το πιο εύκολο πράγμα (έχω μπρος στα μάτια μου όλα όσα κάνω λάθος), και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο -έως αδύνατο- πράγμα (το βλέπεις, φτιάξ’ το, αμ δεν φτιάχνει).

Μόλις είδα πόσο δύσκολο είναι να φτιάξω τον εαυτό μου, κατάλαβα πόσο κουφό είναι να θέλω να φτιάξω κάποιον άλλον (τους άλλους, τον κόσμο).

Υ.Γ. Αν συνεχίζεις να πιστεύεις ότι μπορείς να "διορθώσεις" τους άλλους, κι αν έχεις την πεποίθηση ότι κάποιοι επειδή σε άκουσαν άλλαξαν, φέρε στα μάτια σου αυτούς που ακολουθούν το παιχνίδι. Ξεχωρίζει η βούληση από την χειραγώγηση;

Δεν υπάρχει καλή χειραγώγηση. Ο καθένας θα έπρεπε να καθοδηγείται μόνο από τον εαυτό του. (Ακόμα και το παιδί, ακόμα κι αν καθοδηγείται λανθασμένα από τον εαυτό. Είναι η μόνη καθοδήγηση που δεν είναι χειραγώγηση.)

 Στεφανία Λυγερού 

2 σχόλια :

  1. Ανώνυμος29/7/16 21:45

    Εργα κανει ο ταμτακος ρεεεεεεεε

    Η αναπτυξη ξεκινησε ρεεεεεε

    Η δημοκρατια αποκαθισταται ρεεεε

    Τηρατε αν ερχομαι ρεεεεεεε

    Φτου μου στον καθρεφτη μου ρεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/7/16 23:00

    Καλες διακοπες παιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.